chińskie dania - 1053 przepisów (strona:23/71)

Menu sylwestrowe - propozycje 322

wytrawnym farszem  Muszle ze szpinakiem i fetą w sosie pomidorowym Jajka faszerowane z łososiem  Ruloniki z szynki faszerowane masą jajeczną   Chińskie pierożki Roladki z wędzonego łososia Dipy do mięs, dań z grilla i warzyw Polecam także przejrzenie przepisów na SAŁATKI

Pasja Smaku
Pieczone mielone z ryżem w sosie fix chińskim 157

ząbki czosnku mogą kosztować kilka groszy dajmy na to że 0.35 zł 2 woreczki ryżu 0.84 zł 1 opakowanie fix do potraw chińskich 1.49 zł 5 g soli 1 pomidor ok 0.49 zł 30 g sera żółtego 0.60 zł 1 łyżka pasty curry jakieś 0.40 zł Całość za danie wyniosła 18,87 zł Przygotowanie: Mięso mielone umieszczamy(...)termoobieg 5 minut.  W garnku gotujemy 2 woreczki ryży wraz z solą. W małym garnuszku gotujemy .33 ml wody i dodajemy do niej  nasz fix do potraw chińskich. Gdy ryż jest ugotowany i opłukany umieszczamy go w misce i mieszamy razem z fixem

ClauditteMissCooking
Chińszczyzna z ryżem basmati 205

tylko wzdłuż, robią się niezwykle długie, cienkie i sypkie. Niezastąpiony do potraw hinduskich – pilawu, ryb, drobiu, mięsa. Choć ryż dawno zawojował kuchnie świata, dla mnie jest nieodłączną częścią kuchni chińskiej. Chińszczyzna z ryżem basmati. Składniki: - 2 piersi drobiowe (bez skóry, pojedyncze) - wytrybowane mięso z 2 udek (bez skóry) - cebula czerwona - 4 szalotki - 1 papryka czerwona - kawałek białej rzepy japońskiej (daikon(...)Podczas przygotowywania ważne jest utrzymywanie bardzo wysokiej temperatury woka. Wszystko smażymy szybko i krótko. Warzywa będą chrupkie, a mięso miękkie. Chińszczyzna z ryżem basmati należy do dań typu stir fry, co oznacza smażenie z intensywnym mieszaniem, smażenie krótkie (chiń.: 炒 chăo; ang. stir-frying). Jego zaletą jest szybkość przygotowania oraz możliwość indywidualnego doboru składników. Może być łagodne, ostre

mojewypiekiinietylko
Stir-fry z makaronem ryżowym i krewetkami 147

akarony w azjatyckim stylu to moja specjalność. Uwielbiam te mieszanki kwaśno-słodko-pikantnych smaków, które wprost eksplodują podczas jedzenia. Najczęściej przygotowuję chiński chow mein lub własnie makaron ryżowy, do którego pasuje niemal wszystko. Zaletą dań typu stir-fry jest ich lekkość, pełnia smaku i zarazem szybkość w przygotowaniu (no może, pomijając trochę pracochłonny etap siekania warzyw). Dzisiejsze danie

Food Square
Ryż smażony po chińsku 440

Kiedyś zamawiałam ryż smażony z chińskiej knajpki. Niestety mimo, że był pyszny, to też dość tłusty. Postanowiłam przygotować danie w wersji odtłuszczonej. W sam raz na obiad lub lunch do pracy. Ja w tym momencie jestem w Jachrance i będę kibicować znajomym blogerom w Finale Blogerchef. Miłego weekendu! Składniki: 2 woreczki białego ryżu 250 g mieszanki chińskiej (mrożona

Pasja Smaku
dorsz w sosie pomidorowym 177

małym ogniu w celu odparowania wody i tym samym zagęszczenia sosu. Taki łatwy sos to również tanie rozwiązanie w wielu innych daniach, można go użyć na przykład do kurczaka zamiast sosu słodko-kwaśnego czy chińskiego. Bardzo dobrze komponuje się także z kaszą jęczmienną. Gdy sos jest gotowy wykładamy na talerz ryż, rybkę i polewamy szczodrze sosem. Koszt

