Wołowina po burgundzku jest idealna na niedzielny lub świąteczny obiad. Mamy tu duże, rozpływające się w ustach kawałki mięsa, aromatyczne grzyby i kremowy, pomidorowy sos. Polecam z ziemniakami i buraczkami z chrzanem. Smacznego ! ------------------------------------------------------------------------ Liczba porcji: 4 Czas przygotowania : 3,5 godziny ------------------------------------------------------------------------ SKŁADNIKI: 800 g wołowiny bez kości 200 g wędzonego boczku 3 ząbki czosnku 300 g pieczarek(...)bazylią, mieszamy , doprawiamy ewentualnie do smaku i chwilę jeszcze dusimy, aby składniki dokładnie się połączyły. Porcje wołowiny rozkładamy na talerzach, posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy z ziemniakami oraz buraczkami z chrzanem. Smacznego
Moja Książka KucharskaSAŁATKA Z BURACZKÓW NA ZIMĘ Duma z własnej kuchni, czyli domowe przetwory z owoców i warzyw : owoce w słodko kwaśnej marynacie, zakwaszane warzywa, kiszonki, sałatki(...)przyprawiane po domowemu ocet i olej i wiele innych przetworów, które potwierdzają, że przygotowywanie domowych zapraw może być sztuką - takie radosne wspomnienie lata. Dzisiaj przedstawiam przepis na sałatkę z buraczków na zimę, z papryką oraz cebulą. W sam raz do obiadu. Polecam! SKŁADNIKI: 6kg buraków 1kg czerwonej papryki 7 dużych cebul 1/2 litra octu 10% 6 szklanek wody
Moja Książka KucharskaProdukty, które odkwaszają organizm to większość warzyw. Jednymi z najlepszych odkwaszaczy organizmu są czerwone buraczki, w każdej postaci. Jeden z przepisów na buraki publikowaliśmy np. w poście: Buraczki z bazylią a o wyższości pieczeni nad kotletem schabowym i różnymi innym mięsami też już się rozwodziliśmy. Przejrzyj bloga. Zauważ, że jeśli z talerza usuniesz węglowodany
Dieta Rozdzielna i Zdrowierzepakowego 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki sok z jednej limonki 2 łyżki soku z kiszonych buraczków sos z ostrych papryczek (dowolny, może być piri-pir, habanero itp) kilka czarnych oliwek kilka mini marchewek pół pęczka szczypiorku Wykonanie: Ziemniaki, groszek i marchewkę gotujemy w osolonej(...)smaku majonez o lekkiej konsystencji i ładnej żółtej barwie. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, doprawiamy sokiem z limonki i ostrym sosem (według uznania) i dokładnie mieszamy z sokiem z buraczków, aby uzyskać ładny różowy kolor. Groszek (kilka ziarenek zostawiamy do dekoracji) blendujemy ze smaczliwką na gładkie zielone puree w razie potrzeby trochę doprawiamy solą. Quinoę i osobno soczewicę
Quinoa Raz!wątróbki. Klasyczna wersja z kuchni izraelskiej to drobno posiekana wątróbka, którą wcześniej smażyliśmy z cebulką, podawana z posiekanym jajkiem i buraczkami. Jest coś atawistycznego w krwawych czerwonych buraczkach podawanych jako dodatek do mięsa, ale ja wolę dodawać wiśnie i miksować wątróbkę. Wtedy ma lepszą konsystencję i nie trzeba tak dokładnie czyścić surowych wątróbek, co nie jest moją ulubioną
Ugotowane pozamiatanesmaczliwka 600 gram ziemniaków 200 gram mrożonego zielonego groszku Hortex 200 gram mrożonych mini marchewek Hortex 2 łyżeczki kurkumy 7 - 8 łyżek majonezu 1 łyżka soku z kiszonych buraczków 200 ml 100% soku Grejpfrut Rubinowy Hortex 2 cytryny 1 żółta papryczka pepperoni 8 - 10 czarnych oliwek 5 - 6 przepiórczych jaj pół łyżki klarowanego masła 1 łyżka zielonego pieprzu(...)zostawiamy do przestygnięcia. Krewetki obgotowujemy przez kilka minut, a następnie zalewamy sokiem z grejpfrutów i odstawiamy na minimum pół godziny. Majonez mieszamy z sokiem z kiszonych buraczków, aby nadać mu ładny różowy odcień. Quinoę łączymy z jedną, lub dwiema łyżkami majonezu, ważne żeby dać go tyle, aby quinoa nie była zbyt luźna (dobrze gdy majonez jest dość
Quinoa Raz!Dodajemy posiekany czosnek, i cienko pokrojone plastry buraczków-solimy i podsmażamy 5 minut.Następnie dodajemy posiekane łodyżki Wlewamy wino i całkowicie go odparowujemy. Wlewamy bulion i gotujemy, aż buraczki i ziemniaki będą miękkie, ale nierozpadające się. Doprawiamy octem, cukrem, pieprzem, majerankiem (słodko-kwaśno), dodajemy posiekany koperek. Na suchej patelni przesmażamy szynkę ( np. szwarcwaldzką lub inna -długo dojrzewającą). Zupę
Kopystką po garachdodatkami - owocami, nasionami chia i rodzynkami. Pudding w kolorze liliowym przygotowałam na bazie nasion szałwii hiszpańskiej (chia) i mleka kokosowego, z dodatkiem soku wiśniowego i buraczanego (sok z buraczków nadaje bardzo ładną barwę) Drugi, w kolorze kremowym, to pudding marcepanowy z quinoy i migdałów, słodzony łyżką miodu (lub w wersji wegańskiej ksylitolem/ syropem z agawy/ innym zamiennikiem(...)wcześniej należy je kilka razy dobrze wymieszać. Rano dodajemy do nich sok wiśniowy, mieszamy i odstawiamy na kolejne parę godzin, przed samym podaniem mieszamy z odrobiną soku z kiszonych buraczków. W kokosach robimy dziurkę, aby odlać wodę kokosową (zostawiamy ją, przyda się do puddingu marcepanowego). Następnie przy pomocy noża z piłką (lub innego tego rodzaju przyrządu) nacinamy rowek
