Noodles jest to chiński makaron, którego ugotowanie zajmuje nie całe 5 minut! Szukacie pomysłu na szybki i smaczny obiad??? Ten przepis jest właśnie dla Was! Danie jest aromatyczne i pełne kolorów... Oprócz warzyw dodałam również moje ukochane pieczarki oraz dla mojego skarba, który jak już wspominałam jest miłośnikiem mięcha, dodałam pierś z kurczaka. Kto się skusi? Zapraszam :-) Składniki
kulinarne odsłony patiSoczyste i pikantne mięso z piersi z indyka marynowane w sosie sojowym, kruche warzywa, ostra papryczka, makaron chiński (typu chow main) i chrupiące orzeszki ziemne- oto 'chińszczyzna' na ostro w wydaniu stir-fry. Niezwykle aromatyczne i zaskakujące smakiem danie, które przygotujesz w 20 minut! 🤗 2-3 porcje: * pierś z indyka- 200 g * makaron wonton- 100 g * papryka- 3 małe
Kraina Miodem Płynącasurówką, dlatego gdy na zakupach natknęłam się na papier ryżowy, to stwierdziłam, że fajnie będzie odtworzyć to danie w domowych warunkach. Sajgonki z mięsem: 200 g papieru ryżowego 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego ok. 300 g mieszanki chińskiej mrożonej 400-500 g makaronu ryżowego 3 liście kapusty pekińskiej 1 jajko 2-3 łyżki sosu sojowego imbir oraz
Cooking Monsterwykonania takiej zupy potrzebna będzie mieszanka warzyw chińskich, jeśli w warzywach nie ma grzybów to trzeba je dodać. Ja zrobiłam wersję łagodniejszą dla moich gości, oni nie lubią ostrych dań. Dodając papryczki chilli zupa stanie się pikantna. Ilość chili zależy od tego jaką ostrą zupę lubicie. Do garnka wlać 2 litry wody, wrzucić piersi kurze i korpus z kurczaka
Kuchnia PokoleńEfektowne połączenie słodko – pikantnego sosu tajskiego z kurczakiem, mieszanką meksykańską i ryżem. Danie łatwe w wykonaniu i nie czasochłonne. Bardzo dobrze smakuje podane z ryżem. Składniki: Dowolna ilość piersi z kurczaka Opakowanie mrożonki mieszanki chińskiej Słodko -pikantny sos tajski Sól 1 łyżeczka słodkiej papryki ¼ łyżeczki ostrej papryki Olej Ryż Prażona cebulka Wykonanie: Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy
Smaki Ewygdzieś w Internecie, długo przed tym jak zaczęłam prowadzić bloga. Był to jeden z moich pierwszych eksperymentów kuchni chińskiej. Wracam do niego co jakiś czas, kiedy mamy ochotę na coś naprawdę ostrego J Oczywiście, jeśli nie jesteście fanami bardzo ostrych dań możecie nieco zniwelować jego ostrość poprzez zmniejszenie ilości papryczek chili. Danie jest naprawdę warte uwagi, naprawdę polecam
Mania Gotowaniabanalnie prosty przepis na znane z chińskich knajpek brokuły z czosnkiem. Składniki ograniczyłem do minimum przy zachowaniu świetnego smaku. Brokuły to świetny zestaw żelaza i witaminy C a także substancji o której warto poczytać czyli sulforafanie. W połączeniu z czosnkiem macie dobry zestaw anty przeziębieniowy na wiosenne wahania temperatur. Polecam to proste danie zarówno jako dodatek do obiadu
Kuchnia PROzdrowotnagrze przejawia się na każdym kroku – nie pominięto też tradycyjnej kuchni charakterystycznej dla zakątków Hongkongu. Chyba najbardziej zapadającą w pamięci potrawą ze Sleeping Dogs są Pork Buns, czyli chińskie bułeczki gotowane na parze z nadzieniem z grillowanej wieprzowiny. Swoją sławę w grze zyskały dzięki charakterystycznym okrzykom handlarzy stojących przy swoich budkach: „ Why don’t you have(...)Wydawcą gry w Polsce jest firma Cenega . Grę można zamówić m.in. na Muve.pl. * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości * czcionka wykorzystana na zdjeciu pochodzi stąd Świeżutki post PORK BUNS – SLEEPING DOGS – chińskie bułeczki z grillowaną wieprzowiną na blogu NERDS' KITCHEN
Nerds KitchenMakaron i krewetki. To nigdy nie może się znudzić. Szczególnie, jeżeli jest to chiński makaron. Azjatyckich makaronów wypróbowałam wiele: Chow Mein, Glass Noodles (ryżowy), Udon itp
Cook&LoveW naszym domu dania kuchni orientu, często królują, bo są zdrowe, pyszne i co najważniejsze, można je przyrządzać z togo co aktualnie mamy pod
Nie Bo PiekłoKapusta chińska, czyli bok choy albo pak choi ma pyszne, grubsze, bardziej mięsiste łodygi i liście. Jest delikatnie gorzkawa w smaku i doskonale pasuje do zup i dań z woka, ale najlepsza jest po prostu podsmażona z czosnkiem. To jedno z warzyw, które chciałabym posadzić kiedyś na działce, bo podobno jest dość łatwa w uprawie i ma dobry(...)pachnieć dodajemy pak choi i smażymy kilka minut (dosłownie 2-3) aż zielone liście zwiedna a łodygi przejda sosem. Podajemy ciepłe, pyszne i skropione łyżką oleju sezamowego. Artykuł Kapusta chińska pak choi pochodzi z serwisu Ugotowane pozamiatane
Ugotowane pozamiatane1stycznia 2017! Nowy Rok trzeba uczcić pysznym obiadem . Pieczona kaczka z sosem marsala to danie, które miałam okazję spróbować w poznańskiej restauracji. Muszę przyznać, że długo nie mogłam się przekonać do kaczki. Teraz pieczona kaczka to dla mnie rarytas. Postanowiłam upiec ją w całości z dodatkiem pomarańczy. Pyszny sos, który się wytworzył podczas pieczenia doprawiłam winem marsala. Marsala(...)był gotowy. Szczęśliwego Nowego Roku 2017…Rozpoczęłam go naprawdę szczęśliwie! Pieczona kaczka Składniki: 6-8 porcji 2,2 kg oczyszczonej kaczki 1 pomarańcza 4 liście laurowe 2 łyżki chińskiej przyprawy 1 łyżeczka czarnego pieprzu sól do smaku Przyprawa chińska ok. 100 ml 2 łyżeczki całych goździków 6 gwiazdek anyżu 5 łyżeczek nasion białego pieprzu lub pieprzu szechuan 4 łyżeczki
codojedzeniatylko. Kurczak teriyaki z makaronem udon: ok. 400g filetu z udźca kurczaka 200g mrożonej mieszanki warzyw chińskich 200g makaronu świeżego udon (dla jednej osoby) 4 + 2 łyżek sosu teriyaki 2 łyżki oleju sezamowego 1 łyżeczka przyprawy do kuchni chińskiej sezam do posypania sól i pieprz Kurczaka dzień lub kilka godzin wcześniej umieszczamy w pudełku i zalewamy 4 łyżkami sosu teriyaki(...)łyżką oleju sezamowego, aby się zamarynował. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju sezamowego, wsypujemy mieszankę warzyw i dodajemy przyprawę do kuchni chińskiej. Wszystko podsmażamy ok 8-10 minut aż warzywa zmiękną, a woda odparuje. Warzywa odkładamy na bok. Czyścimy patelnię, rozgrzewamy ją i dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka bez marynaty, dodajemy sól i pieprz. Podsmażamy do uzyskania ładnego koloru
Cooking Monsterkoreański (z naleciałościami japońskimi i chińskimi) sposób na kiszoną kapustę (ale też na kiszone ogórki i rzepę). Warzywo kisi się i fermentuje z dodatkiem przypraw – mnóstwa papryki chili (zarówno surowej, sproszkowanej jak i płatków), świeżego imbiru, czosnku i dymki, soli. Używane samo, jako dodatek do potraw, lub jako jeden ze składników dania. Ma bardzo charakterystyczny smak
Karo in the KitchenZakupiłam cudne sprężyny makaronu z algami morskimi. Dołożyłam kilka składników i danie iście królewskie powstało. Chcecie spróbować jak smakuje? nic trudnego, trzeba sobie ugotować. Mało
Moje Małe CzarowanieWitajcie :) dzisiaj tak na szybko zapraszam na pyszną sałatkę z zupkami chińskimi. Składniki : 2 piersi z kurczka 4 zupki chińskie o smaku kurczaka 1/2 kapusty
Sama słodycz i szczypta chiliPrezentuję Wam dziś smaczny i prosty do przygotowania obiad. Przyrządzony z makaronem z zupek chińskich i drobno pokrojoną piersią z kurczaka, z dodatkiem aromatycznego czosnku. Szybkie
Podróż w kulinariaknajpki hinduskie, libańskie, włoskie, jest też mój ulubiony Steak House Restaurant , ale typowo chińskiej knajpki tutaj nie widziałem, a nabrałem ostatnio ochoty na " chińszczyznę " W Polsce przygotowywaliśmy ją w sposób, który podaję poniżej. W Arabii Saudyjskiej , nie da się tego tak przyrządzić, bo tutaj alkohol jest całkowicie zabroniony , a jego posiadanie kończy(...)szklanki). Podawać z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się z brokułami) Uwaga - znacznie łatwiej pokroić cienko mięso, kiedy jest lekko zamrożone. Nie dodaję do tego dania soli, ponieważ sos sojowy jest dość słony
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSKŁADNIKI: 600-800 g wołowiny na gulasz 1 opakowanie 450 g mrożonej mieszanki warzyw chińskich 50 g grzybów mun TaoTao 4 łyżki sosu sojowo-grzybowego TaoTao
ClauditteMissCookingpołączeniu z przyprawami oraz kurczakiem, krewetkami, przysmażonym tofu i makaronem tworzą niepowtarzalne i wyjątkowo smaczne danie. Pomysł na zupę zaczerpnęłam z programu Masterchef Australia. Polecam Składniki: 2 piersi z kurczaka (około 500 g) 250 g mrożonych krewetek 300 g chińskiego makaronu jajecznego 200 g tofu 1,75 l bulionu drobiowego 300 ml mleka kokosowego 1/2 słoiczka czerwonej pasty curry
Oryginalny smak