burgery - 2381 przepisów (strona:29/159)

BoBurgery, czyli burgery z bobu i młodych ziemniaków 189

Burgery wegetariańskie to smaczna i zdrowa alternatywa dla klasycznych burgerów, których jednak nie deprecjonuję i nie unikam, jeśli tylko są zrobione w domu. Dziś będzie jednak wersja zielona, bo..burery zielone są smakiem nasycone 🙂 To danie dedykuję wszystkim tym, którzy dzisiaj widzą się w roli podmiotu lirycznego w tym wierszu: Zielono mam w głowie i […] Artykuł BoBurgery, czyli burgery

Wiszniówka
To już nie będziemy jeść hamburgerów? 186

zawsze będą to posiłki ze świeżych produktów, bez polepszaczy, konserwantów itd., itp. Od tamtego czasu robiłam już i domowe nuggetsy i pity, a dziś podzielę się naszymi domowymi burgerami. BUŁECZKI Na początek potrzebne są mięciutkie, lekko słodkawe bułeczki z brązową lśniącą skórką obsypaną sezamem. Oczywiście bez problemu przygotowujemy je w domu. U nas to odrobinkę zmodyfikowana wersja bułek ze świetnej(...)czasie humor poprawić. Wykładamy je teraz na omączony blat i dzielimy na odpowiednią ilość części. U nas z tej porcji robię 16 średnich bułeczek, lubimy raczej poręczne, niezbyt wielkie burgery i takich bułek potrzebujemy. Formując bułki tworzę  kulki, które powstają przez składanie ciasta jakby były czymś nadziewane, złożenie kładziemy tak by było pod spodem i umieszczamy wszystkie bułki

I tu będę miała takie te
Burgery z pęczaku i czarnej fasoli. 191

Kiedy chcemy przygotować  burgery klasyczne, zadanie jest w miarę proste: musimy wybrać dobrą wołowinę i jakoś specjalnie jej nie zepsuć ;) Kiedy pojawia się kwestia burgerów w wersji wege, otwiera się przed nami niemal nieograniczone pole do eksperymentów. Z jednej strony to dobrze, z drugiej - można poczuć się zagubionym, zanim na tym polu postawi się pierwszy krok ;) Ponieważ mamy tydzień(...)kaszowy , konstruowanie mojego burgera rozpocząłem od pęczaku. Pomyślałem, że ten rodzaj kaszy jest najbardziej (za przeproszeniem ;)) mięsisty i zapewni kotlecikom fajną strukturę. Potem odkryłem w szafce puszkę czarnej fasoli, która pozostała po tygodniu strączkowym . Fasole dobrze jest łączyć z kaszami, to wiadomo, a czarna nada burgerom odpowiedni kolor! Casting na kolejnego uczestnika zabawy wygrała marchewka - dzięki słodyczy i optymistycznej barwie

zadanie-gotowanie
Burgery z buraka 230

kupujemy pełno fantastycznych, kolorowych warzyw. O tej porze roku wyglądają niesamowicie i dziwnym trafem smakują zupełnie inaczej niż w pozostałych miesiącach :) Zgodnie z naszym etapep na warzywa postanowiłyśmy zrobić burgery z buraków. Nie żebyśmy rezygnowały z mięsa, co to to nie… ale jest to zdecydowanie miła i pyszna odmiana dla tradycyjnych, mięsnych burgerów. Serdecznie polecamy! Pomysł na burgery z buraka(...)podpowiedziała nam moja koleżanka z pracy za co jej serdecznie dziękuje :) Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia Ilość porcji: 8 dużych burgerów Składniki: 3 starte na grubych oczkach buraki (średniej wielkości) 1 duża (lub 2 małe) cebule 1 woreczek kaszy jaglanej 5 łyżek nasion słonecznika 3 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej ¼ szklanki oleju ½ pęczka natki pietruszki 2 ząbki czosnku Przyprawy: świeżo

