chińskie dania - 1053 przepisów (strona:37/71)

Kurczak z boczniakami po chińsku 140

trafiły w sklepie do mojego koszyka. Robiąc to danie bez kurczaka, będziecie mieć danie wegetariańskie. Ja, z uwagi na smaki moich domowników wykorzystałam mięso kurczaka. pierś z kurczaka zagrodowego 2 sztuki boczniaki 250 gram imbir świeży 3 cm sos sojowy 3 łyżki przyprawa chińska 2 łyżeczki (kupuję w sklepie azjatyckim obłędnie pyszną przyprawę chińską w małych saszetkach) czosnek

AZgotuj!
Chińska potrawka z ryżem 174

Szybkie, orientalne danie na obiad Składniki: 1 woreczek ryżu 1 pojedynczy filet z kurczaka 1/2 papryki 1/2 pora 1/2 cukinii kawałek białej kapusty garść grzybów mun sos chili czosnkowy sos … Czytaj dalej Chińska potrawka z ryżem

czarrna od kuchni
Wołowina po chińsku 227

Kolorowe i aromatyczne danie :) Składniki 200 g mięsa wołowego 100 g makaronu błyskawicznego po kawałku papryki czerwonej i pomarańczowej 1/2 małej cukinii 1/2 marchewki 1 dymka garść grzybów mun … Czytaj dalej Wołowina po chińsku

czarrna od kuchni
Podróże kulinarne- kurczak po tajsku 157

jest niezwykle aromatyczna i zachwyca walorami wizualnymi oraz niezwykłymi połączeniami smaków. W każdym tajlandzkim daniu lub posiłku powinno znaleźć się 5 podstawowych smaków, w tym także gorzki- w poniższym przepisie tę nutę zapewnia dodatek zielonej papryki. Sztuka kulinarna Tajlandii kształtowała się pod wpływem kuchni chińskiej oraz indyjskiej, mimo to jest bardzo oryginalna dzięki użyciu własnych składników: mleczka kokosowego, trawy

Wrzosowa Polana
Makaron z mieszanką chińską i kurczakiem 175

sobą i zając się smakowaniem potrawy😏 Mam nadzieję, że Wam także zasmakuje te danie i poprawi humor jak mi😙  Dzięki pomidorom potrawa nie jest sucha, wtedy nie trzeba dodawać dużej ilości tłuszczu. Składniki na 2 porcje: -130 makaronu (u mnie orkiszowy) -150 g mieszanki chińskiej  -2 pomidory -250 g mięsa -50 g sera żółtego -łyżka masła klarowanego

Zdrowie i pysznie na talerzu
KURCZAK Z ORZESZKAMI ZIEMNYMI 134

kurczak po polsku posypany orzeszkami.Zero przypraw i smaku  , a knajpka mianowała się chińską, cóż zrobić,polskie realia.Dlatego postanowiłam sprawdzić ten przepis w swojej kuchni , czy rzeczywiście jest on taki bez smaku czy zupełnie jest inaczej.Muszę przyznać ,że zrobienie jest bardzo łatwe , a danie wyśmienite,moi goście też bardzo  byli zachwyceni mimo ,że nie przepadają za pikantnymi

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Stir-fry z kurczakiem, brokułami i papryką 175

Stir-fry to technika smażenia wywodząca się z kuchni chińskiej, w której przygotowana potrawa smażona jest w małej ilości tłuszczu i na dużym ogniu, będąc stale i intensywnie mieszaną – stąd częste określanie stir-fry jako „smażenia w ruchu”. To danie niezwykle szybkie w przygotowaniu, w którym warzywa zachowują jędrność, a mięso delikatność i soczystość. Tradycyjnie do stir-fry używamy(...)smażonych dań) około 8-cm kawałek pora 3 ząbki czosnku 3-cm kawałek korzenia imbiru 2 łyżki oleju ryżowego, kokosowego lub masła klarowanego 3 łyżki sosu sojowego tamari 2 łyżeczki octu ryżowego przyprawy: 1 łyżeczka mielonej kolendry, po 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, kurkumy, ziaren kopru włoskiego, po szczypcie pieprzu i ostrej papryki (dużej, jeśli preferujemy bardziej pikantne dania

