chińskie dania - 1053 przepisów (strona:49/71)

Zupa tajska z klopsikami 254

Niedawno postanowiliśmy odwiedzić jedna z chińskich restauracji w naszym regionie, która podobno uchodzi za bardzo dobra. Zamówiliśmy po zupie tajskiej, ale cóż jeśli ktoś lubi jeść zupę w postaci kostki rosołowej rozpuszczonej w wodzie to może uważa ja za dobra. Ja do tych osób nie nalezę, dlatego następnego dnia postanowiłam zrobić swoja wersje zupy tajskiej z klopsikami, ostra, pachnącą olejem(...)powiem wam ze była pyszna, a do tamtej restauracji już nigdy nie pójdziemy jeść glutaminianu sodu. Przepis dodaje do akcji danie jednogarnkowe, bo chce pokazać ze wok może nam świetnie służyć jako jeden garnek do przygotowania całego dania. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Smażony ryż z ośmiornicą i warzywami 130

W zamrażalniku od jakiegoś czasu zalegała mi ośmiornica, bo trochę brakowało mi na nią pomysłu. Jak ją zrobić by nie zepsuć, by była smaczna, prosta w

Bernika - moj kulinarny pamietnik
LENIWE CURRY / LAZY CURRY 138

LENIWE CURRY / LAZY CURRY Curry… Ostre, indyjskie danie z lekkim posmakiem mleka kokosowego, podane z ryżem lub chlebkiem naan – czego chcieć więcej? Dzisiaj curry wersja leniwa – gotowa pasta, mrożona mieszanka warzyw – wszystko gotowe w mniej więcej pół godziny. Curry… Spicy, Indian dish with a coconut milk flavour, served with rice or naan bread(...)paste, frozen mix of vegetables – the dish is ready in more or less half an hour. SKŁADNIKI: 1 puszka mleka kokosowego 400 g piersi kurczaka 350 g mieszanki chińskiej 2 torebki (200 g) ryżu 3 łyżki czerwonej pasty curry 1 łyżka jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku sól, pieprz, curry, chili INGREDIENTS: 1 can of coconut milk 400 g chicken

Martyna Cooks
LENIWE CURRY / LAZY CURRY 146

LENIWE CURRY / LAZY CURRY Curry… Ostre, indyjskie danie z lekkim posmakiem mleka kokosowego, podane z ryżem lub chlebkiem naan – czego chcieć więcej? Dzisiaj curry wersja leniwa – gotowa pasta, mrożona mieszanka warzyw – wszystko gotowe w mniej więcej pół godziny. Curry… Spicy, Indian dish with a coconut milk flavor, served with rice or naan bread(...)paste, frozen mix of vegetables – the dish is ready in more or less half an hour. SKŁADNIKI: 1 puszka mleka kokosowego 400 g piersi kurczaka 350 g mieszanki chińskiej 2 torebki (200 g) ryżu 3 łyżki czerwonej pasty curry 1 łyżka jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku sól, pieprz, curry, chili INGREDIENTS: 1 can of coconut milk 400 g chicken

Martyna Cooks
Łosoś pieczony z warzywami po hiszpańsku 417

Zastanawialiście się kiedyś, bez czego nie mogłyby się obejść kuchnie z różnych stron świata? Trudno wyobrazić sobie kuchnię grecką bez oliwek. Włoską – pomidorów. Chińską – sosu sojowego. Polską – ziemniaków. Hiszpańską? Papryki! Tutaj, bez tej świeżej czy suszonej – tak słodkiej i wędzonej – jedzenie zwyczajnie nie byłoby takie samo, wiele przy tym tracąc ze swego charakteru. Jeśli macie zatem na podorędziu kawałek łososia(...)towarzystwie jędrnych, świeżych papryk, słodkich pomidorków, czosnku oraz zielonych szparagów (tych w sezonie nigdy za wiele). W ten nieskomplikowany sposób stworzycie pełne fantastycznego smaku, autentyczne, kolorowe i odżywcze danie, rodem z gorącej Hiszpanii. Olé! Składniki na 2 porcje: 2 kawałki łososia, pozbawione ości i skóry (najlepiej dzikiego) 1 czerwona papryka 1 żółtka papryka 1/2 niedużej czerwonej cebuli 10 zielonych

Even Better Food
Wołowina po azjatycku w pysznym sosie 223

sosie z dania Kurczak Generała Tso. Postanowiłam wykorzystać go innym daniu, ponieważ jest naprawdę wyjątkowy. Moim zdaniem nie ma lepszego sosu do dań azjatyckich. Polecam!!!   Wołowina po azjatycku w pysznym sosie           Składniki: około 300 g udźca wołowego 0,5 papryki pędy bambusa (ja dałam ¼ słoiczka) 0,5 papryczki(...)łyżka mąki kukurydzianej/skrobi ziemniaczanej ½ szklanki bulionu drobiowego 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki cukru brązowego 2 łyżki octu  ryżowego (można ewentualnie zastąpić winnym) 1 łyżka białego wina chińskiego lub wódki   Przygotowanie: Mięsa najlepiej dzień wcześnie kroimy w cienkie paski i marynujemy. Wkładamy do lodówki na całą noc. Grzyby mun wkładamy do ciepłej wody i moczymy 15 minut. Chilli

Mania Gotowania
CHRUPIĄCY DORSZ W SŁODKIM SOSIE CHILI 286

Dziś mam dla Was kolejny, fantastyczny przepis inspirowany moją ukochaną kuchnią orientalną! Będzie Ostro i będzie Słodko – czyli tak jak lubię najbardziej! Filet z białej

Ostra na Słodko
Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 203

galangalu to 1,5 łyżeczki galangalu w proszku. Jajka w wypiekach, farszach i potrawach z mięsa mielonego Jaja można kupić pod każda szerokością geograficzną, ale..... zdarza się, że w danym momencie (zazwyczaj wtedy kiedy są do czegoś bardzo potrzebne) nie mamy ich w lodówce. Jajecznicy na podanych niżej zamiennikach nie usmażymy, ale ciasto lub chleb możemy upiec. Przelicznik(...)zielonymi oliwkami drobno posiekanymi ogórkami konserwowymi Zarówno kapary, jak i ich substytuty dodajemy do potraw w ostatniej chwili Kapusta chińska (bok choy) Kapusta chińska znana jest pod wieloma nazwami, co wielokrotnie utrudniało nam zakupy. Najczęściej spotykane nazwy to: chińska botwina, chińska biała kapusta, pak choi, bok choy. Można zastąpić: botwinką selerem naciowym, który ze zwględu na silny aromat trzeba stosować

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Domowe tahini 179

intensyfikuje aromat). We Wschodniej Azji tahini produkowane jest z niełuskanych nasion, przez co ma bardziej gorzki smak. To główny składnik bliskowschodnich potraw. Pasty sezamowej używa się w kuchni chińskiej, koreańskiej i japońskiej. Przygotowanie domowego tahini jest niezwykle proste i zasadniczo potrzebujemy jednego składnika - łyskanych nasion sezamu. Zamiana sezamu w pastę tahini jest nieco żmudna, ale domowa produkcja sprawia wiele frajdy(...)doświaczeń, a sezam po otwarciu torebki tak bosko pachniał chałwą, że pominęłam etap prażenia. Jeśli jednak chcesz podprażyć nasiona sezamu, to bardzo krótko i bardzo ostrożnie. Moje ledwo złote dały bardzo gorzki smak tahini. Składniki: 400 g łuskanych nasion sezamu 1 łyżka oleju sezamowego - opcjonalnie Wykonanie: nasiona sezamu umieścić w kielichu blendera i rozpocząć miksowanie. Początkowo blender zmieli sezam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ramen po mojemu 174

Rosół może wydawać się potrawą bardzo polską, ale różne jego warianty można spotkać w wielu rejonach świata. W Japonii to, co my nazwalibyśmy rosołem, nosi nazwę "ramen" i jest daniem tej kuchni znanym na świecie prawie tak samo jak sushi, choć oryginalnie pochodzi... z Chin. Zanim dotarł do Kraju Kwitnącej Wiśni, jadało się tam głównie zupy na bazie(...)mąką pszenna ze Stanów Zjednoczonych. Zbiegło się to w czasie z powrotem milionów żołnierzy japońskich z drugiej wojny chińsko-japońskiej (1937-1945), którzy przywykli w tym czasie do kuchni chińskiej. Popularność tej potrawy na świecie przypieczętowało wynalezienie makaronu błyskawicznego przez Momofuku Ando w 1958 r. Ramen nie ma jednego, sformalizowanego przepisu - przyrządza się go zarówno na bazie kości lub mięsa

W SMAK
Ostro – kwaśna zupa z kurczakiem 158

Ten przepis na zupę to jeden z tych banalnych a tak smacznych. Zupa robi się praktycznie sama, nie wymaga dużo czasu a jest przy tym bardzo

Życie ze smakiem
Pierś z kurczaka po chińsku na szybko 332

Czasu nie miałam prawie w ogóle. Musiałam zaraz wyjść, a byłam strasznie głodna. Miałam rozmrożoną pierś z kurczaka, ponieważ plan był taki, że usmażę ją w

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
SKĄD WEGANIE CZERPIĄ WAPŃ? 147

odpowiadająca 100 kaloriom) Zawartość wapnia (w miligramach) Wapń przyswajalny przez organizm w procentach i miligramach Odtłuszczone mleko 334 32%   107 mg Jarmuż 449 59%   265 mg Kapusta chińska 787 54%   435 mg Brokuły 189 53%     100mg ZAWARTOŚĆ WAPNIA W WYBRANYCH PRODUKTACH Produkt Ilość Zawartość wapnia (w miligramach) Migdały surowe ½ szklanki 180 Brokuły 1 szklanka(...)dziecka z żywieniowego punktu widzenia? - Zawsze mieć w domu świeże warzywa, owoce i nasiona. - Ograniczyć spożycie słodyczy, wyeliminować z diety cukier i białą mąkę, w tym wszystkie dania zawierające te składniki. - Podawać dziecku mleka roślinne: migdałowe, kokosowe, konopne, orzechowe, sezamowe (najlepiej własnej produkcji). - Wyciskać dziecku soki ze świeżych warzyw i owoców. - Robić dziecku koktajle z owoców, zieleniny

Jeść, by żyć w zdrowiu
Tarta z fasolnikiem i serem na grzybowym spodzie 184

ciasto 1,5 szkl mąki 1 jajko 125 g masła szczypta soli 1 łyżka utłuczonych drobniutko grzybów suszonych pieprz ziołowy szczypta proszku do pieczenia nadzienie 250

Gotowanie jest łatwe
Pak-choy - Chińska kapusta z patelni z groszkiem i kiełkami 189

Zdrowe proste i szybkie danie jakim są warzywa z patelni to bardzo modna ostatnio przekąska, dodatek do ryżu lub dania mięsnego z ryżem. Ważne aby warzyw z patelni nie poddawać zbyt długiemu podsmażaniu. Zachowają wtedy swoją chrupkość, witaminy i kolor. W ogóle podsmażane warzywa, które pozostają po podsmażeniu na wpół chrupiące są dużo bardziej smaczne(...)Holandii Taugè. To jest jedna z propozycji jak je wykorzystać. Kiełki są jak każdy wie bardzo zdrowe. SKŁADNIKI na 2 duże lub 4 małe porcje: 1 duża kapusta chińska Pak-choy (Paksoi) garstaka groszku cukrowego (im młodszy tym lepszy) garstka kiełków soi (taugè) 2-3 rzodkiewki 2 ząbki czosnku kawałek selera lub 1/2 młodej cebulki 1-2 łyzki

Sztuka gotowania w/g Samiry