chińskie dania - 1053 przepisów (strona:36/71)

Sałatka z zupek chińskich 432

znam różne przepisy na tą sałatkę,ale ten odpowiada mi najbardziej-polecam Składniki: 2 zupki chińskie jedna ostra kurczak curry i jedna kurczak łagodny 25 dag szynki konserwowej kapusta pekińska czerwona słodka papryka 3-4 łyżki majonezu(żeby była trochę mniej kaloryczna można dać pół na pół  jogurtem naturalnym,będzie równie smaczna) płaska łyżeczka musztardy  sól,pieprz

Swojskie jedzonko
Makaron chiński z kurczakiem 289

Uwielbiam kuchnię chińską, uwielbiam sos sojowy, makaron ryżowy, słodko-kwaśne smaki a przede wszystkim woka. Dlaczego? Bo to najbardziej uniwersalne narzędzie, w którym można przygotować pyszne a jednocześnie szybkie danie. Dziś na pewno go użyję... Składniki: 200 g makaronu błyskawicznego Mi-Xao 1 pierś z kurczaka 15 g suszonych grzybów mun szczypior 1 cebula dymka  2 łyżki jasnego

Bike By Life
Makaron soba z tofu i warzywami 161

przez przypadek i okazują się hitem. Tak było w tym przypadku. Rzadko powtarzam swoje dania, ale to na tyle skradło moje serce, że robiłam go już kilkakrotnie w krótkim okresie czasu. Składniki na 2 porcje: opakowanie tofu naturalnego (180g) 350g mrożonych warzyw chińskich 150g makaronu soba 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka

Fabryka pomysłów
Tatowy pomysł na obiad 157

akcji wkroczył On - mój Mąż, Tata mojego Syna ;) W kilka minut przyrządził nam przepyszne danie. Oto przepis: Składniki (dla dwójki padniętych młodych ludzi): 1 torebka białego ryżu (my zużyliśmy pozostałości z poprzedniego obiadu dzięki czemu było szybciej) garść mrożonych warzyw typu mieszanka chińska 4 zamarynowane kotlety schabowe (przepis we wpisie z dnia 6 czerwca 2013 ) 1 łyżka masła czosnkowego

Kuchnia po mojemu
Kurczak Kung Pao 168

Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 ząbek czosnku Chili – do smaku 2 średnie cebule 1 marchewka makaron chiński (ew. spaghetti lub tagliatelle) odrobina oleju do smażenia sezam sos: 6 łyżek sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki sosu hoisin 2 łyżki keczupu 2 łyżeczki cukru 250 ml wody pieprz do smaku(...)smaku – danie powinno być pikantne. Następnie dodajemy obraną, posiekaną grubo cebulę, obraną, pokrojoną w cienkie słupki marchewkę (lub pokrojoną obieraczką do warzyw). Chwilę smażymy, mieszając, aż cebula stanie się szklista. Następnie dodać ponownie kurczaka i wlać sos. Smażyć mieszając, aż sos zgęstnieje. Podawać po wymieszaniu z makaronem, posypać sezamem. Inspiracją do wykonania tego przepysznego dania był

Kocham Czekoladę
Smażona wołowina z kapustą bok choy i makaronem vermicelli... 167

Polsce. Od tego momentu nie wychodzę z kuchni tylko kombinuje nowe dania. Ogólnie w  kuchni orientalnej główną podstawą sosów jest sos rybny, sojowy i ostrygowy. Warto się w nie zaopatrzyć, jeśli chcemy zacząć przygodę  z tą kuchnią :) Zawsze zastanawiałam się dlaczego w kuchni chińskiej każdą potrawę posypują szczypiorkiem i cebulką dymką, otóż jak się okazało dzięki(...)grzybki mun. Gdy zmięknie nam kapusta wyjmujemy anyż, korę cynamonu i kardamon. Następnie dodajemy mięso, sosy i kolendrę. Wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze 10-15 min.  Gotowe danie wykładamy na talerze posypujemy dymka i podajemy z makaronem vermicelli lub ryżem. Smacznego

Zainspiruj się kuchnią
Zielone stir fry z wołowiną 173

Perspectives (1977) że kuchnia chińska ewoluowała na przestrzeni wieków, wraz ze zmieniającymi się i nowo wymyślanymi technikami przygotowania posiłków, składnikami i narzędziami.   Pierwsze pałeczki, z których korzystano za panowania dynastii Han (206 p.n.e.–220 n.e.) nie były w Chinach używane jako sztućce – służyły do przenoszenia węgli, mieszania i przenoszenia kawałków pokrojonych składników dania do ognia bądź(...)trudno się dziwić. To najszybszy sposób na pełnowartościowy posiłek. Wok pozwoli Wam na przygotowanie dania zarówno z mięsa, jak i ryb czy tofu. Warzywa dodane do dania to już Wasz wybór – ja korzystam z tych, które są w sezonie, dodając do nich nierzadko egzotyczne warzywa ze słoika (np. pędy bambusa czy marynowane kiełki). Każdą potrawę stir

Karo in the Kitchen
Kurczakowa sałatka z zupek chińskich 163

Zupki chińskie ....  Zupa błyskawiczna , potocznie zupka chińska (zupa instant, ang. instant – natychmiastowy, błyskawiczny) – żywność, która nadaje się do konsumpcji w kilka minut po zalaniu gorącą wodą, bez gotowania czy innej obróbki. Jej twórcą był Japończyk Momofuku Andō, który chciał stworzyć produkt łatwo dostępny i pozwalający zwalczyć niedobór żywności (...) Zupy błyskawiczne zwykle składają się z makaronu i jednej(...)serowa, rosołowa). źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Zupa_blyskawiczna To "danie", które z pewnością znalazło się w menu nie jednego studenta, wczasowicza, obozowicza itp. doskonale smakuje jako składnik sałatki. Mimo wątpliwej zawartości witamin i minerałów w połączeniu z mięsem i warzywami tworzy całkiem udaną kompozycję :) A do jej przygotowania będziemy potrzebować: Składniki: 3 zupki chińskie ( najlepiej rosół, kurczakowa, lub podobne) [ masa

Taste Therapy
Potrawka z kurczaka w pomidorach 158

Kolejna nasza propozycja na wykorzystanie drobiowego mięsa z rosołu. Tym razem w pomidorach z lekką nutą smaków chińskich. Wystarczy 20 min (razem z ugotowaniem ryżu) i

R'n'G Kitchen
Super obiad :) kotlety w sosie, surówka z kapusty , ryż jaśminowy 213

Dzisiaj Mąż przygotował dla mnie przepyszny obiad :) Ryż jaśminowy, kotlety sojowe (tekturki), surówka z kapusty taka jak w chińskich restauracjach ;) Surówkę dobrze jest zrobić wcześniej bo

Co na wege obiad?
Roladki drobiowe z chińszczyzną 418

Kurczak z odrobiną warzyw podany w formie roladek to danie, które spokojnie możemy zaserwować gościom. Wyrazisty smak z odrobiną orientu połączony z polską nutą z pewnością im zasmakuje. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka ok. 1/2 szkl mieszanki chińskiej pasta … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
CHIŃSZCZYZNA - bilet do orientalnych smaków. 165

smaki się przeżrą. Trzeba tylko mieszać dokładnie po dnie aby podczas podgrzewania nasze danie się nie przypalało. Bo spalić chińszczyznę to grzech ciężki. Domownicy nie znaliby takich uczuć jak wybaczenie. Serio, serio. Oto właśnie, do rąk waszych przekazujemy bilet do świata orientu. Chińskie smaki możecie poznawać we własnym domu i nie musicie męczyć się z pałeczkami. Chiny

Wypisz Wymaluj
Sałatka z makaronem w kształcie ryżu 254

Początkowo miała to być sałatka z makaronu z zupek chińskich, jednak zdecydowanie staram się unikać takich „smakołyków”, więc użyłam zwykłego makaronu

KuchniaWeDwoje.pl
Kurczak z boczniakami po chińsku 140

trafiły w sklepie do mojego koszyka. Robiąc to danie bez kurczaka, będziecie mieć danie wegetariańskie. Ja, z uwagi na smaki moich domowników wykorzystałam mięso kurczaka. pierś z kurczaka zagrodowego 2 sztuki boczniaki 250 gram imbir świeży 3 cm sos sojowy 3 łyżki przyprawa chińska 2 łyżeczki (kupuję w sklepie azjatyckim obłędnie pyszną przyprawę chińską w małych saszetkach) czosnek

AZgotuj!
Chińska potrawka z ryżem 174

Szybkie, orientalne danie na obiad Składniki: 1 woreczek ryżu 1 pojedynczy filet z kurczaka 1/2 papryki 1/2 pora 1/2 cukinii kawałek białej kapusty garść grzybów mun sos chili czosnkowy sos … Czytaj dalej Chińska potrawka z ryżem

czarrna od kuchni
Wołowina po chińsku 227

Kolorowe i aromatyczne danie :) Składniki 200 g mięsa wołowego 100 g makaronu błyskawicznego po kawałku papryki czerwonej i pomarańczowej 1/2 małej cukinii 1/2 marchewki 1 dymka garść grzybów mun … Czytaj dalej Wołowina po chińsku

czarrna od kuchni
Podróże kulinarne- kurczak po tajsku 157

jest niezwykle aromatyczna i zachwyca walorami wizualnymi oraz niezwykłymi połączeniami smaków. W każdym tajlandzkim daniu lub posiłku powinno znaleźć się 5 podstawowych smaków, w tym także gorzki- w poniższym przepisie tę nutę zapewnia dodatek zielonej papryki. Sztuka kulinarna Tajlandii kształtowała się pod wpływem kuchni chińskiej oraz indyjskiej, mimo to jest bardzo oryginalna dzięki użyciu własnych składników: mleczka kokosowego, trawy

Wrzosowa Polana

Proponowane wyszukiwania