burgery - 2381 przepisów (strona:20/159)

Czwartek: Loco moco, czyli burgery z jajkiem sadzonym 114

Loco po hiszpańsku oznacza „szalony”. I rzeczywiście danie jest szalenie proste, napakowane proteinami, energią i smakiem. Loco moco to świetna alternatywa dla klasycznego burgera. Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcj i: 2 Loco moco, czyli alternatywa dla kanapki Loco moco jest daniem o śmiesznej nazwie i ciekawej historii. Powstało w latach 40 XX wieku amerykańskim mieście Lincoln(...)młodzieżowej restauracji, której właściciele szukali czegoś równie łatwego do zrobienia, sycącego i taniego jak kanapka. Zamiast pieczywa użyli ryżu, na którym wylądował klasyczny burger. Całość podlali ciemnym sosem. Później dodali sadzone jajko wieńczące dzieło. Danie przypadło do gustu młodzieży z miejscowej szkoły i ochrzciła je loco moco. Jeden z uczniów nosił ksywkę „crazy”, a ponieważ uczył się hiszpańskiego kumple użyli

Niedzielny kucharz
Czwartek: Loco moco, czyli burgery z jajkiem sadzonym 133

Loco po hiszpańsku oznacza „szalony”. I rzeczywiście danie jest szalenie proste, napakowane proteinami, energią i smakiem. Loco moco to świetna alternatywa dla klasycznego burgera. Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcj i: 2 Loco moco, czyli alternatywa dla kanapki Loco moco jest daniem o śmiesznej nazwie i ciekawej historii. Powstało w latach 40 XX wieku amerykańskim mieście Lincoln(...)młodzieżowej restauracji, której właściciele szukali czegoś równie łatwego do zrobienia, sycącego i taniego jak kanapka. Zamiast pieczywa użyli ryżu, na którym wylądował klasyczny burger. Całość podlali ciemnym sosem. Później dodali sadzone jajko wieńczące dzieło. Danie przypadło do gustu młodzieży z miejscowej szkoły i ochrzciła je loco moco. Jeden z uczniów nosił ksywkę „crazy”, a ponieważ uczył się hiszpańskiego kumple użyli

Niedzielny kucharz
Max Burgers Warszawa – W poszukiwaniu smaku 3/2018 145

Albo jeżynowy! Ponieważ przekąski, frytki z sosem i shake były bardzo sycące, zawartość dwóch burgerowych pudełek sfotografowałam dopiero w domu. W pierwszym z nich znalazł się Grand Deluxe Burger Ser i Bekon. Cóż mogę o nim powiedzieć.. Soczysty. Ze świeżymi warzywami. Odpowiednią ilością sosu. Nierozmiękającą bułką (jest to ogromna zaleta). Mięso, mimo, że od przygotowania burgera minęła dobra godzina(...)lepiej, nie zmieniło się w suchą podeszwę, jak to bywa u konkurencji. Bardzo dobry, klasyczny burger. Przed spotkaniem zastanawiałam się, czego najbardziej chciałabym spróbować podczas degustacji. Na pierwszym miejscu były oczywiście wychwalane już przeze mnie frytki, na drugim zaś Umami Halloumi Burger. Czemu akurat on? Ponieważ każda burgerowa wege opcja nie będąca suchym falafelem wzbudza moje zainteresowanie. 😉 Podobnie

SandraFrej.com
Środa: Super prosty patent na burgera z indyka 139

zrobić idealnego, niewymagającego pracy, pysznego burgera? Wystarczą pięć składników, sól i pieprz. Burgery można usmażyć, zgrilować, albo upiec. Ma on tę wspaniałą właściwość, że bardzo lubią go dzieci. Czas: 30 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcj i: 2 Oprócz rozmaitych różnic dzielących ludzi, ze względów politycznych, ideologicznych, zapatrywań, przekonań, przekory i zwykłego „a ja uważam, że jest inaczej”, jeden podział(...)dodana do potrawy, rozwija pełny bukiet smaków. Sos jest słonawy, lekko karmelowy, z nutą goryczki, jak w najciemniejszym staucie. I wreszcie trzeci składnik – ketchup, który dodaje lekkości i słodyczy burgerom. Cały zestaw dodatków tworzy idealnie zgraną kompozycję smakową, która z indyka wydobywa wszystko co najlepsze. Przygotowanego w ten sposób indyka można usmażyć, upiec na grilu lub w piekarniku. W każdej