Quinoa Raz!Serdecznie:) Od jakiegoś czasu mam przyjemność współpracować z firmą ORZECH . Firma ta posiada w swoje ofercie bardzo duży asortyment przetworów i produktów warzywnych i owocowych. ORZECH oferuje nam min. buraczki, ogórki,pieczarki,sałatki, patisony, pikle,powidła,sosy. Ja w swojej paczce,którą dostałam od firmy ORZECH znalazłam: SAŁATKA PATISONOWA http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/salatka-z-patisona Idealnie nadaje się(...)wędlin. SKŁADNIKI: Składniki: patisony (39%), woda, cukier, marchew (8%), ocet spirytusowy, papryka (4%), cebula (3%), sól, olej rzepakowy, przyprawy w tym gorczyca. ZASMAŻANE BURACZKI http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/zasmazane-buraczki Idealnie pasują do duszonego,pieczonego,smażonego mięsa, do dań obiadowych czy ryb. SKŁADNIKI: buraki ćwikłowe (60%), woda, cebula, cukier, olej rzepakowy, ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana, sól
Gotowanie Patkiburaczek zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika. Pieczemy buraki, oczywiście w zależności od wielkości, około godziny. Ja wybieram do pieczenia raczej małe lub średnie egzemplarze. Po upieczeniu, taki burak jest jeszcze bardziej słodki. Dlaczego warto jeść buraki? Przede wszystkim, doskonale smakują właśnie teraz. Świetnie również wpływają na trawienie, więc jeśli macie problemy z zaparciem, to warto buraczki
Mieszam w Garnkuburaczka, kurkumy i kakao. Hania pomagała mi przewracać, a że jest leworęczna, to wyglądało to przekomicznie. Też próbowałam lewą ręką, ale kompletnie mi nie wychodziło. Hello Wiosno! Składniki: 3 szklanki mąki 1 ½ szklanki mleka 1⅓ szklanki wody mineralnej gazowanej 3 jajka szczypta soli 60 g roztopionego masła oraz: ½ - ¾ szklanki rozdrobnionego szpinaku (rozmrożonego) ½ szklanki soku z buraczków
bistro mamamielony z kaszą gryczaną, ziemniaki, buraczki słodko kwaśne i kompot :) Proste i dobre jedzenie dla każdego, jeżeli ktoś lubi zwykłe domowe dania :) Ziemniaki gotujemy w łupinach, buraczki serwujemy ze słoika w spiżarni lub ze sklepu :) ... Mięso mielone z szynki jest za "chude" na kotlety, dodałem więc ugotowaną kaszę, oczywiście jajka, sól, pieprz ziołowy, majeranek
chleba naszegoniebanalny i "na wypasie". Wówczas zyskują miano dania wyrafinowanego. Proponuję Wam śniadaniowe tosty z pysznymi dodatkami. W moich tostach znalazły się: ser camembert, szynka dojrzewająca ( parmeńska lub inna ), czerwony buraczek oraz dżem z rokitnika. Tosty z serem camembert sprawdzają się doskonale, jako weekendowe śniadanie. Kuszą kolorem i zapachem. Dodatek prozdrowotnego dżemu z rokitnika Łowicz wszystkie smaki doskonale się kompensują. Domownicy(...)kolację z przyjaciółmi. Zachwytom nie powinno być końca. Składniki: ( na 2 tosty ) 4 kromki pieczywa tostowego pełnoziarnistego 1 okrągły ser camembert ( około 70 g ) 1 mały czerwony buraczek 2 plastry szynki dojrzewającej ( parmeńska, prosciutto ) 2 łyżeczki dżemu z rokitnika Łowicz 1 łyżeczka masła Wykonanie: Buraczka umyć, osuszyć i obrać ze skróy. Następnie pokroić w bardzo cienkie plasterki. Ser kamember pokroić
kolorowotorcikowojabłka, którą podawałam do gotowanego schabu. Polecam też inne dania z burakiem: – Śledziowa sałatka z buraczkami – Sałatki z buraka à la caprese – sałatka z marynowanych buraczków, sera i pestek słonecznika – Surówka z kiszonego buraka i jabłka – zakwas z buraków Składniki na sałatkę z buraka, 1 porcja: 1 burak pieczony lub gotowany ¼ sera typu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDuszona łopatka w sosie własnym Zima , to okres , kiedy u nas w domu mają zejście wszelkie duszone mięsiwa , najlepiej w sosie własnym . Oczywiście z ziemniaczkami , buraczkami lub ogórem " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Takie menu , jak duszona łopatka nie przejdzie latem , jest zbyt ciężka , ale teraz(...)można doprawić . Zagęszczamy mąką , rozrobioną z wodą do lubianej konsystencji , doprowadzamy do wrzenia i możemy podawać " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Najlepsze z ziemniaczkami i buraczkami " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Smacznego ! Post Duszona łopatka w sosie własnym pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróży