gastro-dyplomację, czyli docieranie do ludzi poprzez jedzenie, żeby zachęcić ich do poznawania tej kultury, przyjazdu do Korei i pobudzić eksport produktów spożywczych. Jedzenie to przecież najprzyjemniejszy sposób poznawania danej kultury. Podstawą kuchni Kraju Porannej Ciszy jest równowaga yin i yang, teoria 5 przemian, sezonowość, gotowanie z sercem i tuż przed podaniem, ze świeżo kupionych składników. Jedzenie ma być(...)się jak w Kraju Porannej Ciszy. Ciekawe i przydatne są zasady etykiety stołowej i ciekawostki np. co Koreańczycy jedzą, gdy mają kaca czy jak powstał makaron do błyskawicznych zupek chińskich. Podsumowując: Bardzo ciekawa książka, gdzie naprawdę jest dużo do czytania, a nie tylko zdjęcia potraw. Czytając możemy poczuć się jak w kuchni koreańskiej babci, która opowie nam o tajnikach kuchni
Ugotowane pozamiatanePierożki z klasyczną mieszanką chińską. Chińskie pierożki (4-5 osób) Składniki : Farsz: klasyczna chińska mieszanka przyprawa 5 smaków 1 łyżeczka imbiru pieprz sos sojowy sos chili (pikantny) tymianek Ciasto : pół kg mąki pszennej typ 650 gorąca przegotowana woda łyżka oleju Przygotowanie farszu: Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy mieszankę chińską, wszystko dusimy do miękkości. Dodajemy(...)zapominając o mieszaniu co jakiś czas. Wykładamy na talerze, odlewamy wodę, która spłynęła z pierogów, posypujemy sezamem i podajemy z sosem sojowym. Jest to bardzo proste i tanie danie, jednak niezwykle smaczne. Osobiście przepadamy za tymi pierożkami :) Mamy nadzieję, że również posmakują Wam i będziecie często je robić u siebie w domu :) Życzymy smacznego i miłego weekendu
vegetanieChiński minimalizm! Kiedyś, gdy robiłam sałatkę czy makaron, wrzucałam bez namysłu milion różnych składników, które nijak miały się do siebie. Nauczyłam się, że czasem im mniej, znaczy więcej. Dzisiaj prezentuję Wam szybką wersję chińszczyzny dla Niego, jak i dla Niej, oraz ciekawe zastosowanie kapusty pekińskiej ;)Składniki:1/2 makaronu wonton1 pierś kurczaka1 zielona papryka1 cebula1 ząbek czosnku1/3 kapusty pekińskiejkilka orzechów nerkowca(...)minuty :)Gotowy makaron odsączamy z wody, dodajemy do warzyw i kurczaka, mieszamy i zwiększamy trochę ogień. Lubię, jak makaron jest lekko "przypalony", sztywny ;) Grillujemy orzechy.Dekorujemy nimi danie. Uwielbiam sos sojowy i używam go z przeróżnymi innymi, dziwnymi smakami ;p możecie oczywiście zredukować jego ilość. Smacznego
Kitchens Alphabetinnych wypieków, * ryżowa – doskonały bezglutenowy substytut mąki pszennej, znakomita do wypieków, sosów, bardzo powszechna w kuchni japońskiej, * gryczana – wartościowa odżywczo, stosowana w Indiach jako mąka chlebowa, a w kuchni chińskiej używana do wyrobu makaronów, * kukurydziana – mąka, która nadaje potrawom słodkawy smak, powszechnie znana w kuchni meksykańskiej do wyrobu tortilli czy taco. Znajduje również doskonałe zastosowanie do wypieków ciast, ciasteczek, placków(...)budyni czy legumin, * migdałowa – doskonale nadaje się do wypieku ciast, nawet biszkoptów, a jednocześnie bardzo odżywcza, m.in dzięki dużej zawartości wapnia, * kasztanowa - Mąka kasztanowa ma niezrównany smak, który zdecydowanie da się wyczuć w wypiekach z jej użyciem. Nadaje się nie tylko do ciast ale też do bardziej wytrawnych potraw. Chleb z mąką kasztanową ma lekko słodkawy smak * Pur Pur – pszenica