Niedzielny kucharz
BURGERY Z KURCZAKIEM, BAZYLIĄ, PESTO I WARZYWAMI 140

Przyznam, że nie jestem specjalnie wielbicielką burgerów, a jeśli już, to tylko drobiowych lub wegetariańskich. Te, które Wam dzisiaj proponuję są naprawdę pyszne i lekkie. Burgery drobiowe z bazyliowym pesto i sałatką warzywną na pewno zasmakują każdemu z Was. Serdecznie zapraszam do spróbowania! Przygotowanie : 30 min. Porcja dla 4 osób : Składniki na burgery: ● 8 bułek do burgerów(...)Odstaw. Przygotuj pesto: zmiksuj czosnek, orzeszki piniowe (lub zmielone migdały) i starty parmezan, dodaj oliwę z oliwek. Dodaj drobno posiekaną bazylię, dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw. Przygotuj burgery: c ebulę drobno posiekaj i przyrumień na rozgrzanej oliwie. Umyte i ouszone listki bazylii drobno posiekaj. F ilety z kurczaka pokrój w kostkę i zmiksuj ze śmietaną, pesto, drobno posiekaną

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Klasyczny cheeseburger jak z Maca 190

czekanie w kolejce, zamówienie i oczekiwanie na takiego samego w znanej sieciówce. To prawdziwy fast food, ale w najlepszym wydaniu. W naszym cheeseburgerze nie ma nic oszukanego – soczysty burger z dobrej wołowiny, bez jakiś chemicznych dodatków, a do tego klasyka – sos identyczny jak ten w restauracji, chrupiąca sałata i ogórek oraz oczywiście rozpuszczony ser. Smak przebija wszystko(...)ogórki i bardzo drobno posiekanej cebuli – można ją także zetrzeć na drobnej, ostrej tarce. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy.   Przygotowujemy resztę składników burgerów – bułki przekrawamy, sałatę myjemy, osuszamy i kroimy lub rozrywamy na mniejsze kawałki. Ogórki kroimy na skos w plasterki.   Mięso przekładamy do miski i chwilę wyrabiamy w rękach

Smaczna Strona
Nowe jesienne menu - Stekówka - steki i burgery 167

Nadeszła jesień i choć pogoda jeszcze nie do końca ją zdradza, to zwiastują ją na pewno nowe propozycje w menu Stekówki - Steki i Burgery . Jak zawsze jest sycąco, rozgrzewająco i treściwie, czyli tak jak jesienią być powinno, gdy deszcz i słota przyprawiają o dreszcze. W sezonowym menu znalazły się oczywiście zupy kremy, owoce morza, sałatki i propozycje burgerowe, a pośród(...)Słodka cebula, lekko ciągnąca się mozzarella, delikatny rozpływający się farsz, a całość oblana sosem z maślaków. I choć nie cierpię grzybów, to tutaj świetnie przełamują słodki smak tarty. 😊 👉 Jajo-burger, czyli wołowina, jajko, sałata, boczek, pomidor oraz sos grzybowy (po lewo) 👉 Strusioburger, czyli struś, rukola, chorizo, marynowana dynia i sos majonezowy (po prawo) Struś w karcie Stekówki to już norma

