chińskie dania - 1053 przepisów (strona:39/71)

Makaron soba z tuńczykiem i kurczakiem w sosie sojowo-anyżowym! 193

Udało mi się kupić dwa grube co najmniej trzy centymetrowe plastry świeżego tuńczyka, piękne czerwone mięso tej ryby idealnie pasuje do dań kuchni dalekowschodniej. Postanowiłam

SMYKWKUCHNI
Tarta na cieście jaglanym z fasolką i oscypkiem 182

ciasto 1 szkl mąki jaglanej 0,5 szkl mąki pszennej 1 jajko 125 g masła sól nadzienie 500 g fasolki szparagowej lub chińskiej 250 g sera

Gotowanie jest łatwe
Makaron z warzywami i tofu 214

warsztat bierzemy tofu przez jednych uwielbiane, przez innych nienawidzone, tak na prawdę jest produktem bardzo plastycznym, bo dobrze komponuje się niemal z każdym daniem dzięki swojej właściwości czyli "przejmowaniu" smaku potrawy :) Zatem smakuje w dobrze przyprawionym i wyrazistym posiłku :) Ważne jest, by się nie zrażać się po pierwszej nieudanej próbie, tylko trening i konsekwencja czynią mistrza :)  Dzisiaj przepis(...)makaron z warzywami i tofu. Składniki: dowolne warzywa, Wasze ulubione - świeże lub z mrożonki 200 g serka tofu makaron, najlepiej typu spaghetti, długie, cienkie nitki, np. chiński, soba, razowy,.. sos sojowy, sos rybny sezam, ew. siemię lniane chilli szczypior Wykonanie: Na patelnie przekładamy pokrojone warzywa, dolewamy trochę wody i gotujemy pod przykryciem przez kilka minut. Gdy odrobinę zmiękną, jednak

Taste Of My Day
Najlepsze książki kulinarne 2016 – Top 10 197

absolutnych podstawach, zawiera bardzo dokładne instrukcje, informacje o produktach i kuchenne triki. Żeby dobrze dobrze gotować włoskie dania, trzeba mieć dobre włoskie geny, albo “Kuchnię Dantego”. Nie wiedzieliście, że można napisać całą stronę o gotowaniu makaronu i że da się to potem czytać? Przekonajcie się sami!   Autorzy: Alfredo Boscolo, Leonardo Masi Wydawnictwo: Nisza “Diabelski owoc” Czytaliście kiedyś(...)błyskawicznych zupek chińskich.   Autorka: Magdalena Tomaszewska-Bolałek Wydawnictwo: Hanami “Pysznie dla rodziny i przyjaciół” Książka opowiada nie tylko o pasji do jedzenia, ale też pasji do gotowania dla innych i urządzania domowych przyjęć. Po przeczytaniu “Pysznie…” sztuka ta będzie prostsza niż myślisz. Wystarczy, że zamiast 12 dań jak na Wigilię przygotujesz przystawkę, danie główne i deser

Ugotowane pozamiatane
Ryżowy makaron z zielonymi warzywami w tajskim sosie z sezamem! 197

tydzień robię coś z kuchni orientalnej i bardzo lubię te smaki. Do zainteresowania tą kuchnią, skłoniła mnie, dwukrotna podróż mojej szwagierki do Chin. Po powrocie poczęstowała Nas kilkoma daniami przygotowanymi, tak jak w Chinach i muszę Wam powiedzieć, że były to cudowne smaki. I od tego momentu pomału, zaczynałam poznawać smaki tamtej kuchni. Są składniki których po prostu(...)mojej kuchni nigdy nie brakuje takie jak: sos sojowy ciemny i jasny, sos sojowy grzybowy, olej sezamowy, mleczko kokosowe, ryżowy makaron i kilka różnych gotowych marynat. Bo kuchnia chińska, jest tak na prawdę dość prosto kuchnią, bardzo aromatyczną, bardzo ciekawą i o wielu, wielu smakach i zapachach.  Dzisiaj podsuwam Wam pomysł na pyszne warzywa z ryżowym makaronem w tajskim

SMYKWKUCHNI
Biała kiełbasa - domowym sposobem robiona 235

przygotowania białej kiełbasy :  3 metry jelit naturalnych wieprzowych  2.1/2 łyżki soli morskiej 3 łyżki majeranku  " Majeranek - liść a 120 g - Niezwykle aromatyczna przyprawa do dań ciężkostrawnych (tłuste mięsa, pasztetówki, grochówki... ). W czasach Imperium Rzymskiego majeranku używano do "odkochania" się dla nieszczęśliwie zakochanych."  3 łyżeczki przyprawy "  Kiełbasa - biała parzona (Turbo Smak(...)mielona / łupana a 120 g - Kolendra zwana także "Chińską pietruszką" to roślina często mylona z nacią pietruszki. Suszone owoce kolendry, w odróżnieniu do świeżych liści mają ciekawy aromat i smak przechodzący z łagodnego, poprzez ostry i na koniec korzenny. 1 szt. Majeranek - liść a 120 g - Niezwykle aromatyczna przyprawa do dań ciężkostrawnych (tłuste mięsa, pasztetówki, grochówki... ). W czasach

