jest tak, że burgery nie mogą być zdrowe! Mogą być śmiało jedzone na diecie NATURHOUSE, oczywiście nie te z Mc Donalda, a takie przyrządzone w domu po spełnieniu kilku warunków. Do diety należy podejść ” z głową”. Pewne dania są dozwolone, nie należy jednak przesadzać i jeść ich codziennie. Burgery przygotowuję raz na 2 tygodnie, zazwyczaj w niedzielę(...)odmiana, szczególnie że dieta NaturHouse zezwala na zjedzenie makaronu, kaszy, czy ziemniaków tylko 3-4 razy w tygodniu. Pamiętaj: Do smażenia kotletów nie używamy oliwy, nie dodajemy do burgera sosów majonezowych, dobrze gdyby bułka nie była pszenna. Jeśli nie jest dostępna wersja pieczywa pełnoziarnistego, to nic się nie stanie jeśli zjesz jedną bułkę raz na 2 tygodnie. Dieta
Rusty Forkburgera to poważna sprawa. Jedni użyją majonezu, inni sosu tatarskiego. Jeszcze inni lubią musztardę dijon, inni tylko się na nią skrzywią i posmarują kotleta gruboziarnistą francuską/chrzanową/miodową. Jeszcze inni dostaną drgawek na widok majonezu i musztardy, szepcząc wręcz konspiracyjnie „pomidor” i wycisną z butli sporą porcję ketchupu. Ten sos to połączenie tych trzech najpopularniejszych dodatków. Z przyprawami(...)marynata z pikli – słodko-ostra, wyraźna i octowa – smak nie do pomylenia z niczym innym. To ona wszystko łączy i nadaje odpowiednią konsystencję. A konsystencja dobrego sosu do burgerów jest naprawdę ważna – sos ma pokryć hamburgera, nawilżyć podpieczoną bułę, podkręcić smak dodatków. Ja tego sosu używam zarówno do burgerów naszykowanych z wołowiny , jak i tych z kurczaka, indyka i burgerów
Karo in the KitchenBurgery z cukinii, marchewki i sera Halloumi , jakie przedstawiałam Wam niedawno na blogu, zasmakowały nam tak bardzo, że postanowiłam zrobić wersje z tańszym i łatwiej dostępnym serem Mozzarella. Burgery wychodzą równie pyszne, a dzięki temu, że mozzarellę mamy zawsze w lodówce, często goszczą na naszym stole. Burgery z cukinii i mozzarelli są świetne na lunch, obiad lub kolację, a także(...)pyszne i tak trafione, iż trudno to opisać słowami. I nie próbujcie pomijać świeżej kolendry czy mięty, bo to już nie będzie to samo. Raz bowiem zrobiłam te burgery bez ziół i tak nam w daniu końcowym ich brakowało, że musiałam je posiekać i dodać do dressingu :) No i nie zapominajmy o właściwościach zdrowotnych kolendry (zaliczanej do grupy superfood
Moja Delicjaostatnim czasie burgery stały się naprawdę modne! I nie mówię tu o obciekających tłuszczem bułach z dobrze nam znanych sieciówek, ale o prawdziwych burgerach - z dobrą, chrupką bułką, wysmażonym mięsem, całą gamą kolorowych warzyw i zwieńczającym wszystko aromatycznym sosem. Otwieranych jest coraz więcej lokali tego typu, ponieważ z jednej strony to nadal fast food, ale jednak całkiem zdrowy i przede(...)zastanawiasz się 'jak to ugryźć'. Pomimo tego, że ruch to zdrowie i miło czasem wyjść na obiad na miasto, to dziś polecam Ci zostać w domu i samemu przygotować burgery w bardzo łatwy sposób. Są przepyszne, sycące, a kombinacji jest bez końca... mięsne, wegańskie, co kto woli! Mniam! Składniki (3 porcje): bułeczki hamburgerowe 0,5kg mięsa mielonego 2 ząbki czosnku