Pyry na Gazsposób przygotowania (mięso mielimy) oraz podania - ze smażonym makaronem ryżowym, który wygląda jak nasze prażynki. Można oczywiście podać w bardziej tradycyjnej wersji czyli makaronem ugotowanym. KURCZAK W SOSIE CHIŃSKIM Z PRAŻONYM MAKARONEM RYŻOWYM Składniki: 1/2 filetu z kurczaka 1 cebula 1-2 cm imbiru 1 łodyga trawy cytrynowej sok z 1 limonki 1 mała marchew(...)kolby kukurydzy i wodę. Doprawiamy do smaku sosem sojowym i ostrygowym oraz cukrem. Mąkę z tapioki rozrabiamy w odrobinie zimnej wody, wlewamy na patelnię i mieszamy aby zagęścić danie. z makaronem prażonym
Bon appetit mon amieKurczak jest obłędny w smaku. Znajdzie zwolenników słodkawych smaków. Jest idealnie mięciutki i soczysty. Do tego karmelizowana papryka i cebula! Brzmi idealnie! 250 g filetu
VioletoweKucharzenieCzyli CO JEŚĆ, aby NIE zapaść na grypę, NIE dać się przeziębieniu i generalnie NIE chorować! Nie ma to jak wyjechać na urlop i wrócić z niego z grypą [sarkazmem ociekam] . Okazało się, że lotniska i miejsca turystyczne wyjątkowo sprzyjają o tej porze roku podłapaniu wirusa. Jeszcze lepiej [sarkazm do potęgi] wojnę toczyć ze wspomnianą grypą prawie dwa tygodnie(...)lekarstwo używam tu bardzo swobodnie. Jest to raczej taka swoista "bombka witaminowa" , która ma pomóc w przeciwdziałaniu, albo zwalczaniu infekcji. Albowiem witamin w tej miksturze dużo! Kiwi - inaczej "chiński" agrest" . Jest ogromnym bogactwem witaminy C , która wzmacnia odporność i chroni organizm przed infekcjami, a także skraca czas ich leczenia. Owoc nie traci swoich właściwości w trakcie przechowywania i nawet
Grunt to przepis!chcemy. Ananas, mango, mandarynka... to są te słodkie kwestie. Ale ryba, czy kurczak albo owoce morza? Warzywa- papryka, cebulka, kalafior? Orzechy? Kombinujemy dokładnie jak chcemy aby uzyskać nasze ulubione chińskie o idealnym smaku. Warto próbować! :) Składniki: 300 gram piersi z kurczaka* cebula dymka** pół mango 100 gram zielonej fasolki szparagowej papryka jedna, mała papryczka chilli(...)koniec do dekoracji). Dokładnie wszystko mieszamy, smakujemy, ewentualnie doprawiamy jeszcze sosem sojowym i wrzucamy odcedzony makaron sojowy. Dokładnie potrząsamy Wokiem. Podajemy od razu, posypane pokrojoną dymką. Smacznego, Klaudia *Danie świetnie smakuje kiedy dodamy do niego również krewetki. **Cebulę dymkę można zastąpić kiełkami rzodkiewki, wtedy otrzymujemy równie ciekawy smak
Mango Papajaoczy od takiego jedzenia!), to nie uwierzycie, ale jeszcze nie jadłam wietnamskich sajgonek! ;) W Niemczech są one nazywane Frühlingsrollen (wiosenne roladki,krokiety) i można je dostać w każdej knajpie chińskiej, tajskiej, japońskiej, koreańskiej czy wietnamskiej, a nawet w wielu europejskich (jako Finger Food), jednak są one zrobione z ciasta przypominającego ciasto filo lub makaronowe, nie zaś z papieru ryżowego(...)inicjatywę i pomysł dziękuję Basi , która przywiozła dla nas ten przepis prosto z Wietnamu. ;) Składniki: 12-14 arkuszy papieru ryżowego (wzięłam 25) Nadzienie: 5 dag makaronu ryżowego (nie dałam i źle zrobiłam, bo dać trzeba, gdyż ten makaron ma w farszu kluczowe znaczenie - wchłania nadmiar wilgoci...) kilka grzybków mun, namoczonych i posiekanych w cieniutkie paseczki (dałam ok. 10 sztuk
