zamierzam z niej zrezygnować. Ostatnio na dodatek, oprócz miłości do gotowania pojawiła się miłość do zdrowego jedzenia. Ciężko mi- człowiekowi, który nie wyobraża sobie tygodnia bez pizzy, chińskiego i lodów w macdonaldzie, było nagle zmienić swój stosunek do odżywiania. A jednak! I jestem pewna, że wyjdzie mi to na dobre, i teraz, i przyszłości. Pasztet był pyszny, zajadały się(...)odcedzamy (muszą być dość suche) i blenderujemy na gładką masę, dodajemy cebulę, odrobinę soli i pieprzu i ponownie blenderujemy. Gdy powstanie gładka masa, przelewamy 2/3 do prostokątnej, niewielkiej blaszki (dajmy na to 27 cm długości). Następnie układamy ciasno śliwki i wylewamy resztę masy. Przed wstawieniem do piekarnika posypujemy nasionami słonecznika, solą i pieprzem. Najlepiej blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia- łatwiej
Mango PapajaZupa z dorszem i mlekiem kokosowym oraz tofu. Zupa z dorszem i mlekiem kokosowym oraz tofu. Zupy nadal goszczą u nas w domu w dużych ilościach
Kuchnia na wzgórzuTrochę mnie nie było ale już wróciłam z głową pełną pomysłów. Prawie miesiąc w Tajlandii sprawił, że zakochałam się w tamtejszej kuchni, mocno mnie zainspirowała i
Jemy Pijemyspora - Olej/oliwa, łyżka, - Przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, kurkuma, przyprawa warzywna typu vegeta (najlepiej domowa), /Dip Czosnkowy: - Czosnek (Najlepszy jest POLSKI, ujdzie portugalski, w żadnym wypadku nie chiński), - Majonez (najlepiej domowy), - Serek naturalny (konsystencja: nie za rzadki, nie za gęsty), może być "kanapkowy" lub mascarpone - Pieprz czarny - przyprawa warzywna typu vegeta, /Ilość zależy od upodobań - niżej(...)Umyte, pokrojone tak jak chcemy, ponacierane przyprawami z odrobiną oleju. 180 stopni, góra-dół (+ termoobieg jeśli na czasie nam zależy). 15-20 minut im wystarczy. Na gorące ziemniaczki możemy dać odrobinę masła. (i mamy prawie, że ziemniaki z ogniska). Gotujemy fasolkę. Gdy będzie "al dente" dodajemy masło, domową vegetę i wstrząsamy. :) Zamrożona latem ma w takim wypadku swoje wielkie wejście
Wypisz Wymalujdzieląc się z Wami tym co mi zasmakowało. Do tej pory raczej nie przyrządzałam kaczego mięsa, ale kacze confit , które pokazywałam w lutym i dzisiejsza pierś kaczki w chińskiej glazurze miodowej przekonały mnie, że muszę ją przyrządzać znacznie częściej. To pyszne, soczyste i delikatne mięso. Wystarczy je upiec przez 20-25 minut, do brytfanny można dodać jakieś warzywa(...)czasie polać wierzch kaczki tłuszczem z brytfanki, który wyciekł w trakcie pieczenia. Następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec kolejne 10 minut. Po tym czasie wyjąć kaczkę i dać jej odpocząć 5 minut. Podawać pokrojoną w plasterki z ryżem polanym tłuszczem
W kuchni wieczoremPomimo tego, że kuchnia indyjska czy chińska są najbogatsze w wielość różnych ziół i przypraw, to jednak kuchnia polska wcale nie jest tak uboga, jakby się wydawało i również posiada szeroki wybór lokalnych lub wziętych z innych kuchni przypraw. Poniżej krótki przegląd najczęściej stosowanych dodatków do potraw w kuchni polskiej Pieprz – w Polsce najczęściej stosuje się czarny pieprz(...)grzanego wina czy piwa, aby nadać pieprzowej nuty. Liść laurowy – jedna z najpopularniejszych (zaraz po zielu angielskim) przyprawa – właściwie używamy ją wszędzie – w zupach, w sosach, daniach mięsnych, galaretach, wywarach. Można hodować w naszych warunkach drzewko laurowe, choć nie jest to najłatwiejsze. Ale dzięki temu zyskujemy świeże listki. Lubczyk – nasza lokalna przyprawa, rzadko stosowana
WojnaNaSmaki.pluwagi poświęca się temu, by przyprawy podkreślały oryginalny smak potraw, ale go nie zmieniały. Tradycyjne składniki posiłku zależały od pory roku, pożądanego efektu (dania rozgrzewające i chłodzące), wieku, a nawet charakteru. Niegdyś każde danie musiało mieć sześć ras (smaków): słodki słony gorzki cierpki kwaśny ostry. Przypisywano im określony wpływ na organizm i zależenie od potrzeb ustalano ściśle(...)najlepszym gatunku Istnieje co najmniej kilka legend związanych z odkryciem herbaty. Akcja wszystkich rozgrywa się w Chinach. Obecnie nie jest już tak istotne, czy napar odkrył przypadkiem cesarz chiński, czy bodhisattwa potrzebujący wsparcia podczas wielogodzinnych medytacji. Ważne, że herbata podbiła świat i stała się obok kawy jednym z najpopularniejszych napojów. W niektórych państwach wiele tradycji związanych jest właśnie
ClauditteMissCookinggastro-dyplomację, czyli docieranie do ludzi poprzez jedzenie, żeby zachęcić ich do poznawania tej kultury, przyjazdu do Korei i pobudzić eksport produktów spożywczych. Jedzenie to przecież najprzyjemniejszy sposób poznawania danej kultury. Podstawą kuchni Kraju Porannej Ciszy jest równowaga yin i yang, teoria 5 przemian, sezonowość, gotowanie z sercem i tuż przed podaniem, ze świeżo kupionych składników. Jedzenie ma być(...)się jak w Kraju Porannej Ciszy. Ciekawe i przydatne są zasady etykiety stołowej i ciekawostki np. co Koreańczycy jedzą, gdy mają kaca czy jak powstał makaron do błyskawicznych zupek chińskich. Podsumowując: Bardzo ciekawa książka, gdzie naprawdę jest dużo do czytania, a nie tylko zdjęcia potraw. Czytając możemy poczuć się jak w kuchni koreańskiej babci, która opowie nam o tajnikach kuchni
Ugotowane pozamiatanePierożki z klasyczną mieszanką chińską. Chińskie pierożki (4-5 osób) Składniki : Farsz: klasyczna chińska mieszanka przyprawa 5 smaków 1 łyżeczka imbiru pieprz sos sojowy sos chili (pikantny) tymianek Ciasto : pół kg mąki pszennej typ 650 gorąca przegotowana woda łyżka oleju Przygotowanie farszu: Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy mieszankę chińską, wszystko dusimy do miękkości. Dodajemy(...)zapominając o mieszaniu co jakiś czas. Wykładamy na talerze, odlewamy wodę, która spłynęła z pierogów, posypujemy sezamem i podajemy z sosem sojowym. Jest to bardzo proste i tanie danie, jednak niezwykle smaczne. Osobiście przepadamy za tymi pierożkami :) Mamy nadzieję, że również posmakują Wam i będziecie często je robić u siebie w domu :) Życzymy smacznego i miłego weekendu
vegetanieChiński minimalizm! Kiedyś, gdy robiłam sałatkę czy makaron, wrzucałam bez namysłu milion różnych składników, które nijak miały się do siebie. Nauczyłam się, że czasem im mniej, znaczy więcej. Dzisiaj prezentuję Wam szybką wersję chińszczyzny dla Niego, jak i dla Niej, oraz ciekawe zastosowanie kapusty pekińskiej ;)Składniki:1/2 makaronu wonton1 pierś kurczaka1 zielona papryka1 cebula1 ząbek czosnku1/3 kapusty pekińskiejkilka orzechów nerkowca(...)minuty :)Gotowy makaron odsączamy z wody, dodajemy do warzyw i kurczaka, mieszamy i zwiększamy trochę ogień. Lubię, jak makaron jest lekko "przypalony", sztywny ;) Grillujemy orzechy.Dekorujemy nimi danie. Uwielbiam sos sojowy i używam go z przeróżnymi innymi, dziwnymi smakami ;p możecie oczywiście zredukować jego ilość. Smacznego
Kitchens Alphabetinnych wypieków, * ryżowa – doskonały bezglutenowy substytut mąki pszennej, znakomita do wypieków, sosów, bardzo powszechna w kuchni japońskiej, * gryczana – wartościowa odżywczo, stosowana w Indiach jako mąka chlebowa, a w kuchni chińskiej używana do wyrobu makaronów, * kukurydziana – mąka, która nadaje potrawom słodkawy smak, powszechnie znana w kuchni meksykańskiej do wyrobu tortilli czy taco. Znajduje również doskonałe zastosowanie do wypieków ciast, ciasteczek, placków(...)budyni czy legumin, * migdałowa – doskonale nadaje się do wypieku ciast, nawet biszkoptów, a jednocześnie bardzo odżywcza, m.in dzięki dużej zawartości wapnia, * kasztanowa - Mąka kasztanowa ma niezrównany smak, który zdecydowanie da się wyczuć w wypiekach z jej użyciem. Nadaje się nie tylko do ciast ale też do bardziej wytrawnych potraw. Chleb z mąką kasztanową ma lekko słodkawy smak * Pur Pur – pszenica
