buraczki - 4888 przepisów (strona:99/326)

Carpaccio z buraków 116

Ostatnio często królują u mnie buraczki. Pod każdą postacią. Chciałam spróbować podać je inaczej niż do tej pory. Dlatego kilka upiekłam i wystudziłam. Pokroiłam w bardzo cienkie plasterki. Dobrałam przyprawy pod swój smak i tak wyszła bardzo interesująca przystawka. Polecam! Składniki : * 2 pieczone lub ugotowane buraki * kilka liści rukoli  * garść płatków migdałowych  * łyżka soku z cytryny(...)bardzo cienkie plasterki. Ułożyć na talerzu. Dodać rukolę, oraz uprażone płatki migdałowe. Sok z cytryny, oliwę, cukier, sól i pieprz wymieszać aż do powstania gładkiej emulsji. Skropić nią buraczki. Podawać od razu

Magiczne Życie Marty
Koktajl z buraczka, banana i czerwonych owoców 141

Odżywczy, naładowany witaminami koktajl z czerwonego buraczka i owoców to świetna propozycja na przekąskę między posiłkami. Składniki: 100g ugotowanego buraczka 120g truskawek 320g arbuza 1 banan 1/2 szklanki lekko gazowanej wody 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: 1. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i pokroić na mniejsze części. 2. Buraczek i arbuza pokroić w grubszą kostkę(...)banana obrać i pokroić w plasterki. 3. Truskawki, arbuza, buraczek i banana wrzucić do malaksera, wlać wodę i zmiksować na koktajl. Doprawić  miodem, sokiem z cytryny i całość ponownie zmiksować. Podawać schłodzony

Szalona Kuchnia Eweliny
OBIADOWA SURÓWKA Z PIECZONYCH BURAKÓW 192

uwielbiam wszystko co "buraczane". Nigdy nie znudzi mi się barszcz ... gotuję go w tysiącach odmian. Domowe zasmażane buraczki są też moim ukochanym dodatkiem do obiadu. A dziś wersja buraczków na zimno, w formie surówki. Buraki wcześniej upiekłam w piekarniku, aby nie wypłukiwać ich wartości i smaku. Zrobione w ten sposób są smaczniejsze i zdrowsze, więc zachęcam do pieczenia

Walijskie Pichcenie
Wielkanocne buraczki z chrzanem 230

Buraczki z chrzanem to doskonały dodatek na wielkanocnym stole. Buraki możemy upiec w trakcie pieczenia świątecznych mięs, by oszczędzić czas. 2 średnie buraki 4 łyżeczki tartego chrzanu 0,5 łyżki miodu 1 łyżka oleju sól do smaku Buraki zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na godzinę. Jeśli mamy duże buraki możemy wydłużyć

Dieta bez mleka
Ciasto marchewkowo buraczane 134

świątecznym stole. Przepis dostałam o koleżanki z pracy, robiłam go wczoraj jest super. Składniki: Mąka pszenna 2 szklanki Jajka 3 szt. Cukier trzcinowy 1 szklanka Olej 1 szklanka Buraczki ćwikłowe starte 1 szklanka Marchewka starta 1 szklanka Proszek do pieczenia 2 łyżeczki Przyprawa do piernika 1 łyżka(...)Tłuszcz do formy Wiórki kokosowe do formy Cukier puder do posypki Wykonanie: Żółtka utrzeć z cukrem, wlać olej i dodać szczyptę soli. Następnie ucierać dalej i stopniowo dodawać marchewkę, buraczki, mąkę i proszek do pieczenia. Całość wymieszać z przyprawą do piernika i ubitą na sztywno pianą z białek. Przełożyć do podłużnej foremki posmarowanej tłuszczem i posypanej wiórkami. Piec

Tradycyjna Kuchnia
Buraczana babka wielkanocna 125

Pyszne ciasto na świąteczny stół. Przepis jest bardzo prosty, a babka udaje się zawsze. Składniki: Buraczki ćwikłowe ugotowane starte 2 szklanki Mąka pszenna 2 szklanki Cukier trzcinowy 1 ½ szklanki Jajka 4 szt. Proszek(...)pieczenia 2 łyżeczki musli ½ szklanki Cukier puder do posypki Wiórki kokosowe do formy Tłuszcz do formy Wykonanie: Żółtka utrzeć z cukrem, następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, buraczki i dobrze utrzeć. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą i wymieszać delikatnie łyżką. Dodać musli i jeszcze raz wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki z kominem. Piec w temperaturze