Tanie przepisy studenckie
Domowy Sos Słodko-Kwaśny 417

kwaśny (sweet & sour sauce) używany jest głównie w kuchniach orientalnych, jednak i w Polsce znalazł swoich zwolenników. Charakterystyczny smak idealnie komponuję się z daniami mięsnymi i rybnymi. Podajemy go głównie z ryżem, makaronem chińskim lub tradycyjnym makaronem.   Domowy Sos Słodko-Kwaśny - Składniki: 2 00 ml syropu spod ananasów 550 ml wody 1/3 szklanki cukru (lub mniej

Słodka Strona
Chińszczyzna z makaronem ryżowym 211

Makaron ryżowy otrzymuje się z mąki ryżowej, czyli pośrednio – z ryżu. Składa się głównie ze skrobi, nie zawiera glutenu i tłuszczu. Łatwo go przyrządzić, wystarczy zalać

mojewypiekiinietylko
Potrawka warzywna z woka 210

Czasem człowiek tak się obje, czy też raczej obeżre w weekend, że potrzebuje czegoś lekkiego na start tygodnia. I tu idealnie wpasowuje się przepis na potrawkę

slodkokwasnapl
Sos Słodko-Kwaśny 154

kwaśny (sweet & sour sauce) używany jest głównie w kuchniach orientalnych, jednak i w Polsce znalazł swoich zwolenników. Charakterystyczny smak idealnie komponuję się z daniami mięsnymi i rybnymi. Podajemy go głównie z ryżem, makaronem chińskim lub tradycyjnym makaronem.Sos Słodko-Kwaśny - Składniki:pomidory z puszkiduża cebulapołowa papryki     (używam konserwowej)150 g kukurydzy z puszki

Słodka Strona
Chińska Improwizacja- Kurczak w cieście 177

Dziś trochę eksperymentów kuchennych...chińszczyzna....kocham ją  jeść ale nie wiele wiem o tej kuchni...niestety ;( Miałam za zadanie zrobić kurczaka w panierce bo takie

NaKońcuJęzyka
Wieprzowina w pięciu smakach 371

Jest to kolejne danie które próbowałam odtworzyć w domu. Wcześniej jadłam je w chińskiej knajpce. Jako, że kuchnia orientalna jest jedną z moich ulubionych, to nie mogłam się powstrzymać. Naszą uwagę przykuje na pewno dość ciekawy smak – ostro-słodki. Tym razem wybrałam wieprzowinę, ale równie dobrze można użyć do niego kurczaka. Świetnie komponuje się z ryżem. Składniki

Fabryka pomysłów
Obiadek na szybko, czyli makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami 505

Propozycja na pyszny i szybki obiadek. Użyłam makaronu ryżowego, który jest bardzo smaczny i błyskawicznie się go przygotowuje. Całe danie jest doprawione sosem sojowym. składniki:750 g mieszanki warzyw chińskich na patelnię ( z grzybkami mun)500 g piersi z kurczaka100 g makaronu ryżowego wstążkisos sojowyolej do smażeniaMieszankę warzyw wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Warzywka smażyć

Monia miesza i gotuje
Chiński, pomarańczowy kurczak 202

pomarańczowej; 2 łyżki słodkiego sosu chili (u mnie Tao Tao ); 6 łyżek wody lub bulionu drobiowego; 2 łyżki jasnego sosu sojowego; 3 i 1/2 łyżki białego cukru; 2 łyżki chińskiego octu ryżowego 3 % (u mnie Tao Tao ); 2 łyżeczki mąki kukurydzianej. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Pomarańcze (2 średnie(...)kaszą bulgur). SMACZNEGO!   Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 3 - 4 osób. Do przygotowania dania potrzebne są 2 średnie pomarańcze. Kurczaka w sosie można, obok lub zamiast skórki i szczypiorku, posypać białym sezamem. Chiński ocet ryżowy można zastąpić octem jabłkowym lub czerwonym octem winnym. Kurczak ma wyjątkowy smak i aromat. Jest delikatnie słodki

Gospodyni Miejska