chińskie dania - 1053 przepisów (strona:30/71)

SAJGONKI Z PIEKARNIKA 174

SKŁADNIKI: 50 g papieru ryżowego ok 12 szt 1 filet z kurczaka 20 dag mrożonki chińskiej 2 łyzki sosu sojowego 5 grzybów mun Przyprawy: 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego, 1 łyżeczka soli ja dałam czarną, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka czerwonej peperoni Olej do smażenia i smarowania sajgonek PRZYGOTOWANIE:  Filet z kurczaka kroję w kostkę. Do rondelka wlewam łyżeczkę oleju

Gotowanie Patki
Konkurs "Szybkie i zdrowe śniadanie dla dzieci" 129

jednak może zdobyć tylko 1 nagrodę 9) Organizatorem konkursu jest blog http://kolorowyprzepisownik.blogspot.com/ 10) Nagrody: "Dieta kobiety pracującej", "Małe Dania. 300 najlepszych przepisów kuchni polskiej i światowej",  "Dziennik diety. Szczuplej dzień po dniu!", "Kuchnie świata - kuchnia chińska" 11) Nagrody wysyłam wyłącznie na terytorium Polski Serdecznie zapraszam do wspólnej zabawy :) Czas start

Kolorowy Przepisownik
Szaszłyki drobiowe z orientalnym akcentem 192

Ulubione danie z grilla Składniki 2 filety z kurczaka marynata: 2 łyżeczki sproszkowanej trawy cytrynowej 1 łyżeczka przyprawy chińskiej 2 łyżki oleju kukurydzianego 1 łyżka sosu teryiaki   1/2 cukinii … Czytaj dalej Szaszłyki drobiowe z orientalnym akcentem

czarrna od kuchni
Brownie z masłem sezamowym tahini 136

lekko podprażonych nasion sezamu. Jest to ciekawy "wynalazek" używany głównie do hummusu (pasta na bazie ciecierzycy) ale także do dań na słodko lub nawet surówek. Najczęściej używa jej się w krajach arabskich ale także w kuchni chińskiej, japońskiej oraz koreańskiej. W innych krajach jest stosowana głównie przez wegetarian. Poniższy przepis nie do końca jest wegetariański, gdyż użyłam do niego

Pyza i Surówka
Sajgonki 937

Okazuje się, że zrobienie sajgonek jest banalnie proste. Nie wiem czemu wydawało mi się, że z tym daniem jest więcej zachodu. W moim osiedlowym sklepie nie było grzybów mun, więc zamiast nich kupiłem mieszankę chińską:) Polecam wszystkim domowe sajgonki. Składniki papier ryżowy 200 gram piersi z kurczaka mieszanka chińska mrożona – 1 opakowanie 6 liści kapusty pekińskiej 1 jajko

Gotuj z Misiem
Nadziewane konferencje spotkały się z ostro słodkim kurczakiem! 215

głowie układać przepis, dobierać składniki i tworzyć wyjątkowe i niezapomniane danie. Dzisiaj podałam na obiad kurczaka w sosie z czarnej porzeczki, pasty pomidorowej, chili i miodu. Pieczoną gruszkę nadziewaną kuskusem z pastą na bazie serka Arla Apetina Czosnek i Zioła, jak i czarną fasolę z marchewką po chińsku z aromatem goździka i pomarańczy. Hmmm Rozkosz! Po prostu! ;-))) mniammmm

SMYKWKUCHNI
Lubella i orientalne spaghetti 133

Pyszne orientalne danie na bazie Makaronu Spaghetti Lubella :) Polecam :) SKŁADNIKI DLA2 OSÓB: 2 filety z kurczaka 20 dag mrożonych warzyw chińskich 2 łyżki natki 200 ml mleczka kokosowego Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki chilli 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 3 łyżki curry Olej do smażenia np rzepakowy