Tradycyjna Kuchnia
ŚWIĄTECZNA ĆWIKŁA Z CHRZANEM 261

smaku) szczypta kminku mielonego 1 duże winne jabłko, obrane starte na małych oczkach (ew.) ok. 1 łyżka cukru (do smaku) sól do smaku PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Dokładnie umyte buraczki zalewamy w garnku wodą i gotujemy do miękkości lub pieczemy 1 godz. 15 min w 180 stopniach. Ostudzone buraki obieramy, ścieramy na tarce i mieszamy z tartym chrzanem. Krok(...)starte jabłko, dokładnie mieszamy i podajemy do wielkanocnym mięs i wędlin. Tak przygotowana ćwikła, bez pasteryzowania przechowuje się około 3-4 tygodnie w lodówce.  Chrzan przed dodaniem do buraczków można sparzyć wrzątkiem. Aby wzbogacić jeszcze smak ćwikły, można dodać do niej około 1/2 szklanki kwasu z buraków (wina wówczas nie dodajemy). Smacznego :)  fot. Moja Książka Kucharska

Moja Książka Kucharska
Odjechane, fioletowe muffinki. Z buraczkiem i czekoladą... 156

Funky beet muffins' . Składniki: (oryginalnie - 6 dużych, a u mnie - spokojnie 10 mniejszych) 1 duże jajko 50ml oleju (3 łyżki) 30ml (2 łyżki) soku pomarańczowego, lub mleka 100g ugotowanych buraczków, osuszonych kuchennym, papierowym ręcznikiem i startych na tarce 100g m ą ki razowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka mixed spice(...)180stC. Przygotuj blaszkę na muffinki i 6 dużych, albo 10 małych (jak na cupcakes) papilotek. W sporej misce roztrzep widelcem jajko, olej i sok, lub mleko, a następnie wmieszaj buraczki. W osobnej misce wymieszaj makę, proszek do pieczenia, cukier i mixed spice. Wlej mokra mieszankę do suchych składników, wymieszaj delikatnie, ale szybko, wsypujac w międzyczasie groszki czekoladowe. Rozdziel pomiędzy

Lejdi of the house
Barszcz ukraiński 253

mniejsze ćwiartki kurczaka 1 korzeń pietruszki 2-3 marchewki 1/4 selera 3 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 2 kostki rosołowe 4-5 ziemniaków 2 szklanki ugotowanych i startych buraczków 1 szklanka pokrojonej białej kapusty 1 puszka białej fasoli 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku sól, pieprz 2 łyżki kwaśnej śmietany Sposób przygotowania: 1. Z kurczaka(...)ziela angielskiego oraz pokrojonej w plastry marchewki przygotować wywar. Dodać kostki rosołowe. 2. Do gotowego wywaru dodać pokrojone ziemniaki oraz kapustę. 3. Kiedy ziemniaki będą jeszcze lekko twardawe, dodać buraczki. Gotować do miękkości ziemniaków. 4. Pod koniec gotowania dodać odsączoną fasolkę. 5. Całość zabielić śmietaną, dodać natkę pietruszki oraz koper. Doprawić do smaku solą i pieprzem

A Ty Smakuj Mnie
Klasyczne kotlety mielone 161

następny dzień.   Klasyczne kotlety mielone to pozycja obowiązkowa w większości polskich domów. Receptura zazwyczaj jest podobna, a różnią się zazwyczaj dodatkami. Jedni wolą: buraczki, inni marchewkę z groszkiem a jeszcze inni mizerię i ziemniaki puree. Ja nie mam z tym problemu bo uwielbiam wszystkie konfiguracje.   Klasyczne kotlety mielone(...)bułce tartej.   Smaż na oleju na średniej temperaturze, około 5 minut z każdej strony.   Podawaj z ulubionymi dodatkami, u mnie: buraczki zasmażane i ziemniaki puree z natką pietruszki. Artykuł Klasyczne kotlety mielone pochodzi z serwisu Jakub Kuroń

