buraczki - 4888 przepisów (strona:98/326)

Chłodnik litewski 340

posiekanego 4 ogórki gruntowe 4 jajka ugotowane na twardo 2 ząbki czosnku sól czarny pieprz 1 łyżka octu Przygotowanie: Botwinę i buraczki myjemy i kroimy w drobną kostkę. Buraczki zalewamy 200 ml wody i gotujemy 10 minut. Po tym czasie dorzucamy botwinę, gotujemy razem 5 minut. Studzimy. W kolejnym etapie dodajemy kefir oraz śmietanę. Ogórka obieramy ze skóry

Życie zaczyna się w kuchni
Chłodnik z botwinki. Chłodnik litewski idealny na upały. 174

propozycja obiadowa na zbliżające się lato i upały. Kiedy jest nam gorąco szukamy orzeźwienia, wtedy dobrym pomysłem jest pełen witamin chłodnik. Polecam :) Składniki - 1 duży pęczek botwinki wraz z buraczkami - 1 ogórek zielony - 2 ogórki kiszone, lub małosolne - pęczek rzodkiewek - pęczek koperku - pół pęczka zielonej cebulki(...)szczypiorku - 600 ml maślanki  lub zsiadłego mleka - 200 ml gęstej śmietany 18 % - 1 ząbek czosnku - 2 łyżeczki soku z cytryny - sól, pieprz, cukier Wykonanie Z botwinki odcinam buraczki, obieram ze skórki i ścieram na tarce o dużych oczkach. Liście i łodyżki drobno szatkuję. Przekładam do garnka, zalewam wodą ( tak aby tylko przykryła botwinkę ) i gotuję ok. 10 minut

Kuchnia z widokiem na ogród
Omlet z 3-ch z kabaczkiem - porcja dla dwojga 207

Omlet z kabaczkiem jest przepyszny i w tym tygodniu zrobiłam go już 3 raz. Tym razem dodałam do niego 3 bardzo zdrowe składniki: liście czerwonych buraczków czyli botwinkę, świeże kiełki soi i świeżą zieloną soję w fasolkach (do kupienia jako mrożonka). Sam kabaczek jest też przecież zdrowym warzywem, nie wspominając oczywiście o pomidorach. Dodatek jogurtu sprawia, że omlet jest(...)jajeczną. Rozprowadzić równomiernie na dnie. Omlet przykryć pokrywką i nie zwiększać ognia bo omlet się przypali. Po 2-3 minutach podnieść pokrywkę, rozłożyć na omlecie pocięte w paski liście buraczków i fasolki soi a na środku ułożyć ćwiartki pomidorków. Oprószyć je solą lub maggi w proszku. Rozłożyć na omlecie też kiełki soi. Przykryć. Gdy omlet od spodu jest ładnie

Sztuka gotowania w/g Samiry
Tarta z botwinką i serem feta 115

przyjaciółmi albo lunch do pracy.   Składniki: Spód: 250 g mąki pszennej szczypta soli 175 g masła 60 ml zimnej wody Nadzienie: 100 g sera feta pęczek botwinki (buraczki, łodygi, liście) 2 ząbki czosnku 1 szalotka 20 g tartego parmezanu 4 jajka 100 ml gęstej śmietany 18 % 1 łyżka oliwy sól, pieprz Przygotowanie: Składniki na spód zagniatamy ręcznie(...)temperaturze 180 stopni, po czym zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy jeszcze 5-10 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy pokrojony w plasterki czosnek, szalotkę i młode buraczki tak aby zmiękły, około 5 minut. Po tym czasie dodajemy drobno pokrojone łodygi i liście botwinki, przyprawiamy solą, pieprzem i dusimy przez chwilę pod przykryciem. Jajka mieszamy ze śmietaną, parmezanem

Smakowity Blog Kulinarny
Naleśniki z samych jajek z pastą z buraczków i ciecierzycy 117

mąki. Szybko, zdrowo i smacznie. NALEŚNIKI Z SAMYCH JAJEK I PASTA Z BURACZKÓW I CIECIERZYCY Czas przygotowania 20 minut Składniki podane na jedną porcję Pasta 3 łyżki tartych buraczków 4 łyżki ciecierzycy 3-4 zielone oliwki 2 małe ogórki konserwowe 3-4 pomidorki koktajlowe Łyżka serka naturalnego Pieprz, sól Naleśniki Jajko Łyżka zmielonego siemienia lnianego Woda/mleko Pasta Połowę

HealthyCreations
BOTWINKA 172

doprowadzić do wrzenia i gotować ok 10min.  Botwinę dokładnie umyć, zwłaszcza liście. Posiekać, buraczki pokroić w paski. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać pokrojoną botwinę i gotować, aż buraczki zmiękną. Doprawić zupę cukrem, solą i pieprzem do smaku. Aby zaostrzyć smak i kolor możemy dodać 2 łyżki koncentratu buraczanego. Gotować jeszcze chwilę, a następnie zdjąć z ognia

Walijskie Pichcenie
przekładana sałatka śledziowa z burakiem i jabłkiem i wieloma innymi składnikami :D 142

spód salaterki wyłożyłam pokrojone płaty śledziowe. Kroiłam paski szerokości 1 cm. Wysypałam posiekaną w kostkę cebulkę czerwoną i wszystko przykryłam cienką warstwą majonezu i jogurtu. Na to wyłożyłam buraczki starte na jarzynówce, które uprzednio lekko posoliłam i dodałam kwasku. Przykryłam to cienką  warstwą majonezu. Na to wyłożyłam posiekane drobno  jabłko, warstwę majonezu - tym razem posoliłam i popieprzyłam(...)posypałam pokrojonym szczypiorkiem. Zanim poda się tę sałatkę, powinna się przegryźć kilka ładnych godzin w lodówce. Śledź musi wchłonąć sok z innych składników. Uwielbiam sałatkę śledziową z dodatkiem buraczków. Taką samą zrobię na święta :D będzie jak w sam raz jako....zakąska :D Ma dodatkowo ona motyw świąteczny: jajeczko :D Myślę, że następnym razem spróbuję dodać innych składników kukurydzę

Pieprzyć z Fantazją
przekładana sałatka ze śledzi i buraczków czerwonych 153

spód salaterki wyłożyłam pokrojone płaty śledziowe. Kroiłam paski szerokości 1 cm. Wysypałam posiekaną w kostkę cebulkę czerwoną i wszystko przykryłam cienką warstwą majonezu i jogurtu. Na to wyłożyłam buraczki starte na jarzynówce, które uprzednio lekko posoliłam i dodałam kwasku. Przykryłam to cienką  warstwą majonezu. Na to wyłożyłam posiekane drobno  jabłko, warstwę majonezu - tym razem posoliłam i popieprzyłam(...)posypałam pokrojonym szczypiorkiem. Zanim poda się tę sałatkę, powinna się przegryźć kilka ładnych godzin w lodówce. Śledź musi wchłonąć sok z innych składników. Uwielbiam sałatkę śledziową z dodatkiem buraczków. Taką samą zrobię na święta :D będzie jak w sam raz jako....zakąska :D Ma dodatkowo ona motyw świąteczny: jajeczko :D Następnym razem spróbuję dodać innych składników kukurydzę albo groszek

Pieprzyć z Fantazją
Pęczotto z botwinką i kurczakiem 135

ząbek czosnku, - przyprawy: sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Szklimy drobno pokrojoną cebulę na łyżeczce oleju. 2. Obieramy buraczki i kroimy w plastry. 3. Do cebuli dodajemy buraczki, kaszę i smażymy ok. 1-2 minuty. 4. Całość zalewamy 3/4 szklanki wody i gotujemy ok. 20 min. (najlepiej pod przykryciem). 5. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Zupa z botwinki 141

intensywny kolor z dodatkiem świeżej zieleniny rozwesela duszę Polecam! Składniki: 3/4 szklanki surowej kaszy jęczmiennej 1/2 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka 3 ziemniaki 400 g botwinki z buraczkami (2 pęczki) 3 ziarnka owocu jałowca 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 łyżki octu winnego 12 szklanek wody lub bulionu świeża pietruszka i koperek sól i pieprz(...)marchewkę obieramy i myjemy. Cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy, a marchewkę trzemy na dużych oczkach tarki. Liście botwinki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, a buraczki szorujemy. Liście kroimy w większe kawałki, a buraki trzemy na dużych oczkach tarki. Do większego garnka wrzucamy pokrojoną cebulę i ziemniaki, ziela angielskie, owoce jałowca, liście laurowe i surową kaszę

