Czas czytania: 2 min Dziś fish burger lub kotlet z ryby , bo i tak można nazwać dzisiejsze danie. Fish burgera podaję na dwa sposoby. Pierwszy to w bułce z dodatkiem świeżych warzyw i sosów lub w klasycznej wersji obiadowej. Do drugiej wersji podaję smażone ziemniaki , surówki i różnego rodzaju sosy. Kotlety z dorsza są bardzo smaczne delikatne mięso tej ryby(...)nadaje się do tego typu dań. Kotleciki świetnie się formują i nie rozpadają podczas smażenia. Dzisiejsze fish burgery przyprawiłam w stylu azjatyckim. Jest tutaj duża ilość siekanej kolendry, świeżej mięty imbiru oraz odrobina papryczki chilli. Kotlecik odmierzałam przy pomocy łyżki do lodów, to ułatwia pracę. Jedna gałka daje mini burgera , oczywiście możecie zrobić je większe takie, aby pasowały do dużej
SprawdzonaKuchnia.plOpis Amerykański burger z sadzonym jajem: Amerykański burger z sadzonym jajem to pyszne połączenie klasyki z nowoczesnością. Jest to duży kawał soczystego mięsa z jajeczną pierzynką oraz dodatkiem pysznego i chrupiącego bekonu. Dopełnieniem smaku jest pokrojony w plastry pomidor oraz ser cheddar, który pysznie roztapia się na mięsie. Burger mimo swojej kaloryczności, najlepiej smakuje wykonany własnoręcznie w swojej domowej kuchni(...)Wykonany przez nas samych pachnie i smakuje fantastycznie. Taki burger może być idealnym pełnowartościowym daniem obiadowym bądź też pyszną kolacją. Jajo sadzone w burgerze dodaje mu niesamowitego smaku. Jest przepyszny i z pewnością zasmakuje wszystkim koneserom fast foodów. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne . Składniki: 2 bułki do burgerów 400 g zmielonej wołowiny
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneochotą sięgam po warzywa korzenne, kasze, rozgrzewające zupy czy też sycące zapiekanki. Dziś, zainspirowana współpracą z TESCOMA – markowym sklepem internetowym oferującym akcesoria kuchenne, przygotowałam przepis na fantastyczne, jesienne burgery. Puszyste, domowe bułeczki z kurkumą i czarnuszką, wegetariańskie kotlety z ciecierzycy doprawione w orientalny sposób, odrobina przecieru z dyni dla złagodzenia smaku i grillowany ser camembert. Połączenie niespotykane, ale zdecydowanie(...)warte wypróbowania! Mam nadzieję, że takie burgery nie jeden raz zagoszczą na Waszych stołach! Ps. ich przygotowanie było dla mnie dużo łatwiejsze z użyciem moich nowych gadżetów dostępnych w sklepie TESCOMA. Dzięki FOREMCE DO BURGERÓW każda sztuka jest równa, przed co wszędzie stopień wysmażenia jest równy. Jest to szczególnie ważne w przypadku burgerów mięsnych. Myślałam, że będzie to tylko taki
Ostra na SłodkoPodajemy od razu. Na drugi dzień nasze cheeseburgery zjedliśmy z oscypkiem – kolejność odgrzewania i składania wszystkich elementów zostaje bez zmian, ale sam ser trzeba potraktować trochę inaczej . Na cztery burgery potrzeba 4 oscypków – serki same w sobie nie są w stanie pokryć całej powierzchni bułki, więc trzeba rozkroić je na pół. To grube i dość twarde kawałki – ser nie rozpuści(...)oscypek stanie się miękki, luźny i ciągnący. Dopiero tak naszykowany wędzony ser nakładamy na plastry klopsa i kończymy układanie dodatków. JAKI SER DO CHEESEBURGERA? Pod którymś zdjęciem moich burgerów dostałam komentarz od prawdziwego znawcy tematu – jakim prawem używam do burgerów topionego sera a nie kładę plastra cheddara? Sery mają różną zawartość wody, zawartość tłuszczu i czas dojrzewania. Te ich właściwości
