buraczki - 4888 przepisów (strona:101/326)

Barszcz czerwony z kiszonych buraków 118

barszcz okazał się strzałem w dziesiątkę. Do tego domowe uszka i kolejna świąteczna potrawa gotowa! Składniki na około 3 litry zupy: 1 porcja UKISZONYCH BURAKÓW (z 1 kg buraczków) 1 i 1/2 litra wody 3 marchewki, obrane i pokrojone w mniejsze części 1 pietruszka, obrana i pokrojona w mniejsze części 1/2 pora, pokrojonego w mniejsze części 1 cebula, opieczona(...)marchewkę, pietruszkę, cebulę, pora, natkę pietruszki. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pod przykryciem przez około 45 minut na minimalnym ogniu. 2. Warzywa wyjmujemy z wywaru, dodajemy ukiszone buraczki wraz z sokiem. Dodajemy majeranek, obrany i pokrojony czosnek, sok jabłkowy, pieprz, cukier, oliwę i sól do smaku. Mieszamy i zagotowujemy na bardzo małym ogniu przez około pół godziny

Życie ze smakiem
Wigilijny barszcz czerwony z pieczonych buraków (bez zakwasu). 291

Całość gotować około 1 godzinę, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec jeszcze raz sprawdzić smak - w razie konieczności uzupełnić sól. Odstawić, a gdy lekko przestygnie - odcedzić.  Przygotowanie buraczków. 2 kg buraków wyszorować ostrą stroną gąbki (nie obierać) i zawinąć szczelnie w folię aluminiową. Włożyć na blaszkę do nagrzanego piekarnika i piec przez około 90 minut(...)pieprzu ziarnistego 1 łyżka octu 2 łyżki majeranku sól  pieprz Wykonanie: Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oliwy.  W garnku zagotować bulion, dodać do niego wcześniej przygotowane buraczki. Gotować 10 minut. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i pieprz ziarnisty oraz cebulę. Gotować jeszcze 5 minut. Wyłączyć palnik.  Barszcz odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce

Poezja Smaków - blog kulinarny
Aromatyczna zupa buraczkowa 129

ziele angielskie, a ostrości i charakteru nadaje jej spora ilość imbiru. Taka zupa fantastycznie wpisuje się w jesienno - zimową atmosferę, jest lekka, a jednocześnie cudownie rozgrzewająca. Aromatyczny krem z buraczków kojarzy mi się także ze świętami oraz właśnie ze Skandynawią, chyba głównie przez owoce jałowca użyte w przepisie.  Gorąco polecam tę pyszną, aromatyczną zupę buraczkową - jestem pewna(...)czosnku rozgniecione 2 gwiazdki anyżu kilka owoców jałowca kila ziarenek ziela angielskiego pół łyżeczki gałki muszkatołowej około 3 cm świeżego imbiru startego na tarce o drobnych oczkach 500g ugotowanych buraczków (użyłam gotowych - 1 opakowanie), pokrojonych na mniejsze kawałki 500ml bulionu warzywnego 1 łyżka octu z czerwonego wina 1 łyżka wódki lub ginu sól, pieprz kwaśna śmietana lub jogurt grecki

Codzienne Gotowanie
Gulasz sojowy z marchewką 191

smaczne danie, którego przygotowanie zajmuje zaledwie 15 min! Szybki obiad, odpowiedni zarówno dla wegan jak i wegetarian. Świetnie smakuje z ziemniakami, kaszą lub ryżem, do tego pyszna surówka lub buraczki i obiad gotowy!  Składniki (porcja dla 2 osób): kotlety sojowe 6 szt, marchew 2 szt, cebula 0,5 szt, czosnek 1 ząbek, bulion warzywny 2 szklanki, natka pietruszki(...)posiekaną natkę pietruszki, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko razem mieszamy. Gdy marchew będzie miękka, gulasz jest gotowy! Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie duszone ziemniaczki i buraczki

kulinarne odsłony pati
Carpaccio z buraka 340

folii i pozostawiamy do wystudzenia. Zimne buraczki obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Najlepiej wykorzystać do tego tarkę/mandolinę taką jak do krojenia ogórków na mizerię. Pokrojone buraczki układamy na talerzu, skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy świeżo mielonym pieprzem i startym na drobnych oczkach serem. Przystawkę możemy udekorować np. rukolą. Smacznego Zapraszam Was również do sklepu Dajar

