chińskie dania - 1053 przepisów (strona:17/71)

Potrawka z ryżu 247

dość ciekawe połączenie...po zeszkleniu cebuli z tymi sosami okazało się , że jest on trochę kwaśny...dodałam więc domowy sos słodko -kwaśny..a na koniec doprawiłam chińską przyprawą 5 smaków..do tego dania wykorzystałam produkty z Piątnicy..polecam..2 saszetki ryżu parabolicznego Piątnica20 dkg pieczarek20 dkg kiełbasy1 cebula sos słodko-kwaśny2 łyżki pomidorów suszonych Piątnica przyprawa(...)chińska 5 smakówsos  sałatkowy włoski sos koperkowo-ziołowyRyż ugotować w osolonej wodzie.Cebulę pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię, dodać sosy sałatkowe rozrobione z 6 łyżkami wody i 6 łyżkami oleju.Mieszając zeszklić cebulę, następnie dodać suszone płatki pomidorów, pokrojone pieczarki i razem dusić kilka minut, pod koniec dodać pokrojoną kiełbasę i sos słodko -kwaśny.Dodać ugotowany ryż

Moje domowe kucharzenie
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 310

danie przygotowywałam pierwszy raz w życiu wieki temu, właściwie zaraz po tym jak firma Unce Bens weszła na polski rynek. Ich słoiczek z sosem słodko-kwaśnym byl pyszny ale mało wydajny, dlatego postanowiłam metodą prób i błędów zrobić swój własny sos. Nie było jeszcze wtedy blogów, przepisów w necie na każdej stronie, nie miałam(...)dostępu do egotycznych przypraw i produktów. A pierwsze knajpki w Katowicach z "kuchnią chińską" były pełne mikrofalówek i odgrzewanych fixów Knorra. Dlatego wykorzystałam to co było dostępne, czyli paprykę, pomidory, ananasa z puszki, marchewkę i swoją intuicje. Na życzenie córki robię to danie co jakiś czas, które zresztą zdążyło się zmodyfikować, udoskonalić, ale za każdym razem smakuje

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Jak odróżnić czosnek europejski od chińskiego? Fakty i mity. 269

sprawy chropowatości, kształtu, odchodzenia łupinki czy ilości ząbków. W takim razie, czy da się rozróżnić czosnek z Europy od chińskiego? Poza oznaczeniem na metce produktu, istnieje kilka sposobów. Przede wszystkim cena. Ten polski, czy włoski będzie droższy (często nawet kilkukrotnie) od sprowadzanego. Poza tym, chińskie główki nie wypuszczają pędów – są specjalnie zakonserwowane, aby nie dopuścić do takiego popsucia

Bon Ton Italia
Kurczak generała Tso 177

Mięsny wtorek Istnieje wiele wersji tego dania, ja zaczerpnęłam ten przepis z książki Ching-He Haung "Ching's Fast Food" i sama także lekko go zmodyfikowałam dodając paprykę, ponieważ bez żadnego warzywa wydawał mi się zbyt ciężki. Danie to zostało wymyślone w latach 50-tych XX wieku przez chińskiego szefa kuchni. Początkowo było pikantne, kwaśne i słone

Codzienne Gotowanie
RYŻ SMAŻONY W JAJKU Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ, ZIELONYM GROSZKIEM I KURCZAKIEM 129

Jest to bardzo szybki obiad, który można schować w lodówce i odgrzać następnego dnia.  Danie powstało z myślą o chińskiej restauracji, w której po raz pierwszy spróbowałam takiego właśnie ryżu, ale było to już bardzo dawno., dlatego próbowałam odtworzyć smak.  Jednak dodatki są mojego pomysłu. Każdy może dodać co lubi.  Składniki: ryż ugotowany 1 torebka jaja

Kuchnia Paulettes
Ryż smażony po chińsku z kurczakiem 546

Ryż z kurczakiem i jajkiem smażony po chińsku to szybkie i sycące danie z woka, którego składniki warzywne można dowolnie modyfikować w zależności od upodobań. Składniki na 2 porcje: 150 g ryżu 2 jajka łyżeczka kurkumy 2 cebulki dymki pierś z kurczaka - opcjonalnie sos sojowy olej sezamowy dodatki warzywne np. czerwona papryka, zielony groszek, por, pędy bambusa

wyzwania kuchenne
Orzechy nerkowca 176

najsmaczniejsze orzechy świata. Zazwyczaj spożywa się je na surowo. Prażone stanowią wspaniałą przekąskę do napojów alkoholowych i wzbogacają smak sałatek. Wchodzą w skład wielu dań z kuchni indyjskiej i chińskiej. 100 g tych orzechów zawiera: 44 g tłuszczu 15 g białka 660 mg potasu 292 mg magnezu 6,7 mg żelaza 5,8 g cynku 553 kcal Powinno się

Wiem co jem
Marynowana wołowina z warzywami 205

Dzisiaj serwujemy marynowaną wołowinę z warzywami- pyszne azjatyckie danie- dokładnie pochodzące z kuchni chińskiej. Krótka obróbka mięsa I warzyw- dodaje tej potrawie niesamowity smak. Także dzisiaj- zdrowo I dietetycznie- polecamZaczynamy Składniki na marinate do wołowiny:1 łyżka sosu sojowego1 łyżka mąki ziemniaczanej1/2 łyżki cukru4 ząbki czosnku2 łyzki oleju sezamowegoWykonanie:Wyciskamy czosnek przez praskę, dodajemy do miski wszystkie składniki

Smaki Edyty
Pierożki chińskie zrób to sam! 178

Pierożki chińskie zrób to sam! Pierożki chińskie, znowu zagościły u nas na stole.   Kilka tygodni temu robiłam chińskie pierożki won ton, teraz

Kuchnia na wzgórzu
Zupka chińska z kurczakiem 367

głosowanie”. Postanowiłam je jednak zrobić ze względu na duże zainteresowanie nim z Waszej strony. Tutaj też pragnę przełamać myślenie, że zupa chińska to zupa z proszku, które jest bardzo mylne. W domowych warunkach można ugotować pyszne i aromatyczne danie, które nie ma nic wspólnego z proszkowaną saszetką. Wystarczy tylko trochę bulionu, kurczaka i warzyw, a wychodzi syta zupa, która

Fabryka pomysłów
Smażona pierś z kaczki 5 smaków 227

Smażona pierś z kaczki 5 smaków to pomysł na chiński obiad w mniej niż pół godziny. Oprócz kaczki danie tworzą dwa główne składniki – aromatyczna przyprawa „5 smaków” oraz sos ostrygowy. Obie rzeczy dostaniemy w większości supermarketów. Kaczka przygotowana w ten sposób jest korzenna w smaku, dość dobrze wysmażona – ale nadal soczysta i świetnie komponująca się(...)mniej wysmażoną, smażcie ją ok. 5 minut z drugiej strony. Plastry kaczki można wymieszać z makaronem, podać je na nim, lub obok. Pyszne danie, a jak proste! Smażona pierś z kaczki 5 smaków: 250 g chińskiego makaronu pszennego np. udon 2 piersi z kaczki (o wadze ok. 180 – 200 g każda) ok. 2 łyżeczki przyprawy „5 smaków

Poezja smaku
Ryż smażony z kurczakiem 115

robiłem już kilkukrotnie i w różnych wariantach. Tym razem użyłem klasycznej przyprawy do kurczaka, chociaż zazwyczaj robiłem go z curry. Jeżeli lubicie kuchnie chińską to gorąco polecam sprawdzić ten przepis, ponieważ przygotowanie takiego dania zajmuje zaledwie pół godziny. Z podanych składników otrzymałem jedną solidną porcję, którą ledwo dałem radę zjeść. Oczywiście możecie zamienić podane w przepisie warzywa

Programista w kuchni
Wielkie lenistwo i szparagówka 187

tyle!!! I właśnie przez ostatnie kilka tygodni to właśnie chyba to okropne lenistwo mnie dopadło. Ale już powoli z tego wychodzę. Trzymajcie za mnie kciuki   SZPARAGÓWKA PO CHIŃSKU Łatwe dla 2-3 osób ok 1h Składniki 0,5 kg fasolki szparagowej (może być mrożona, zielona, żółta, maślana - KAŻDA) 2 świeże czerwone papryczki chili (że nie chciałam aby wyszło bardzo(...)całą żółtą paprykę) 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków 1 ząbek czosnku 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżeczki miodu (ja dałam 1) 1/2 łyżeczki oleju sezamowego (nie dałam bo nie miałam - dałam słonecznikowy) Do dzieła!!! Fasolkę umyć obciąć końcówki i ugotować al dente. Odcedzić. Pokroić paprykę w paseczki, czosnek w drobną kosteczkę. Sos sojowy, miód i olej

sierotka maRysia w kuchni
Makaron Chow Mein z kurczakiem i warzywami 243

Pyszne i banalnie proste danie. Wystarczy wcześniej wszystko przygotować. Pokroić warzywa i mięso, a makaron ugotować. Potem to już z górki Usmażyć w woku lub

Oryginalny smak
Kurczak w cieście kokosowym 110

Ulubione danie moich dzieci, czyli kurczak w kokosowym cieście. Smakuje dokładnie tak jak w budkach z chińskim Fast foodem. Nie jest to z  pewnością danie light, ale raz na jakiś czas można przecież zaszaleć.  Łatwy w przygotowaniu i nie spędzisz w  kuchni długich godzin. Do dzieła! Składniki: 200 ml mleka kokosowego 1 szklanka mąki pszennej

Wielki apetyt