Przepyszne burgery z soczystą wołowiną, grillowaną cebulą, chrupiącym boczkiem, serem cheddar, sałatą, pomidorem, ogórkiem kiszonym i sosem. Niebo w gębie! Idealnie sprawdzą się na obiad lub ciepłą kolację. Burgery wołowe robię według tego przepisu od lat i zawsze wszystkim bardzo smakują. Szczerze polecam Składniki (na 4 burgery) : Mięso: 450 g mielonej wołowiny (dobrej jakości np. antrykot) 1 mała cebula(...)łyżka musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki majeranku duża szczypta chili sól pieprz Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu 1 łyżeczka musztardy Dodatkowo: 4 bułki do burgerów 1 – 2 ogórki kiszone sałata lodowa 2 pomidory 1 duża cebula boczek (cienkie plasterki) 4 plasterki sera cheddar (użyłam topionego w plasterkach) Przygotowanie: Sos: Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać
Oryginalny smakCzas czytania: 2 min Kolejna odsłona burgera w wersji wegetariańskiej, tym razem burger warzywno ryżowy. Podstawą burgerów jest kleisty ryż i sporo drobno krojonych, podduszonych warzyw. Dodatki do burgera można przygotować takie same jak do klasycznych hamburgerów: cebula, kiszone ogórki, pomidory, majonez, ketchup, sałata. W wersji wzbogaconej dodaję suszone pomidory i prażoną cebulką. Smaczne, zdrowe i szybkie danie, dobre(...)każdą okazję. Print Burger warzywno - ryżowy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Wegetariańskie pyszne burgery Course Obiad Cuisine International Keyword ryż, warzywa Prep Time 20 minutes Cook Time 35 minutes Total Time 55 minutes Author Anna Ingredients 200 g białego ryżu najlepiej kleistego 100 g drobno posiekanej cukinii 1 średnia marchew pokrojona w kostkę 1 średnia
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Veggie burger to propozycja nie tylko dla wegetarian ! Na takie burgery powinien skusić się każdy, nawet największy mięsożerca. Moje dzieci, które jedzą mięso uwielbiają również veggie burgery, a zajadając się nimi mówią, „mamo jakie pyszne jest to mięsko”! 😉 Przygotowując kotlety do burgerów nie musicie trzymać się ściśle przepisu. Kreatywność jest tu bardzo wskazana, można(...)dodawać do nich ulubione przyprawy i składniki. Jeśli nie możecie jeść jajek można je pominąć, a zamiast nich dodać nasiona siemienia lnianego, płatki zbóż lub siekane orzechy. Do burgerów proponuję podać sałatkę coleslaw i frytki. Veggi burgery są jedną z ulubionych potraw moich dzieci, może zostanie również Waszą ulubioną potrawą? Print Veggie burger .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full
SprawdzonaKuchnia.plwystarczy, że odpowiednio skomponujemy posiłek, dostarczając brakujących ogniw. Tak więc soczewicę warto podawać w towarzystwie produktów zbożowych, jajek czy ziemniaków tworząc w ten sposób w 100 % pełnowartościowy posiłek. Burger z soczewicy to wspaniała i zdrowa propozycja na obiad, świetna przekąska na wycieczkę i do szkoły. Burgery przygotowałam z czarnej soczewicy, ale możecie użyć do tego dowolnej soczewicy czerwonej lub zielonej(...)Dozwolone są wszystkie dodatki 🙂 możecie dowolnie je komponować. Burgery z soczewicy można podać również w klasycznej formie, czyli kotlet, surówka plus kasza lub ziemniaki. Smacznego! Print Burger z soczewicy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Zdrowe niskokaloryczne i pyszne burgery. Course Obiad Cuisine Polska Keyword feta, soczewica Prep Time 25 minutes Cook Time 1 hour Total
