chińskie dania - 1053 przepisów (strona:9/71)

Sajgonki warzywne na parze 167

Sakiewki z papieru ryżowego, które zrobiłem jakiś czas temu, cały czas są bardzo popularne i dużo osób odwiedza ten przepis :) Postanowiłem więc, zrobić znów coś z

Parowar Faceta
Wieprzowina słodko-kwaśna 96

Przesmaczne, mega aromatyczne połączenie smaków, zapachów i kolorów.   Składniki 350 g polędwiczki wieprzowej 2 jajka 1 łyżka wódki 4 łyżki maki kukurydzianej 1 średnia cebula

R'n'G Kitchen
Kurczak z ananasem 167

Czasami nastają takie dni ,że zostaje nam mnóstwo jedzenia w lodówce. U nas dzisiaj jest ten moment ,kiedy przysłowiowo ją sprzątamy. Wyszedł kurczak w słodko -ostro

R'n'G Kitchen
5 pomysłów: Jak zamarynować tofu? 285

sojowy, starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżeczkę pieprzu.  Wszystko dokładnie mieszamy.  Całość odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.  Zastosowanie:  Do wszelakich dań kuchni chińskiej i azjatyckiej. 2. Tofu w stylu indyjskim Potrzebujemy: 1 kostkę tofu 1 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku kawałek startego imbiru - 1x1 cm 1 łyżkę(...)dodajemy sos sojowy, oliwę, starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.  Całość odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.  Zastosowanie: Do wszelakich dań kuchni indyjskiej, do samego ryżu lub curry. 3. Tofu w stylu włoskim (w ziołach) Potrzebujemy: 1 kostkę tofu 2-3 łyżki wody po ogórkach kiszonych 2 łyżki oliwy

Bananowe Pole
Hui two-layer crepes – CHIŃSKIE NALEŚNIKI DWUWARSTWOWE 180

Jak wiecie jestem ogromnym naleśnikożercą i już nawet w pracy śmieją się ze mnie, że na na całe 5 dni pracujących aż w 4 mam naleśniki

Ostra na Słodko
Kurczak z warzywami i mlekiem kokosowym 193

Dziś pomysł spontaniczny - w zasadzie miałam zrobić szybką, najprostszą "chińszczyznę", ale w trakcie przypomniało mi się o kupionej dawno temu i zapomnianej puszce mleka kokosowego. Tak z dania poniekąd chińskiego wyszło poniekąd tajskie. Lekko fusion, lekko orientalnie, słodko i ostro równocześnie. Wspaniałe połączenie, które warto wypróbować w swojej kuchni :) Składniki: - 500 g mięsa z kurczaka - opakowanie mrożonych chińskich(...)całkowicie stałą, dlatego warto przed otwarciem zanurzyć puszkę na kilka minut w gorącej wodzie, wtedy wróci do formy płynnej. Gdy mleko jest już na patelni, gotujemy wszystko razem, dajmy mu też lekko odparować. Doprawiamy do smaku wszystkim tym, czego używaliśmy do marynaty, a dodatkowo chilli i opcjonalnie imbirem - według uznania. Moim zdaniem chilli nie warto żałować, oczywiście w granicach zdrowego

Kulinarne zapędy Kokosa
Indyjski kurczak słodko - kwaśny 157

Witajcie w nowym tygodniu!  Dziś, na pozytywne rozpoczęcie tygodnia, postanowiłam przygotować curry z kurczaka w stylu indyjskim. Smak słodko-kwaśny może bardziej kojarzy się z daniami kuchni chińskiej, jednak w Indiach jest równie popularny, a połączenie kwaśnych pomidorów ze słodkim chatneyem z mango jest po prostu fantastyczne! To indyjskie curry z kurczaka , ma wspaniały, delikatny, kremowy sos, który(...)pokryło się sosem, dodać wodę i gotować do czasu aż kurczak będzie usmażony. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w cienkie plasterki chilli (opcjonalnie, w zależności od tego jak ostre danie chcemy uzyskać), świeżą kolendrę i śmietanę. Zamieszać, gotować na niewielkim ogniu jeszcze 2-3 minuty i natychmiast podawać z ryżem lub chlebkiem naan. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Pomarańczowy kurczak stir fry 363

Jeśli chcę zrobić obiad na szybko, zawsze wybieram makaron lub chińszczyznę. Tym razem padło na to drugie i na talerzu zagościł pomarańczowy kurczak stir fry (stir fry czyli danie smażone na patelni/woku). Pomarańczowy aromat bardzo pasuje do drobiu i chrupiących warzyw. Prosto, szybko, smacznie. Zrobione w 20 minut. Składniki na sos: 2 łyżki konfitury pomarańczowej 3 łyżki jasnego sosu(...)jakiś czas mieszając, po czym dodajemy paprykę. Po minucie dorzucamy fasolkę i brokuły. Dolewamy resztę sosu. Mieszamy, aby wszystkie warzywa dokładnie wchłonęły sos. Podajemy z ryżem lub chińskim makaronem. Danie posypujemy skórką startą z pomarańczy. Post Pomarańczowy kurczak stir fry pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Coś na start... 183

nigdy nie będziesz miała takich jak aniołki Victoria's Secret. Nie porównuj się do innych, każda z nas ma inne proporcje i nie warto dążyć do konkretnego obrazu. Daj z siebie wszystko, by mieć najlepsze ciało jakie możesz uzyskać.   2) Ustal zbilansowaną i racjonalną dietę   Słowo dieta nie koniecznie musi oznaczać odchudzanie, dieta to także sposób odżywiania się(...)bardziej przetworzony produkt, tym mniej wartości odżywczych. Słodycze sklepowe to źródło pustych kalorii, łatwo przyswajalnego cukru i tłuszczów trans powodujących miażdżycę. Z kolei słone przekąski, zupki chińskie i dania gotowe zasypują nas solą, glutaminianem sodu, a często też rakotwórczym. 6) Wyznacz sobie realny cel   Może najpierw 5 kg do zrzucenia zamiast 50? Wyznaczaj sobie krótkie terminy

Fit & Healthy Life
Sajgonki z warzywami i mięsem z indyka 149

Sajgonki , krokiety wiosenne, naleśniki wiosenne (chiń.: 春卷; pinyin: chūn juǎn; wiet.: nem) – popularne danie kuchni chińskiej oraz kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej. Mają postać naleśniczków z nadzieniem mięsno-warzywnym lub krewetkowym, zazwyczaj jedzone jako zakąska z różnego rodzaju sosami i dipami. Występują w bardzo wielu odmianach w zależności od kraju i regionalnych upodobań. Mogą być spożywane na zimno, smażone(...)służy specjalne ciasto lub papier ryżowy. W Europie, szczególnie w Holandii i Belgii, sajgonki znane są pod nazwą loempia..Nazwa angielska „spring rolls” jest dosłownym tłumaczeniem nazwy chińskiej. Polska popularna nazwa „sajgonki” odnosi się raczej do bardziej w Polsce znanej wersji wietnamskiej.     Składniki: - papier ryżowy – 22 arkusze o śr. 22,5cm - pierś

mojewypiekiinietylko
Kurczak Coca-Cola a.k.a. Hong Kong Chicken 125

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

R'n'G Kitchen
Sajgonki z warzywami 187

Sajgonki to popularne danie kuchni chińskiej oraz kuchni krajów   Azji Południowo- Wschodniej. Małe krokieciki smażone na głębokim tłuszczu podawane z sosem.  Moja propozycja dzisiejsza to sajgonki z warzywami, które świetnie się sprawdzą  na szybki obiad czy przystawkę w czasie imprezy. Składniki: 10 arkuszy papieru ryżowego 100 g makaronu ryżowego   2   marchewki 1 czerwona papryka

magiczna kuchnia Kasi
Owocowe koktajle na bazie różowego wina 171

wina wyczujecie także nuty mandarynek z dodatkiem jaśminu… dodatkowa porcja wiśni, malin i granatu… i mamy pełną kompozycję! To wszechstronne wino, które pasuje do potraw pikantnych, dań kuchni chińskiej, owoców… idealne także na piknik, grilla czy randkę! Jego smak doskonale oddaje letni klimat, dlatego właśnie wybrałam go do moich koktajli Dobraliśmy do Barefoot Pink Moscato odpowiednie

Kuchnia Bazylii
Polędwica z czosnkiem po chińsku 165

Jedzenie. Jednocześnie tylko i aż. Jedni jedzą tylko dlatego, żeby zaspokoić głód. Drudzy jedzą, żeby się najeść. Ale gdy najedzą się smacznie, wtedy czerpią z tego

gotować!
Risotto ze szparagami 219

To danie to mój największy sukces kulinarny w życiu! Mówię tak na podstawie miny mojego Marcina, gdy spróbował pierwszy kęs. Ostatnio często prawi mi komplementy

Ania i Marcin gotują

Proponowane wyszukiwania