Różowa kuchnia
Sałatki na imprezę – 12 sprawdzonych przepisów 5562

Częstujcie się Kochani przepisami Mam nadzieję, że znajdziecie swojego faworyta i dacie znać, jak smakowało. Korzystajcie z przepisów i bawcie się świetnie na swoich imprezkach Sałatka ryżowa z rybą wędzoną Sałatka z kurczakiem, kukurydzą, selerem i ananasem Sałatka z pieczoną papryką i kolendrą Sałatka z makaronem z zupek chińskich i brokułami Sałatka Gyros Sałatka makaronowa z brokułami, suszonymi pomidorami

Kuchnia Bazylii
Chow mein z kurczakiem i warzywami 187

Chow Mein jest to rodzaj makaronu używanego w kuchni chińskiej, gotuje się go tylko 3 minuty. Cała potrawa jest w stylu stir-fry (smaż i mieszaj).  I tak po kolei smażymy wszystkie składniki przez około 2 minuty. Na koniec doprawiamy sosem sojowym oraz olejem sezamowym. Danie przygotowuje się szybko, więc jest idealne kiedy mamy mało czasu. Składniki

Moja Galeria Smaku
SAŁATKA SZPINAKOWA Z OLIWKAMI, ANANASEM I OSCYPKIEM. 257

stylu Korbaczy, opakowanie),  - cebula, 3-4 białe (ale warto dać pół na pół z czerwoną) - papryka żółta, pół - papryka czerwona, pół. - pieprz czarny, do smaku - domowa przyprawa typu Vegeta, do smaku - łyżka, dwie oliwy z oliwek - majonez (najlepiej domowy), łyżka, dwie. - czosnek, 2 główki (byle nie chiński - nie będziemy obrzydzać i nie powiemy dlaczego) WYKONANIE: Szpinak i papryki myjemy

Wypisz Wymaluj
Chiński budyń imbirowy – deser bez glutenu 276

Deser z północno-zachodnich Chin, z prowincji Guangdong. Wyważony i nie bardzo słodki, bo Chińczycy nie mają tak zabójczych ciągot do cukru jak my w Europie

Karo in the Kitchen
Skwierczący sos – do mięs i do warzyw 207

Ten sos to kwintesencja prostoty – zarówno w doborze składników jak i techniki wykonania. Tylko pięć komponentów i… lekko odwrócone myślenie o gotowaniu. Zaintrygowani? Sprawdźcie ten sos

Karo in the Kitchen
Risotto z łososiem 185

Na 4 osoby: 1 szklanka ryżu do risotto 2 szklanki wywaru warzywnego (może być z kostki) 2 łyżki masła 1 opakowanie mieszanki warzywnej chińskiej 500

Jadło i czytadło
Sandacz zapiekany z masłem waniliowym i pomarańczami 169

miałam akurat pod ręką fileta ze szczupaka i dlatego taka ryba będzie królem tego dania. Jeżeli przejedzeni po Świętach macie ochotę na kawałek lekkiej, soczystej i aromatycznej rybki to polecam ten przepis. Gwarantuję, że nie zawiedziecie się i to danie zagości u Was na dłużej:). W ten sposób można przygotować rybę również na grillu! Sandacz zapiekany(...)masłem waniliowym i pomarańczami 600 g fileta z sandacza 1 laska wanilii 200 g miękkiego masła 1-2 pomarańcze przyprawa chińska 5 smaków sól folia aluminiowa Filet z sandacza pokrój na porcje, dopraw solą oraz przyprawą 5 smaków i odstaw na kilka minut. Laskę wanilii przekrój na pół, zeskrob ziarenka i dodaj je do miękkiego masła. Dokładnie wymieszaj. Pomarańczę obierz

Pieguskowa Kuchnia
Kurczak w sosie Teryiaki 385

Soczysty, aromatyczny kurczak. Kolejne danie kuchni azjatyckiej. Danie oczywiście bardzo szybkie i proste w wykonaniu. Do zrobienia zainspirował mnie przepis na łososia Teryiaki. W tej wersji zdecydowanie lepiej przypadł nam do gustu. Przepis oczywiście trochę zmieniłam. Polecam!! Zapraszam do wzięcia udziału w akcji kulinarnej „Kuchnia Chińska” Kurczak w sosie Teryiaki       Składniki

Mania Gotowania
Szybkie curry z kurczaka 216

się przyrządza, a mieszanka aromatycznych przypraw sprawia, że nasz układ pokarmowy pracuje o wiele wydajniej. W swoim przepisie użyłam przypraw typowych dla tego typu dania: kuminu, kolendry, cynamonu, imbiru, chilli, kardamonu... ale to danie nie ma jednego idealnego przepisu, dlatego śmiało możecie stworzyć własną mieszankę przypraw i delektować się smakiem potrawy jedynej w swoim rodzaju. Choć każde(...)dlatego ta potrawa jest tak wyjątkowa. :)   Curry: 500-600 g piersi z kurczak lub mięsa z udek (jest bardziej soczyste niż pierś) ok. 350-400 g warzyw chińskich mrożonych (lub innej ulubionej mieszanki warzywnej) 1 cebula 1 spory ząbek czosnku 1 szklanka bulionu drobiowego 1 duży jogurt naturalny (ok. 400 g) (można użyć także mleczka kokosowego) 1 łyżeczka curry

Cooking Monster