Karo in the KitchenPodajemy od razu. Na drugi dzień nasze cheeseburgery zjedliśmy z oscypkiem – kolejność odgrzewania i składania wszystkich elementów zostaje bez zmian, ale sam ser trzeba potraktować trochę inaczej . Na cztery burgery potrzeba 4 oscypków – serki same w sobie nie są w stanie pokryć całej powierzchni bułki, więc trzeba rozkroić je na pół. To grube i dość twarde kawałki – ser nie rozpuści(...)oscypek stanie się miękki, luźny i ciągnący. Dopiero tak naszykowany wędzony ser nakładamy na plastry klopsa i kończymy układanie dodatków. JAKI SER DO CHEESEBURGERA? Pod którymś zdjęciem moich burgerów dostałam komentarz od prawdziwego znawcy tematu – jakim prawem używam do burgerów topionego sera a nie kładę plastra cheddara? Sery mają różną zawartość wody, zawartość tłuszczu i czas dojrzewania. Te ich właściwości
Karo in the Kitchenjestem wegetarianką i nie wyobrażam sobie życia bez mięsa. Ale, ale od czasu do czasu lubię zjeść coś warzywnego i chętnie na bazie grzybów. Dzisiaj zatem proponuję wegetariańskie portobello burgery z pieczonymi batatami. Grzyby uwielbiam w każdej postaci i wcinam je przynajmniej raz w tygodniu. Nie ograniczam się do pieczarek. Zbieram wszystkie grzyby, które znam i wiem, że są zjadliwe(...)zakończy to kupuję. Nawet zimą mamy w Szwecji duży wybór świeżych grzybów ku mojemu ogromnemu zadowoleniu. Portobello mogę kupić przez cały rok. To spory i mięsisty grzyby, dlatego portabello burgery są idealne i smakują jakbym jadłam mięsne burgery . Portobello burgery są proste w przyrządzeniu. Wystarczy je upiec i nadziać czym popadnie, usmażyć frytki lub upiec bataty. Jeśli jesteście bardzo głodni
codojedzeniajestem wegetarianką i nie wyobrażam sobie życia bez mięsa. Ale, ale od czasu do czasu lubię zjeść coś warzywnego i chętnie na bazie grzybów. Dzisiaj zatem proponuję wegetariańskie portabello burgery z pieczonymi batatami. Grzyby uwielbiam w każdej postaci i wcinam je przynajmniej raz w tygodniu. Nie ograniczam się do pieczarek. Zbieram wszystkie grzyby, które znam i wiem, że są zjadliwe(...)zakończy to kupuję. Nawet zimą mamy w Szwecji duży wybór świeżych grzybów ku mojemu ogromnemu zadowoleniu. Portabello mogę kupić przez cały rok. To spory i mięsisty grzyby, dlatego portabello burgery są idealne i smakują jakbym jadłam mięsne burgery . Portabello burgery są proste w przyrządzeniu. Wystarczy je upiec i nadziać czym popadnie, usmażyć frytki lub upiec bataty. Jeśli jesteście bardzo głodni
codojedzeniabyle co! Na blogowym stole dziś coś ze specjalną dedykacją dla mojej siostry i wszystkich tych, którzy na gluten są uczuleni, a czerwone mięso omijają szerokim łukiem. Pyszne wegetariańskie burgery, na lekko arabską nutę, z mnóstwem pysznych dodatków, a przy okazji są naprawdę pełne zdrowia! :) Podstawę burgerów stanowi komosa ryżowa, znana także jako quinoa. Jedna z najstarszych roślin uprawnych pochodzi(...)polach pierwsze nasiona komosy. Bogata w minerały, ogromne pokłady błonnika i witaminy z grupy B komosa ryżowa świetnie nadaje się także jako zamiennik ziemniaków, czy ryżu. Oprócz quinoa w burgerach znajdziecie też fantastyczną ciecierzycę i cukinię przy akompaniamencie mieszanki ziół i przypraw zaczerpniętych z kuchni arabskiej. Do tego słodki akcent w postaci pieczonych warzyw, orzeźwiający akcent z tych surowych oraz