Kolizje Smaków
Domowe burgery 243

Składniki na burgera: - 150g mięsa wołowego (u mnie antrykot), - ząbek czosnku, - łyżeczka musztardy dijon, - sól, - świeżo mielony pieprz czarny. Dodatki do burgera: - 1 bułka grahamka, - sos barbeque z  tego przepisu , - sałata lodowa, - pomidor, - czerwona cebula, - ogórki konserwowe. Do podania: - frytki pieczone z  tego przepisu Mięso zmielić w maszynce, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżeczkę musztardy, sól i świeżo(...)mielony pieprz. Uformować bardzo płaskie burgery. Smażyć w grillu elektrycznym przez 4 min lub na patelni po 3 min z każdej strony.  Bułkę przekroić na pół i włożyć na 5 min do piekarnika (200 stopni). Na dolną część bułki ułożyć kolejno: liść sałaty lodowej, burgera, plasterek pomidora, kilka plasterków ogórków konserwowych, czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Na górną część

Zgrabne Gotowanie
Burgery "grillowe" 191

plastrach lub gotowa, w marynacie. A ja - powiem Wam - sięgam też po inne rzeczy, które można fantastycznie przygotować na grillu :-) Dziś mam dla Was propozycję prostych i pysznych burgerów, które z pewnością znikną w oka mgnieniu podczas ogrodowego przyjęcia :-) Przy takich upałach często posiłkuję się gotowymi bułkami do burgerów, ale możecie je też upiec według własnych, sprawdzonych procedur(...)deszczowy dzień możecie burgery przygotować na grillu elektrycznym lub zwyczajnie na patelni :-) SKŁADNIKI Kotlety: ok. 500 g mięsa wołowego 1/2 dużej cebuli 1 jajko 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody sól, pieprz Sałatka z ogórków: 3 ogórki konserwowe 1/4 cebuli 1 łyżeczka oleju  pieprz mielony Dodatkowo: Sałata Pomidor Czerwona cebula Ser topiony w plasterkach lub mozzarella w plasterkach Keczup

Czary - gary w kuchni
DOMOWE BURGERY Z CUKINIĄ 201

Domowe burgery to cudowna sprawa. Co prawda, nazywanie ich "fast-food" jest nie na miejscu, bo zabierają zdecydowanie więcej czasu, który naprawdę warto poświęcić. Ich smak to poezja, można kombinować bez opamiętania z dodatkami, pasującymi idealnie w punkt w nasze gusta.      Nie są skomplikowane w żadnym sensie. Jeżeli macie czas i ochotę, możecie użyć bułek wypiekanych(...)samodzielnie. W innym przypadku weźcie koniecznie bułki pełnoziarniste lub graham! Oczywiście, uważajcie na jakość mięsa - im lepsza, tym pyszniejsze będą Wasze burgery. Pamiętajcie też o sporej ilości warzyw. DOMOWE BURGERY Z CUKINIĄ (porcje: 2; przygotowanie: 30 minut; ) 350 g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe) sól, pieprz do smaku 4 plastry sera 2 bułki pełnoziarniste 1 łyżka majonezu

W kuchni Karmel-itki
Burgery z kaszy jaglanej i ciecierzycy 240

Dziś postanowiłam zrobić pyszne i bardzo sycące burgery kaszy jaglanej z dodatkiem ciecierzycy z domowymi bułkami żytnimi. Do przyrządzenia burgerów użyłam ekologicznej kaszy jaglanej i bardzo aromatycznych przypraw firmy  Eco Blik , która jest bardzo smaczna i zdrowa i bardzo szybko się gotuje. Bardzo smakowały mojej rodzinie.  Składniki: Burgery: 1 szklanka ekologicznej kaszy jaglanej  Eco Blik Puszka ciecierzycy(...)pomocą blendera, dodajemy ostudzoną kaszę jaglaną, podsmażoną cebulę, otręby owsiane, wbijamy jajko, doprawiamy do smaku solą, słodką papryką, chili i czosnkiem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, formujemy okrągłe płaskie burgery, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron. Składniki sosu łączymy ze sobą. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, pomidora i ogórka myjemy, kroimy w plastry, sałatę myjemy osuszamy. Bułki