Kuchnia PrezydentowejZazwyczaj przepisy, które się tu pojawiają są sprawdzone. Dania przygotowuję kilkukrotnie, wprowadzam drobne modyfikacje, aby osiągnąć jak najlepszy i najsmaczniejszy efekt końcowy i dopiero wtedy dzielę się z Wami przepisem. Czasem jednak lubię poeksperymentować w kuchni, zaszaleć i zrobić coś zupelnie nowego. I zdarza się, że wychodzi coś tak pysznego, że nie bawię się już w żadne modyfikacje(...)warzywami. Obie wyszły pyszne i bardzo aromatyczne. Mogę was zapewnić, że zakochacie się w tym smaku :) Porcja dla 2-3 osob: 2 pojedyńcze piersi z kaczki 100 g makaronu chińskiego Mie od DeCare.pl 500 g mieszanki chińskiej mrożonej (możecie użyć świerzych warzyw-dymka, marchew, papryka, groszek cukrowy, do tego kiełki fasoli Mung, pędy bambusa, grzyby Mun) 1 czubata łyżka startego
Zawsze głodna!Chiński makaron smażony z tofu, warzywami i sezamem Składniki: - 100g makaronu z fasoli mung - ½ łyżeczki curry - 100g tofu naturalnego(...)duszenia - Minutę później dodać makaron i miód, wymieszać, dusić przez kolejną minutę - Sezam podprażyć na suchej patelni do momentu, aż zacznie wydzielać intensywny zapach i ziarenka staną się ciemniejsze - Danie przełożyć na talerz, posypać sezamem. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnaNISKOKALORYCZNA Składniki: - połowa cukinii - 1/2 papryki żółtej - 1/2 papryki czerwonej - 120 g łososia - sos rybny - sól Warzywa nadziewamy na szpikulce i smażymy bez dodatku tłuszczu na grillu elektrycznym. Kaloryczność dania poniżej 300 kcal ;-) Zamieszczam też kilka jadłospisów w tym Cyklu, każdy 1000-1100kcal. Jadłospisy po 4 lub 5 posiłków, tak aby każdy mógł znaleść coś(...)przepis na blogu) - duży pomarańcz - kromka chleba z dynią, 1/4 makreli Dzień 5 - 2 kromki chleba słonecznikowego, jajko na twardo, plaster polędwicy wędzonej, herbata zielona - warzywa z kaszą po chińsku (przepis na blogu) - owsianka: szklanka mleka 0%, 1/2 banana, 3 łyżki płatków owsianych - naleśnik, z białym chudym serem Dzień 6 - jogurt 150g, 3 łyżki musli tropikalnego, 1/2 banana - kawa
SMYKWKUCHNIDziś na blogu pojawia się aromatyczne i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe z nutką kuchni orientalnej w tle. Cały sukces tego dania to dobry sos teriyaki. Ja używam sosu marki Kikkoman ( i zaręczam, że to nie jest żadna płatna reklama ), bo uważam, że jest najlepszy na naszym rynku. Namiastki sprzedawane w dyskontach(...)przesmażamy i dodajemy mięso i pokrojoną kapustę. Jeszcze chwilkę smażymy, aż kapusta lekko zmięknie, ale będzie al dente. Od razu przekładamy na talerze i podajemy w towarzystwie ryżu lub chińskiego makaronu
Kulinarne przygody GatityKaki , inaczej persymona ( niektórzy jeszcze nazywają go Sharona , Hurma czy też Hebanowiec ) to owoc pochodzący z Chin, który w Polsce jest ciągle jeszcze mało popularny. A
Ostra na SłodkoNastąpił przegląd warzyw w lodówce i w zamrażalce. Już od dłuższego czasu chodziła za mną zupa warzywna, ale jakoś nie miałam ochoty na zwykłą śmieciówkę, więc postawiłam na chińskie smaki. Sorry za zdjęcia ale robione na drugi dzień i czerwona kapusta stała się już bezbarwna :) ale zupa smakowała jeszcze lepiej :) Składniki (średni garnek) 1 pojedyncza pierś z kurczaka (opcjonalnie(...)dałam rade wyłowiłam warzywa i kurczaka wszystko przelałam przez sito do miski i w taki oto sposób pozbyłam się szumowin, później wszystko spowrotem do gara i już było ok). Jak już ogarniemy temat szumowin dodajemy warzywa czy to mrożone czy nie. Jeśli jest taka potrzeba dolewamy wody. Przyprawiamy sosem sojowym, rybnym (gdzieś wyczytałam że idealnie nadaje się do dań
Piekielna Kuchnia Pati