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Domowe burgery z buraka z dodatkiem płatków owsianych, fety oraz świeżych ziół. Soczyste i aromatyczne kotleciki idealne do przygotowania wegetariańskiej wersji popularnej kanapki znanej głównie z fast foodów. Jeśli macie uczulenie na gluten i nie wchodzi w grę jedzenie bułek , możecie przygotować na bazie kotlecików klasyczny obiad z kaszą lub ziemniakami oraz zestawem surówek i kompotem(...)zwartej konsystencji. Kotlety podczas pieczenia nie rozsypują się i nie tracą swojego kształtu! Najlepiej smakują podane od razu po usmażeniu z dodatkiem sosów i świeżych warzyw. Smacznego! Print Burgery z buraka .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Buraki i płatki owsiane są podstawą dzisiejszych burgerów. Course Obiad Prep Time 15 minutes Cook Time 15 minutes Total
SprawdzonaKuchnia.plkulinarne, w których znani na całym świecie szefowie kuchni dzielą się swoimi pomysłami na pyszne dania. W jednym z takich programów szef Michel Roux Jr przyrządzał dla swoich gości burgery rybne. Użyte składniki, sposób przygotowania i efekt końcowy, którym zachwycali się przybyli goście, sprawiły, iż od razu pomyślałam: “Ależ to będzie pyszne, koniecznie muszę zrobić”. Zaczęłam szukać przepisu(...)dziwo nie znalazłam. Bazując zatem wyłącznie na programie, opracowałam własny przepis na burgery rybne , które – pewnie Was to nie zdziwi ;) – wyszły przepyszne ! Sekretem owych burgerów rybnych jest po pierwsze użycie dwóch rodzajów świeżych ryb: tłustej makreli oraz dowolnej białej ryby, bez skóry i ości, posiekanie ich nożem (nie żadnymi robotami), wymieszanie ze skórką cytrynową (nie sokiem), odrobiną bułki
Moja Delicjazauważyć wzrost wskazówki na wadze. Ziemniaki to jednak nie tylko zupa i drugie danie. To też nie tylko frytki i placki ziemniaczane . Ziemniaki to także babka ziemniaczana, kotleciki i burgery I właśnie dziś zapraszam Was na pyszne burgery ziemniaczano – marchewkowe. Idealne na lunch, czy też wczesną kolację. Możecie zjeść je ze świeżymi warzywami, czy też z innymi, ulubionymi dodatkami(...)Burgery ziemniaczano – marchewkowe przepis na 6 burgerów 3 duże ziemniaki 2 duże marchewki średnia cebula pół łyżeczki przyprawy curry szczypta kurkumy 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz oliwa Ziemniaki i marchewkę obierz, umyj, pokrój w duża kostkę i gotuj w lekko osolonej wodzie ok. 15 minut (do czasu aż warzywa będą miękkie). Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę
365 dni dookoła kuchniNawet najwięksi miłośnicy wysmażonego wołowego burgera raz na jakiś czas powinni zjeść wegetariańską wersję. Jest zdrowszy. I ma smak. Hamburger automatycznie kojarzy się z kawałkiem dobrze wysmażonego mięsa. Oprócz wegetarian i wegan, którzy zajadają się warzywnymi burgerami. Wiedzą co dobre :-). Nieweganom te wszystkie flaczki z boczniaków, smalce z fasoli mogą wydać się dziwne, bo w sposób oczywisty kojarzą się(...)potrawami mięsnymi, a nie mają z nimi, jeśli chodzi o smak, nic wspólnego. Z burgerami jest nieco inaczej. Dobry wegetariański hamburger spokojnie może zastąpić hamburgera wołowego: ma smak, odpowiednią konsystencję i jest pożywny. Polecamy Wam przepis Marka Bittmana na fasolowo-grzybowe burgery. W sezonie najlepiej je zrobić z prawdziwków. Poza sezonem najlepiej zastąpić je boczniakami, choć pieczarki też dają radę