Gotowanie Patki
Chińszczyzna z makaronem noodle na szybko 232

Błyskawiczne danie dla wielbicieli azjatyckiej kuchni. Składniki: ok 200 g makaronu noodle duża pierś z kurczaka opakowanie mrożonki mieszanki chińskiej Sos: 2 łyżki sosu sojowego łyżka miodu 2 łyżki soku z limonki lub cytryny 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę) imbir, papryka słodka i ostra, kumin, cynamon, odrobina kakao, sól, pieprz łyżka mąki kukurydzianej Przygotowanie Makaron przygotowujemy wg instrukcji

e-PrzepisyKulinarne
MAKARON Z WOŁOWINĄ 133

SKŁADNIKI: 400 g mięsa mielonego wołowego 150 g makaronu chińskiego 250 ml przecieru pomidorowego 100 ml wody 10 dag sera tartego żółtego 1 Marchewka 20 dag

Gotowanie Patki
Makaron chiński z kiełbasą krakowską i warzywami 137

składników i danie gotowe. Bardzo dobre połączenie smaków sprawi, że danie będzie pyszne i zasmakuje każdemu. Polecam gorąco wypróbować.                            TRUDNOŚĆ: łatwe   CZAS: 1-30 min  ILOŚĆ: 2  Makaron chiński z kiełbasą krakowską i warzywami 1/2 cebulki 1/2 pomidora 1/2 słoiczka kiełbasy

Gotuję Testuję
Makaron sojowo - jogurtowy z kalafiorem i indykiem 174

Bardzo lubię makarony z mąki pszennej, razowej czy chińskie i sojowe. Kształty mają dla mnie mniejsze znaczenie, ale ich jakość i smak to podstawa. Zapraszam na danie z makaronu sojowego z dodatkiem kalafiora i nietypową roladą, bo z indyka z bakaliami.  Składniki: 200 g makaronu sojowego, 150 g jogurtu naturalnego, 50 g serka topionego cheddar

Moniki Smakołyki
Na azjatycką nutę 148

samo, ale jednak daje mi namiastkę kolorów i posmaku cieplejszych dni w środku zimy. Dziś danie szybkie (jak to z mrożonki), o lekko azjatyckich korzeniach. Składniki na 2 porcje: 250 ml bulionu warzywnego, ew. drobiowego 1/2 opakowania mrożonej mieszanki chińskiej opakowanie makaronu ryżowego (ok. 150 g) 6 krewetek np. królewskich w pancerzach (u mnie mrożone) 2-3 łyżki

gutfut
Skrzydełka kurczaka po chińsku 687

Składniki (dla 4 osób): 12 skrzydełek 2 łyżki wina ryżowego 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżeczki cukru 2 cm imbiru 2 łyżki szczypiorku 3 łyżki

Tajskie smaki
Cyc kurczakowy – shoarma :-D 163

Ostatnio ciągle mam ochotę na smaki kuchni orientalnej. Zaczęło się od szparagówki po chińsku, później schab po indyjsku (na blogu wkrótce) a teraz shoarma. Pomysł na tego rodzaju kurczaka zaczerpnęłam z bloga Filozofia smaku. Szczególnie zaintrygowała mnie samodzielnie zrobiona mieszanka przypraw - musiałam zrobić taką samą!!! To było silniejsze ode mnie. Część przypraw przywiozłam z mojej podróży na Ukrainę - powszechnie dostępny(...)strasznie zdominowana przez kumin (kmin rzymski) jednak po dodaniu czosnku i przegryzieniu się z mięsem jest cudowna! Kurczak rozpływał się z ustach. Podałam go ze szpinakiem i makaronem. Pyszne danie! Kurczak shoarma ze szpinakiem łatwe 40 minut dla 2 osób - bardzo duże porcje Składniki: * 1 pierś z kurczaka * opakowanie dowolnego makaronu - u mnie spaghetti * mrożony, rozdrobniony szpinak * 1 cebula

sierotka maRysia w kuchni
Wołowina w sosie ostrygowym 171

ryżem. Lubię wszelkiego rodzaju makarony jajeczne, więc użyłam noodli soba. Mają ładny brązowy kolor. Podoba mi się w kuchni chińskiej to, że warzywa jedynie szybko i lekko się podsmaża przez co nie tracą swojej świeżości i ładnej barwy. Dania są więc kolorowe i apetyczne. W przepisie użyłam zielonej papryki, która jest gorzkawa, więc można ją zastąpić czerwoną, jeśli

W kuchni wieczorem