chińskie dania - 1053 przepisów (strona:7/71)

Indyk na sposób azjatycki. 200

selera naciowego pokrojonego w cienkie plasterki1 mały ogórek pokrojony w słupki ( takie cienkie frytki)1/2 mała cukinia pokrojona tak jak ogórek2 plastry piersi z indyka  pokrojone w paskiPrzyprawa chińska 5 smaków, sos sojowy kikkoman,  słodko-pikantny sos chilli, szczypta cukru, curry,   sól, olej do smażenia.Wykonanie:Wszystkie składniki pokroić tak jak w przepisie i poukładać osobno(...)smaku czyli jak kto lubi ostre danie sos chilli słodko-pikantny. Mieszamy, smażymy jeszcze chwilę i nasze danie jest gotowe. Samo smażenie nie powinno trwać dłużej jak 6-8 minut. Warzywa powinny być chrupiące. Indyka na sposób azjatycki podajemy najlepiej z ryżem ew. bagietką. Zachęcam do wykonania tego dania na chińskiej patelni wok. Patelnia jest tania

Kulinarny karnet Christophera
Spring rolls z pieczonym łososiem 194

Nazwa angielska „ spring rolls ” jest dosłownym tłumaczeniem nazwy chińskiej. Sajgonki, krokiety wiosenne, naleśniki wiosenne (chiń.: 春卷; pinyin: chūn juǎn; wiet.: nem) – popularne danie kuchni chińskiej oraz kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej. Mają postać naleśniczków z nadzieniem mięsno-warzywnym lub krewetkowym, zazwyczaj jedzone jako zakąska z różnego rodzaju sosami i dipami. Występują w bardzo wielu odmianach w zależności(...)potrzeb): - papier ryżowy - makaron ryżowy - papryka czerwona - rzodkiewki - marchew - młode części pora - szczypior - sałata karbowana - łosoś pieczony - olej sezamowy - różowa sól himalajska - bratki - listki mięty Dodatkowo : - sos słodko kwaśny (dałam gotowy) Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (łamiemy na 4 części, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy, po 8 minutach odcedzamy). Odcedzony makaron skrapiamy olejem sezamowym, oprószamy solą himalajską. Upieczone filety

mojewypiekiinietylko
Spring rolls z nasionami chia 176

Spring Rolls naleśniki wiosenne (chiń.: 春卷; pinyin: chūn ju ǎ n ; wiet.: nem) – popularne danie kuchni chińskiej oraz kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej. Mają postać naleśniczków z nadzieniem… Nazwa angielska „spring rolls” jest dosłownym tłumaczeniem nazwy chińskiej. Polska popularna nazwa „ sajgonki ” odnosi się raczej do bardziej w Polsce znanej wersji wietnamskiej. Spring rolls(...)czerwona - brukiew - rzodkiewki - marchew - młode części pora - szczypior - sałata karbowana - piersi drobiowe pieczone (do wersji mięsnej) - olej sezamowy - różowa sól himalajska - papryka chili w płatkach Dodatkowo : - sos słodko kwaśny (dałam gotowy)   Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (łamiemy na 4 części, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy, po 8 minutach odcedzamy). Odcedzony makaron skrapiamy olejem sezamowym, oprószamy solą himalajską

mojewypiekiinietylko
Zupa chińska – najprostszy przepis 214

litry wody  2 anyże gwiaździste 3 łyżki sosu rybnego  3 łyżki sosu sojowego  dodałam ugotowaną pierś z kurczaka ( pozostałość z innego dania )  ew. do podania ryż / makaron chiński – jak lubisz, ja jadłam bez    Mieszankę przekładamy do garnka, zalewamy wodą dodajemy anyż oraz sos rybny i sos sojowy, całość gotujemy 15 minut

Kuchnia na wzgórzu
Polędwiczki glazurowane miodem 121

Wieprzowe polędwiczki w chińskim wydaniu, Można podać z ryżem , doskonale pasują do nich pikantne marynaty, np. cebulki w occie, papryka , korniszony. Składniki 700 g polędwiczek wieprzowych

R'n'G Kitchen
Shanghai wok – warzywa z woka 201

Shanghai wok – warzywa z woka Kuchnia chińska , wraca na nasz stół jak bumerang , a to dzięki temu ,że mój starszy syn ją uwielbia . Na szczęście to proste i szybkie w przygotowaniu dania . Zawierające dużo warzyw , których pod inna postacią nie sposób przemycić , tak żeby dzieci zjadły . I to właśnie magia , w tych potrawach , warzywa jakby stawały się

Ogrodnik w podróży
Smażony makaron z kurczakiem i warzywami 234

Blueberry Corner by "jagodzianka" Smażony makaron z kurczakiem i warzywami to proste danie kuchni chińskiej. Jak to w kuchni chińskiej jest tu dużo składników … Przeczytaj cały artykuł Post <span>Smażony makaron</span> z kurczakiem i warzywami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Co, gdzie, za ile jadamy „na mieście” – raport „Polska na Talerzu 2015″ 217

kuchni polskiej (31 proc.), kebab (24 proc.) i makarony (23 proc.). W przypadku opcji „na wynos lub z dowozem” zamawiamy pizzę (65 proc.), kebab (27 proc.), dania kuchni chińskiej / wietnamskiej (13 proc.), hamburgery (12 proc.). W tym wypadku dania kuchni polskiej i makarony znajdują się na dalszym miejscu (wskazuje je po 8 proc. badanych). Pizza

karmelowy
Domowa „chińszczyzna” 401

Aromatyczny kurczak z ryżem i warzywami. Mięso najlepiej zamarynować kilka godzin wcześniej. Podana poniżej porcja wystarcza dla dwóch dość głodnych osób. Danie jest raczej dietetyczne

Bullio
Chińska patelnia z kurczakiem 2612

Chińska patelnia z kurczakiem, czyli danie z woka z makaronem Chow Mein. Danie to można również wykonać na zwykłej patelni, lecz dania z woka charakteryzują się tym, że pozwalają nam zaoszczędzić czas, ponieważ wok szybko się nagrzewa i idealnie utrzymuje temperaturę.   Chińska patelnia z kurczakiem – Składniki: 500g piersi z kurczaka 250g makaronu Chow

Kulinarne Przeboje
KURCZAK W KARMELU Z ORZESZKAMI ZIEMNYMI 154

karmelu z orzeszkami ziemnymi oraz warzywami podany z ryżem...doskonałe w smaku słodko-ostre danie, które zadowoli podniebienia nawet tych najbardziej wymagających 😉 Również miłośnicy kuchni chińskiej będą mieli powód do zadowolenia. Danie nie dość, że genialnie smakuje, bardzo apetycznie wygląda i pięknie pachnie, to do tego jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. Znakomity obiad można mieć

Kuchnia MagdaLeny
CHRUPIĄCE GRZANKI Z CHUTNEM GRUSZKOWYM NA OSTRO, WOŁOWINĄ I GRZYBAMI SHIITAKE 163

wiecie kocham poznawać nowe smaki i szukać inspiracji wśród kuchni świata. Zainspirowana Chińskim Nowym Rokiem i przesyłką od House of Asia postanowiłam troszkę poeksperymentować z nowymi smakami. I wiecie co?! Znów się opłacało! Spod moich rąk wyszło GENIALNE danie, którego nie powstydziliby się kucharze a moja rodzinka zajadała oblizując się ze smakiem. Takie grzanki ą fantastycznym pomysłem na kolację

Ostra na Słodko
Polska pita z polskim hummusem i polskimi oliwkami :) 115

pizza z farszem z podsmażanej cebuli i koncentratu pomidorowego (można jeszcze taką dostać w Słupsku na Wojska Polskiego :) ).  W czasach PRL-u powstawały nawet dania kuchni chińskiej z ograniczonych produktów dostępnych wtedy w naszym kraju. W tej sytuacji moje danie jest w pełni uzasadnione :) Jako pity użyłem tradycyjnego naleśnika, hummus zrobiłem z powszechnego u nas grochu

Kryzysowa Książka Kucharska
Makaron chiński z pieczarkami na sałacie 223

bardzo często na studiach. Między zajęciami  trzeba było coś ciepłego, szybkiego i niedrogiego zjeść, niekoniecznie zdrowego. Ja postanowiłam przygotować danie z makaronu, który można teraz kupić nie tylko w zupkach chińskich, ale oddzielnie pakowany.  Połączyłam go z pieczarkami, kabanosami, dodałam serka śmietankowego i sałaty, aby danie było nie tylko szybkie(...)smaczne i zdrowsze od zupek chińskich.Składniki:10 małych pieczarek,100 g makaronu chińskiego instant,1 łyżka kapary,1 łyżka masła,2 łyżki serka śmietankowego,2  małe laski kabanosów,świeża bazylia,sałata np. karbowana,sól, pieprz do smaku. Przygotowanie:Jak najmniejsze pieczarki w całości podsmażamy na maśle, dodajemy do nich kabanosy pokrojone w plasterki i kapary. Całość doprawiamy

Moniki Smakołyki
Wieprzowina po chińsku z warzywami 170

każdy przepada za chińskimi smakami, ale ich sympatycy na pewno znają to danie. Smażona wieprzowina z chińskimi warzywami to klasyk nad klasykami. Koniecznie podana z ryżem lub makaronem ryżowym. :-) To danie bardzo rozgrzewa i choć dzięki przewadze warzyw jest lekkie, nie polecam go na szczególnie upalne dni, bo aromatyczne przyprawy robią swoje. 300g łopatki lub szynki wieprzowej 400g(...)mrożonej mieszanki chińskiej 1 czerwona papryka 1 żółta papryka przyprawa chińska 3 łyżki sosu sojowego sól, pieprz olej 1. Wieprzowinę kroimy w nieduże, bardzo cienkie kawałki. Obsypujemy obficie przyprawą chińską. Smażymy przez około 10 minut na rozgrzanym oleju. 2. Na patelnię dodajemy mieszankę chińską i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy do momentu wyparowania płynów. Dodajemy sos sojowy, sól, pieprz

Szefowa kuchni