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńSłodka marchewka oraz masło orzechowe z dodatkiem orzeźwiającej kolendry i pikantnej nutki chilli - tak właśnie wygląda nasz najnowszy efekt z posiedzenia w kuchni. Zapraszamy Was na pyszne burgery! Burger marchewkowy z masłem orzechowym Przepis na 4 burgery Potrzebujemy: 3 duże marchewki 2 kopiaste łyżki masła orzechowego ( u nas bez soli i cukru od Primavika ) 1,5-2 łyżeczki zmielonych ziaren(...)odparowała, a smaki sobą przeszły. Gotowe warzywa wrzucamy do miski, dodajemy masło orzechowe, przyprawy, mąkę i wszystko dokładnie mieszamy. Jeżeli masa jest zbyt sucha, dodajemy odrobinę wody. Formujemy burgery i smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią. Odsączamy na ręczniku papierowym. Voilà! Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Poleczas pikników, grillowania i wypadów za miasto. Jak ten czas można sobie umilić od strony kulinarnej? Na przykład takimi oto burgerami! Możemy je zrobić w domu i zabrać ze sobą albo przygotować wszystkie składniki i upiec później na grillu. Na orzeźwienie zaś proponuję sezonową lemoniadę z miętą i truskawkami. To jak, gotujemy i ruszamy na piknik, co nie? ;) * SKŁADNIKI(...)osób Burgery: 400 g tuszy z łososia (bez skóry) 4 pomidory suszone ½ czerwonej cebuli 1 łyżeczka bułki tartej 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka sosu Worcestershire odrobina wasabi w proszku olej kokosowy pieprz, sól Sos miodowo-musztardowy: 4 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka miodu 1 łyżka octu jabłkowego Dodatki: 4 plastry świeżego ananasa 4 liście sałaty 4 plasterki pomidora
Food SquareLubicie nieco poeksperymentować w kuchni? Jeśli tak jak my, macie czasami ochotę na niecodzienne danie, które zadziwia już samym wyglądem, to burger jaglano-buraczany w tofu jest pozycja obowiązkową. Przekonajcie się sami, jak cudownym połączeniem jest to danie :) Burger jaglano-buraczany w tofu Przepis na ok. 6 burgerów Potrzebujemy: 3 kostki tofu naturalnego (z tego wyjdzie nam 6 małych burgerów
Bananowe Polektóre nasyci wasze brzuchy i rozsmakuje podniebienie. Dal z soczewicy jest nie tylko prosty, łatwy i przyjemny, ale przede wszystkim niesamowicie smaczny :D Przepis: Najprostszy dal z soczewicy 5. Burgery Dla wszystkich fanów fast foodu burgery do buły, bądź kotlety do kaszy/ziemniaków. Jak kto lubi :) Proponujemy kilka opcji: Przepis: Burgery z ciecierzycy , Tofu-burger w różowej bułce , Burger jaglany
Bananowe PoleBurgerów nigdy za wiele! Dzisiaj kolejny pomysł, tym razem z ciecierzycy. Wśród naszych przepisów na burgery jeszcze takiego nie było, więc zapraszamy do wypróbowania :) Burgery z ciecierzycy Przepis na ok. 8 sztuk Potrzebujemy: - 1 szklanka nieugotowanej ciecierzycy - ok. 5 sztuk suszonych pomidorów w zalewie z oleju - pęczek natki pietruszki - pół cebuli - 2 łyżki mąki - odrobina oliwy - 3/4 łyżeczki kolendry(...)rękami - dodajemy nasze składniki i przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy kotleciki, które obtaczamy dodatkowo w męce i smażymy na rozgrzanym oleju. 4. Gotowych kotletów używamy jako wkładki do burgera, bądź jako dodatku do ziemniaków etc. Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe PoleJeden z przepisów przetestowanych podczas warsztatów kulinarnych " Z E.Wedel w kuchni". Soczyste warzywa, świeże zioła, chrupiące sezamki i ciemne kakao, które znakomicie komponuje się z burakiem. Buraki na burgery mogą być gotowane lub pieczone, choć my zdecydowanie wolimy pieczone. W przepisie znajdziecie podstawowy zestaw przypraw ale w swojej kuchni możecie zaszaleć :). Sprawdzi się marokańska przyprawa do mięsa mielonego, francuska(...)przyprawy", wszelkiego rodzaju masale... lub wasza własna kombinacja, nie żałujcie, burgery powinny być dobrze doprawione. Odpowiednią konsystencję uzyskacie dodając miej lub więcej bułki i mąki. Możecie też dodać 1 i 1/2 łyżki siemienia lnianego, wcześniej zmielonego i namoczonego w 3 łyżkach gorącej wody lub jedno jajko jeśli burger nie musi być wegański. Jak przygotować kakaowe bułki do burgerów w kolejny