Even Better Food
Smażony makaron z kurczakiem w chińskim sosie 179

Szybki, orientalny obiad. Składniki makaron do dań z woka 1 opakowanie filet z kurczaka 1 pojedynczy kiełki sojowe 1 słoik grzyby mun 1 garść kapusta biała 2 garści przyprawa orientalna … Czytaj dalej Smażony makaron z kurczakiem w chińskim sosie

czarrna od kuchni
ŁOSOŚ W SOSIE SOJOWYM I SEZAMEM 122

składnik wielu potraw, szczególnie dań jednogarnkowych z dodatkiem mięsa lub ryby. To danie jest proste, a w dodatku jest eleganckie i wyraziste, nieprzeciętne w smaku.  SKŁADNIKI ( 4 porcje) 4 filety łososia bez skóry ( po ok. 150 g każdy) 250 g makaronu ryżowego, lub chińskiego makaronu jajecznego biały sezam do obsypania filetów MARYNATA I SOS: 4 łyżki sosu

Calzonella.com
Smażony makaron z warzywami 786

akurat miałam w lodówce wyszedł idealnie jako uzupełnienie mojego niedzielnego, chińskiego obiadu. Sam tez smakuje wybornie. Możecie także dodać do niego pokrojone kawałki piersi kurczaka zamarynowane w sosie sojowym i oleju sezamowym i dzięki temu uzyskacie całkiem nowy wymiar tego szybkiego dania.  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pak Choi z marchewką, orzechami ziemnymi i tofu 163

był wężymord, a jako poplon zasiałam też kapustę chińską, czyli Pak Choi. Ta kapucha już na stałe zagości w moim ogrodzie i na talerzu, bo uprawia się ja naprawdę łatwo, i jest przepyszna. Ma dużo wspólnego z kapustą pekińską, ale jest bardziej soczysta i ma ciut więcej goryczki. W tym daniu można zastąpić śmiało pakchoi kapustą pekińską, lub nawet

greenscarf
Udka kurczaka zapiekane z ziemniakami 140

  Składniki udka z kurczaka, 4szt ziemniaki, 500-700g cebula, 1 duża szt cebula czerwona, 1 duża szt  przyprawa chińska, 1 opak tymianek, 1

Gotowanie moimi oczami
Stir fry z kaczką i mango 129

Kaczka z mango, marchewką i porem w sosie śliwkowym. Doprawiona imbirem, czosnkiem oraz limonką. Pomysł na wykorzystanie pieczonej kaczki.  Danie przygotowuje się bardzo szybko

Moja Galeria Smaku
Czerwone curry z kurczakiem i kalafiorem 287

się także kalafior. ;)  I takim sposobem zdobyłam bazę do stworzenia pysznego dania! Mięso można zamarynować dzień wcześniej, ale 1 godzina przed smażeniem również wystarczy. :) Jako dodatek użyłam kaszy jaglanej (bo ona nawet z curry smakuje świetnie!), ale doskonale będzie pasować także ryż czy chiński makaron.  Składniki (na 2-3 porcje) :  pierś z kurczaka 1/2 kalafiora

Kuchnia Ellie
Azjatycka zupa pak choi 160

choi (bok choy / kapusta chińska) – może nie wydawać się tak popularna, jak zwykła kapusta spotykana na rynku, jednak to gwiazda wśród zdrowej żywności. Ma potencjał, aby chronić przed nowotworami, obniżać ciśnienie krwi, a nawet wiele więcej”. Dania azjatyckie charakteryzuje bogactwo smaków i kolorów, a także szybkość i prostota przygotowania. Azjatycka zupa pak choi to danie, które

mojewypiekiinietylko
Char Siu, czyli polędwiczka wieprzowa glazurowana miodem 196

Bardzo długo zastanawiałam się nad kupnem książki  „Kuchnia chińska według Goka” . W końcu dostałam wymarzony egzemplarz na urodziny od moich przyjaciół. Książka jest naprawdę pięknie wydana, każdy miłośnik kuchni azjatyckiej znajdzie w niej wiele inspiracji. Ja zaczynam swoja przygodę z daniami Goka, będę na bieżąco zamieszczać przepisy, który uda mi się przyrządzić. Na pierwszy ogień poszedł przepis

Mania Gotowania
Kurczak w czerwonym curry 160

jest bardzo ostra i jeśli dacie jej zbyt dużo danie może być zbyt ostre i cały jego smak zniknie :) Kurczak w czerwonym curry – składnik (na 3-4 porcje) torebka ryżu np. brązowego 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 puszka ananasów 300g filetu z kurczaka 200g mieszanki chińskiej (możecie użyć świeżych warzyw) 400 ml mleczka kokosowego mała cebula olej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania