Mówią że jedna jaskółka wiosny nie czyni ale jedna botwinka na talerzu dla mnie zdecydowanie tak :). Gdy pojawiają się w sklepie pierwsze młode buraczki nie mogę się oprzeć żeby tej zupy nie ugotować. Lubicie? Oto jak ja ją przyrządzam: Składniki: jeden duży lub dwa mniejsze pęczki botwinki 3 marchewki pietruszka (korzeń) kawałek selera 3 ziemniaki 2 litry bulionu(...)bulion, wkładamy seler i pietruszkę. Wsypujemy pokrojoną marchewkę i ziemniaki i gotujemy do miękkości. Kiedy warzywa w bulionie są już gotowe wlewamy podgotowaną botwikę wrzucając też pokrojone liście i buraczki. Doprawiamy do smaku wciskają też ząbek czosnku. Dodajemy posiekany koperek. W wersji wypasionej zabielamy zupkę śmietaną – każdemu z osobna na talerzu. Ziemniaki można też zastąpić ugotowanym (oczywiscie osobno
Mama z miastaTakie buraczki to bardzo szybki sposób na warzywny dodatek do obiadu. Idealny szczególnie do mięsa z sosem, o słodko-kwaśnym smaku. Składniki na 2 osoby: 2 średniej wielkości czerwone buraki sól, cukier, ocet jabłkowy, olej/ oliwa Buraki kupuję ugotowane - można je dostać(...)większości marketów a na pewno można je kupić na targu. Idealne rozwiązanie na zabiegane dni. Kupione w markecie są zafoliowane więc spokojnie mogą poleżeć w lodówce kilka tygodni. Buraczki należy obrać i pokroić w równą kostkę. Przełożyć do miski. Dodać odrobinę soli, cukru, skropić octem oraz oliwą i wymieszać. Następnie odstawić na 10-15 minut do przegryzienia się smaków
Ze smakiem bez glutenuKotlety schabowe to klasyczny niedzielny obiad większości Polaków. Podawany zazwyczaj z ziemniakami i kapustą zasmażaną lub buraczkami. Ja mojego schabowego podałam z purre ziemniaczanym i buraczkami. Składniki: 6 kotletów schabowych z kością 2 jajka mąka pszenna do oprószenia bułka tarta do panierowania smalec sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, naciąć błonkę by mięso
magiczna kuchnia KasiDomowej cukierni Ewy :) Składniki: 50 g kakao 175 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g drobnego cukru do wypieków 250 g ugotowanych buraczków, zmiksowanych na puree 3 duże(...)jajka 200 g oleju 100 g czekolady deserowej czekolady Czekoladę drobno posiekać, odstawić. Do naczynia przesiać mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać, odłożyć. Puree z ugotowanych buraczków, jajka i olej dokładnie zmiksować. Dodać przesiane suche składniki i wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką, tylko do połączenia. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem
Domowa cukiernia EwyTUTAJ ) 5. Piersi kurczaka wraz z dodatkiem buraczków podane z białym ryżem (przepis TUTAJ ) 6. Pasta z pieczonym burakiem, koperkiem i serkiem naturalnym (przepis TUTAJ ) 7. Buraczki po belwedersku wraz z dodatkiem rodzynek (przepis TUTAJ ) 8. Brownie z burakami - puszyste, miękkie i bardzo smaczne! (przepis TUTAJ ) 9. Koktajl z burakami, jabłkami i grejpfrutem (przepis TUTAJ
Ugotowaćmundurkach buraków 2 czubate łyżki kupnego chrzanu ze słoika sok i skórka starta z połowy cytryny szczypta soli pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Jak przygotować ćwikłę z chrzanem? Buraczki obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać z chrzanem, cytryną, solą(...)pieprzem. Podawać schłodzone w lodówce. Część ćwikły można włożyć do małych słoików i zapasteryzować, żeby mieć na przyszłość, gotując słoiki we wrzątku przez minimum 45 minut. Artykuł Ćwikła – buraczki z chrzanem pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiataneWołowina po burgundzku jest idealna na niedzielny lub świąteczny obiad. Mamy tu duże, rozpływające się w ustach kawałki mięsa, aromatyczne grzyby i kremowy, pomidorowy sos. Polecam z ziemniakami i buraczkami z chrzanem. Smacznego ! ------------------------------------------------------------------------ Liczba porcji: 4 Czas przygotowania : 3,5 godziny ------------------------------------------------------------------------ SKŁADNIKI: 800 g wołowiny bez kości 200 g wędzonego boczku 3 ząbki czosnku 300 g pieczarek(...)bazylią, mieszamy , doprawiamy ewentualnie do smaku i chwilę jeszcze dusimy, aby składniki dokładnie się połączyły. Porcje wołowiny rozkładamy na talerzach, posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy z ziemniakami oraz buraczkami z chrzanem. Smacznego
Moja Książka KucharskaSAŁATKA Z BURACZKÓW NA ZIMĘ Duma z własnej kuchni, czyli domowe przetwory z owoców i warzyw : owoce w słodko kwaśnej marynacie, zakwaszane warzywa, kiszonki, sałatki(...)przyprawiane po domowemu ocet i olej i wiele innych przetworów, które potwierdzają, że przygotowywanie domowych zapraw może być sztuką - takie radosne wspomnienie lata. Dzisiaj przedstawiam przepis na sałatkę z buraczków na zimę, z papryką oraz cebulą. W sam raz do obiadu. Polecam! SKŁADNIKI: 6kg buraków 1kg czerwonej papryki 7 dużych cebul 1/2 litra octu 10% 6 szklanek wody
Moja Książka KucharskaProdukty, które odkwaszają organizm to większość warzyw. Jednymi z najlepszych odkwaszaczy organizmu są czerwone buraczki, w każdej postaci. Jeden z przepisów na buraki publikowaliśmy np. w poście: Buraczki z bazylią a o wyższości pieczeni nad kotletem schabowym i różnymi innym mięsami też już się rozwodziliśmy. Przejrzyj bloga. Zauważ, że jeśli z talerza usuniesz węglowodany
Dieta Rozdzielna i Zdrowierzepakowego 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki sok z jednej limonki 2 łyżki soku z kiszonych buraczków sos z ostrych papryczek (dowolny, może być piri-pir, habanero itp) kilka czarnych oliwek kilka mini marchewek pół pęczka szczypiorku Wykonanie: Ziemniaki, groszek i marchewkę gotujemy w osolonej(...)smaku majonez o lekkiej konsystencji i ładnej żółtej barwie. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, doprawiamy sokiem z limonki i ostrym sosem (według uznania) i dokładnie mieszamy z sokiem z buraczków, aby uzyskać ładny różowy kolor. Groszek (kilka ziarenek zostawiamy do dekoracji) blendujemy ze smaczliwką na gładkie zielone puree w razie potrzeby trochę doprawiamy solą. Quinoę i osobno soczewicę
Quinoa Raz!wątróbki. Klasyczna wersja z kuchni izraelskiej to drobno posiekana wątróbka, którą wcześniej smażyliśmy z cebulką, podawana z posiekanym jajkiem i buraczkami. Jest coś atawistycznego w krwawych czerwonych buraczkach podawanych jako dodatek do mięsa, ale ja wolę dodawać wiśnie i miksować wątróbkę. Wtedy ma lepszą konsystencję i nie trzeba tak dokładnie czyścić surowych wątróbek, co nie jest moją ulubioną
Ugotowane pozamiatanesmaczliwka 600 gram ziemniaków 200 gram mrożonego zielonego groszku Hortex 200 gram mrożonych mini marchewek Hortex 2 łyżeczki kurkumy 7 - 8 łyżek majonezu 1 łyżka soku z kiszonych buraczków 200 ml 100% soku Grejpfrut Rubinowy Hortex 2 cytryny 1 żółta papryczka pepperoni 8 - 10 czarnych oliwek 5 - 6 przepiórczych jaj pół łyżki klarowanego masła 1 łyżka zielonego pieprzu(...)zostawiamy do przestygnięcia. Krewetki obgotowujemy przez kilka minut, a następnie zalewamy sokiem z grejpfrutów i odstawiamy na minimum pół godziny. Majonez mieszamy z sokiem z kiszonych buraczków, aby nadać mu ładny różowy odcień. Quinoę łączymy z jedną, lub dwiema łyżkami majonezu, ważne żeby dać go tyle, aby quinoa nie była zbyt luźna (dobrze gdy majonez jest dość
Quinoa Raz!Dodajemy posiekany czosnek, i cienko pokrojone plastry buraczków-solimy i podsmażamy 5 minut.Następnie dodajemy posiekane łodyżki Wlewamy wino i całkowicie go odparowujemy. Wlewamy bulion i gotujemy, aż buraczki i ziemniaki będą miękkie, ale nierozpadające się. Doprawiamy octem, cukrem, pieprzem, majerankiem (słodko-kwaśno), dodajemy posiekany koperek. Na suchej patelni przesmażamy szynkę ( np. szwarcwaldzką lub inna -długo dojrzewającą). Zupę
Kopystką po garachdodatkami - owocami, nasionami chia i rodzynkami. Pudding w kolorze liliowym przygotowałam na bazie nasion szałwii hiszpańskiej (chia) i mleka kokosowego, z dodatkiem soku wiśniowego i buraczanego (sok z buraczków nadaje bardzo ładną barwę) Drugi, w kolorze kremowym, to pudding marcepanowy z quinoy i migdałów, słodzony łyżką miodu (lub w wersji wegańskiej ksylitolem/ syropem z agawy/ innym zamiennikiem(...)wcześniej należy je kilka razy dobrze wymieszać. Rano dodajemy do nich sok wiśniowy, mieszamy i odstawiamy na kolejne parę godzin, przed samym podaniem mieszamy z odrobiną soku z kiszonych buraczków. W kokosach robimy dziurkę, aby odlać wodę kokosową (zostawiamy ją, przyda się do puddingu marcepanowego). Następnie przy pomocy noża z piłką (lub innego tego rodzaju przyrządu) nacinamy rowek
Quinoa Raz!Serdecznie:) Od jakiegoś czasu mam przyjemność współpracować z firmą ORZECH . Firma ta posiada w swoje ofercie bardzo duży asortyment przetworów i produktów warzywnych i owocowych. ORZECH oferuje nam min. buraczki, ogórki,pieczarki,sałatki, patisony, pikle,powidła,sosy. Ja w swojej paczce,którą dostałam od firmy ORZECH znalazłam: SAŁATKA PATISONOWA http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/salatka-z-patisona Idealnie nadaje się(...)wędlin. SKŁADNIKI: Składniki: patisony (39%), woda, cukier, marchew (8%), ocet spirytusowy, papryka (4%), cebula (3%), sól, olej rzepakowy, przyprawy w tym gorczyca. ZASMAŻANE BURACZKI http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/zasmazane-buraczki Idealnie pasują do duszonego,pieczonego,smażonego mięsa, do dań obiadowych czy ryb. SKŁADNIKI: buraki ćwikłowe (60%), woda, cebula, cukier, olej rzepakowy, ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana, sól
Gotowanie Patki