SzczyptaSmaQkaca:-) Imprezy do wczesnych godzin rannych mogą pozostawić skutki uboczne w postaci bólu głowy. Według mnie jednym z najlepszych lekarstw na tę dolegliwość jest zdrowe, pełne wartości odżywczych jedzenie. Burgery z indyka są dobrą alternatywą standardowych burgerów. Dodałam do nich warzywa aby zmaksymalizować ilość witamin. Na 5 burgerów: 200 g piersi z indyka 1/3 czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku(...)przecieru pomidorowego 3 plasterki miękkiego sera (ja miałam danish blue ale można dodać brie) 3 plastry prosciutto albo innej szynki tego typu sól i pieprz mąka bezglutenowa do obtaczania burgerów oliwa z oliwek do smażenia Pokrój pierś z indyka na mniejsze kawałki i wrzuć do malaksera z resztą składników. Miksuj na dosyć gładką masę. Zwilżonymi rękoma formujemy burgery i obtaczamy
Smaki Przyprawy i KoloryDobrego burgera nie jest łatwo zrobić. Jednak weganie mają większe pole do popisu przy burgerach niż mięsożercy. Raz zrobią burgera z tofu raz z batatów a innym razem z seitanu. Często jest tak, że burger nie smakuje jak kulinarne niebo. Czasem bułka jest zła a czasem kotlet. Więc jak stworzyć perfekcyjnego burgera? Koniecznie potrzebujemy pysznej chrupiącej bułki, buraczków, domowych
wegetalerzedolewamy bulion warzywny i mleczko kokosowe. Całość miksujemy blenderem na gładką masę, ewentualnie doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Zupka jest naprawdę bardzo sycąca i przede wszystkim smaczna! 5. Burger, czyli wegański fast food w wersji slow Żeby nieco urozmaicić swoje posiłki obiadowe śmiało polecam wypróbowanie burgerów własnej roboty. Wiadomo, że szybciej i wygodniej jest kupić gotowe, ale te przygotowane(...)domu smakują równie dobrze i wcale nie zajmują aż tyle czasu :) Na blogu pojawiły się dwa przepisy na burgery, zapewne będzie więcej, świetne przepisy znajdziecie też właśnie na blogu Jadłonomii czy w innych zakątkach internetu. Tymczasem polecamy nasze opcje burgerkowe: burgera ziemniaczanego z komosą ryżową czy bóbgera, czyli burgera z bobem . Enjoy! :) Maugo&Paszko
Bananowe Polewpisem chcemy rozpocząć cykl, który mamy nadzieję ciągnąć jakiś dłuższy czas. Cykl poświęcony burgerom. Wiem, że domowe burgery zwykle z grillem się kojarzą, ale można też smażyć je po prostu na patelni. Więc jesienią też się da. Smażyć, jeść i wspominać lato. Które wkrótce przecież znowu nadejdzie :) Plan więc mamy taki, że najpierw podamy wam przepisy na najpotrzebniejsze rzeczy(...)których burgery istnieć by nie mogły, a potem jedziemy z samymi burgerami właśnie. Teraz będzie keczup, potem domowy majonez i frytki. Tak, przepis na frytki. Bo zrobić dobre frytki to też trzeba umieć :) No i oczywiście będzie też przepis na idealne burgerowe bułki. Bo bez nich ani rusz. 500 g dojrzałych pomidorów (ewentualnie z puszki - poza sezonem) 1 posiekana
Marder&Marder ManufactureWczoraj pisałem, że zaczynamy cykl przepisów na burgery. Ale zanim pojawią się właściwe burgery, to najpierw będzie kilka przepisów na "dodatki", które są niezbędne w każdym burgerze. Wczoraj był keczup, dzisiaj majonez. Bo ani bez keczupu, ani bez majonezu (najlepiej takich domowych właśnie) idealny burger nie istnieje. Warto poświęcić parę chwil i zrobić takie domowe sosy, bo są naprawdę pyszne(...)Dodajemy sól i pieprz. Jak uzyskamy konsystencję majonezu to dodajemy ocet winny, mieszamy jeszcze przez chwilkę i gotowe. Smacznego! Przepis zaczerpnięty z książki Valéry Drouet & Pierre-Louis Viel "Burgery! (hot dogi i bajgle)" --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden
Marder&Marder Manufacture