Bajeczna Kuchnia
Łatwy burger wołowy z serem i pieczarkami / Easy beef, mushroom and cheese burger 229

Burgery, tak bardzo przez wszystkich uwielbiane, a niestety spożywane w większości w niezdrowych fast foodach… A tak łatwo zrobić je samemu w domu! Przedstawiam dziś bardzo łatwy przepis na soczyste burgery wołowe z serem, podrumienionymi pieczarkami z cebulką, które przypadną do gustu każdemu. Bułki można kupić już gotowe, więc przygotowanie ich trwa dosłownie kilkanaście minut. Polecam! Scroll down(...)recipe in English Łatwy burger wołowy z serem i pieczarkami (4 porcje) Składniki: 2 łyżki masła 120 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1/2 średniej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 450 g mielonej wołowiny 1 jajko 2 łyżeczki sosu Worcestershire 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 4 plastry ulubionego sera 4 bułki

karmelowy
Burgery z łososia, jarmużu i kopru 156

Pyszne i proste fit burgery z łososia, jarmużu i koperku. Możemy podać je w bułce lub z ulubionymi dodatkami. Mi najbardziej smakują skropione sokiem z cytryny. Smaczne, aromatyczne i bardzo zdrowe danie. Pycha!     Składniki (na 4 burgery): 250 gram filetu z łososia bez skóry i ości 50 gram jarmużu 1/4 pęczka koperku sok z ćwiartki(...)cytryny sól i pieprz łyżka oliwy z oliwek 3 łyżki bułki tartej do podania cząstki cytryny, puree ziemniaczane i zielona fasolka lub w formie burgera w bułce   Filet łososia kroimy na mniejsze części i miksujemy w malakserze na pastę. Dodajemy jamruż, koperek, sok z ćwiartki cytryny oraz szczyptę soli oraz pierzu i ponownie miksujemy. Dodajemy oliwę z oliwek

Mango Papaja
Burak-burger vel burak-kotlet 170

Kiedy w domu robi się buraczane sałatki na zimę, my podbieramy kilka buraczków i robimy pyszny obiad! Zapraszamy na buraczanego burgera lub tradycyjne buraczane kotleciki. Ty decydujesz! :D Burak poza pięknym intensywnym kolorem i pysznym smakiem jest również "nosicielem" betaniny - czyli barwnika, który ma właściwości antyoksydacyjne zwalczające szkodliwe dla nas wolne rodniki. Lećcie pędem do kuchni wyczarować zdrowy i pyszny(...)obiad! :) Burak-burger Przepis na około 5-6 burgerów Potrzebujemy: - 3 nieduże buraki - pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej - 2 ząbki czosnku - 1/3 szklanki startego selera (korzeń) - 2 łyżki prażonego słonecznika - 1 łyżka prażonych nasion siemienia lnianego - 2 łyżki mąki kukurydzianej Przyprawy: sól pieprz ok. 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Przygotowanie: 1. Buraki gotujemy około godziny - im mniejsze tym szybciej się ugotują