Cooking Monster
Wegeburger z kalafiora 185

burgery warto poświęcić chwilę czasu, a ich smak docenią nawet wielbiciele mięsnych burgerów. Dlaczego? Te kotlety kalafiorowe są wręcz obłędnie dobre, a do tego magiczny zielony sos i czerwona kapusta zrobią niesamowitą robotę. Wegeburgera możecie zrobić oczywiście z gotowymi bułkami, jednak zachęcam Was do upieczenia samodzielnie według tego przepisu na domowe bułki do hamburgerów . Są maślane i pyszne. Jeśli lubicie(...)tego typu dania polecam Wam także przepis na: – najlepszy domowy cheeseburger – burgery z indyka i cukinii – burgery z kotletem jajecznym – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – zapiekanki z pieczarkami wegeburger z kalafiora Przygotowanie: 60 minut Składniki kotlety: – 3/4 szklanki quinoi (miara przed ugotowaniem – 1 kalafior średniej wielkości

nietylkopasta.pl
Burgery z portobello 189

wszystkich burgerów i mięsnych i wegetariańskich ten hamburger jest najprostszy do zrobienia. I jest jednym z najsmakowitszych. Portobello rules! Kotlet z grzybów to oczywisty klasyk każdej jesieni i każdy grzybiarz, kiedy już ususzy co ma ususzyć, robi sobie porządnego kotleta z siekanych. albo mielonych ugotowanych grzybów. Takie rzeczy jednak tylko w szczycie grzybobrania, bo przez resztę roku, kiedy grzyby(...)droższe od kawioru o takim rozpasaniu można zapomnieć. No jednak nie do końca. Przez cały rok świetne burgery można robić z portobello, dużych brązowych grzybów, których jeden kapelusz wystarczy, żeby przyrządzić solidnego kotleta. Portobello a ucho Jenkinsa Portobello to wyrośnięta pieczarka. Jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych grzybów na świecie. Dziko występuje od maja do października, hodowlana wersja jest dostępna cały

Niedzielny kucharz
Między Bułkami – Al. Jerozolimskie 23 – recenzja 222

Całkiem niedawno zaczęłam jeść burgery. Miałam traumę po pewnej średnio udanej randce. Zaczęło się od tego, że miałam wyrywaną ósemkę i nie dość, że byłam potem tydzień chora to jeszcze dostałam szczękościsku. Mogłam otworzyć usta najwyżej na centymetr. Na szczęście było to w czerwcu, kiedy można żywić się zmiksowanymi truskawkami pitymi przez słomkę, ale przy różnych okazjach towarzyskich był(...)pewien problem. Na przykład jak ktoś zabiera Cię do baru z wielkimi burgerami, umierasz z głodu, ale nic nie możesz zjeść. Koszmar.   Dlatego Między Bułkami znałam głównie z menu śniadaniowego i epickiego widoku na Al. Jerozolimskie. Szczerze mówiąc główną zaletą tych śniadań (oprócz widoku) było to, że na Między Bułkami zawsze można liczyć, kiedy jest się w centrum

Ugotowane pozamiatane
Klasyczny burger 156

Najbardziej popularny amerykański fast food - klasyczne burgery z mielonego mięsa wołowego, które doprawiamy tylko solą przed smażeniem i ewentualnie pieprzem przed podaniem. Podstawowy przepis nie jest skomplikowany, a gotowe burgery serwowujemy w opieczonej bułce z sałatą, pomidorem i czerwoną cebulą oraz dwoma sosami. Oczywiście dodatki można zmieniać według własnych upodobań :) Składniki na 4 burgery: 4 bułki do burgerów(...)TEGO przepisu 500 g mięsa wołowego np. antrykotu, rostbefu sól, pieprz sałata, roszponka lub rukola pomidor cebula czerwona ketchup majonez Mięso zmielić, krótko pougniatać i uformować 4 płaskie burgery. Powinny być trochę większe niż średnica bułki, ponieważ w trakcie grillowania skurczą się.  Cebulę i pomidory pokroić w plastry.  Burgery posolić i upiec na rozgrzanej patelni grillowej po około

wyzwania kuchenne
Burger drobiowy podany na plackach ziemniaczanych z warzywami 179

