chińskie dania - 1053 przepisów (strona:15/71)

PIEROŻKI RYŻOWE Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI 195

Ostatnio głowa pęka mi od przeróżnych orientalnych pomysłów. A jak pomysły mam to oczywiście je realizuję ( nie tylko te kulinarne! ). Dziś mam dla Was przepis na

Ostra na Słodko
GULASZ PO CHIŃSKU 335

SKŁADNIKI: 400 g mięsa wołowego ja dałam gulaszowe 200 g chińskiej mieszanki warzywnej 3 szalotki 2-3 łyżki mąki  olej do smażenia 2-3 łyżki masła do smażenia warzyw przyprawy:sól,pieprz,chilli,bazylia,pietruszka suszona 400 ml przecieru pomidorowego PRZYGOTOWANIE:  Mięso wołowe myję, kroję w kostkę i obtaczam w mące. Na rozgrzaną patelnię wylewam olej. Następnie dodaję

Gotowanie Patki
Wołowina w sosie ostrygowym z nerkowcami 222

Wołowina w sosie ostrygowym z nerkowcami to klasyczne danie serwowane w wielu chińskich i tajskich restauracjach. Ja je wprost uwielbiam. Połączenie mięciutkiego, wołowego mięsa, smażonej papryki, słonawego sosu ostrygowego i chrupiących nerkowców jest po prostu genialne. Jeśli lubicie ostre jedzenie, możecie wzbogacić potrawę o posiekaną, świeżą papryczkę chilli. Ja tym razem wybrałam wersję łagodną. Taka wołowina najlepiej smakuje podana

Poezja smaku
Smażony makaron z kurczakiem, sokiem pomarańczowym i trawą cytrynową 268

scharakteryzować ją jednym zdaniem, to śmiało można by było powiedzieć, iż została ukształtowana przez otaczające Tajlandię Chiny oraz Indie. I chociaż znacznie bliżej jej jednak do kuchni chińskiej, to w wielu daniach czujemy akcenty indyjskie, takie jakie mleko kokosowe, liście kafiru czy trawę cytrynową. I to właśnie dzięki temu połączeniu jest jedną z najbardziej aromatycznych kuchni świata. Duży wpływ(...)orzechy nerkowca, pomidory czy ananasa. Jak napisałem wcześniej, kuchnię tajską charakteryzuje bardzo luźne podejście do gotowania. To od indywidualne stylu kucharza, ilości dodanych składników i wykorzystanych przypraw zależy smak danego dania. Dlatego nigdzie nie spotkamy dwóch identycznie smakujących potraw kuchni tajskiej. Moją propozycją na dzisiaj jest bami , czyli makaron jajeczny z mięsem i warzywami. Moja wersja jest lekko

Jacob Tastes
PAD THAI Z KURCZAKIEM 318

Jednym z moich ulubionych dań kuchni azjatyckiej jest Pad thai – zarówno w wersji z krewetkami, jak i kurczakiem. Jest to zarazem jedno z najsłynniejszych

Ostra na Słodko
Chińska zupa Funghi ze strzępielem 203

Chińska zupa Funghi ze strzępielem Strzępiel to mało znany u nas w kraju grzyb . Raczej sprowadza się go w formie suszonej z Chin . Można go, bez

Ogrodnik w podróży
Kurczak z warzywami i makaronem po chińsku 251

Przyszła chętka na chińszczyznę. Danie bardzo smaczne i zaskakujące.  Kuchnia chińska określana jest mianem kuchni bardzo oryginalnej, zdrowej i zróżnicowanej. Podczas przygotowania dania, pozostawia kucharzowi duże pole do popisu.  Mąż szalał w kuchni, czego efektem jest ta pyszna potrawa. Obiad bardzo szybko zniknął z talerza. Serdecznie polecamy.   Składniki: - 500g filetów z piersi z kurczaka

Pan i Pani Smith w kuchni
Fasolka szparagowa z woka 158

Ten przepis upatrzyłam w książce "Dania z Woka", którą dostałam od rodziców. Już gdy po raz pierwszy przeglądałam tę książkę, zwróciłam uwagę na ten

Codzienne Gotowanie
TAGLIATELLE Z KURCZAKIEM NA OSTRO I MANGO 184

Mango to jeden z najrzadziej jedzonych przeze mnie owoców – a szkoda, bo jak zapewne wiecie smakuje rewelacyjnie – zwłaszcza wtedy kiedy jest dojrzałe i mega

Ostra na Słodko
Wieprzowina duszona w mleku kokosowym z karmelem 216

Składniki dla 3 osób: 600 g karkówki wieprzowej, pokrojonej w kostkę 1 łyżka oleju 300 ml mleka kokosowego 1-2 łyżki sosu sojowego (użyłam ciemnego) 1

My Culinary Art
szynka z grzybami moon 214

Przedstawiam kolejne szybkie danie inspirowane kuchnia azjatycką. Smażone warzywa plus chiński makaron to zestawienie dobre zarówno na szybki sobotni obiad jak i romantyczną kolację. Danie jest dość ostre więc dobrze mieć coś zimnego do popicia ;P   Składniki: 1 marchewka średni por papryka garść grzybów moon mała cebulka czosnek - 1 ząbek szynka - pół kilo makaron chiński pietruszka - pól

Lubczyk i Wanilia
Kurczak Teriyaki 540

kojarzyła mi się głównie z "chińczykiem", którego zamawiałam w budce pod moim blokiem. Moim ulubionym daniem i chyba właściwie jedynym króre wtedy zamawiałam był kurczak słodko-kwaśny :)W Holandii poznałam  nowe, zupełnie inne smaki kuchni chińskiej czy japońskiej. Odkryłam, że dania rodem z Państwa Środka czy kraju Kwitnącej Wiśni, są nie tylko niezwykle urozmaicone

W mojej holenderskiej kuchni
Pasta primavera, Long Phung 176

serwuje dania kuchni wietnamskiej, tajskiej i chińskiej). Polecam tofu w pomidorach. W zestawie dostajemy też miseczkę ryżu i 2 sosy: ostry i łagodny. Wegetarianie i jarosze mają tutaj szeroki wybór dań: tofu w sosie curry, smażone z kiełkami, makaron z warzywami. Poza tym jest oddzielna sekcja w menu „dania warzywne”, w której znajdziemy m.in.: bakłażana

Qlinarnie i Qlinarnie
Liebster Blog Award 168

wszystkiego.6. Dla kogo najchętniej ugotowałabyś swoje popisowe danie?   Dla moich Rodziców.7. Ulubiona kuchnia (włoska, chińska, itp)?   Chińska.8. Największa kuchenna klapa?    Kruche ciasteczka, twarde jak kamienie. Miałam wtedy 8 lat. 9. Największy kuchenny sukces?  Ciasto drożdżowe.10. Najprostsze danie z ziemniaka?  Frytki.11. Przepisy z internetu czy poplamiona książka kucharska? Co wybierasz?:)  Oczywiście, że poplamiona książka kucharska(...)jagodami.9. Jakie jest Twoje ulubione danie Wielkanocne? - Jasne, że barszcz biały z jajkiem i chrzanem.10 Jakie jest Twoje ulubione danie na Boże Narodzenie? - Ryba po grecku… i nie tylko.11. Jaką kuchnie najbardziej lubisz? (oprócz Polskiej). - Chińską, ale… nie tylko. IV. Kolejne nominacje:http://choochla.blogspot.ie/http://chilloutkitchen.blogspot.ie/http://zgrabnegotowanie.blogspot.ie/http://malybezglutek.blogspot.ie/http://latosiowy-dom.blog.pl/http://cieszysiemicha.blogspot.ie/http://www.maniawypiekania.pl/http://www.biegacznadiecie.pl/http://lyzkaozarciu.blogspot.ie/http://bitofcinnamon.blogspot.ie/http://szczesliwakuchnia.blogspot.ie/  I oczywiście pytania do nominowanych:Na słodko, czy wytrawnie?Łakoć, bez którego

mojewypiekiinietylko
Kurczak Gong Bao 宮保雞 174

Dinga danie nazwano gongbao (宮保) – od noszonego przezeń tytułu honorowego. Mój przepis, lekko zmodyfikowany, pochodzi od chińskiego szefa kuchni Xu Xi ze strony degusto . Kurczak Gong Bao.   Składniki na 3 – 4 porcje: - 2 filety z kurczaka - papryka (dałam żółtą, czerwoną i pomarańczową) - cebula - kilka dymek ze szczypiorem - 3-4 ząbki czosnku - 2 cm imbiru (dałam mielony(...)łyżeczki soli morskiej - 1 łyżka wody - 1 łyżka mąki ziemniaczanej (dałam kukurydzianą) Sos: - 1 łyżka ciemnego sosu sojowego - 1 łyżka jasnego sosu sojowego - 2 łyżki cukru (dałam brązowy) - 1 łyżka octu ryżowego - 1 łyżeczka wina ryżowego - 1 łyżka bulionu lub wody - 1 łyżeczka oleju sezamowego - 1 łyżka mąki ziemniaczanej (dałam kukurydzianą) Umyte i osuszone mięso kroimy w kostkę, przekładamy

mojewypiekiinietylko