Kuchnia w Słońcu SkąpanaJakiś czas temu otrzymałam od EkoHurtownia.pl mieszankę do samodzielnego przygotowania wegańskich burgerów. Według informacji na opakowaniu należy z mieszanki uformować burgery o średnicy 4-7 cm, gdzie wyszłoby od 6 do 12 sztuk. Ja zrobiłam trochę po swojemu i podzieliłam mieszankę na 3 części, w ten sposób tworząc 3 normalnej wielkości "kotlety". Więcej o tej mieszance marki Amisa przeczytacie(...)wpisie. A tymczasem zapraszam na burgera, który pozytywnie zaskoczył mnie smakiem. Mój pierwszy wegański burger i taki dobry 😄 Składniki (1 burger): 1 bułka pełnoziarnista kilka plasterków pomidora garstka mieszanki sałat 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżeczka musztardy 45 g mieszanki do wegańskich burgerów (Amisa) Przygotowanie: Odmierzoną ilość mieszanki
Zdrowie na języku :PTofu burger Ciągle poszukuję fajnych i nowych rozwiązań, żeby wykorzystać tofu w moich przepisach. Często spotykam się z opinią, że tofu jest niedobre, smakuje jak nic i jak w ogóle można to jeść… rzeczywiście, jeśli tofu jest kiepsko przyrządzone, to nieważne jak wielkie chęci posiadamy, nasze danie będzie ble. Dlatego właśnie, z myślą o wszystkich tych, którzy chcą przekonać(...)się do tego produktu, przygotowałem burgery z tofu . W smaku są to moje ulubione wegańskie burgery . Na co uważać w tofu burgerach? Myślę, że jedną z najważniejszych rzeczy (poza składnikami) jest ich grubość. Tutaj rozmiar ma duże znaczenie… im burgery są cieńsze, tym smaczniejsze wychodzą. Lepiej tak jak ja, ulepić cieńsze i nawet wpakować dwie sztuki do buły, niż
Blendmanzdrowym posiłkiem nie mają nic wspólnego. Jestem mięsożercą i tego nie da się ukryć. Ale mięso powinno być odpowiednio przygotowane i co najważniejsze wysokiej jakości. Dlatego do burgerów tylko mięso 100% wołowe (lub jeśli ktoś lubi wołowo - wieprzowe), bez ulepszaczy i wypełniaczy. Również ważne jest jego pochodzenie, sposób przechowywania oraz data ważności. Pamiętajcie o tym, bo kiepskie mięso(...)tylko kiepski smak. A z innej bajki to ja burgery kocham w bułce (przepis na domowe bułki znajdziecie tutaj ), ale jeśli z jakiś powodów je jecie pieczywa to można ten składnik pominąć Domowe Burgery Wołowe Danie Dania główne Kuchnia Amerykańska Porcje 4 porcje Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 15 minut Składniki Burgery 500 g mięsa mielonego (wołowego
Wypieki i Rumieńcektórych znowu będę miał przyjemność być sędzią :) Przy tej okazji zacząłem wspominać, jak to rok temu byłem nim podczas drugiej edycji i miałem do zjedzenia i ocenienia 20 burgerów :) Z tej okazji postanowiłem zrobić w końcu burgera na parze. Bułki zrobiłem ze znakomitego przepisu Jurka Sobieniaka, które razem robiliśmy jakiś czas temu na wspólnych warsztatach. Wyszły mega pyszne i idealnie(...)nadają się do burgerów. Zrobiłem je również w parowarze, smakowały świetnie, ale nie wyglądały na górze już tak ładnie jak te upieczone, także w przepisie i zdjęciach są te z piekarnika :) Składniki na bułki ( 8 bułek) : 3,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1,5 szklanki wody 50g świeżych drożdży 1 łyżka soli 1 łyżka cukru
Parowar FacetaLubicie czasem zgrzeszyć fast-foodem? A potem średnio się czujecie? Mamy alternatywę! ;) Pyszne, prawdziwe domowe burgery. Z mięsa wiadomego pochodzenia, niesmażonego na starym tłuszczu, ze starannie dobranymi dodatkami. Z przepysznym sosem. Przygotowując je, możecie się poczuć jak prawdziwi amerykanie w leniwe sobotnie popołudnie :) Prawdziwe domowe burgery to w zasadzie slow food zamiast fast foodu. Składniki: ok. 800g zmielonej wołowiny dobrej(...)jakości 1 łyżka oliwy 1 łyżka wędzonej papryki 1-1,5 łyżki musztardy 1 łyżka ketchupu 5-10 g sera pleśniowego typu Lazur bułki do hamburgerów Dodatki do burgerów (ilość wg upodobania): cebula pokrojona w krążki pomidor pokrojony w plastry sałata – liście sos barbecue ogórki konserwowe pokrojone w plastry ser żółty w plastrach, najlepiej typu cheddar podsmażony bekon majonez