Łodzi jedna z knajp serwuje burgery w plackach ziemniaczanych zamiast bułek. Spodobał mi się ten pomysł i postanowiłam wykorzystać go na blogu. Burgera zrobiłam z mielonej piersi kurczaka z przyprawami i podałam go właśnie w plackach z ziemniaków w towarzystwie salsy pomidorowo - paprykowej i lekkiego sosu na bazie jogurtu naturalnego. Według mnie to połączenie smakuje doskonale! Składniki(...)porcje); Burger drobiowy: 400 gram mielonej piersi kurczaka  1/2 cebuli  1 ząbek czosnku  1 łyżka oliwy z oliwek  2 łyżki otrębów owsianych  sól, pieprz, majeranek  1 łyżka zmielonego siemienia lnianego  olej do smażenia burgerów  Placki ziemniaczane: 1/2 kg ziemniaków  1 jajo 1 cebula 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej  szczypta soli

Mango Papaja
Najsmaczniejsze burgery – mięsne, soczyste i pełne smaku. 203

Dodaję (chociaż pewnie niektórym to się nie spodoba i powiedzą, że jak jest dobre mięso to nie trzeba doprawiać) dużo przypraw oraz cebulkę. Może nie jest to najbardziej tradycyjny burger ale jest moim ulubionym i zdecydowanie wolę, kiedy czuję dobrze doprawione mięso. Nie zapominajmy, że w burgerze najważniejsze jest mięso, powinno stanowić większość naszego dania. Następnie formuję kształt mięsa(...)okrąg a środek lekko wciskam do środka. Dzięki czemu podczas grillowania, kiedy mięso będzie się kurczyć nie zrobi się z niego kotlet mielony a płaski burger. Mojego ulubionego burgera przygotowałam z podpieczonym boczkiem, jajkiem sadzonym oraz karmelizowaną cebulką z whiskey. A wy jakie burgery lubicie najbardziej? Składniki na 4 burgery: 800g mięsa mielonego (najlepiej wołowe około 30% tłuszczu) mała cebula

wysmienity
Wegański burger 212

Hamburger jest to bardzo smaczne danie typu fast food. Tradycyjnie podawany z burgerem wołowym. Burgery podaje się w bułce z dodatkiem sera żółtego, sa ł aty, pomidora, ogórka konserwowego i sosu. Hamburgery zyskały popularność na całym świecie... Dla mojego męża zawsze robię tradycyjnego burgera z wołowiny, lecz ja jestem zwolennikiem burgerów wegetariańskich i wegańskich, wi ę c przedstawię Wam dzisiaj(...)kochani wersje Wegeburgera. Zrobiłam go z kaszy jaglanej i pieczarek. Zapraszam😉 Składniki: burger: kasza jaglana pół woreczka, pieczarki 10 dag, cebula 1/4 szt, czosnek 2 ząbki, sos sojowy 2 łyżki, papryka słodka do smaku, zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki, sol i pieprz do smaku, olej do smażenia, bułka tarta do obtoczenia, Dodatkowo: bułki do burgerów (duze), sałata 6 liści, pomidor

kulinarne odsłony pati
Wegańskie i bezglutenowe grillowane burgery z quinoą 163

laktozy. I co tu przyrządzić? Jak wybrnąć z sytuacji, żeby nie robić tuzina osobnych dań i żeby wszyscy byli zadowoleni? Nie należy wpadać w panikę, wystarczy zrobić takie oto burgery bez glutenu, bez laktozy i w dodatku wegańskie ;) Przepis na bezglutenowe bułki do burgerów znajdziecie na tym blogu, zobaczcie bezglutenowe bułeczki z quinoą i czosnkiem niedźwiedzim . Warto je zrobić wcześniej(...)przed podaniem podpiec na grillu. Przepis na ich zawartość, czyli burgery z quinoy i fasoli, sos i dodatki podaję poniżej.  Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 2 puszki białej fasoli 3 niezbyt duże cebule 2 łyżki mielonego siemienia lnianego  3 łyżki oliwy z oliwek pół pęczka natki pietruszki pół pęczka świeżej kolendry maka z ciecierzycy do obtoczenia burgerów

Quinoa Raz!

Proponowane wyszukiwania