Niedzielny kucharzktórego można zrobić prawie wszystko. W internecie znajdziemy pasty, ciasta, a nawet lody bazujące na fasoli. Ja postanowiłam wykorzystać ją w bardziej tradycyjny sposób. Niedawno miałam wielką ochotę na burgery, dlatego to właśnie one będą bohaterem tego postu. Burgery pojawiły się na moim blogu już w dwóch odsłonach. Pierwszą były te z marynowanej marchewki , a drugą te zrobione(...)ciecierzycy . Dziś przyszedł czas, aby do tego grona dołączyły bezglutenowe burgery zrobione z czarnej fasoli. BEZGLUTENOWE BURGERY Z CZARNEJ FASOLI Składniki: 1 puszka czarnej fasoli 1 duża czerwona cebula 6 małych pieczarek lub 3 duże 130 g ugotowanego ryżu (50 g suchego) * 3 łyżki mąki ryżowej** 2 łyżki płatków drożdżowych 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
wegujemyilka tygodni temu właśnie tymi burgerami karmiłem głodnych Gości podczas mojej pop-upowej Roślinnej Restauracji . Tak one wszystkim smakowały, że grzechem byłoby zachować ten przepis tylko dla siebie. Burgery te przygotowałem z ciecierzycy z aromatycznymi przyprawami (głównie kolendrą) i obtoczyłem w polencie, dzięki czemu z wierzchu są cudownie chrupiące. Do tego egzotyczny lekko pikantny relish z ananasa, który idealnie się(...)komponuje, grillowany ciągnący się ser halloumi i świeże warzywa. W wersji wegańskiej ser halloumi można zastąpić tempehem i również ugrillować go na patelni. To jak, Piszecie się na takiego burgera? * SKŁADNIKI na 6 burgerów Burgery z ciecierzycy: 2 puszki ciecierzycy 3 łyżki polenty + do obtoczenia garść świeżej kolendry garść natki pietruszki ½ łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki mielonego kuminu
Food SquareDzień Dobry! Jeszcze kilka dni i jedziemy na urlop. Tymczasem proponuję wypróbowany przepis z resztek obiadowych , burgery bolognese. Burgery bolognese to kanapki na ciepło nadziewane sosem bolognese i mozzarellą. Można je przyrządzić z dowolnie wybranego chleba, ciabaty lub bułki. Jeśli macie ochotę możecie upiec hamburgerowe bułeczki . Zawsze mam jakieś pieczywo w zamrażalce. Ugotowałam sos bolognese z poniższego przepisu. Wykorzystałam napoczętą(...)musiałam iść do sklepu! Miałam w domu wszystko co potrzebowałam plus odrobinę inspiracji. Warto zrobić przedwakacyjną inspekcję lodówki, przeszukać kuchenne szafki i szuflady. W ten sposób przygotowałam na kolację burgery bolognese, zaoszczędziłam i nic nie wyrzuciłam. Burgery bolognese Składniki: na 4 burgery 4 bułki 300 g sosu bolognese 4 plastry mozzarella killa liści bazylii 1 łyżeczka oliwy Sos bolognese
codojedzeniazabroni napisać 3 posty na raz, no kto? :)) Burgery to takie coś, co jemy sobie czasem, kiedy mamy chęć na tzw. fast food. Jako, że to fast food, to bułki do burgerów są kupne, i jeśli macie nadzieję, że znajdziecie tutaj przepis na burgerowego kotleta, to z pewnością pomyliliście blogi ;) Bo nie, nie szykuję przez pół dnia kotletów, żeby wreszcie(...)ogóle pomijam punkt "kotlet" i zamiast tego podsmażam szybko kilka pieczarek z cebulką. Po co ten wpis w takim razie? Ano po to, żeby ludziom, którzy robią swoje burgery po raz pierwszy, podać instrukcję ułatwiającą życie i umilającą jedzenie gotowych burgerów w jakieś 20 minut po wejściu do kuchni. Więc tak: - wchodzimy do kuchni, włączamy nagrzewanie piekarnika na 180 stopni