kuron.com.pl
Tradycyjny obiad polskiej rodziny 142

mielonego: ½ kg mięsa mielonego wieprzowego 1 bułka czerstwa 1 łyżeczka przyprawy gyros 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól i pieprz do smaku 1 jajko bułka tarta do panierki Dodatkowe składniki: Buraczki ćwikłowe z własnej spiżarni Frytki Wykonanie mielonych: Bułkę namoczyć w wodzie i dobrze odcisnąć. Po czym dodać do mięsa, wbić jajko, dodać przyprawy i dokładnie(...)wyrobić masę. Formować mielone, obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, po czym odsączyć na ręczniku papierowym. Mielone najlepiej smakują z frytkami i surówką z buraczków ćwikłowych

Tradycyjna Kuchnia
Barszcz Czerwony z Uszkami 134

SKŁADNIKI: 30 dag buraków czerwonych 1 marchewka 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 6 ziarenek pieprzu koncentrat z buraczków odrobina soku z cytryny sól - według uznania(...)PRZYGOTOWANIE: Marchewkę i cebule obieramy kroimy w kawałki, zalewamy 1 litrem wody. Garnek nastawić do gotowania, dodajemy liście laurowe i pieprz. Gotujemy około 15 min. Na grubych oczkach szatkujemy buraczki oraz czosnek, dodajemy na garnka i gotujemy około 25min. Odcedzamy, dodajemy koncentrat,sól, oraz sok z cytryny. i jeszcze chwilę gotujemy. USZKA -uszka nadziałam pasztetem -skorzystałam ze standardowego przepisu

Dziś Ja gotuje
Sałatka z buraczków i serem feta 212

Składniki 4 buraczki średniej wielkości 100 g orzechów włoskich 1 cebula 1 cytryna 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki miodu 200 g sera feta 2-3 gałązki świeżej mięty sól i pieprz do smaku Wykonanie: Buraki umyć, zawinąć każdy osobno w folię aluminiową. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180° C na termoobiegu przez 50 minut, aż będą miękkie. Po wyjęciu(...)cytryny i olejem. Odstawiamy na kilka minut.Upieczone buraki obrać ze skórki, pokroić w kostkę przełożyć do szklanej miski.Uprażone orzechy również obieramy ze skórki siekamy na małe kawałki. Do buraczków dodać marynowaną cebulę, miód, przyprawić solą i pieprzem. Na koniec posypujemy sałatkę pokruszonym serem feta oraz orzechami. Odstawiamy w chłodne miejsce. Podajemy jako przystawkę do mięs. Smacznego

kgwjanczewo
Warstwowa sałatka śledziowa z gotowanymi buraczkami 140

pyszna! Składniki: 3 ziemniaki ugotowane, obrane i pokrojone w kostkę 3 duże marchewki – ugotowane, obrane i starte na tarce o grubych oczkach 5 płatów śledziowych w oleju słoik buraczków konserwowych lub 3 duże buraki ugotowane i starte na tarce o grubych oczkach 1/2 słoika ogórków konserwowych, pokrojonych w drobną kosteczkę puszka groszku czerwona cebula, drobno posiekana w kosteczkę(...)ścieramy na tarce słoik majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Śledzie wyjmujemy z zalewy i odsączamy, a następnie kroimy je w mniejsze paseczki. W szklanej misce układamy warstwami: ziemniaki, marchew, majonez, buraczki, śledzie, majonez, groszek, cebulka, ogórki, majonez, żółtka, białka, sól, pieprz i jeszcze raz majonez. Sałatkę schładzamy przez przynajmniej godzinę w lodówce. Smacznego! Przepis dodaję do akcji „Mama smaka

Życie ze smakiem
Wielkanocna babka majonezowa z buraczanym lukrem 164

aromatu sok.  Nie musicie wykorzystać wszystkiego soku, ja użyłam tylko 1 łyżeczki 1 łyżeczkę soku z buraczka wymieszać z kilkoma kroplami soku z cytryny i rozetrzeć z cukrem pudrem.  Możecie regulować gęstość lukru dodając cukru pudru, lub soku z buraczków.  Gotowym lukrem udekorujcie upieczoną babkę, lub posypcie cukrem pudrem. Powodzenia

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk

Proponowane wyszukiwania