intensyfikuje aromat). We Wschodniej Azji tahini produkowane jest z niełuskanych nasion, przez co ma bardziej gorzki smak. To główny składnik bliskowschodnich potraw. Pasty sezamowej używa się w kuchni chińskiej, koreańskiej i japońskiej. Przygotowanie domowego tahini jest niezwykle proste i zasadniczo potrzebujemy jednego składnika - łyskanych nasion sezamu. Zamiana sezamu w pastę tahini jest nieco żmudna, ale domowa produkcja sprawia wiele frajdy(...)doświaczeń, a sezam po otwarciu torebki tak bosko pachniał chałwą, że pominęłam etap prażenia. Jeśli jednak chcesz podprażyć nasiona sezamu, to bardzo krótko i bardzo ostrożnie. Moje ledwo złote dały bardzo gorzki smak tahini. Składniki: 400 g łuskanych nasion sezamu 1 łyżka oleju sezamowego - opcjonalnie Wykonanie: nasiona sezamu umieścić w kielichu blendera i rozpocząć miksowanie. Początkowo blender zmieli sezam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Rosół może wydawać się potrawą bardzo polską, ale różne jego warianty można spotkać w wielu rejonach świata. W Japonii to, co my nazwalibyśmy rosołem, nosi nazwę "ramen" i jest daniem tej kuchni znanym na świecie prawie tak samo jak sushi, choć oryginalnie pochodzi... z Chin. Zanim dotarł do Kraju Kwitnącej Wiśni, jadało się tam głównie zupy na bazie(...)mąką pszenna ze Stanów Zjednoczonych. Zbiegło się to w czasie z powrotem milionów żołnierzy japońskich z drugiej wojny chińsko-japońskiej (1937-1945), którzy przywykli w tym czasie do kuchni chińskiej. Popularność tej potrawy na świecie przypieczętowało wynalezienie makaronu błyskawicznego przez Momofuku Ando w 1958 r. Ramen nie ma jednego, sformalizowanego przepisu - przyrządza się go zarówno na bazie kości lub mięsa
W SMAKTen przepis na zupę to jeden z tych banalnych a tak smacznych. Zupa robi się praktycznie sama, nie wymaga dużo czasu a jest przy tym bardzo
Życie ze smakiemCzasu nie miałam prawie w ogóle. Musiałam zaraz wyjść, a byłam strasznie głodna. Miałam rozmrożoną pierś z kurczaka, ponieważ plan był taki, że usmażę ją w
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comodpowiadająca 100 kaloriom) Zawartość wapnia (w miligramach) Wapń przyswajalny przez organizm w procentach i miligramach Odtłuszczone mleko 334 32% 107 mg Jarmuż 449 59% 265 mg Kapusta chińska 787 54% 435 mg Brokuły 189 53% 100mg ZAWARTOŚĆ WAPNIA W WYBRANYCH PRODUKTACH Produkt Ilość Zawartość wapnia (w miligramach) Migdały surowe ½ szklanki 180 Brokuły 1 szklanka(...)dziecka z żywieniowego punktu widzenia? - Zawsze mieć w domu świeże warzywa, owoce i nasiona. - Ograniczyć spożycie słodyczy, wyeliminować z diety cukier i białą mąkę, w tym wszystkie dania zawierające te składniki. - Podawać dziecku mleka roślinne: migdałowe, kokosowe, konopne, orzechowe, sezamowe (najlepiej własnej produkcji). - Wyciskać dziecku soki ze świeżych warzyw i owoców. - Robić dziecku koktajle z owoców, zieleniny
Jeść, by żyć w zdrowiuciasto 1,5 szkl mąki 1 jajko 125 g masła szczypta soli 1 łyżka utłuczonych drobniutko grzybów suszonych pieprz ziołowy szczypta proszku do pieczenia nadzienie 250
Gotowanie jest łatweZdrowe proste i szybkie danie jakim są warzywa z patelni to bardzo modna ostatnio przekąska, dodatek do ryżu lub dania mięsnego z ryżem. Ważne aby warzyw z patelni nie poddawać zbyt długiemu podsmażaniu. Zachowają wtedy swoją chrupkość, witaminy i kolor. W ogóle podsmażane warzywa, które pozostają po podsmażeniu na wpół chrupiące są dużo bardziej smaczne(...)Holandii Taugè. To jest jedna z propozycji jak je wykorzystać. Kiełki są jak każdy wie bardzo zdrowe. SKŁADNIKI na 2 duże lub 4 małe porcje: 1 duża kapusta chińska Pak-choy (Paksoi) garstaka groszku cukrowego (im młodszy tym lepszy) garstka kiełków soi (taugè) 2-3 rzodkiewki 2 ząbki czosnku kawałek selera lub 1/2 młodej cebulki 1-2 łyzki
Sztuka gotowania w/g Samiryzachowują wysoką zawartość składników odżywczych. Mrożonki sprawdzają się wtedy, kiedy jesteśmy zapracowani, nie mamy czasu albo chcemy zdrowo się odżywiać. Wówczas możemy z nich stworzyć smaczne, urozmaicone i szybkie dania. Jednak trzeba uważnie czytać etykiety z tyłu produktów. Można spotkać się z produktami ( mrożonkami np. na patelnię ), które są przetworzone. Zawierają tłuszcze, o których nic nie wiemy(...)należy przebrać ⦁ umyć i pokroić ⦁ zblanszować ( proces, w którym należy ogrzać warzywa i owoce, aby zachowały kolor i walory smakowe oraz zostają zniszczone mikroorganizmy ) ⦁ podzielić na porcje ⦁ zamrozić DOMOWA CHIŃSKA MROŻONKA Potrzebujemy: ⦁ papryka czerwona 1 szt ⦁ papryka żółta 1 szt. ⦁ papryka zielona 1 szt. ⦁ marchew 3 szt. ⦁ papryczka chili 1 szt. ⦁ brokuł mały 1 szt. ⦁ dymka cebuli
Kuchnia Paulettesmoja propozycja na ekspresowy ale bardzo aromatyczny obiad. Orientalne warzywa, które uwielbiam a do tego ryż i sajgonki z kurczakiem. Podczas gotowania pachniało tak, że czułam się jak w chińskiej restauracji. *do przygotowania tej potrawy użyłam mrożonki Orientalne warzywa na patelnię firmy Iglotex, dlatego, że biorę udział w konkursie "Patelnia pełna smaków" Składniki: 1/2 opakowania "warzywa na patelnie orientalne(...)przykryciem do miękkości. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Każdy arkusz papieru ryżowego zamaczać w letniej wodzie i układać na desce do krojenia, po chwili papier namoknie tak, że będzie dało się go zwijać. Na każdy położyć po łyżce mięsa i zwijać jak krokiety- najpierw boki do środka a potem całość w rulonik. Smażyć na głębokim tłuszczu na złoto. Podawać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawielkanocne, pisanki, święcone, śmigus-dyngus, dziady śmigustne, Rękawka, Emaus, walatka, z kurkiem po dyngusie, Siuda Baba, wieszanie Judasza, pogrzeb żuru i śledzia, pucheroki, palma wielkanocna, Jezusek Palmowy. źródło: wikipedia Dania z jajkiem Kolorowe jajka z majonezem i kiełkami Sałatka z brokułami, pomidorami, jajkami (z sosem czosnkowym) Wielkanocna sałatka z łososiem, jajkiem i kiełkami rzodkiewki Pasta jajeczna z tuńczykiem(...)ciasta francuskiego / kruchego Sałatki i surówki Sałatka z wędzonym kurczakiem, pestkami granatu, mandarynkami, sałatą i jogurtem naturalnym Sałatka z wędzonym łososiem, granatem, oliwkami i pomidorami Sałatka z zupek chińskich z wędzonym kurczakiem, granatem i pomidorem Sałatka Gyros warstwowa Szybka sałatka z zupek chińskich z papryką, ogórkiem, pomidorem i kukurydzą Sałatka z nuggetsami, rukolą, serem i pomidorkami z sosem musztardowym Sałatka
Kulinarne PrzebojeKuchnia po mojemu oznacza czasem kuchnię po Mężowsku. Jak już wspominałam ostatnio częściej niż kiedyś. Wprawdzie często kończy się to na standardowych, lecz przepysznych plackach ziemniaczanych
Kuchnia po mojemuczęsto gościł na naszym stole. Mam zatem nadzieję że i Wy odważycie się podążyć moimi śladami i wypróbujecie ten przepis u siebie. Będzie smakował szczególnie fanom kuchni chińskiej, wietnamskiej czy indyjskiej. Zapraszam. Składniki: 6 udek z kurczaka bez kości (ewentualnie 1 pierś z kurczaka) 1 spora zielona cukinia 3 papryki (żółta, pomarańczowa, zielona) 1 duża cebula(...)fasoli mung kiełki rzodkiewki Wykonanie: Papryki umyć, przekroić na pół, pozbawić gniazd nasiennych i obrać ze skóry (ja to robię za pomocą piekarnika - jeśli chcecie poradę jak to zrobić - dajcie znać). Pokroić na cienkie paski. Udka z kurczaka umyć, następnie pokroić w cienkie paski. Obrać cebulę i czosnek, cebulę posiekać w piórka, czosnek w drobną kosteczkę. Na patelni
Garniec MagalieSzybki i smaczny obiad a’la chiński. Słodycz marchewki przenika się z smakiem ostrej czerwonej papryki. 500 g filetu z kurczaka 100 g ryżu 2 marchewki 1 cebula Przyprawa do mięsa Liść lubczyku 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 kostka rosołowa 200 ml wody Sól Pieprz Filet z kurczaka pokroić w kosteczkę(...)kurczaka. Wszystko dokładnie mieszamy. Kostkę rosołową rozpuszczamy w wodzie i wlewamy do kurczaka. Dosypujemy ryż i przyprawy (sól, pieprz, papryki, lubczyk). Mieszamy i dusimy pod przykryciem do miękkości. Danie podałam z frytkami i serem camembert, który się ładnie rozpuścił
VioletoweKucharzeniemistrza kuchni, który specjalnie dla Ciebie ugotuje kolację, kto to będzie? Gordon Ramsey. Potrawa, której nigdy nie polubisz, to..? Wszystko w czym znajdują się podroby!! Kuchnia włoska czy kuchnia chińska? Kocham obie, ciężko wybraćJ Wymarzona podróż kulinarna byłaby do kraju…? Tajlandia i Japonia. Ulubione warzywo, ulubiony owoc to…? Pomidor i maliny. Czy kolekcjonujesz talerzyki, szklanki, kubeczki, sztućce do sesji blogowych(...)KatowicachCzy masz dzieci? Jak na razie nie mam.Dlaczego założyłaś bloga? Założył mi go mój małżonek.Twoja ulubiona książka? Wszystkie o wampirachJ Ostatnio również seria „50 twarzy Greya”.Twoje ulubione danie? Kurczak Generała TsoJaka osoba jesteś? Pogodną, energiczną, gadatliwą i otwartą.Co możesz doradzić ludziom aby ich życie było cenniejsze? Cieszyć się każdą chwilą i robić w życiu
Mania Gotowaniacoś robić w kuchni może wziąć w niej udział. Polega na tym, że jest podawany jakiś temat, to znaczy jakaś potrawa, i wszyscy biorący udział robią swoją wariację zadanego dania. I dzielimy się potem zdjęciami i podziwiamy. Fajna zabawa :) Tym razem nie ma podanej konkretnej potrawy. Tematem jest po prostu śniadanie. Taki dość luźny temat. Długo głowiliśmy(...)padł na omlet. Bo czyż może być bardziej pożywne śniadanie? Ale nie chcieliśmy też takiego zwykłego śniadania, więc zrobiliśmy omlet z pieczoną kaczką i pieczarkami, taki w stylu chińskim. Akurat kilka dni wcześniej piekliśmy całą kaczkę i jeszcze nam kawałek zostało. Więc akurat mogliśmy wykorzystać. Na 2 bardzo pożywne omlety: 1 pieczona pierś kaczki 4 duże pieczarki 1 dymka
Marder&Marder ManufactureCóż tu dużo mówić. Oto prosty przepis na obiad. Znajdziesz w nim i mięsko i warzywo i makaron. Słowem - dla każdego coś miłego. Receptura Teściowej, którą
Kuchnia po mojemu