PatiGotuje
Sałatka śledziowa z buraczkami 281

gazetki (choć na stole było dużo więcej potraw)-polecam ją nie tylko na wigilię ale również na inne okazje bo jest naprawdę pyszna..... Składniki: 3 śledzie matjasy 3 buraczki 1 marchewka 1 jabłko  pół cebuli majonez sól pieprz Na zalewę ok 0.5l wody 6-7 łyżek octu 10% Cebula pokrojona w plastry 2 listki laurowe 3 ziela(...)Przygotowanie: Składniki zalewy dajemy do garnka i zagotowujemy,odstawiamy do wystygnięcia.Śledzie moczymy w wodzie ok 2 godzin,po tym czasie wkładamy je na noc (można dłużej)do zalewy . Buraczki i marchewkę gotujemy w skórkach do miękkości obieramy i kroimy w kostkę,jabłko i cebulkę również obieramy i kroimy w kostkę dodajemy śledzie wyjęte z zalewy i pokrojone

Swojskie jedzonko
Sałatka śledziowa z domowym majonezem 221

delikatniejszy no i zdrowszy bo nie pakujemy dodatkowej chemii . Dziś polecam bardzo smaczną można powiedzieć klasyczną, sałatkę śledziową w nowoczesnym wydaniu, podaną w szklanych pucharkach i ułożoną warstwowo z buraczkami i wyrazistym w smaku serem oraz czerwoną fasolką, jest pyszna ! Może kogoś zainspiruję na nadchodzące święta ?  Składniki: 2 pieczone lub gotowane buraki 6 filetów śledziowych z zalewy olejowej(...)żółtka jaj od „szczęśliwych kurek” ¾ szklanki oleju rzepakowego Wielkopolski 1 łyżeczka musztardy delikatesowej 1 łyżka octu ½ łyżeczki cukru ¼ łyżeczki soli Dekoracja: natka pietruszki Sposób wykonania: Ugotowane lub upieczone buraczki obrać ze skórki, pokroić w kostkę, tak samo czerwoną cebulę, fasolkę osączyć z zalewy, wszystkie czerwone warzywa oprószyć solą i pieprzem do smaku, wymieszać w miseczce. Jajka obrać ze skorupek

Wanilia i Kardamon
Buraczane brownie 140

Brownie już zaistniało na tym blogu, ale ty razem to odsłona nieco warzywna.  Pyszne lekkie, jakże inne od klasycznego brownie. Buraczki nadają wilgotności.  Mimo iż użyłam czekolady mocno gorzkiej bo 73% dzieciom bardzo ciasto smakowało.  Szybkie do zrobienia i nie może się nie udać. Polecamy gorąco całą naszą rodziną. Ciasto upiekłam w kwadratowej blaszce o długości(...)brązowego cukru 3 duże jajka 150 g mąki pszennej (użyłam 50 g mąki pszennej i 100 g mąki pszennej razowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia  250 g ugotowanych buraczków (nie solonych) startych na drobnych oczkach, lub zblendowanych 50 g orzechów włoskich Masło rozpuścić i do gorącego dodać czekoladę. Nie podgrzewać.  Czekoladę wymieszać do powstania gęstego

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Buraczane ciasto czekoladowe 174

posypałam je cukrem pudrem. Źródło przepisu Składniki: 50 g kakao 175 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g drobnego cukru do wypieków 250 g ugotowanych buraczków, zmiksowanych na puree 3 duże jajka 200 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego 100 g deserowej lub gorzkiej czekolady bardzo drobno posiekanej cukier puder do posypania Wszystkie(...)składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia przesiać mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać, odłożyć. W malakserze (lub blenderem) zmiksować do gładkości puree z ugotowanych buraczków, jajka i olej. Do zmiksowanych mokrych składników dodać przesiane suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Dodać drobniutko posiekaną czekoladę, wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć

Czerwień i błękit
Roladki z kakrówki z grzybami 179

Zostało mi trochę grzybów więc przesmażyłam je z cebulką i tak powstał farsz do roladek z karkówki. Takie rolady z grzybami bardzo dobrze smakują. Do roladek podałam kluski i buraczki . składniki: 1,2 kg karkówki 450 g oczyszczonych grzybów, u mnie podgrzybki i koźlaki 1 duża cebula sól,pieprz 2 listki laurowe 750 ml gorącej wody 2-3 łyżki(...)rozmieszać mąkę i wlać do wywaru w którym dusiły się roladki. Zagotować aby sos zgęstniał. Doprawić do smaku. Do sosu ponownie włożyć roladki. Gotowe roladki podałam z kluskami i buraczkami

Monia miesza i gotuje
Risotto z Botwinką 100

patelni wlewać po jednej chochli bulionu, za każdym razem aż wchłonie go ryż. Botwinkę umyć osuszyć. Oddzielnie posiekać buraczki, łodygi i liście. Kiedy ryż stanie się miękki, wrzucamy buraczki, po 3-4 minutach łodygi na jedną minutę, na koniec liście, masło i ser. Wszystko wymieszać. Gotowe, można się zajadać

Trufelkowo
Chłodnik z botwinką 131

naturalny (400 ml) 2 ząbki czosnku sól pieprz sok z cytryny 6 jajek ugotowanych na twardo (najlepiej od szczęśliwych kurek:))   Wykonanie: Liście botwiny, buraczki i łodygi umyć, buraczki obrać, wszystko pokroić drobno, gotować w niewielkiej ilości wody ok 10 minut od zagotowania. Zdjąć z ognia i przestudzić. Ogórki obrać i pokroić wraz z rzodkiewkami w drobną kostkę

Trufelkowo
Buraczane muffinki z czekoladowym nadzieniem 133

buraczków ćwikłowych 20 dag cukru trzcinowego 5 gram kakao 17 dag mąki 8 gram proszku do pieczenia 3 jajka ¾ szklanki oleju 1 czekolada gorzka tłuszcz do foremek Wykonanie: Buraczki obrać, pokroić i zmiksować z olejem i jajkami. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier i jeszcze raz zmiksować. Foremki sylikonowe posmarować tłuszczem, napełnić ¾ foremki ciastem, ułożyć pokrojoną czekoladę

Tradycyjna Kuchnia
Zrazy wołowe – roladki śląskie 262

woda smalec do smażenia (ewentualnie masło klarowane lub olej) mąka do obtoczenia zrazów sól, pieprz do podania: kasza gryczana lub kluski śląskie do podania: ogórki kiszone, modra kapusta lub buraczki listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 kg wołowiny zrazówki* (6 plastrów) 6 czubatych łyżeczek musztardy sarepskiej 6 szerokich lub 12 cienkich plastrów boczku 2 duże cebule(...)woda smalec do smażenia (ewentualnie masło klarowane lub olej) mąka do obtoczenia zrazów sól, pieprz do podania: kasza gryczana lub kluski śląskie do podania: ogórki kiszone, modra kapusta lub buraczki'; document.write(" "); Mięso kroimy na plastry o grubości 1-1,5 cm. Przez folię spożywczą (streczową) lub przez foliowy woreczek rozbijamy wołowinę na cienkie kotlety. Posypujemy pieprzem z obu stron

Poezja smaku
Zupa Botwinka 79

SKŁADNIKI: 2 średnie marchewki 1 duża pietruszka 1.8 l. bulionu 0.5kg botwinki z buraczkami 1 łyżeczka mąki pszennej 200ml śmietany(...)cytryny (około pół) sól pieprz WYKONANIE: 1.Do wywaru wrzucić marchewkę i pietruszkę startą na grubych oczkach. 2.Gotować aż delikatnie zmięknie. Botwinkę dokładnie umyć i posiekać, buraczki obrać i zetrzeć na tarce. Całość dodać do wywaru. Gotować do miękkości. 3.Dodać sok z cytryny 4.Mąkę i śmietanę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, wlać do zupy. 5.Doprawić solą

Dziś Ja gotuje