chińskie dania - 1053 przepisów (strona:2/71)

Zupa w stylu azjatyckim. 348

woda 1 marchewka 1 pietruszka 1 nieduży seler 1 por (biała część) 1-2 łyżki sosu sojowego 1 listek laurowy 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka przyprawy do dań kuchni chińskiej 1 szczypta przyprawy 5 smaków sól makaron ryżowy lub inne kluseczki (ja ugotowałam makaron spagetti i pozostawiłam go w tej gorącej wodzie na jakieś 3 minuty, następnie odcedziłam(...)wywar ze względu na dużą zawartość podpieczonej skórki miał intensywny kolor, proszę się nie martwic jeśli zupa będzie jaśniejsza. Przecedzony rosół stawiamy na kuchence, dodajemy warzywa, przyprawę do dań kuchni chińskiej i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie dolewamy sos sojowy, przyprawę 5 smaków, doprawiamy solą lub sosem sojowym, lub przyprawa do dań kuchni chińskiej. Gotujemy jeszcze

Rozpustne gotowanie
Noodle Dan Dan 105

Blueberry Corner by "jagodzianka" Chińszczyzna ostatnio dość często gości w moim domu. Do tej pory myślałam, chińskie dania są trudne i dziwne w smaku. … Przeczytaj cały artykuł Post Noodle Dan Dan pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Specjalnie po chińsku. Kurczak w trzech smakach czyli chińczyk po polsku. 299

zamawia(ł) zawsze "kurczaka specjalnego po chińsku", czyli kąski z piersi w chrupiącej panierce z sosem sojowo - warzywnym, stąd tytuł wpisu. Ja z kolei mam kilka dań - pewniaków. Ogólnie uwielbiam kuchnie chińską, wietnamską i japońską - generalnie wszelkie orientalne smaki są mi bliskie. I choć moja wiedza w tym zakresie jest czysto intuicyjna to jakiś czas temu postanowiłam zawierzyć(...)Postanowiłam dla każdego coś miłego przygotować. Mężowi jego ulubiony ciemny sos, sobie też jeden z ulubionych - czosnkowy, a dla Niunia neutralny - warzywny. Oto przepis na moją, spolszczoną wersję ulubionych chińskich dań: Składniki (na trzy sosy): opakowanie mrożonych warzyw chińskich (w wersji dla ambitnych - warzywa świeże posiekane w paski) kilka różyczek kalafiora mrożonego parę strąków fasolki szparagowej żółtej kilka strąków

Kuchnia po mojemu
Wieprzowina w chińskim smaku 157

zapisało się na stałe w nasze menu i wraca do nas bardzo często. Wieprzowina w chińskim smaku   SKŁADNIKI: 200 g szynkówki 200 g mieszanki warzyw chińskiej 150 g makaronu ryżowego 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2-3 łyżki przyprawy do dań chińskich 1 łyżka oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE: W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy makaron, przykrywamy i trzymamy około

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kurczak po chińsku 159

Moje pierwsze danie chińskie i jak to ze mną bywa nie byłam pewna, czy mi posmakuje. Grzyby mun bardzo lubię (jeśli nigdy nie jadłeś/aś polecam), ale makaronu chińskiego nigdy wcześniej nie jadałam i teraz żałuje, gdyż po tym daniu uważam, że jest o wiele lepszy, niż nasze tradycyjne(...)kurczaka oraz grzyby 5. Przygotować bulion 6. Podlać całość bulionem 7. Dusić pod przykryciem 8. Przygotować makaron 9. Doprawić danie 10. Wymieszać z makaronem Pobierz wersję do druku: Pobierz Kurczak po chińsku Artykuł Kurczak po chińsku pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Wieprzowina z warzywami i makaronem chińskim 209

inne rodzaje chudej wieprzowiny, np. łopatkę – pamiętając jednak, że na pewno mniej lub bardziej zmieni to smak dania. Polecamy dobrze przyjrzeć się użytej mieszance przypraw. Mniej więcej taki skład mają różne uniwersalne mieszanki określane mianem „przypraw do dań chińskich” lub podobnie. Bardzo charakterystyczne są dla nich takie składniki jak czosnek, cynamon, imbir, kmin rzymski, chili lub ostra(...)wersji wegetariańskiej lub nawet wegańskiej, polecamy również nasz przepis na warzywa z tofu i makaronem ryżowym . Wieprzowina z warzywami i makaronem chińskim 2016-08-10 21:21:12 Duszona wieprzowina z warzywami i makaronem chińskim – kolorowe i lekkie danie inspirowane kuchniami Azji Południowo-Wschodniej. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 800g wieprzowej szynki lub biodrówki bez kości Marynata

Kulinarna Pokusa
Wieprzowina po chińsku z makaronem 183

porcje. 400g łopatki lub szynki wieprzowej 300g makaronu spaghetti 1 duży por 1 papryka czerwona  1 papryka żółta 2 marchewki 50g grzybków mun mieszanka przypraw do dań chińskich  sól, pieprz olej sezamowy sos sojowy 1. Łopatkę kroimy w bardzo drobne plasterki. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchew kroimy w słupki, por w krążki, papryki

Szefowa kuchni
Zupa po chińsku z pulpecikami wg Di 166

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój). 300g mieszanki chińskiej makaron do dań chińskich (nie z zupek, polecam również ryżowy) pulpeciki (przepis na dole postu) 2 łyżki koncentratu pomidorowego sos sojowy curry, imbir papryka słodka papryka ostra 200 ml mleka 3,2% śmietanki lub mleczka kokosowego (polecam z Kuchni Świata ) 2 listki laurowe kostka bulionowa (opcjonalnie

Di gotuje
Chińskie danie z makaronem chow mein 186

przyprawy do dań chińskich łyżka sezamu 2 młode dymki ze szczypiorem sól, pieprz Schab pokroić w cienkie paski, oprószyć solą i pieprzem. W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej i usmażyć mięso na rumiano. Dodać pokrojone w paseczki papryki, posiekane cebulki, wlać sos sojowy i przyprawę, chwilę smażyć. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Do dania

Smakołyki Asi
Ostry Makaron z Woka 157

piersi z kurczaka pędy fasoli- ja użyłam świeżych 1 zielona papryka 1/3 cebuli 2 ząbki czosnku Słodki sos chilli Fix Smażony Makaron po Chińsku Pasta pikantna do dań Chińskich   Olej do smażenia Kucharek przyprawy:sól, pieprz,czosnek  250 ml zimnej wody Sposób Przygotowania Makaron ok 200 g zalewam gorącą wodą. Czekam ok 4 min aż zmięknie(...)szklance zimnej wody.  Do woka dodaję makaron. Mieszam szybkim ruchem. Całość polewam fixem. Mieszam i duszę ok 5 minut. Wykładam do miski albo talerzyk. Jem gorące.  Danie dla ok 4 osób.  SMACZNEGO

Gotowanie Patki
Sajgonki z polędwiczkami i warzywami 201

duże znaczenie do odpowiedniego doboru przypraw. Zdają sobie sprawę, że w sztuce kulinarnej dużą rolę odgrywa także kolor i dbają, by wygląd potrawy współgrał ze smakiem. Za najpopularniejsze chińskie danie uznaje się wieprzowinę w sosie słodko-kwaśnym. Dużym uznaniem cieszą się w Chinach potrawy kuchni wschodniej z okolic Szanghaju. Świeże ryby, krewetki, kraby i owoce morza podaje się(...)podawane są gumowe rękawiczki). Posiłek kończy nie deser, tylko zupa. W Chinach nawet alkohol produkuje się z ryżu - do wyboru: wódka ryżowa, wino ryżowe i piwo ryżowe. Zgodnie z chińską tradycją w każdym domu powinna znajdować się piwniczka z winami.  Choć w naszym domu jeszcze piwniczki z różnymi trunkami nie ma, za to sajgonki chrupiące z polędwiczkami

Zasmakuj Kuchni
Sajgonki z kurczakiem i warzywami 271

można bardzo szybko przygotować smaczny i wartościowy posiłek.  A sajgonki wyszły przepyszne :) op. papieru ryżowego Farsz: filet z kurczaka op. mrożonej mieszanki chińskiej Hortex łyżka przyprawy do dań chińskich łyżka sosu sojowego łyżka słodkiego sosu chili sól, pieprz łyżka oleju dymka olej do głębokiego smażenia Fileta umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Przyprawić do smaku solą

Smakołyki Asi
Piersi kurczaka chop suey 179

Kiedy pierwszy raz przeglądałam książkę "Z kuchennej półeczki. Kuchnia chińska" od razu przypadł mi do gustu poniższy przepis. Oczywiście danie lekko zmodyfikowałam, np. w oryginalnym przepisie nie ma w ogóle kukurydzy, a zamiast szczypiorku dodajemy por. Chop suey to pomysł na chińskie danie - połączenie piersi kurczaka, kiełków fasoli mung, kukurydzy i lekko zagęszczonego sojowego sosu. Poniższe danie

Ugotować
Sos do potraw chińskich 259

inny ulubiony sos o ostrym i kwaśno-słonym smaku)1 łyżka keczupu2 łyżeczki cukruszczypta chińskiej przyprawy 5 smakówok. 200 ml wody2 lekko czubate łyżeczki mąki ziemniaczanejPodstawą dobrego dania chińskiego jest niewątpliwie sos, który doskonale łączy wszystkie składniki i dodaje mu walorów smakowych. Ten przepis jest dla wszystkich tych, którzy stawiają na naturalne składniki, a nie na gotowe

Świat Domowej Kuchni