chińskie dania - 1053 przepisów (strona:30/71)

Skrzydełka kurczaka po chińsku 713

Składniki (dla 4 osób): 12 skrzydełek 2 łyżki wina ryżowego 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżeczki cukru 2 cm imbiru 2 łyżki szczypiorku 3 łyżki

Tajskie smaki
Cyc kurczakowy – shoarma :-D 201

Ostatnio ciągle mam ochotę na smaki kuchni orientalnej. Zaczęło się od szparagówki po chińsku, później schab po indyjsku (na blogu wkrótce) a teraz shoarma. Pomysł na tego rodzaju kurczaka zaczerpnęłam z bloga Filozofia smaku. Szczególnie zaintrygowała mnie samodzielnie zrobiona mieszanka przypraw - musiałam zrobić taką samą!!! To było silniejsze ode mnie. Część przypraw przywiozłam z mojej podróży na Ukrainę - powszechnie dostępny(...)strasznie zdominowana przez kumin (kmin rzymski) jednak po dodaniu czosnku i przegryzieniu się z mięsem jest cudowna! Kurczak rozpływał się z ustach. Podałam go ze szpinakiem i makaronem. Pyszne danie! Kurczak shoarma ze szpinakiem łatwe 40 minut dla 2 osób - bardzo duże porcje Składniki: * 1 pierś z kurczaka * opakowanie dowolnego makaronu - u mnie spaghetti * mrożony, rozdrobniony szpinak * 1 cebula

sierotka maRysia w kuchni
Wołowina w sosie ostrygowym 201

ryżem. Lubię wszelkiego rodzaju makarony jajeczne, więc użyłam noodli soba. Mają ładny brązowy kolor. Podoba mi się w kuchni chińskiej to, że warzywa jedynie szybko i lekko się podsmaża przez co nie tracą swojej świeżości i ładnej barwy. Dania są więc kolorowe i apetyczne. W przepisie użyłam zielonej papryki, która jest gorzkawa, więc można ją zastąpić czerwoną, jeśli

W kuchni wieczorem
Rosół z ,,kwiatem,, o orientalnym smaku 187

Orientalna wersja bulionu z żółtkiem. Polecam miłośnikom smaków  kuchni tajskiej, chińskiej czy ogólnie orientalnej. Wystarczy trochę przypraw by zwykły bulion którego zostało nam z obiadu zamienić w zupełnie inne danie. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Tajskie curry 215

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Kuchnia tajska to wpływy hinduskie i chińskie – jest bardzo aromatyczna i smaczna. Mleko kokosowe, trawa cytrynowa, chili, imbir i …

My Blueberry Corner
Placuszki makaronowe z zupek chińskich 274

Tak , dobrze czytacie – zrobiłam placuszki / kotleciki ze znanych chyba wszystkich zupek chińskich!Łatwe , szybkie i niesamowicie smaczne!Są świetnym pomysłem w te dni , kiedy nie

Ostra na Słodko
Chow mein ze smażonym dorszem 149

pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Bardzo szybkie, smaczne i proste danie. No i co, że z gotową mieszanką. Jak ktoś chce, może przygotować własną. Tutaj dołożyliśmy jeszcze od siebie grzyby mun… są niesamowite w smaku. Zamiast dorsza, można użyć innej(...)łyżki mąki 4 łyżki oleju sezamowego 3 łyżki oleju rzepakowego 250 g mieszanki chińskiej 1 ząbek czosnku 20 g grzybów mun kawałek świeżego imbiru natka pietruszki sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Bardzo szybkie, smaczne i proste danie. Ni i co, że z gotową mieszanką. Jak ktoś chce, może przygotować własną. Tutaj

R'n'G Kitchen
Makaron z warzywami po wietnamsku, Bratysława 201

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Składniki: 1 opakowanie makaronu chińskiego Chow Mein * 1 mały por 1 cebula 2 ząbki czosnku 300 g pieczarek 4 czerwone papryki mały kawałek papryczki chilli pół puszki kukurydzy 1 słoik pędów bambusa 1 brokuł olej sezamowy sos sojowy ziarna sezamu Wykonanie: Przygotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu. Przełóż do dużego naczynia. Pokrój pora(...)Podgotuj brokuł przez 4 minuty (ma być chrupiący), dodaj do garnka. Wymieszaj wszystkie składniki i przypraw sosem sojowym. Przed podaniem posyp prażonymi ziarnami sezamu. Wystarcza na 4 duże porcje. Danie trochę czasochłonne ale, wierzcie na słowo, warte zachodu:). * Makaron, pędy bambusa, olej sezamowy i sos sojowy kupisz w Lidlu. Bratysława - największe miasto Słowacji, jedyna stolica na świecie, granicząca

Qlinarnie i Qlinarnie
Makaron chiński z tofu i warzywami na sposób orientalny 240

Wielokrotnie pisałam, że wraz z Najukochańszym jesteśmy wiernymi fanami kuchni azjatyckiej, dlatego dzisiaj przepis na chiński makaron pszenny z warzywami i tofu:)Składniki: ząbek czosnku pół

Taste Of My Day
Steki z ligawy cielęcej z kapustą pac choi z grilla 202

Takie szybkie, mega szybkie danie dziś przedstawiam. Steki z ligawy cielęcej to bardzo delikatne mięso i szybko się grilluje a do nich równie przepyszna chińska kapusta pac choi z wyśmienitym sosem. Całość to pyszny, treściwy obiad. Spróbujcie razem ze mną? Steki z ligawy cielęcej z kapustą pac choi z grilla. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zielona sałatka z botwinki. 215

Improwizowana sałatka z surowych liści botwiny oraz chińskiej kapusty pak choi. Pomyślałam, że będzie do niej pasował sos słodko-kwaśny i na szczęście nie pomyliłam się. Danie jest lekkie, świeże i takie orzeźwiające. W końcu nadszedł czas, kiedy pogoda jest dla nas łaskawsza, a na straganach mamy coraz większy wybór produktów sezonowych. Korzystajmy z tego ile się

zadanie-gotowanie
Kaczka imbirowo-sojowoł (W tłumaczeniu dziś nie poszaleję ;) ) 194

Dzisiej po chałpach 1 to sie jy 2 przeważnie yno kury i świnie, niyrołz 3 ftojś sie narychtuje 4 hańdyka 5 , a przeca 6 we sklepach

Chop w kuchni
Drobiowy filet faszerowany warzywami i serem 157

Dziś mam taki filecik nadziany mieszanką chińską i żółtym serem. Do tego ziemniaczki lub frytki oraz ulubiona surówka i mamy super obiad na każdą okazję. Takie danie poprawi nam humor tym bardziej, że u mnie strasznie dziś wieje i ciągle miga prąd i na dodatek woda z kranu kapie a nie leci.' Dawno takiej pogody nie było, wczoraj

Ewa w kuchni
Makaron z fistaszkami (wegańskie) 178

Orzeszki arachidowe wraz z olejem arachidowym nadają temu daniu niepowtarzalny smak. Składniki   (3 duże porcje): 3/4 szklanki fistaszków  solonych prażonych 1/2 - 3/4 gotowanego brokuła 180 g makaronu  najlepiej chińskiego  chow mein 90 g pędów bambusa (ja używam takich w zalewie z Lidla) 90 g kiełków fasoli mung (ja używam takich

Pora na pora i pomidora
Przyprawa „5 smaków” 164

Przyprawa pięciu smaków używana jest przede wszystkim w kuchni chińskiej, ale znana jest także w innych krajach azjatyckich. Składa się z pięciu składników, które odpowiadają za

Oryginalny smak