byle nie chiński) - serek naturalny, kremowy, (u nas tym razem szczypiorkowy), opakowanie - majonez (najlepiej domowy), 4 spore łyżki Przyprawy: pieprz czarny, pieprz cayenne, pieprz ziołowy, kurkuma, przyprawa domowa typu vegeta, bazylia, ( Oczywiście ilość konkretnych składników jest zależna od tego jaki smak chcemy uzyskać. My dając nasz polski czosnek dodajemy go sporo bo okolice 6 główek. Tym razem dałyśmy czosnek portugalski
Wypisz Wymalujdanie, a produkty do nich znajdziecie w sklepie naSushi. Warto naszą kuchnie wzbogacać nowymi smakami i nowymi pysznymi produktami. Składniki na 4 porcje: 40-50 dag wieprzowiny, łopatki, karkówki lub mięsa z golonki 2 pory - tylko biała część 1 czerwona papryka 1 mała cukinia 3 ząbki czosnku orzeszki piniowe od sprawdzonego dostawcy Skworcu.pl 3 łyżki chińskiego
Apetyczna babeczkaTING) Dzisiaj mam dla Was coś błyskawicznego. Domową i prostą, lecz niezwykle aromatyczną potrawę prosto z Syczuanu. Przepis pochodzi z jednej z moich ulubionych książek dotyczących kuchni chińskiej. Nie jest to najnowsza pozycja (gdy książka się ukazała gotowałam jeszcze piasek i liście na podwórku), ale przepisy w niej zawarte są ponadczasowe i pozwalają w kilka chwil przybliżyć smaki dalekiego orientu(...)Dodać mięso, dokładnie wymieszać. Orzeszki grubo posiekać. W miseczce wymieszać wodę, cukier, ocet, sos sojowy, sól. Cebulę dymkę pokroić skośnie na 2 cm kawałki. Trochę odłożyć do posypania gotowego dania, resztę wymieszać z sosem. Odstawić na bok. W głębokim rondlu mocno rozgrzać olej (180°C). W 2-3 partiach smażyć kurczaka przez 40-45 sekund. Osączyć na ręczniku
Pełny talerzoczach chiński kucharz..... bajka! Podobno można złożyć zamówienie z dowozem do domu, z czego przy okazji wizyty u koleżanki chętnie skorzystam. Koniec gadania. Rzuć okiem na menu i nie zastanawiaj się zbyt długo, bo wróżę temu miejscu wielki sukces i boję się, że za krótką chwilę, będzie się w tym miejscu zamawiać stoliki. Życzę smacznego! Ps. koniecznie daj znać
Wielki apetytWygrałam patelnię do paello ..no i musiałam ją wypróbować, w sumie to nie było paello, tylko raczej risotto..ale paello jeszcze zrobię. 250 g ryżu pierś
Moje domowe kucharzeniePłynne czwartki Zimą warto sięgnąć po dynię, która idealnie nadaje się do przygotowania wspaniałej, gęstej i aromatycznej zupy. Przeglądając książkę "Smaczne Zupy" natknęłam się na ciekawy
Codzienne Gotowaniechińska to jedna z tych, które najbardziej trafiają w mój gust dlatego często przyrządzamy chińszczyznę na różne sposoby. Zazwyczaj wybieram smaki słodko- kwaśne, które świetnie komponują się z drobiem i orzechami. Tym razem postanowiłam przygotować kurczaka z zieloną fasolką szparagową, ananasem, kukurydzą i dużą ilością orzeszków ziemnych. Gotową potrawę podałam z imbirowym ryżem, który jest bardzo orzeźwiający. Danie jest
Mango Papajadaniu, a rzepa jest wręcz niezbędna, gdyż jest fajnym akcentem w jego delikatności. Posmakuje z pewnością nawet wrogom kuchni azjatyckiej (a są tacy...? :D). P.S. Wybaczcie mi proszę, że tak rzadko zaglądam na Wasze blogi; postaram się nadrobić wszystkie zaległości w (nareszcie!) wolny weekend. Pozdrowienia od Prezydentowej! :) Składniki na 2 porcje: 150 - 200 g ugotowanego szerokiego makaronu chińskiego
Kuchnia PrezydentowejJest to mała porcja, jeśli chcesz większą trzeba podwoić składniki. Bardzo szybka w przygotowaniu i bardzo prosta. Makaron zalać wrzącą wodą i zostawić na kilka minut
Kuchnia Pokoleńjest prosty, nie skomplikowany, szybki i nie wymaga wielu magicznych składników i każdy zapewne sobie z nim poradzi. Magiczne składniki... :) Wino Shaoxing jest jednym z najbardziej znanych odmian chińskiego żółtego ryżowego wina. Swoją nazwę zawdzięcza miastu Shaoxing, z którego też pochodzi. Wino Shaoxing ma kolor bursztynowy, smak delikatnie cierpki z wyczuwalnymi nutami karmelu, smakiem zbliżony do wytrawnego sherry(...)marynowania mięs. Jeżeli go nie posiadasz, możesz go spokojnie zastąpić sherry. dodatkowe składniki Orzechy nerkowca ja je uwielbiam i dodaje je do każdego możliwego dania do, którego pasują. dlatego i wcisnęłam je do tego przepisu. oczywiście możesz je pominąć. Będziesz potrzebować 4 porcje marynata Mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka Sól - 1 łyżeczka Wino Shaoxing
Wylizany Rondel"Chciałabym aby w naszej diecie było więcej ryb. Niestety zakup dobrych ryb wcale nie jest taki prosty. Te mrożone z supermarketu odpadają bo więcej w
Wiem co jemPrzepis autorski (mój). Ja i dania azjatyckie? Przyznam, że baaardzo lubię, ale nie wszystkie składniki mi w nich odpowiadają, bo np. uwielbiam imbirowe słodkości, ale już zupa z dodatkiem imbiru, czy imbir marynowany - nie przedzie. W szafce posiadam mały zapas produktów House of Asia , więc chciałam stworzyć taką potrawę, która posiadałaby azjatycką nutkę i smakowała mi i mojej(...)szybki w przygotowaniu. Już wiem, że za kilka dni będzie powtórka! Koniecznie sami spróbujcie! (4-5 porcji) 500g mięsa mielonego 1 marchewka 1 cebula 125g makaronu mie (lub innego chińskiego) 15g grzybów mun 1/2 pęczka pietruszki Dodatkowo: 1-2 łyżeczki sosu z czarnym pieprzem lub pasty Tom Yum (wg smaku) sos sojowy sól, pieprz (opcjonalnie) Ponadto: olej do smażenia (użyłam
Di gotujePewnego dnia w sklepie ze zdrową żywnością znalazłam makaron chiński. Byłam pewna, ze to makaron ryżowy gdyż był biały - prawie przeźroczysty. Gdy postanowiłam go przyrządzić i wzięłam do ręki, wczytałam się w skład i okazało się, że nie jest to makaron zrobiony z ryżu tylko z grochu i fasoli mung. Byłam pozytywnie zaskoczona ponieważ nie wiedziałam, że takie makarony istnieją(...)podnosi walory smakowe potrawy. Przygotowuje się go ekspresowo zalewając wrzątkiem. Po 3 minutach jest gotowy. Wystarczy zblanszować do niego jakieś warzywa, dodać sera feta, koziego lub tofu i danie gotowe :) Makarony wytwarzane z nasion roślin strączkowych można najczęściej kupić w formie cienkich nitek, które nie wymagają gotowania. Są produktem ekspresowym i bardzo wygodnym w użyciu. Przygotowuje się je przez
Pyza i Surówkacebula 4-5 ogórków kiszonych makaron z 2 zupek chińskich sól, pieprz łyżeczka bazylii suszonej 3 łyżki śmietany Przygotowanie: W dużej misce kruszymy makaron z zupek chińskich i zalewamy wo dą, tak aby go przykryła. Pozostawiamy na ok 5 minut do napęcznienia po d przykryciem. W tym czasie kroimy paprykę i ogórki w drobną kostkę oraz cebulę(...)piórka. Po przestu dzeniu makaronu, do dajemy do niego warzywa, rukolę oraz pokrojone w kostkę surimi. Przyprawiamy do smaku i łączymy ze śmietana tuż prze d po daniem. Smacznego
ChilliJemySzybko, efektownie, smacznie, zdrowo i orientalnie- tak można opisać to danie. Smak jest rewelacyjny - pikantne przyprawy, krucha wołowina, słodka papaja i wyrazisty imbir. Danie jest sycące i ma bardzo małą zawartość tłuszczu. A co najważniejsze przygotowanie zajmuje 20 minut! SKŁADNIKI ( 4 porcje) 200 - 300g chudej wołowiny 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki sosu ostrygowego 1 papryczka chilii(...)pestkami 1 czerwona papryka 1 papaja 1 czerwona cebula 3 cm świeżego imbiru 2 ząbki czosnku sezam czarny i biały świeża kolendra makaron ryżowy/ chiński/ shirataki/ noodle sos sojowy 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca lub sok z 1/2 limonki 1/2 łyżeczki brązowego cukru olej kokosowy/ olej ryżowy lub inny o wysokiej temperaturze dymienia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Wołowinę pokroić w cienkie
DefinicjaSmaku