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIElał się z nieba. Co krok widać było znajome mi twarze i uśmiechy znajomych. W trakcie 3-godzinnej imprezy zapowiedzianych było kilka atrakcji, m.in. * Turniej Grillowania * Tajemnice dobrego burgera * Pojedynek na sosy * Konkurs wypieków Głównym tematem były oczywiście burgery, no bo czy jest coś lepszego w ciepły wieczór niż świetnie zrobiony burger prosto z grilla?! W Turnieju Grillowania brało udział(...)placu zabaw, przy okazji podpatrując drużyny przy pracy! W czasie kiedy drużyny walczyły dzielnie o mistrzostwo na stanowisku obok , przy ogromnym grillu robiły się podobno najlepsze burgery w Niepołomicach przygotowywane przez Pana Pawła Drabika z restauracji Jaga. No oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała – i potwierdzam – były pyszne! Chrupiąca bułka , soczyste mięso ( oczywiście ja bym ostrzej doprawiła
Ostra na Słodkosię nazywa śniadanie! Domowe english muffins, czyli puchate, mięciutkie bułeczki z patelni, po prostu boskie, burgery z soczewicy i suszonych pomidodów, chips z szynki parmeńskiej, blanszowany jarmuż, plasterek śmietanowego sera i sprawca niepowtarzalnego smaku, czyli chutey z szalotek, czerwonego wina i dżemu z czarnego bzu. Po prostu eksplozja smaków! Trochę pracy trzeba włożyć w takie śniadanie, ale gwarantuję, że warto(...)Polecam również spróbować wersji z jajkiem w koszulce lub z jajkiem sadzonym zamiast burgera, jest równie pyszne. SKŁADNIKI English muffins (drożdżowe bułeczki z patelni- 8 sztuk) 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka 1 duża łyżka masła 1 duża łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 opakowanie suchych drożdży 2 łyżki kaszy manny burgery z soczewicy ( 4 sztuki) 1/2 szklanki
DefinicjaSmakuPrzepis brytyjskiego kucharza, który schudł 80 kg jedząc m.in. burgery i sałatki coleslaw. Obydwa dania mają lekko zmieniony skład, ale smakują jak klasycznym hamburger i coleslaw. Czas przygotowania : 40 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 bardzo duże Pewnie słyszeliście o Tomie Kerridge’u, brytyjskim szefie kuchni, który ważył 190 kg i schudł do 80 kg w dwa lata(...)pobudzały produkcję dopaminy w mózgu, związki chemicznego, który odpowiada za uczucie przyjemności, radości i szczęścia. Tom uważa, że tylko człowiek szczęśliwy może racjonalnie i zdrowo się odżywiać. Przepis na burgera, który znajdziecie poniżej jest przykładem tego sposobu myślenia. Czy ktoś na diecie zjadłby hamburgera? Albo sałatkę Coleslaw? A kysz! Obydwa dania różnią się jednak od tradycyjnych, zawierają dodatkowe składniki
Niedzielny kucharzwrażeniem”. Ile się trzeba narobić, by dobrze zjeść? Ile składników znaleźć, jak długi przepis przeanalizować, jak długo gotować, piec czy smażyć? W przypadku kiedy podstawą naszego obiadu są „Mniam Burgery” od Mlecznych Braci trudno zepsuć ucztę. Szczelnie zapakowane dwa burgery wystarczy wyjąć z folii i podsmażyć bez tłuszczy na patelni. Do burgera potrzebujemy jeszcze dobrej bułki, najlepiej pełnoziarnistej, sera(...)zero-jedynkowych zestawów. Chciałem zróżnicowanych ocen. A tu nagle wpadł mi do ręki produkt, który jest jednoznacznie rewelacyjny. I co ja mam teraz począć? Wygląd, zapach i smak „Mniam Burgerów” robią wrażenie. Zrobiłem test na znajomych i w czasie wygłaszania opinii o burgerowym obiedzie padło stwierdzenie: „kawał mięcha”. Nie wiem, czy to dobrze czy źle, ale dla nich skojarzenie było
Fleksitarianizm.plCzas na grillownie uważam za oficjalnie otwarty! Moja propozycja to naprawdę szybki burger, do którego z sumie potrzeba 7 składników: buła, burger, sałata, pomarańcze, pestki trochę muszczardy i syropu kolonowego. Tak w ogóle to ten przepis zaczął się od sałatki, bo udało mi się kupić ulubione cytrusy- owoce kumkwatu, są to małe cytruski z chińskim rodowodem, które je się(...)tych mini pomarańczek szukałam odpowiedniej oprawy, a że same w sobie są bardzo aromatyczne, to potrzebują absolutnego minimum. Dobra kaloria uszczęśliwiła nas ostatnio nie tylko genialnymi klopsikami, ale też burgerami. Odkąd je odkryłam, są u mnie zawsze w lodówce, bo nie dość, że smaczne to ich przygotowanie (odgrzanie) zajmuje dosłownie 3 minuty. Składniki na sałatkę (wystarczy na minimum 4 burgery
greenscarfPrzepis brytyjskiego kucharza, który schudł 80 kg jedząc m.in. burgery i sałatki coleslaw. Obydwa dania mają lekko zmieniony skład, ale smakują jak klasycznym hamburger i coleslaw. Czas przygotowania : 40 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 bardzo duże Pewnie słyszeliście o Tomie Kerridge’u, brytyjskim szefie kuchni, który ważył 190 kg i schudł do 80 kg w dwa lata(...)pobudzały produkcję dopaminy w mózgu, związki chemicznego, który odpowiada za uczucie przyjemności, radości i szczęścia. Tom uważa, że tylko człowiek szczęśliwy może racjonalnie i zdrowo się odżywiać. Przepis na burgera, który znajdziecie poniżej jest przykładem tego sposobu myślenia. Czy ktoś na diecie zjadłby hamburgera? Albo sałatkę Coleslaw? A kysz! Obydwa dania różnią się jednak od tradycyjnych, zawierają dodatkowe składniki
Niedzielny kucharzdobrym jedzeniu mogłabym rozmawiać godzinami, tak jak i godzinami mogłabym jeść 💓 Stekówka - Steki i Burgery sprawiła, że moja miłość do jedzenia pogłębiła się jeszcze bardziej, zobaczycie te zdjęcia i sami zrozumiecie dlaczego... 🤤 Wczoraj wraz z Runoholic mieliśmy ogromną przyjemność degustować dania z nowej karty sezonowej przygotowanej przez pełnego energii szefa kuchni Michał Rózga. :) Muszę przyznać, że już dawno się(...)najadłam 😂 i nie czerpałam tak ogromnej przyjemności z jedzenia! Dania przygotowane przez Michała są nie tylko mega smaczne, ale przede wszystkim piękne! Może się wydawać, że podanie burgera w ciekawy i niebanalny sposób jest trudne... nie u Michała! Każdy talerz to taki "artystyczny nieład", który po prostu zachwyca! Gdy dostaliśmy do degustowania tatar ze strusia to naprawdę żal było
Cooking Monstertłumaczyć dziecku jest fajne zdrowe, pożywne, a co niekoniecznie takie jest (tak wiem, daleka droga przed nami..) W ramach akcji #jedzjakmistrz Monika Mrozowska przedstawiła nam alternatywę dla mięsnych burgerów, a mianowicie burgery z czerwonej fasoli. Jako wielkie fanki mięsa byłyśmy dość sceptycznie nastawione, ale że nie boimy się wyzwań, gotowałyśmy je z ciekawością. Smak całkiem nas zaskoczył. Burgery były bardzo(...)domu testując na dzieciakach. Z domowych ketchupem zajadały z wielką chęcią :) Wersja dla nas zawiera konfiturę z czerwonej cebuli. Całość wyszła niezwykle smacznie i może konkurować z niejednym mięsnym burgerem. Polecamy burgery, jak i zachęcanie dzieci na każdym możliwym kroku do zdrowego odżywania się :) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia Składniki: Na burgery: Puszka czerwonej fasoli Średnia
Kolizje SmakówPozostajemy w temacie grillowych dań. Dzisiaj mam dla Was pyszny i prosty pomysł na domowego burgera z dużą ilością grillowanych warzyw, pysznym sosem i kotletem wołowo -wieprzowym. Na grillu bez problemu możesz przygotować takie warzywa jak: cukinia, papryka czy pieczarki a nawet krążki z cebuli, każde z nich będą idealne do burgera. Warto zaopatrzyć się w sosy, możesz kupić gotowe(...)sosy do hamburgerów, czy do dań z grilla tj. czosnkowy, curry czy przygotować sos samodzielnie. To co sprawdza się dobrze w burgerach to np. konserwowe ogórki poszukaj na sklepowych półkach np. tych z chilli. Zamiast mieszkanki sałat użyj np. świeżego szpinaku, do zaostrzenia smaku dodaj kiełków z jarmużu czy z lucerny. Po hawajskim burgerze czas na domowego burgera
SMYKWKUCHNImoim blogu, często zaglądacie do moich grillowych propozycji i puszkujecie nowych. Dlatego dziś coś nowego, Indyjskiego o bardzo wyraźnym smaku i lekko pikanej nucie. Do przygotowania mojego indyjskiego burgera użyłam dwóch gotowych propozycji ze słoiczków Patak’s. Są bardzo dobre w składzie i właściwie gotowe do spożycia. W przepisie znajdziecie dwie wersie burgera: pierwszą ze słodkim akcentem w postaci(...)ananasa i pysznego mango chutney a druga z dodatkiem pomidora i pysznych czosnkowych pikli. Możecie wybrać swoją ulubioną. Możecie zrobić tego burgera w naan lub w tradycyjnej bułce do hamburgerów. Polecam też mój przepis na domowe bułki do hamburgerów . Są maślane i pyszne. Jeśli lubicie tego typu dania polecam Wam także przepis na: – najlepszy cheeseburger – burgery z indyka
nietylkopasta.plRzadko odwiedzam bary Mc Donald’s, ale jeśli już tam jestem szukam czegoś inspirującego na bloga. Zainteresowała mnie kanapka drwala na ostro, postanowiłem ją odtworzyć w domu. Na burgery to się chodzi na miasto. Czyżby? Spróbuje was przekonać, że wcale tak nie musi być. Świetne burgery możecie przygotować sobie w zaciszu domowym, choć oczywiście wymagają one od was trochę(...)więcej wolnego czasu. W zamian za to kontrolujecie z jakich produktów powstaje burger. Kilka dni temu odwiedziłem bar Mc Donald’s. Postanowiłem sięgnąć po najdroższą kanapkę w propozycjach fast food-owego giganta. W ofercie była kanapka drwala na ostro – z papryczkami jalapeno. Zapowiadało się ostro jedzenie, ale niestety ostrość została ograniczona do właśnie wspomnianych papryczek. Sos w kanapce
Kuchennyviral.plcoś pysznego i w moim przypadku, na coś co na co dzień nie jest dostępne w barze obok, prawda? Czy tylko ja tak mam? Przestudiowawszy listę zgłoszonych wozów, burgery od razu zostały skreślone. Bo przecież nie jedną burgerownie mamy w mieście. Niestety Ramen ponownie nie dojechał. Nie mylić z ramen-burgerami, bo to zupełnie inna bajka. A oto lista(...)które brały udział w tym wydarzeniu: Smoke BBQ Food Truck – mięsa marynowane wędzone i długo pieczone ParaBuch – azjatyckie pierożki Karma Guru Indian Food Truck – kuchnia indyjska Beef'N'Roll – burgery Qba Food Truck – makarony Wing Spot Food Truck – skrzydełka i polędwiczki z kurczaka Fresh Donuts – amerykańskie pączki z dziurką Cubanos – kubańskie kanapki Manufaktura Owoców w Czekoladzie Magic Fruits – owoce
Karczma HonoriettySkładniki: Burgery: Puszka czarnej fasoli, konserwowej (400 g, u mnie Dawtona ); 1/2 średniej, żółtej papryki; 1/2 małej cebuli; 2 ząbki czosnku; 1 jajo; 2/3 szklanki bułki tartej; 1 łyżeczka chili w proszku; 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu); Sól; Pieprz. Sos: 1 szklanka majonezu; 2 papryczki chipotle (z puszki, w sosie adobo) ; 1 łyżka sosu adobo (sosu z puszki z papryczkami(...)czubatą łyżką sosu. Na dolną połówkę bułki z sosem położyć kawałki sałaty, na sałatę kotleta fasolowego, na kotleta plaster pomidora i całość zamknąć górna połową bułki także wysmarowaną sosem. Burgery podawać bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą 4 burgery. Dzięki krótkiemu podpieczeniu w piekarniku lub na grillu, bułki są chrupiące i ciepłe. Kotlety, zamiast grillować