Pociąg Do Kuchniburger, to mięso, najlepiej wołowina, taka medium. Otóż... owszem tak, ale nie zawsze ;) Niedawno przekonałam się, że burger bez mięsa też może być dobry, a nawet pyszny. Przez długi czas kompletnie w to nie wierzyłam i zawsze powtarzałam, że burger bez mięsa to nie burger. Cóż, ludzie się zmieniają... :) Jeśli lubicie słodkie ziemniaki, albo po prostu chcecie spróbować czegoś nowego(...)przepis jest wprost idealny. Naprawdę polecam! Jeśli zrezygnujemy z dodatku sera, burger z wegetariańskiego zmieni się w wegański. SKŁADNIKI (6 burgerów) burgery 1 średniej wielkości słodki ziemniak (batat) 1 puszka czerwonej fasoli 3 łyżki pestek dyni lub słonecznika 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej 1/2 łyżeczki kuminu 2 gałązki tymianku 1 szalotka lub mała cebulka 1-2 łyżki
DefinicjaSmakuPowiem wam szczerze, że na każdą niedzielę czekam jak na cud jakiś. Bo od paru już tygodni niedziela to u nas dzień z burgerami. A my uwielbiamy burgery. Tym razem z suszoną szynką i dość nietypowym serem owczym Ossau-Iraty. Problem jest taki, że ten ser niezbyt łatwo kupić można. I nie jest zbyt tani... Ale jeśli tylko macie(...)gramowa paczuszka może kosztować około 30 zł. Moim zdaniem nieco za dużo, ale jeśli przez przypadek macie nieco za wiele kasy to my polecamy. A tymczasem zapraszamy na burgera. bułki z kurkumą do hamburgerów (z TEGO przepisu) mielony antrykot (150 g na osobę) suszona szynka ser owczy Ossau-Iraty (plasterek na osobę) pomidor malinowy sałata lodowa pieprz kajeński
Marder&Marder ManufactureTaki nasz domowy przepis na burgery wołowo-wieprzowe :) No, nie do końca domowe - bo bułki kupne, ale w przypadku burgerów ma być u nas szybko - bo to danie awaryjne - i smacznie oczywiście :) SKŁADNIKI (na 4 burgery) 4 duże bułki do burgerów z sezamem Mięso: 400-500g dobrej jakości mięsa mielonego 1 mała cebula 2 łyżki sosu sojowego(...)łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka keczupu sok z cytryny chili w proszku ( lub gotowy sos do burgerów ) Dodatki: sałata lodowa 1-2 pomidory 4 plastry sera 2 duże korniszony lub ogórki kiszone mała czerwona cebula prażona cebulka PRZYGOTOWANIE Przygotowujemy dodatki - rwiemy i myjemy sałatę. Cebulę i pomidory
Moje Kuchenne Rewelacjeprzepis jest na najlepsze bułki do burgerów . Bułki są łatwe do przygotowania, niezwykle miękkie i smaczne. Podstawą bułek jest mąka pszenna połączona z drożdżami, wodą oraz masłem. Do ciasta nie dodawałam jajek, gdyż według mnie są one w nim zbędne. Domowe bułki do burgerów zdecydowanie różnią się smakiem od tych sklepowych. Te kupione w sklepie są zazwyczaj bardzo słodkie(...)konsystencja jest niemalże “papierowa”. Jeśli zatem macie chwilę wolnego czasu to polecam Wam robienie własnych bułek do burgerów. Te bułki można również mrozić. Wystarczy włożyć je do woreczka lub plastikowego pojemnika i trzymać w zamrażalniku. Po rozmrożeniu nie różnią się niczym od bułek świeżo robionych. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Bułki
MeCookswolności na który nie wolno nam się zgadzać. Do boju, walczmy o swoje prawa! Mimo tak chorej sytuacji w naszym kraju, pragnę zaprosić Was na wypróbowanie wspaniałego przepisu na burgery z indyka. Burgery bez bułki, a w towarzystwie pysznej sałatki z kaszy jaglanej z fetą i pomidorami. Przepis na 8 burgerów, czyli ok. 4 porcje (po 2 burgery każda), jedna(...)332kcal, B: 26,4g, T: 12,4g, W: 28,2g. Składniki na burgery: – 400g mięsa mielonego z piersi indyka – 1 mniejsza cukinia – 1 cebula – 2 łyżki oliwy – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki – 2 ząbki czosnku – 1 łyżeczka oregano – ⅓ łyżeczki kminu rzymskiego Składniki na sałatkę: – 100g kaszy jaglanej – 2 pomidory
Be Fit Be StrongBurgery z domową bułką dyniową Jednym z ważnych elementów burgera jest bułka, a najlepsza jest taka upieczona w domu. Jesień to czas kiedy dynie królują w naszych kuchniach. Polecam więc tym razem do burgerów sezonową domową bułkę dyniową . Z taką bułką możemy serwować burgery z różnymi dodatkami. Mogą to być burgery wegetariańskie lub mięsne. Mój burger będzie z wołowiną, serem(...)dnia dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy ciasto, formujemy i pieczemy bułki. Składniki Bułki – 12 sztuk ZACZYN 100 g mąki chlebowej typ 750 100 g wody 5 g świeżych drożdży BURGERY zaczyn 400 g mąki chlebowej typ 750 100 – 150 g mleka (ilość zależy od gęstości dyniowego puree) 200 g dyniowego puree** 10 g świeżych drożdży 10 g miodu
Tajemnice SmakuBurger z kurczakiem pieczonym to moja propozycja na obiad w style zero waste, kiedy zostają nam resztki pieczonego kurczaka. Nieważne czy pieczecie kurczaka w porcjach czy w całości, czy będzie to filet z piersi czy po prostu udko – każdy rodzaj mięsa się nada, wystarczy je rozdrobnić lub pokroić w kawałki. Ostatnio polubiliśmy robić rodzinnie domowe burgery . Piekę lub kupuję(...)bułki, część zjadamy a część trafia do zamrażarki i czeka na dzień w którym będziemy mieć ochotę na to danie Tym razem burgery przygotowaliśmy z takimi prostymi dodatkami jak ketchup, majonez, świeży pomidor, marynowane ogórki sałatkowe i liście sałat, które hoduję w doniczkach na parapecie. Burgery wyszły super! Na kolację robiliśmy powtórkę z chlebem tostowym bo bułki się skończyły
Dorota Smakujemojej kuchni nic nie może być “normalne”, burgery też nie z mięsa, a z ciecierzycy i świeżego łososia… Mięsne też robię, ale tym razem miałam ochotę na lżejsze wydanie tej potrawy raczej nie kojarzącej się ze zdrowym odżywaniem. Chciałabym odczarować hamburgery , gdyż, robione w domu, są bardzo dobrym i zdrowym posiłkiem, zawierającym wszystko co potrzebne – białko, warzywa, węglowodany(...)odstawić do przestudzenia. W sporej misce mieszamy wszystkie składniki dodając jajko, bułkę tartą i pietruszkę, tak, aby powstała jednolita masa, z której będziemy lepić kotlety. Przed rozpoczęciem formowania burgerów rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu, kotlety trzeba smażyć na bieżąco. Przed formowaniem kotletów warto zwilżyć ręce, wtedy masa nie będzie się nam kleiła do dłoni. Burgery powinny być wielkości bułek
Martyna CooksSzybki obiad lub sycąca przekąska? Takie bezmięsne burgery świetnie się sprawdzą. Możecie je wypełnić ulubionymi warzywami, przygotowanymi na mnóstwo sposobów. Doskonale sprawdzają się te grillowane, ale równie dobrze możecie je podpiec lub podać na surowo. Grzyby w burgerach doskonale zastępują mięso, ale w tym przypadku gwiazdą jest grecki ser halloumi. Jak tylko znajdziecie go w sklepie, sięgnijcie po niego(...)można go ładnie zrumienić. Uważajcie tylko, bo jego smak jest uzależniający i pewnie szybko wybierzecie się na kolejną wycieczkę do sklepu. Jeśli jeszcze do tej pory nie jedliście takich burgerów, postarajcie się jak najszybciej nadrobić zaległości. Przepis na burger z halloumi Burger z halloumi – składniki 2 podłużne bułki (lub 4 małe bułeczki) 200g sera halloumi pół czerwonej cebuli
okolicepalnika.plMasz ochotę na solidne śniadanie, a klasyczna jajecznica już Ci się przejadła? Proponuję sprawdzić przepis na błyskawiczne burgery z jajecznicą z dodatkiem sera, boczku wędzonego, cebuli oraz pomidora. Oczywiście w burgerze nie może zabraknąć także odpowiedniego sosu. Osobiście polecam sos remulada duńska, który bez trudu znajdziecie w lepszych marketach oraz w sklepie internetowym marki Folwark. Przygotowanie burgerów trwa dosłownie kilka(...)serem do piekarnika, żeby były chrupiące i ciepłe. Jeżeli jednak robicie je na szybko tak jak ja, to możecie pominąć ten krok. Z podanej ilości składników przygotujecie jednego błyskawicznego burgera. Składniki 1 bułka 2 jajka 2 plastry boczku wędzonego (około 20 g) 1 plaster cebuli 1 plaster pomidora 1 plaster żółtego sera 1 łyżeczka oleju kokosowego (do smażenia) Sól
Programista w kuchniMini burgery koreczki na dwa kęsy to doskonała przekąska na przyjęcia ze znajomymi. Nie dość, że wygląda niesamowicie efektownie, znika ze stołu w mig! Co prawda przygotowanie mini burgerków zajmie nam trochę czasu, ale dla tego efektu warto – prawda? Do burgerów jak sami wiecie, najlepiej smakuje zimne piwo… z takim duetem wieczór gotowy Browar Amber rekomenduje do tych(...)mini burgerów APA American Pale Ale. To piwo o odświeżającym, goryczkowym smaku z charakterystycznymi nutami żywicznymi – warzone z amerykańskich odmian chmielu. Idealnie komponuje się z tymi uroczymi burgerkami “na dwa kęsy” Przepis na mini burgery koreczki Drukuj przepis Porcji: 25-30 Czas gotowania: 2 godziny Składniki CIASTO: szklanka mleka 2 łyżki rozpuszczonego i wystudzonego masła
Kuchnia BazyliiCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na wyborne burgery z soczewicy, kaszy jaglanej oraz marchewki. Do przygotowania 4 burgerów potrzebujemy: - 2 szklanki czerwonej soczewicy - pół szklanki kaszy jaglanej - 2 marchewki - 1 łyżkę mąki - 2 łyżki sezamu - 2 łyżki słonecznika - 2 łyżki bułki tartej - pół łyżeczki mielonej kolendry - po 1 łyżeczce granulowanego czosnku, kuminu i wędzonej papryki - sól i pieprz do smaku(...)Następnie przekładamy ją do dużej miski. 3. Odcedzoną soczewicę i kaszę przekładamy do miski z marchewką. Kolejno dodajemy wszystkie pozostałe składniki. 4. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy, a następnie lepimy burgery. Burgery łatwiej będzie formować, jeśli natłuścicie dłonie odrobiną oleju. 5. Tak przygotowane burgery wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut. 6. Po 20 minutach burgery przewracamy
Bez CebuliMasz ochotę na solidne śniadanie, a klasyczna jajecznica już Ci się przejadła? Proponuję sprawdzić przepis na błyskawiczne burgery z jajecznicą z dodatkiem sera, boczku wędzonego, cebuli oraz pomidora. Oczywiście w burgerze nie może zabraknąć także odpowiedniego sosu. Osobiście polecam sos remulada duńska, który bez trudu znajdziecie w lepszych marketach oraz w sklepie internetowym marki Folwark. Przygotowanie burgerów trwa dosłownie kilka(...)serem do piekarnika, żeby były chrupiące i ciepłe. Jeżeli jednak robicie je na szybko tak jak ja, to możecie pominąć ten krok. Z podanej ilości składników przygotujecie jednego błyskawicznego burgera. Składniki 1 bułka 2 jajka 2 plastry boczku wędzonego (około 20 g) 1 plaster cebuli 1 plaster pomidora 1 plaster żółtego sera 1 łyżeczka oleju kokosowego (do smażenia) Sól
Programista w kuchniBURGER Z GRILLA Z SAŁATKĄ Z KALAREPY I BOBU Sezon grillowy wciąż trwa. Warto zatem wykorzystać ten czas, spędzając go na świeżym powietrzu z najbliższymi. Nie ma nic lepszego niż grono wspaniałej rodziny i przyjaciół. Jest to czas radości, którym dzielimy się przy uczcie, na której nie brakuje jedzenia. Moim popisowym daniem z grilla są burgery wołowe, które odpowiednio zamarynowane(...)dzień wcześniej są soczyste. Burgery są zamknięte w złocistej grillowanej bułce z dodatkiem sałatki z sezonowych warzyw prosto z ogrodu. W sałatce nie zabraknie chrupiącej kalarepy, zielonego bobu, świeżej sałaty i pełnych smaków pomidorków koktajlowych. Aby sałatka była bardziej smakowita wystarczy odrobina sera feta. Dodatkowo grillowana cukinia uzupełnia całość. Burger "pachnie" latem i smakuje wyśmienicie. ~~SKŁADNIKI~~ Burger: mięso
Kuchnia PaulettesCześć Wszystkim! :) Z góry przepraszam za kiepskie zdjęcie...Niestety burgery były wyjątkowo oporne i nie chciały ze mną współpracować, a ponieważ poziom głodu osiągnął dzisiaj szczyt zenitu, zniknęły w mgnieniu oka i nie było szans na powtórne ujęcie. Nie zrażajcie się jednak nieciekawym wyglądem, ponieważ burgery z bobu wyszły naprawdę wyśmienite! Do przygotowania 6 solidnych burgerów potrzebujemy(...)starszy należy po ugotowaniu obrać. 4. Do przygotowanej masy dodajemy czosnek, posiekaną kolendrę oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i wykładamy na blachę do pieczenia (wyłożoną papierem do pieczenia). Burgery nie mają mocno zwartej konsystencji dlatego najlepiej wykładać je za pomocą łyżki. Jeśli chcecie, aby burgery można było lepić w dłoniach, należy dodać odrobinę mąki, ja jednak chciałam tego uniknąć
Bez CebuliBurger z batata, hummus, awokado i sos słodko- kwaśny z pszennym, domowym pieczywem to propozycja na bardzo leniwe śniadanie lub leniwą kolację. Każdy ze składników przygotowałam samodzielnie. Pszenne pieczywo pieczone na sodzie z dodatkiem pestek słonecznika i sezamem. Burgery z batata i kaszy jaglanej. Sos słodko- kwaśny na bazie sosu hoisin oraz dżemu Łowicz 100% z owoców o smaku czarnego(...)zarówno na pierwsze, jak i drugie śniadanie. Bułki, kotlety, hummus czy sos można przygotować wcześniej. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam :) Składniki na kilka burgerów (5-6 sztuk): Pszenne bułki na sodzie ze słonecznikiem i sezamem: 500 gram mąki pszennej tortowej garść sezamu i nasion słonecznika 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka sody
Mango PapajaOstatnio zainteresowały mnie warzywne burgery, jest to przepyszna alternatywna dla tradycyjnego mięsnego burgera. Wegetariańskie burgery można przygotowywać z buraków, marchewki pietruszki, czy nawet fasoli. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na przepysznego burgera buraczanego. Każdy kto go skosztował, nie mógł uwierzyć, że można zrobić tak dobrego burgera bez kawałka mięsa ;) Składniki (na 7 dużych burgerów): Burgery buraczane: -3 średnie(...)pietruszkę a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki dodajemy do miski i dobrze mieszamy (lepiej ubrać rękawiczki, bo bardzo brudzą ręce ;) Otrzymaną masę dzielimy na 7 części i kształtujemy burgery, na koniec posypując sezamem. Pieczemy je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia w temp. 180 stopni C, na opcji góra-dół, przez około 35 minut, a pod koniec pieczenia włączyć
