buraczki - 4888 przepisów (strona:99/326)

Pęczotto z botwinką i kurczakiem 127

ząbek czosnku, - przyprawy: sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Szklimy drobno pokrojoną cebulę na łyżeczce oleju. 2. Obieramy buraczki i kroimy w plastry. 3. Do cebuli dodajemy buraczki, kaszę i smażymy ok. 1-2 minuty. 4. Całość zalewamy 3/4 szklanki wody i gotujemy ok. 20 min. (najlepiej pod przykryciem). 5. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Zupa z botwinki 129

intensywny kolor z dodatkiem świeżej zieleniny rozwesela duszę Polecam! Składniki: 3/4 szklanki surowej kaszy jęczmiennej 1/2 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka 3 ziemniaki 400 g botwinki z buraczkami (2 pęczki) 3 ziarnka owocu jałowca 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 łyżki octu winnego 12 szklanek wody lub bulionu świeża pietruszka i koperek sól i pieprz(...)marchewkę obieramy i myjemy. Cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy, a marchewkę trzemy na dużych oczkach tarki. Liście botwinki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, a buraczki szorujemy. Liście kroimy w większe kawałki, a buraki trzemy na dużych oczkach tarki. Do większego garnka wrzucamy pokrojoną cebulę i ziemniaki, ziela angielskie, owoce jałowca, liście laurowe i surową kaszę

Lamarida.pl
Koktajl z botwinki 103

różowymi nitkami sa ogromne. Koi nerwy, jest lekkostrawna i odświeżająca. Najczęściej ląduje w zupie lub chłodniku. Świetnie sprawdzi się jako składnik koktajlu.. Oprócz listków dorzuciłam do koktajlu młode buraczki, stąd ten niesamowity kolor! Składniki(...)pęczek botwinki 1 marchew 1 banan 1 pomarańcza 2 plasterki mrożonej cytryny - opcjonalnie 1 szklanka wody mineralnej 1 łyżeczka oleju kokosowego Wykonanie: botwinkę dokładnie wypłukać z drobinek piasku, większe buraczki obrać, mniejsze wystarczy umyć umyć, obrać i rozdrobnić pozostałe składniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować do pożądanej konsystencji. Wypić natychmiast po przygotowaniu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sok z młodej botwiny i owoców 132

smaku, od tego który zazwyczaj przyrządzam, natomiast liście dodały ciekawej pikanterii. Wyszedł bardzo smaczny :) pęczek młodej botwinki (małe buraczki, łodygi i liście) 2 jabłka pomarańcza gałązka mięty Buraczki obieramy, łodygi kroimy na mniejsze kawałki. Liście dokladnie myjemy. Pomarańczę obieramy i dzielimy na cząstki. Jabłka przekrawamy. Wszystko wrzucamy do wyciskarki (lub sokowirówki). Powstały sok mieszamy i od razu podajemy

Mienta blog
Sałatka z burakami – prosta i smaczna 213

wprowadzenia buraków do codziennej diety, zwłaszcza, że niedługo pojawią się pyszne młode buraczki, które nie trzeba gotować kilku godzin, aby były miękkie. Jeśli natomiast mamy jeszcze zeszłoroczne buraczki, najlepiej ugotować je w większej ilości, a niewykorzystaną część zamrozić. Będą potem jak znalazł do innych potraw. Składniki: 2 średnie buraki 4 ogórki kiszone puszka groszku średnia cebula 4 jajka

e-PrzepisyKulinarne
Chłodnik litewski z awokado 134

dodatkiem w postaci awokado. Ale z nim, czy bez niego, musicie koniecznie spróbować. Na zbliżające się upalne dni, jak znalazł. Składniki na 4 porcje: 1 pęczek botwinki z większymi buraczkami 500 ml wywaru warzywnego 400 g kefiru 400 g śmietany 18% 2 małe ogórki gruntowe kilka szt. rzodkiewki połówka dojrzałego awokado 4 jajka 2 łyżki szczypiorku i koperku mały(...)czosnku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Aby uzyskać wywar, gotujemy włoszczyznę w osolonej wodzie. Kiedy warzywa będą miękkie, przecedzamy je przez sito, aby pozostał rzadki płyn. Dodajemy tam buraczki pokrojone w kostkę i gotujemy ok. 15 min. Następnie dorzucamy posiekane liście botwinki (wystarczą 3/4 garście) i trzymamy całość na małym ogniu jeszcze przez 5 min. Do przestygniętego wywaru

Pyszny Duet
Pyry z wiosennym gzikiem bez laktozy 177

ciepły wiosenny dzień? Składniki: pół szklanki ugotowanej czarnej quinoy 1 opakowanie t warogu półtłustego bez laktozy Mlekovita pół opakowania śmietany bez laktozy Mlekovita pół szklanki soku z kiszonych buraczków 5 rzodkiewek pół małej czerwonej cebuli kiełki (rzodkiewki(...)lucerny) świeży koperek świeża pietruszka kilka młodych ziemniaków 4 łyżki oleju lnianego sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Ziemniaki gotujemy z łupinkach. Twaróg mieszamy ze śmietaną i sokiem z kiszonych buraczków, łączymy z pokrojoną w kostkę cebulką i rzodkiewkami i siekaną zieleniną, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z quinoą, kiełkami i obranymi gorącymi ziemniaczkami, na koniec polewamy olejem lnianym

Quinoa Raz!
Carpaccio z buraków 106

Ostatnio często królują u mnie buraczki. Pod każdą postacią. Chciałam spróbować podać je inaczej niż do tej pory. Dlatego kilka upiekłam i wystudziłam. Pokroiłam w bardzo cienkie plasterki. Dobrałam przyprawy pod swój smak i tak wyszła bardzo interesująca przystawka. Polecam! Składniki : * 2 pieczone lub ugotowane buraki * kilka liści rukoli  * garść płatków migdałowych  * łyżka soku z cytryny(...)bardzo cienkie plasterki. Ułożyć na talerzu. Dodać rukolę, oraz uprażone płatki migdałowe. Sok z cytryny, oliwę, cukier, sól i pieprz wymieszać aż do powstania gładkiej emulsji. Skropić nią buraczki. Podawać od razu

Magiczne Życie Marty
Koktajl z buraczka, banana i czerwonych owoców 131

Odżywczy, naładowany witaminami koktajl z czerwonego buraczka i owoców to świetna propozycja na przekąskę między posiłkami. Składniki: 100g ugotowanego buraczka 120g truskawek 320g arbuza 1 banan 1/2 szklanki lekko gazowanej wody 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: 1. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i pokroić na mniejsze części. 2. Buraczek i arbuza pokroić w grubszą kostkę(...)banana obrać i pokroić w plasterki. 3. Truskawki, arbuza, buraczek i banana wrzucić do malaksera, wlać wodę i zmiksować na koktajl. Doprawić  miodem, sokiem z cytryny i całość ponownie zmiksować. Podawać schłodzony

Szalona Kuchnia Eweliny
OBIADOWA SURÓWKA Z PIECZONYCH BURAKÓW 181

uwielbiam wszystko co "buraczane". Nigdy nie znudzi mi się barszcz ... gotuję go w tysiącach odmian. Domowe zasmażane buraczki są też moim ukochanym dodatkiem do obiadu. A dziś wersja buraczków na zimno, w formie surówki. Buraki wcześniej upiekłam w piekarniku, aby nie wypłukiwać ich wartości i smaku. Zrobione w ten sposób są smaczniejsze i zdrowsze, więc zachęcam do pieczenia

Walijskie Pichcenie
Wielkanocne buraczki z chrzanem 204

Buraczki z chrzanem to doskonały dodatek na wielkanocnym stole. Buraki możemy upiec w trakcie pieczenia świątecznych mięs, by oszczędzić czas. 2 średnie buraki 4 łyżeczki tartego chrzanu 0,5 łyżki miodu 1 łyżka oleju sól do smaku Buraki zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na godzinę. Jeśli mamy duże buraki możemy wydłużyć

Dieta bez mleka
Ciasto marchewkowo buraczane 127

świątecznym stole. Przepis dostałam o koleżanki z pracy, robiłam go wczoraj jest super. Składniki: Mąka pszenna 2 szklanki Jajka 3 szt. Cukier trzcinowy 1 szklanka Olej 1 szklanka Buraczki ćwikłowe starte 1 szklanka Marchewka starta 1 szklanka Proszek do pieczenia 2 łyżeczki Przyprawa do piernika 1 łyżka(...)Tłuszcz do formy Wiórki kokosowe do formy Cukier puder do posypki Wykonanie: Żółtka utrzeć z cukrem, wlać olej i dodać szczyptę soli. Następnie ucierać dalej i stopniowo dodawać marchewkę, buraczki, mąkę i proszek do pieczenia. Całość wymieszać z przyprawą do piernika i ubitą na sztywno pianą z białek. Przełożyć do podłużnej foremki posmarowanej tłuszczem i posypanej wiórkami. Piec

Tradycyjna Kuchnia
Buraczana babka wielkanocna 111

Pyszne ciasto na świąteczny stół. Przepis jest bardzo prosty, a babka udaje się zawsze. Składniki: Buraczki ćwikłowe ugotowane starte 2 szklanki Mąka pszenna 2 szklanki Cukier trzcinowy 1 ½ szklanki Jajka 4 szt. Proszek(...)pieczenia 2 łyżeczki musli ½ szklanki Cukier puder do posypki Wiórki kokosowe do formy Tłuszcz do formy Wykonanie: Żółtka utrzeć z cukrem, następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, buraczki i dobrze utrzeć. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą i wymieszać delikatnie łyżką. Dodać musli i jeszcze raz wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki z kominem. Piec w temperaturze

Tradycyjna Kuchnia
ŚWIĄTECZNA ĆWIKŁA Z CHRZANEM 251

smaku) szczypta kminku mielonego 1 duże winne jabłko, obrane starte na małych oczkach (ew.) ok. 1 łyżka cukru (do smaku) sól do smaku PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Dokładnie umyte buraczki zalewamy w garnku wodą i gotujemy do miękkości lub pieczemy 1 godz. 15 min w 180 stopniach. Ostudzone buraki obieramy, ścieramy na tarce i mieszamy z tartym chrzanem. Krok(...)starte jabłko, dokładnie mieszamy i podajemy do wielkanocnym mięs i wędlin. Tak przygotowana ćwikła, bez pasteryzowania przechowuje się około 3-4 tygodnie w lodówce.  Chrzan przed dodaniem do buraczków można sparzyć wrzątkiem. Aby wzbogacić jeszcze smak ćwikły, można dodać do niej około 1/2 szklanki kwasu z buraków (wina wówczas nie dodajemy). Smacznego :)  fot. Moja Książka Kucharska

Moja Książka Kucharska
Odjechane, fioletowe muffinki. Z buraczkiem i czekoladą... 145

Funky beet muffins' . Składniki: (oryginalnie - 6 dużych, a u mnie - spokojnie 10 mniejszych) 1 duże jajko 50ml oleju (3 łyżki) 30ml (2 łyżki) soku pomarańczowego, lub mleka 100g ugotowanych buraczków, osuszonych kuchennym, papierowym ręcznikiem i startych na tarce 100g m ą ki razowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka mixed spice(...)180stC. Przygotuj blaszkę na muffinki i 6 dużych, albo 10 małych (jak na cupcakes) papilotek. W sporej misce roztrzep widelcem jajko, olej i sok, lub mleko, a następnie wmieszaj buraczki. W osobnej misce wymieszaj makę, proszek do pieczenia, cukier i mixed spice. Wlej mokra mieszankę do suchych składników, wymieszaj delikatnie, ale szybko, wsypujac w międzyczasie groszki czekoladowe. Rozdziel pomiędzy

Lejdi of the house