Lamarida.pl
Koktajl z botwinki 116

różowymi nitkami sa ogromne. Koi nerwy, jest lekkostrawna i odświeżająca. Najczęściej ląduje w zupie lub chłodniku. Świetnie sprawdzi się jako składnik koktajlu.. Oprócz listków dorzuciłam do koktajlu młode buraczki, stąd ten niesamowity kolor! Składniki(...)pęczek botwinki 1 marchew 1 banan 1 pomarańcza 2 plasterki mrożonej cytryny - opcjonalnie 1 szklanka wody mineralnej 1 łyżeczka oleju kokosowego Wykonanie: botwinkę dokładnie wypłukać z drobinek piasku, większe buraczki obrać, mniejsze wystarczy umyć umyć, obrać i rozdrobnić pozostałe składniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować do pożądanej konsystencji. Wypić natychmiast po przygotowaniu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sok z młodej botwiny i owoców 139

smaku, od tego który zazwyczaj przyrządzam, natomiast liście dodały ciekawej pikanterii. Wyszedł bardzo smaczny :) pęczek młodej botwinki (małe buraczki, łodygi i liście) 2 jabłka pomarańcza gałązka mięty Buraczki obieramy, łodygi kroimy na mniejsze kawałki. Liście dokladnie myjemy. Pomarańczę obieramy i dzielimy na cząstki. Jabłka przekrawamy. Wszystko wrzucamy do wyciskarki (lub sokowirówki). Powstały sok mieszamy i od razu podajemy

Mienta blog
Sałatka z burakami – prosta i smaczna 228

wprowadzenia buraków do codziennej diety, zwłaszcza, że niedługo pojawią się pyszne młode buraczki, które nie trzeba gotować kilku godzin, aby były miękkie. Jeśli natomiast mamy jeszcze zeszłoroczne buraczki, najlepiej ugotować je w większej ilości, a niewykorzystaną część zamrozić. Będą potem jak znalazł do innych potraw. Składniki: 2 średnie buraki 4 ogórki kiszone puszka groszku średnia cebula 4 jajka

e-PrzepisyKulinarne
Chłodnik litewski z awokado 147

dodatkiem w postaci awokado. Ale z nim, czy bez niego, musicie koniecznie spróbować. Na zbliżające się upalne dni, jak znalazł. Składniki na 4 porcje: 1 pęczek botwinki z większymi buraczkami 500 ml wywaru warzywnego 400 g kefiru 400 g śmietany 18% 2 małe ogórki gruntowe kilka szt. rzodkiewki połówka dojrzałego awokado 4 jajka 2 łyżki szczypiorku i koperku mały(...)czosnku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Aby uzyskać wywar, gotujemy włoszczyznę w osolonej wodzie. Kiedy warzywa będą miękkie, przecedzamy je przez sito, aby pozostał rzadki płyn. Dodajemy tam buraczki pokrojone w kostkę i gotujemy ok. 15 min. Następnie dorzucamy posiekane liście botwinki (wystarczą 3/4 garście) i trzymamy całość na małym ogniu jeszcze przez 5 min. Do przestygniętego wywaru

Pyszny Duet
Pyry z wiosennym gzikiem bez laktozy 189

ciepły wiosenny dzień? Składniki: pół szklanki ugotowanej czarnej quinoy 1 opakowanie t warogu półtłustego bez laktozy Mlekovita pół opakowania śmietany bez laktozy Mlekovita pół szklanki soku z kiszonych buraczków 5 rzodkiewek pół małej czerwonej cebuli kiełki (rzodkiewki(...)lucerny) świeży koperek świeża pietruszka kilka młodych ziemniaków 4 łyżki oleju lnianego sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Ziemniaki gotujemy z łupinkach. Twaróg mieszamy ze śmietaną i sokiem z kiszonych buraczków, łączymy z pokrojoną w kostkę cebulką i rzodkiewkami i siekaną zieleniną, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z quinoą, kiełkami i obranymi gorącymi ziemniaczkami, na koniec polewamy olejem lnianym

Quinoa Raz!

Proponowane wyszukiwania