chińskie dania - 1053 przepisów (strona:21/71)

Tajskie czerwone curry z warzywami/ Thai red curry with vegetables 203

samym też zaczęłam więcej eksperymentować z kuchnią wegetariańską. Ostatnimi czasy rozkochałam się w tajskich specjałach, w ich prostocie, smaku, sposobie przyrządzania dań a przede wszystkim w wyraźnym wpływie dwóch moich ulubionych sztuk kulinarnych: indyjskiej oraz chińskiej, które to stanowią bazową tajskich potraw. Tajskie czerwone curry z warzywami to moja propozycja na szybki, przesmaczny, syty i zdrowy obiad, którego smaku(...)oraz mleczko kokosowe i doprawiamy brązowym cukrem + sosem sojowym + octem ryżowym. Podgotowujemy wszystko kolejne 5 minut. Podajemy z ryżem (akurat w tym przypadku zbudowałam z ryżu babki aby dodać daniu efektywności) Posypujemy całość pestkami z dyni a w osobnym naczyniu można podać sos Hoisin dola kontrastu smaku

upichcona
Makaron z kurczakiem po chińsku 368

Jest to moja dzisiejsza obiadokolacja. Danie nie należy do skomplikowanych, a jest smaczne i tanie. Można wręcz powiedzieć, że typowe na studencką kieszeń. Naszło mnie dziś, na coś a'la chińskiego. Składniki na 2 porcje:pół piersi z kurczaka (moja miała 26 dag)mrożonka warzyw chińskich4 łyżeczki sosu sojowegook 2 łyżki przyprawy kuchni chińskiej Kamismakaron chiński noodles

Fabryka pomysłów
Kurczak w stylu Hunan 143

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Hunan to jedna z prowincji Chińskiej Republiki Ludowej. Kuchnia prowincji Hunan, jedna z ośmiu tradycyjnych kuchni Chin jest dobrze znana …

My Blueberry Corner
Chrupiący kurczak słodko kwaśny 6860

Jako fanka dobrej kuchni azjatyckiej, ubolewam, że w Polsce brakuje restauracji podających dania tej kuchni na wyższym poziomie. Niestety jedzenie we wszystkich  pseudo „chińskich” knajpach typu  „…-LONG”  nie ma nic wspólnego z azjatyckim smakiem i aromatem. Sama nie jestem ekspertem, ale muszę przyznać, że dania, które udaje mi się stworzyć własnymi rękami

Mania Gotowania
Zapiekanka z makaronu z zupek chińskich 243

Kiedyś robiłam sałatkę z zupek chińskich, teraz przyszedł czas na zapiekankę. Zapewne niektórzy skrzywią się na samą myśl, że można jeść zupki chińskie, bo przecież

e-PrzepisyKulinarne
Udka z chińskimi warzywami podane z makaronem ryżowym 162

szybko? Jeśli tak to poniższy przepis przypadnie Wam do gustu. Wystarczy wyluzowane udka pokroić, przyprawić i usmażyć na patelni wraz z dodatkiem mieszanki chińskich warzyw (marchewki, papryki, pora, kukurydzy i grzybków mun) oraz makaronem ryżowym. Danie do przygotowania w niecałe 20 minut 😃 Składniki na porcję dla 2-3 osób: 0,4 kg wyluzowanych udek z kurczaka 150 g makaronu(...)ryżowego wstążki 200 g mrożonej mieszanki chińskiej 2 ząbki czosnku 1/2 puszki kukurydzy sos sojowy  sól, pieprz Makaron ryżowy zalać wrzącą wodą i odstawić na 10 minut. Kukurydzę odcedzić. Czosnek obrać i drobno pokroić. W międzyczasie udka z kurczaka (bez kości i skóry) umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić pieprzem oraz sosem sojowym. Wymieszać. W woku rozgrzać

Ugotować
Kurczak w orzechowym sosie 135

Dzisiaj szybka chińszczyzna. To danie pojawiło sie na blogu kilka lat temu ale wtedy z gotowym sosem orzechowym, dzisiaj przedstawiam wam go w nowej odsłonie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ryż smażony z polędwicą wieprzową 173

Jeżeli lubicie chińską kuchnię to zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu. Smażony ryż z dodatkiem polędwicy wieprzowej, groszku i pora to pomysł na szybki do przygotowania obiad

Ugotować
KREWETKI Z MAKARONEM RYŻOWYM 204

Dziś danie z woka. Małe koktajlowe krewetki smażyłam na maśle z dodatkiem startych  paru ząbków czosnku. Dodałam makaron ryżowy bądź można jakikolwiek inny

potrawyregionalne
Gulasz otoczony fasolkami 144

500 g fasolnika chińskiego 500 g wieprzowiny z łopatki 1 papryka czerwona 1 cebula 2 ząbki czosnku szczypta oregano szczypta bazylii 1 łyżeczka pieprzu staropolskiego szczypta

Gotowanie jest łatwe
Kurczak aksamitny 190

Polski kurczak w chińskim wydaniu Składniki kurczak (ok 1,5 kg) 900 ml bulionu z kurczaka szklanka sosu sojowego jasnego szklanka sosu sojowego ciemnego szklanka wina

R'n'G Kitchen
Sałatka z zupki chińskiej 392

Sałatka nieco odmienna od tradycyjnych. Zachwyca swoim smakiem!:) Składniki: 1 opakowanie zupki chińskiej firmy Vifon, 1/2 puszki kukurydzy, ogórek konserwowy\ świeży, 1 pomidor, 1 papryka, ser

Kuchnia Pełna Pasji
Chińszczyzna, czyli kurczak na sposób chiński 254

przyprawę do potraw chińskich - dokładnie wymieszać i dusić 2-3 minuty. Sos zagęścić rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody, skrobią ziemniaczaną. Danie doprawić do smaku sosem sojowych, chili, sokiem z limonki i syropem trzcinowym. Kurczaka na sposób chiński podawać z ugotowanym ryżem basmati lub makaronem chińskim. Smacznego

kolorowotorcikowo
Chińskie pierożki z wieprzowiną i krewetkami 196

określenie różnych lekkich przekąsek spożywanych tradycyjnie w południowych Chinach. Dim sum to nie tylko pierożki. Za tą nazwą stoi długa chińska tradycja spożywania małych przekąsek do popołudniowej herbaty. Dania dim sum serwuje się w bambusowych koszyczkach służących do gotowania na parze lub na niewielkich talerzykach. Najbardziej popularne są pierożki z różnego rodzaju nadzieniem, mięsnym lub wegetariańskim, często podawane(...)pozostałymi składnikami farszu. Ciasto dzielimy na mniejsze części. Podsypujemy mąką i wałkujemy na bardzo cienki placek. Wycinamy krążki ciasta, nakładamy łyżeczkę farszu i lepimy pierogi. Stawiamy je "po chińsku" falbanką do góry. Pierożki gotujemy przez około 8 minut na parze w bambusowym koszyku wyłożonym papierem do pieczenia. Papier wcześniej nacinamy w kilku miejscach, aby para mogła się przedostać do pierogów

Smakowity Blog Kulinarny
Warzywna potrawka i w Saigonie 189

jednogarnkowe jadłam w Budapeszcie. Do tego pieczone ćwiartki ziemniaków – niebo w gębie! P.S. (dodano 26-05-2014) Można też ugotować marchew na parze, warzywa oddzielnie podsmażyć i gotowe danie polać oliwą. Jest wtedy o wiele smaczniejsze, choć bardziej kaloryczne. Składniki: 1 czerwona lub biała cebula kilka łyżek oleju 2 marchewki 1 mała cukinia 1 mały bakłażan(...)orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Dziś o mojej ulubionej restauracji rzeszowskiej – Saigonie (kuchnia wietnamska i chińska). Ulubionej dlatego, że jest tutaj mnóstwo pysznych dań wege do wyboru (nie wiem, jak z mięsnymi). Ceny umiarkowane i duże porcje. Serwują też genialne tofu z różnymi dodatkami oraz pyszne wino z liczi

Qlinarnie i Qlinarnie