chińskie dania - 1053 przepisów (strona:19/71)

MAKARON CHOW MEIN SMAŻONY Z WOŁOWINĄ I GROSZKIEM CUKROWYM 333

Szybkie i świetne danie z jednej patelni. Idealne, gdy nie mamy czasu lub ochoty na spędzanie w kuchni zbyt wiele czasu. Cieniutkie nitki pszennego makaronu

cool and minty
Imbirowy kurczak 137

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Pałeczkami je się w wielu azjatyckich krajach m.in. w Chinach, Japonii, Wietnamie, Korei, Indonezji, na Filipinach, w Tajlandii i Singapurze. …

My Blueberry Corner
Prosta chińszczyzna z kurczakiem i czarnym sezamem 189

Bardzo proste danie, którego wykonanie nie zajmie Ci więcej niż 20 minut. Smażony na dużym ogniu kurczak z warzywami i czarnym sezamem, do tego biały

Mango Papaja
KOKOSOWY PUDDING Z TAPIOKI Z OWOCAMI ( Bua Loi Chi ) – kuchnia tajska 167

Dziś znów popędzimy w kierunku Azji, a dokładnie do Tajlandii. Co tym razem wymyśliłam? Bua Loi Chi czyli kokosowy deser z pereł tapioki! Tapioka jest skrobią

Ostra na Słodko
"Szczęśliwe garnki" Beata Pawlikowska 163

lekkie, pożywne, zdrowe dania z prostych, naturalnych składników i przypraw. Autorka w swojej kuchni do gotowania używa tylko polskich, łatwo dostępnych składników, ale dania przygotowane są zgodnie ze starożytną chińską filozofią pięciu przemian. Dzisiaj przedstawiam Wam wszystkie książki, a jutro zapraszam na szybki konkurs w którym to będzie można je wygrać :)) 1. Ciastka - książka zawiera(...)zdrowe ciastka. Wszystkie przepisy są to autorskie przepisy pani Beaty.  Można tu znaleźć przepisy na nowozelandzkie ciastka hobbitów, pirackie ciastka z Karaibów, inkaskie ciastka z amarantusem, chińskie ciastka z czerwoną fasolą czy księżycowe ciastka z Kapadocji. 2. Święta - Przepisy na świąteczne potrawy są lekkie, zdrowe, pełnowartościowe i smaczne. Łatwe do zrobienia i gotowe w pół

kruche babeczki
Sajgonki w sosie słodko - kwaśnym 131

Pyszne sajgonki na cieplejsze dni. Szybkie w wykonaniu, smaczne, pełne kolorów i znikają zdecydowanie za szybko. Zróbcie sobie dużo bo będą smakowały. Polecam gorąco. Sajgonki w

Moje Małe Czarowanie
CIELĘCINA W SŁODKIM SOSIE PIEPRZOWYM Z CHOW MEIN 167

I kolejne pyszności prosto z Tajlandii. Tym razem zapraszam Was na cielęcinę – niezwykle delikatne i przepyszne mięso. W połączeniu z fantastycznym słodkim sosem pieprzowym i

Ostra na Słodko
Orientalny kurczak z ryżem i brokułami 352

Jeśli lubicie dania typu chińczyk lub wietnamczyk - to danie na pewno Wam posmakuje. Kurczak z imbirem i słodkim sosem chili w towarzystwie ryżu

Moje Kuchenne Rewelacje
Karkówka z warzywami w pięciu smakach 303

Karkówka z warzywami w pięciu smakach Karkówka z warzywami w pięciu smakach, to obiad który zagościł u nas ostatnio i dzieci zażądały, żeby przepis pojawił się

Kuchnia na wzgórzu
CHIŃSZCZYZNA 177

Lubicie kuchnię chińską? Moją polubicie ;-) A jak zrobicie danie sami-to już na pewno! Składniki: pierś z kurczaka cebula marchewki zielona fasola grzybki mun kiełki sojowe parę koszyczków brokuł i kalafiora makaron sojowy parę łyżek sosu sojowego szklanka bulionu 4-5 ząbków czosnku kurkuma imbir pasta curry czerwona papryka sól,pieprz Pokroiłam na cieniutkie kawałki pierś z kurczaka

potrawyregionalne
Fantastyczne sajgonki rybno-warzywne z ostrym śliwkowym chutneyem 146

Któż nie lubi sajgonek, wspaniałej przekąski reprezentującej kuchnię chińską. Niestety na ogół jest to danie ciężkostrawne i smażone na nie wiadomo jakim oleju. Dlatego wspaniałą alternatywą może być przygotowanie ich samodzielnie w domu. Moje sajgonki są rybne, ale zapewniam was, że absolutnie nie czuć w nich ani smaku ani zapachu...Fantastyczne sajgonki rybno-warzywne z ostrym śliwkowym chutneyem

Nie Bo Piekło
Chow mein 345

Dzisiaj bardzo orientalnie, danie to można dostać w każdej chińskiej restauracji a my serwujemy go w domu :)  Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu 300 g piersi kurczaka 1 cebula  1 papryka czerwona 30 g kiełków fasoli 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka mąki kukurydzianej olej do smażenia  sos 1 łyżeczka

Niezły Młynek
Łosoś w marynacie teriyaki 179

smak ich ma pozostać w naszej pamięci na długo. Tak tez było z tym łososiem. Zamiast tradycyjnie zamarynowanego i usmażonego postanowiłam że będzie miał charakter chiński. Zamarynowałam go tylko a resztę dania przygotował i wykonał mąż.. i co? i było pysznie....  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Makaron smażony z jajkiem po chińsku 783

Fried Noodles czyli makaron smażony z jajkiem. Pyszny zarówno z dodatkiem mięsa, jak i w wersji warzywnej. Szybkie, proste i smaczne danie, idealne kiedy nie mamy czasu na gotowanie. Makaron smażony z jajkiem po chińsku Składniki: 200-250 g chińskiego makaronu błyskawicznego 1 pierś z kurczaka 1/2 pęczka zielonej cebulki ½ marchewki ½ papryki ½ papryczki chilli 1 cm korzenia imbiru

Mania Gotowania
Chińskie pierożki Jiaozi gotowane na parze 239

nich sztuki lepienia pierogów nauczyły się ludy stepów, które wiedzę tę rozniosły po szerokim świecie. Pierogi są jednym z ulubionych dań Chińczyków oraz tradycyjną potrawą spożywaną podczas Chińskiego Nowego Roku (szczególnie w północnej części kraju). Lepienie chińskich pierogów, podobnie jak naszych polskich, to praca wymagająca zamiłowania, cierpliwości i praktyki. Pierożki Jiaozi , choć proste w przyrządzeniu, mają zupełnie inny smak(...)używa się niemal tego samego ciasta z mąki pszennej i farszu (najczęściej z mięsa wieprzowo-wolowego). I nie chodzi tu nawet o gotowanie na parze, w Chinach nazywane zheng . Chińskie pierożki są znacznie bardziej wyraziste w smaku od naszych, a to za sprawą drobno posiekanego czosnku dodanego do farszu oraz drobno pokrojonego pora, szczypiorku lub kapusty. Do farszu używa

Smakowity Blog Kulinarny