Receptura smakuSłodkie burgery z malinową frużeliną. Prawda, że przypominają wyglądem dobrze obłożone wytrawne burgery! Do przyrządzenia burgerów na słodko można wykorzystać dowolny przepis na czekoladowe ciastka, upiec małe bezy i przyrządzić owocowy sos, np. frużelinę z malin. Słodkie burgery to połączenie kilka przepisów w jeden. Dobrego nigdy nie za dużo! Słodkie burgery można przyrządzić z dowolnie wybranych czekoladowych ciastek. Ciasteczka powinny(...)być w miarę miękkie. Porcja poniżej to przepis na 14 małych słodkich burgerów. Słodkie burgery Składniki: Ciastka czekoladowe 28 sztuk 200 g gorzkiej czekolady +100 g, u mnie 70% kakao 225 g mąki 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 100 g masła szczypta soli 50 g golden syropu 100 g muscovado cukru Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg
codojedzeniaBurgery z komosy ryżowej z sałatk ą z pomarańczy to pomysł na lekkie danie bezmięsne, pełne witamin i zdrowia. Burgery upiekłam ale można je również usmażyć na patelni z odrobin ą ilością oleju. Z podanych składników(...)upiekłam 10 burgerów. SKŁADNIKI Burgery 200 gr komosy ryżowej 1 szalotka 3 marchewki 1 jajko 25 gr m ą ki pszennej natka pietruszki 2 łyżki siemienia lnianego 1 łyżeczka kurkumy 50 gr orzechów włoskich (bez łupiny) 50 gr bu ł ki tartej s ó l, pieprz Sa ł atka
La grande e la piccola cuocaPyszny burger. Nie będe tu pisał jak przygotowac same mięso bo każdy lubi po swojemu (jedni mniej, inni bardziej wysmażony, niektórzy z przyprawami inni bez). Sczególnie że ja użyłem rewelacyjnych moim zdaniem burgerów z Biedronki z mięsa Black Angus (98% mięsa , reszta przyprawy - żadnych dodatków sztucznych). Skupię sie na dodatkach bo one sprawiają ze burger jest pyszny. Bardzo słodki(...)więc jesli to nie Twoje smaki to może niekoniecznie Ci posmakuje. Co potrzebujemy na 2 burgery : 2 burgery wołowe burak 2 czerwne cebule łyzka miodu ocet balsamiczny masło ser kozi 2 bułki do burgerów (ja nie miałem więc uzyłem mini ciabat i było ok) keczup + musztarda mozna dodać paryczki marynowanej jalapeno dla kontrastu smakowego Jak robimy : Buraki szorujemy
Snejkusiowe PrzepisyBurgery indycze z cheddarem i słodkim sosem chilli robiłam już trzy razy w ciągu ostatniego miesiąca, ponieważ w smaku są równie wspaniałe jak te wołowe. Mięso indycze doskonale orzeźwił dodatek kolendry i mięty, zaś odrobina słodkiego sosu chilli dodała mu wilgotności i wyrazistości. Dojrzewający irlandzki cheddar, rozpływający się na mięsie, dopełnił całości. Burgery w smaku są delikatne, wilgotne i bardzo(...)sycące – idealny domowy fast-food. Burgery indycze z cheddarem: 500 g mielonego mięsa z udźca indyka 2 łyżki słodkiego sosu chili + do podania 1 łyżeczka musztardy 2 cm kawałek świeżego imbiru 1 wyciśnięty ząbek czosnku 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki kolendry 2 łyżki posiekanych liści mięty lub bazylii 1 czerwona papryczka chilli (bez pestek; można pominąć
Poezja smakuMarszałkowskiej. Co nas nie dziwi, bo tłumy chętnych do skosztowania tych "kanapek" z pewnością rosną ;) Więcej info na ten temat znajdziecie na fejsie . W swoim menu Krowarzywa ma kilka burgerów, które goszczą na stałe (Jaglanex, Cieciorex, Warzywex [GF - gluten free], Tofex [GF] i Seitanex) oraz Burgera Tygodnia, który jest opcją zmienną - o tym czego możemy się spodziewać danego tygodnia możemy(...)przeczytać na fejsbuku bądź oczywiście dowiedzieć się w lokalu. Jak widać Krowarzywa pamięta również o bezglutenowcach oferując zarówno bułki, jak i burgery bez glutenu. Jednak pracownicy uczulają, że w lokalu są przygotowywane produkty z glutenem, więc jego śladowe ilości mogą znaleźć się również innych produktach. Wszystko jest dokładnie oznaczone, więc od razu widzimy, na co się decydujemy i w czym
Bananowe Pole