Gospodyni MiejskaBurgery ostatnimi czasy stały się bardzo modne, jak grzyby po deszczu pojawiają się w mieście nowe burgerownie. Bardzo lubię takie prawdziwe burgery, są one dużo lepszą opcją i na pewno zdrowszą od tych fast-foodów sieciówkowych. Jednak nic tak nie smakuje jak domowy burger zrobiony przez siebie samego 😉 Dlatego naleciała mnie ochota na zrobienie takiego burgera, tym bardziej, że upiekłam(...)własne bułeczki. Aby mój burger był bardziej wartościowy i zdrowszy dodałam do mięsa mielonego kaszę jaglaną. Dzięki temu kotlety wyszły lżejsze,a w smaku pyszne! Składniki: 400 g wołowego mięsa mielonego 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1/2 kostki rosołowej 1 jajko 1 szklanka mąki 2 łyżki otrębów pszennych 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli sól, pieprz zioła prowansalskie papryka słodka mielona
Kuchnia MagdaLenypasją jedzenia z food trucków. W nadchodzącej edycji udział weźmie blisko 20 restauracji na kółkach, reprezentujących kuchnię z najróżniejszych zakątków świata. Wśród serwowanych dań znajdziemy zarówno dobrze znane wszystkim burgery wołowe, chrupiące frytki belgijskie, domowe zapiekanki, jak również wiele innych kulinarnych niespodzianek. Restauracje na kółkach przyjadą z wielu miast Polski. Festiwal jest świetną okazją do poznania różnorodnych smaków oraz spędzenia(...)klasyki polskiego street food-u gofreak - gofry na wytrawnie i słodko West Coast Toast - tosty Fresh Donuts - amerykańskie pączki z dziurką:) Kill Grill Burger & Sandwich Bar - burgery Hussar Coffee - kawa Złote Paluchy Churros - hiszpańskie churros Jack Burger - burgery Letni Kredens Food Truck - sandwiche z pastrami (i nie tylko) Raminio Ramen Burger
Atlas SmakówBurger z ciecierzycy Przed Państwem, jedyny w swoim rodzaju, uwielbiany, a wręcz ubóstwiany… burger z ciecierzycy . Niesamowicie prosty w wykonaniu i pyszny. Zrobienie masy to tylko kilka chwil, a składniki na niego znajdą się pewnie w większości mieszkań. Jeśli nie, to są na tyle łatwo dostępne, że w tej chwili pójdziesz ubrać buty i szybko pogalopujesz na zakupy(...)sklepu obok. Nie ma wymówek. U mnie burger z ciecierzycy był dopieszczony przez sos orzechowy , keczup i majonez z płatków ryżowych oraz kilka podstawowych warzyw, jakimi są pomidor, ogórek i czerwona cebula. Rewelacyjne połączenie, wszystko ze sobą świetnie grało. Przy okazji wizyty w Kauflandzie natrafiłem na bułkę tartą chrupiącą i bezglutenową w jednym. W składzie mąka z kukurydzy i ciecierzycy
BlendmanBurgery można przygotować z rożnego rodzaju mięsa, ryb, a nawet znane są burgery wegetariańskie składające się na przykład ze zmielonych roślin strączkowych, takich jak ciecierzyca lub fasola. Burger to nic innego, jak rodzaj kotleta z mielonego lub siekanego mięsa uformowanego w kształcie płaskiego placka. Zapraszam więc do siekania, mielenia… na rybne burgery z czosnkiem niedźwiedzim. Składniki: - 1 kg świeżej ryby(...)dodajemy sól, musztardę, przyprawy (uprażone na suchej patelni, potem roztarte w moździerzu – kolendra, kminek i gorczyca), czosnek niedźwiedzi, jajka – dokładnie wyrabiamy ręką. Używając foremki w kształcie obręczy formujemy burgery. Panierujemy je w mące krupczatce z obu stron. Jeżeli podczas panierowania stracą swój kształt, nakładamy ponownie foremkę i równamy łyżeczką powierzchnię. Na rozgrzany na patelni olej/oliwę, kładziemy kotlety
mojewypiekiinietylkoWymarzyłam sobie cheeseburgery, wege cheeseburgery. Roztopiłam więc kozi ser na kapeluszach pieczarek i podałam z cebulą karmelizowaną z miodem i czerwonym winem. Może nie są to prawdziwe burgery, ale i tak są to jedne z najlepszych kanapek, jakie zrobiłam w życiu :) Dziś mam dla Was kolejny przepis z pieczarką w roli głównej! Bardzo się cieszę, że przepis na pieczarki zapiekane(...)serem mozzarella spotkał się z Waszym ciepłym przyjęciem, bo mam jeszcze kilka apetycznych pomysłów na te duże kapelusze. Tym razem wymyśliłam sobie wegetariańskie burgery. A właściwie cheeseburgery. Bardzo lubię przygotowywać bezmięsne kotleciki, ale niestety trochę jest z nimi roboty. A taką dużą pieczarkę (jeśli macie dostęp, wybierzcie portobello ) wystarczy ugrillować, zestawić ze smakowitymi dodatkami i już możemy cieszyć się
Chilli Czosnek i OliwaBurgery wędzone. Mięsna kanapka zostały podane z warzywami w grillowanym chlebie. Tak naprawdę to one nie są wędzone, są tylko muśnięte dymem wędzarniczym z butelki wymieszanym z odrobiną oleju. Burgery smakują jakby faktycznie spędziły pewien czas w wędzarni. Polecam, gdyż ta mięsna kanapka jest smaczna i sycąca, zamiast tradycyjnej buły wykorzystałam żytni chleb ze słonecznikiem. 250 g mielonej wołowiny(...)miski wkładamy mięso, pokrojoną cebulkę, roztarty czosnek. Mieszamy, dodajemy do mięsa majeranek, paprykę słodką, kumin, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy bulion i wyrabiamy dokładnie ręką i formujemy 2 burgery, które spłaszczamy delikatnie ręką. Każdy burger z obu stron smarujemy pędzelkiem mieszaniną dymu wędzarniczego i oleju, zostawiamy na 30 minut aby burgery przeszły zapachem dymu. Grillujemy na posmarowanej olejem patelni grillowej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnaszym menu znajdziecie już kilka burgerów, ale jako że lubimy sobie zjeść od czasu do czasu taki zdrowy fast food, to ciągle kombinujemy nad nowymi rozwiązaniami. Dzisiaj zdrowe, smaczne i soczyście zielone brokułowe burgery z dodatkami :) :) :) Brokułburger - burger z brokuła Przepis na ok. 8-9 burgerów Potrzebujemy: - 1 brokuł - pół szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej - 2 garście rukoli - 3 ząbki czosnku(...)łyżki posiekanego świeżego koperku - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki - 1 łyżka mielonego siemienia lnianego - 3-4 łyżki mąki pszennej - 1 łyżka mąki kukurydzianej - sól, pieprz - pieprz ziołowy - przyprawa do burgera - Amerykański Classic BBQ (Kamis) - olej Przygotowanie: 1. Brokuła myjemy i odcinamy różyczki. Na głęboką patelnię (lub do garnka) nalewamy trochę wody na dno oraz kilka kropel oleju i wrzucamy naszego
Bananowe Polezdrowe. Mięso jest soczyste i wyraziste. Warzywa fajnie smakami i kolorami się uzupełniają i wiele witamin w sobie mają. Jak ser mozzarella, sos i rukolę dodamy to gotowe domowe burgery już mamy. Są to mini burgery grillowane, smaczne, soczyste, chrupiące – wyjątkowo udane. Składniki: bułki 10 szt.: 20 g świeżych drożdży, 300 g mąki pszennej, ½ łyżeczki cukru, 150 ml letniej wody(...)łyżek oleju rzepakowego, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka suszonego lubczyku, ok. 2 łyżki czarnego sezamu, burgery 10 szt.: 0,5 kg tłustego mielonego mięsa wołowo -wieprzowego, 2 ząbki czosnku, 1,2 łyżeczki soli, ½ łyżeczki soku z limonki, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, suszona papryczka chili świeżo mielona do smaku, ponadto po 10 plasterków: pomidora, cukinii (najlepsza podłużna młoda
Moniki Smakołyki