chińskie dania - 1053 przepisów (strona:42/71)

Ryż z brokułem i kurczakiem w 5 smakach 204

piersi z kurczaka w orientalnych przyprawach. Danie wyszło bardzo dobre i na pewno je powtórzę. Ryż i brokuł gotowałam w soli o obniżonej zawartości sodu firmy e-condimenta Składniki: 2 woreczki ryżu, 1 brokuł, 2 piersi z kurczaka, 3 łyżeczki przyprawy w 5 smakach, 2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka przyprawy chińskiej, pieprz, sól o niskiej zawartości sodu e-condimenta

Aga w kuchni
surówka jak z chińskiej restauracji 129

prawie identyczna jak ta podawana w chińskich restauracjach. Zaraz po zrobieniu jest chrupiąca ale im starsza tym lepsza. Dlatego gdy planujemy większą imprezę czy rodzinny obiad możemy spokojnie przygotować ją dzień lub dwa wcześniej. Mi osobiście bardziej smakuje niedługo po zrobieniu, kiedy warzywa są dość twarde i chrupkie. Doskonale pasuje do dań z ryżu, ale z ziemniakami też się

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chiński kurczak z brokułami 688

Propozycja na dzisiejszy obiad bazuje na połączeniu typowo orientalnych smaków - imbiru, czosnku, chili i sosu sojowego, a to w towarzystwie warzyw, ryżu i mięsa kurczaka. Danie

Wyprawy kulinarne
Indyk w słodko-pikantnym sosie 145

Propozycja na danie w pół godziny  Składniki 500 g piersi indyczej 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka ostrego sosu chilli szczypta pieprzu 4 krążki ananasa z puszki 4 połówki brzoskwiń z puszki 1 duża cebula 1 czerwona papryka 1 kostka bulionu drobiowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka chińskiej przyprawy do potraw 3 łyżki oleju grubo posiekany szczypior

R'n'G Kitchen
Tajska zupa krewetkowa 292

tylko różnic sprawia, że w smaku, a w dużej mierze też w wyglądzie, to dość różne zupy. W szczególności tajska zupa krewetkowa zawiera takie składniki jak grzyby shitake, pszenny chiński makaron, kafir, sok z limonki czy olej sezamowy, a na koniec warto udekorować ją i uzupełnić jej smak świeżymi liśćmi kolendry. Siłą rzeczy musimy więc otrzymać coś odmiennego. Osoby niechętne(...)zupy pałeczki nie będą potrzebne Tak samo jednak jak w przypadku jej wietnamskiej wersji, jest prostym i mało czasochłonnym w przygotowaniu, ale dość oryginalnym dla nas Europejczyków daniem. Dodajmy również, że dość pikantnym w smaku. Aczkolwiek ostrość wywaru rozchodzi się swobodnie po stałych składnikach – krewetkach, makaronie i grzybach shitake. Ostatecznie zupa okazuje się więc dużo bardziej zrównoważona w smaku

Kulinarna Pokusa
Rybka na chińskich ryżu 253

Fish and rice   Orientalne smaki na obiad :) Składniki 2 kawałki ryby / 2 pieces coalfish (u mnie czerniak) 1 woreczek ugotowanego brązowego ryżu / 100 g boiled

czarrna od kuchni
Kurczak z warzywami w sosie słodko- kwaśnym 405

Dzisiaj polecam przepis na kurczaka duszonego z warzywami. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Warto ją przygotować, bo jest przepyszna.  SKŁADNIKI: 2 filety z

Tradycyjna kuchnia Kasi
Polędwiczka wieprzowa po chińsku 194

Gdy nie mam pomysłu na obiad najczęściej robię jakiś szybki makaron albo szybką domową chińszczyznę w oparciu o dwa dodatki sos sojowy i olej sezamowy. Nie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pomaranczowa ekspresowa wolowina 176

Szybka chińszczyzna to jest pomysł na obiad, gdy nie ma się żadnego innego lub gdy brak  czasu. Mi wystarczyło 30 minut, kawałek mięsa, pomarańcze, papryka i

Bernika - moj kulinarny pamietnik
SKRZYDEŁKA PO TEKSASKU 210

skrzydełek które robiłam po chińsku, a i one niech chowają się do tych.A wiecie dlaczego?Ponieważ dodałam koncentratu dymu hikorowego ( kupić możemy Tu ).W przepisie który dostałam od znajomej był ten dym i poszukiwania jego przeniosły do tego sklepu, którego nie reprezentuję i jego towarów też nie .Niestety nie których produkrów nie da się kupić w markecie ,więc prosty Jest

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pierogi ze szpinakiem i serem feta (Dumplings with spinach and feta cheese) 207

pierogi, to typowo polskie danie. Jednak, prawda jest taka, że choć znane są w naszym kraju od ponad 800 lat, to przywędrowały z Dalekiego Wschodu. Ich geniusz tkwi w niezwykle prostym cieście i dowolnym, naprawdę dowolnym farszu. Różnorodne odmiany pierogów znane są na całym świecie. Rosyjskie pielmieni, gruzińskie chinkali, wareniki z Ukrainy, chińskie wontony, ravioli z Włoch

Jacob Tastes
Szybki kurczak w 5 smakach 179

można jednak zaprzeczyć, że proponuje dania szybkie i łatwe, takie jakie lubię najbardziej. Dlatego też postanowiłam wypróbować kolejny z pomysłów Jamiego i przygotować kurczaka w 5 smakach z dodatkiem sosu sweet-chilli z sałatką warzywną z cytrynowym jogurtem. Składniki : Do miesa wyfiletowane udka z kurczaka (opcjonalnie piers z kurczaka) 1 łyżka przyprawy chińskiej 5 smaków 2 łyżki sosu

Codzienne Gotowanie
Piersi kurczaka w sosie bami goreng (po chińsku) 223

Zamiast makaronu chow main danie można podać z makaronem ryżowym. Proste i sycące... w zupełności wystarczy dla 4-6 osób Składniki: 4 marchewki garść suszonych grzybów mun 2 pojedyncze piersi kurczaka 2 pory (białe części) 1 papryczka chili 2 cm świeżego imbiru (obranego ze skórki) 2 ząbki czosnku 2 opakowania gotowego sosu chińskiego bami goreng ok. 3 garści sezamu

IMPRESJA SMAKU
Chińskie z zielonym makaronem 314

Składniki 1 filet z kurczaka 1 czerwona papryka 1 garść grzybów mun 1/4 główki białej kapusty 150 g makaronu ryżowego 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 papryczka

czarrna od kuchni
Kokosowy kurczak z trawą cytrynową 187

Kokosowy kurczak z trawą cytrynową Kuchni orientalnej nigdy dość , tak twierdzi mój starszy syn . Żeby, nieco urozmaicić smaki , tym razem ,sięgnęłam do kuchni karaibskiej , która w

Ogrodnik w podróży
Piersi kaczki w sosie pomarańczowym z jarmużem 211

Piersi kaczki w sosie pomarańczowym – danie wbrew pozorom łatwe i szybkie. Pierś z kaczki to jedno z moich ulubionych rodzajów mięsa. W słodko-kwaśnym sosie z pomarańczy smakują cudownie – warto korzystać póki mamy słodkie pomarańcze. Do kaczki podałam makaron i duszony jarmuż – w takiej postaci jarmuż jest zdecydowanie bardziej charakterny. Zamiast jarmużu można użyć szpinaku(...)pomarańczy (125 ml) 1/2 szklanki bulionu drobiowego (125 ml) 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka białego octu winnego 1 łyżeczka mąki Duszony jarmuż po chińsku: 200 g pociętych listków jarmużu 125 ml soku wyciśniętego z pomarańczy 2 ząbki czosnku 1 niepełna łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka oleju sezamowego

Poezja smaku