Pyry na Gazsposób przygotowania (mięso mielimy) oraz podania - ze smażonym makaronem ryżowym, który wygląda jak nasze prażynki. Można oczywiście podać w bardziej tradycyjnej wersji czyli makaronem ugotowanym. KURCZAK W SOSIE CHIŃSKIM Z PRAŻONYM MAKARONEM RYŻOWYM Składniki: 1/2 filetu z kurczaka 1 cebula 1-2 cm imbiru 1 łodyga trawy cytrynowej sok z 1 limonki 1 mała marchew(...)kolby kukurydzy i wodę. Doprawiamy do smaku sosem sojowym i ostrygowym oraz cukrem. Mąkę z tapioki rozrabiamy w odrobinie zimnej wody, wlewamy na patelnię i mieszamy aby zagęścić danie. z makaronem prażonym
Bon appetit mon amieKurczak jest obłędny w smaku. Znajdzie zwolenników słodkawych smaków. Jest idealnie mięciutki i soczysty. Do tego karmelizowana papryka i cebula! Brzmi idealnie! 250 g filetu
VioletoweKucharzenieCzyli CO JEŚĆ, aby NIE zapaść na grypę, NIE dać się przeziębieniu i generalnie NIE chorować! Nie ma to jak wyjechać na urlop i wrócić z niego z grypą [sarkazmem ociekam] . Okazało się, że lotniska i miejsca turystyczne wyjątkowo sprzyjają o tej porze roku podłapaniu wirusa. Jeszcze lepiej [sarkazm do potęgi] wojnę toczyć ze wspomnianą grypą prawie dwa tygodnie(...)lekarstwo używam tu bardzo swobodnie. Jest to raczej taka swoista "bombka witaminowa" , która ma pomóc w przeciwdziałaniu, albo zwalczaniu infekcji. Albowiem witamin w tej miksturze dużo! Kiwi - inaczej "chiński" agrest" . Jest ogromnym bogactwem witaminy C , która wzmacnia odporność i chroni organizm przed infekcjami, a także skraca czas ich leczenia. Owoc nie traci swoich właściwości w trakcie przechowywania i nawet
Grunt to przepis!chcemy. Ananas, mango, mandarynka... to są te słodkie kwestie. Ale ryba, czy kurczak albo owoce morza? Warzywa- papryka, cebulka, kalafior? Orzechy? Kombinujemy dokładnie jak chcemy aby uzyskać nasze ulubione chińskie o idealnym smaku. Warto próbować! :) Składniki: 300 gram piersi z kurczaka* cebula dymka** pół mango 100 gram zielonej fasolki szparagowej papryka jedna, mała papryczka chilli(...)koniec do dekoracji). Dokładnie wszystko mieszamy, smakujemy, ewentualnie doprawiamy jeszcze sosem sojowym i wrzucamy odcedzony makaron sojowy. Dokładnie potrząsamy Wokiem. Podajemy od razu, posypane pokrojoną dymką. Smacznego, Klaudia *Danie świetnie smakuje kiedy dodamy do niego również krewetki. **Cebulę dymkę można zastąpić kiełkami rzodkiewki, wtedy otrzymujemy równie ciekawy smak
Mango Papajaoczy od takiego jedzenia!), to nie uwierzycie, ale jeszcze nie jadłam wietnamskich sajgonek! ;) W Niemczech są one nazywane Frühlingsrollen (wiosenne roladki,krokiety) i można je dostać w każdej knajpie chińskiej, tajskiej, japońskiej, koreańskiej czy wietnamskiej, a nawet w wielu europejskich (jako Finger Food), jednak są one zrobione z ciasta przypominającego ciasto filo lub makaronowe, nie zaś z papieru ryżowego(...)inicjatywę i pomysł dziękuję Basi , która przywiozła dla nas ten przepis prosto z Wietnamu. ;) Składniki: 12-14 arkuszy papieru ryżowego (wzięłam 25) Nadzienie: 5 dag makaronu ryżowego (nie dałam i źle zrobiłam, bo dać trzeba, gdyż ten makaron ma w farszu kluczowe znaczenie - wchłania nadmiar wilgoci...) kilka grzybków mun, namoczonych i posiekanych w cieniutkie paseczki (dałam ok. 10 sztuk
Kuchnia Prezydentowej