Bananowe Pole
Burger wołowy z ryżem brązowym 165

uwielbiam i staram się jak mogę, by te przygotowane w domu były tak samo pyszne, choć o wiele zdrowsze. Tak było i w tym przypadku :) Składniki: Na 4 burgery: 1 woreczek ryżu brązowego Kupiec 30 dkg mielonej wołowiny (np. gulaszowe) 1 jajko 1 mała cebula czerwona 2 ząbki czosnku ok 6 dużych listków świeżej bazylii 2 łyżki oleju 1 łyżka(...)bazylii. Woreczek ryżu ugotować (al dente) i ostudzić pod bieżącą wodą. Składniki dodać do mięsa, wbić jajko, wsypać łyżkę bułki tartej oraz dodać przyprawy. Wymieszać i uformować 4 duże burgery. 2. Burgery ułożyć na grillu elektrycznym lekko zagrzanym. Smażyć ok 10 minut na średniej temperaturze, a następnie stopniowo zwiększać przez kolejne 10 minut. Na moim mam oznaczenie

Kuchnia w czekoladzie
Domowe hamburgery wołowe z bułką sezamową 272

świeże mięso, a nie jakieś mrożonki składowane przez ostatnie dwa lata; naturalne sosy i świeże warzywa. Takiego hamburgera można jednak przygotować także w domu. Od sezamowej bułki do soczystego burgera. DOMOWE HAMBURGERY Składniki na bułki: - 500 gram mąki - 75 mililitrów mleka - 80 mililitrów oliwy - 20 mililitrów oleju sezamowego - 175 mililitrów wody (letniej) - 25 gram drożdży - 2-3 łyżki sezamu(...)minut. Po tym czasie formujemy bułeczki, układamy je na blasze i pozwalamy im rosnąć kolejne 10 minut. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Składniki na burgery: - 500 gram wołowiny (ulubionej części) - 1 czerwona cebula - 1 łyżeczka musztardy - kilka łyżek lodowatej wody - pieprz - sól Przygotowanie burgerów: Mięso mielimy lub siekamy w zależności od wybranego kawałka (mielenie polędwicy

Życie zamknięte w smaku
Street Food/Street Wines na Burakowskiej 166

Dominują nuty owoców tropikalnych ananasa i grejpfruta oraz białych kwiatów, gruszki i miodu. W ustach jest aksamitne, świeże, mineralne z leciutką słodyczą. Idealne do ryb, skorupiaków i owoców morza. Burger Carlos (22 zł): wołowina, bekon, ser havarti, konfitura z czerwonej cebuli, pomidor, kiszony ogórek, sos chrzanowy, mix sałat z car city burger. Tak jak nie jadam z burgerów(...)Przyjemnie "przypalony" boczek, mięso dobrze usmażone,  soczyste, sosu akurat, sałata krucha i tylko ten ogórek... mógłby być troszkę lepszy. Przypomniało mi się dlaczego nie lubię kiszonych ogórków.... Do burgera – piłam Château de Pennautier 2013 Cabardès . To kupaż Cabernet Franc 10%, Cabernet Sauvignon 20% Merlot 20%, Malbec 10%, Grenache 20% Syrah 20% . Intensywny rubinowy kolor. Dominują aromaty owocowe: wiśnie, jeżyny

królestwo garów
Wege burgery z czerwonej fasoli i batatów 224

już przygotowane na parze. Zachowują swoje cenne składniki, nie tracą żywych kolorów, znakomicie prezentują się na talerzu i pozwalają szybko przygotować zdrowe posiłki dla całej rodzin.    Aromatyczne burgery z czerwonej fasoli gotowanej na parze i  batatów to dietetyczna bomba białkowa, naszpikowana witaminami i składnikami odżywczymi dbającymi o nasze zdrowie. W przeciwieństwie do mięsa nie zawierają cholesterolu(...)wpływają na obniżenie jego poziomu w naszym organizmie. Są też bogatym źródłem witamin z grupy B, działających antydepresyjnie. Nieocenione wsparcie, kiedy dopada nasz przesilenie wiosenne.  Burgery można podać z różnymi dodatkami, w pieczywie, z ryżem, kaszami... Szczególnie polecam! w absolutnie wyjątkowym zestawieniu: domowa niskosłodzona konfitura z czeremchy z miętą i estragonem, pieczony burak, kremowe awokado i świeża kolendra. UWAGA

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania