buraczki - 4888 przepisów (strona:112/326)

Barszcz czerwony 215

jeśli wywar nabrał brunatnego koloru. Ostudzone buraki zetrzyj na grubych oczkach, 2/3 odłóż, będą pyszne buraczki jako dodatek do drugiego dania. Resztę włóż z powrotem do barszczu. Starte buraczki mają idealny kolor, więc jeśli barszcz stał się brązowy, po ich dodaniu nabierze właściwego, pożądanego koloru. Ja przygotowałam to dwa dni przed, a zimny barszcz trzymałam w tym czasie

Anioszek w kuchni
RISOTTO BURACZANE Z KASZY PERŁOWEJ 145

otrzymałam w prezencie od wydawnictwa Publicat. Jack Monroe mówi: ” Uwielbiam risotto. To uczta zarówno dla oczu, jak i dla podniebienia ” – ma rację! Takie risotto z dodatkiem buraczków nie tylko pięknie wygląda, ale i smakuje fenomenalnie! Jest świetnym pomysłem zarówno na zdrowy, smaczny obiad, jak i kolację na ciepło. Proponowany przez Jacka Monroe groszek zastąpiłam kiełkami lucerny(...)roztapiamy masło, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, szklimy. Wsypujemy wypłukaną wcześniej kaszę, przesmażamy, zalewamy bulionem i na bardzo wolnym ogniu gotujemy. Po ok. 15 minutach dodajemy bardzo drobno posiekane buraczki i na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas gotujemy ok. 25 minut ( aż kasza będzie miękka i pulchna ). Doprawiamy do smaku solą, pieporzem i odrobina soku z cytryny. Podajemy

Ostra na Słodko
KOPYTKA Z GRILLOWANYM SCHABEM -OBIAD DIETA 1500 KCAL. 147

kcal. 155 g.małych kopytem( ja zrobiłam z 3 ugotowanych średnich ziemniaków , 1 łyżki mąki pszennej i białko) 150 g.schabu wieprzowego sól pieprz dowolna,ulubiona przyprawa niepełna szklanka ugotowanych buraczków 150 g. 1 ogórek konserwowy 50 g. woda mineralna(...)ograniczeń ************************************************* Schab dobrze doprawić i upiec na grillu lub w folii w piekarniku ( jak wolicie).Podajemy z  ugotowanymi kopytkami , z wytworzonym sosem , z 1 łyżeczką Ziemi Piernikowej ,buraczkami posypane ziemią piernikową i ogórkiem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Surówka z buraków i kapusty 150

Tradycyjne składniki w dość nietypowym połączeniu. Składniki: 30 dag kiszonej kapusty 3 buraczki ćwikłowe 2 łyżki cukru oliwa Wykonanie: Ugotować buraczki, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę osączyć i drobno posiekać. Wymieszać składniki, przyprawić do smaku cukrem i polać oliwą

Tradycyjna Kuchnia
Odwrócona tarta z buraczkami 158

dziś postanowiłam przygotować pyszną odwróconą  tartę z buraczkami i serem feta . Buraki to kolejne moje ulubione warzywo, które stosunkowo często pojawia się w mojej kuchni. A ponieważ buraczki świetnie komponują się z serem feta, postanowiłam je połączyć w tej odwróconej tarcie. Odwrócona tarta (tarte tatin) to tarta w której w pierwszej kolejności karmelizuje się owoce

Codzienne Gotowanie
Kotlety mielone – najlepsze, najprostsze 236

Mielone kotlety z zasmażanymi buraczkami to klasyk. Nie znam chyba dziecka, które nie lubi ‘mielonków’. Kanapka z mielonym to sztandarowe danie zabieganych. My jako dorośli mielone mięso najczęściej spożywamy dzisiaj w formie hamburgerów. A nasze polskie mielone, naprawdę dobrze zrobione, podbiją nie tylko serca ale i podniebienia. Przy kupowaniu paczkowanego mielonego mięsa nigdy nie bierzcie żadnego, które(...)mięsa usmażonego w środku, usmażone kotlety wkładamy do naczynia żaroodpornego i na środkową półkę do piekarnika, na 10 minut. Podajemy z tym, z czym lubimy – ziemniaczanym purée, zasmażanymi buraczkami, ogórkiem kiszonym, ulubioną sałatką. Na drugi dzień można odsmażyć je, kładąc na patelnię z mieszanką wody i oleju – zostaną soczyste, a po odparowaniu wody odsmażą się na chrupiąco. Albo przeciąć

Karo in the Kitchen
sok witaminowy 148

składniki: 2 pomarańcze 1 cytryna 1 jabłko 2 małe marchewki 2 małe buraczki ok. 1-2 cm imbiru wykonanie: Jabłko, marchewki, buraczki i imbir obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i przeciskamy przez sokowirówkę lub wyciskarkę do warzyw i owoców. Z pomarańczy i cytryny wyciskamy sok. Dodajemy do wcześniej wyciśniętego soku i mieszamy

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka z buraków i sera korycińskiego 129

Buraczki, koszmar(...)dzieciństwa mojego męża Pawła. Wiele się musiałam nagadać, naprzekonywać i naprosić, by chociaż spróbował. I tak do końca nie jestem przekonana czy je lubi. Ważne, że je je :) Bo buraczki mimo, że nie mają wielu witamin, to zawierają: żelazo, wapń, magnez, potas. Są lekkostrawne i pobudzają trawienie. Powinno się spożywać, gdy jemy bardzo dużo chleba, ciasta czy mięsa. Pomagają

Marder&Marder Manufacture
Buraczki zasmażane 121

Tradycyjne buraczki zasmażane idealne na obiad z ziemniaczkami i mięskiem. Mniam, pycha. u Składniki: buraki około 1-1,5 kg 1 łyżka masła 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka mąki sól, pieprz, cukier Buraki dobrze umyć, przełożyć do garnka i gotować do miękkości. Następnie(...)obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę i na wolnym ogniu mieszać, aż zasmażka będzie miała lekko brązowy kolor. Dodać buraczki i podgrzewać. Przyprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny

talerz przyjemności
malinowy serniczek z buraka 126

maliny. Miały one podkreślić buraczany kolorek i nadać odrobinę słodyczy serniczkowi. Według mnie spełniły swoje zadanie. Czy i wy spróbowalibyście takiego połączenia? SKŁADNIKI: serek wiejski (opakowanie 150g) 1/2 małego buraczka 3 łyżki naturalnego jogurtu 4 łyżki płatków owsianych 2 garści malin garść migdałów garść jagód goji opcjonalnie słodzik WYKONANIE: buraczka obieramy i trzemy na tarce, na małych oczkach serek wiejski(...)odcedzamy, blendujemy z buraczkiem zblendowane składniki mieszamy z malinami, płatami, migdałami, jagodami i jogurtem całość przekładamy do formy do pieczenia pieczemy 15 min w 175 stopniach Dystans środkiem na wszelkie zło.  Jest ktoś chętny na "zwiedzanie" Świątecznego Jarmarku we Wrocławiu

healthy dreams
Buraczki zasmażane 142

Buraczki to wspaniały dodatek do mięs, lubię je w każdej postaci np. marynowane, w postaci surówek na zimno ale najbardziej na ciepło zasmażane. Buraczki zasmażane Składniki: - 500 g buraków - 200 ml śmietany 18% - koncentrat buraczany - sól - pieprz - kwasek cytrynowy - mąka - 1 łyżka masła - cukier Przygotowanie: Buraki myjemy, gotujemy do miękkości. Po wystygnięciu obieramy ze skóry i trzemy

Kulinarne życie
Chłodnik litewski Roberta Makłowicza 164

Makłowicza ale dodałam jeszcze rzodkiewkę i wyszedł pyszny. Na pewno jeszcze powtórzę bo to dopiero początek lata.  Chłodnik litewski Roberta Makłowicza Składniki: - duży pęczek boćwiny wraz z małymi buraczkami - 2 ogórki zielone - 1/2 pęczka rzodkiewki - 1/2 szklanki(...)posiekanego koperku - 2 łyżki posiekanego szczypiorku - 2 jajka ugotowane na twardo - 1-2 ząbeki czosnku - 6 szklanek kefiru  - 1/2 szklanki kwaśnej śmietany - sól Przygotowanie: Boćwinkę płuczemy i siekamy, buraczki cieniutko obieramy i kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka, zalewamy niedużą ilością wody (ok. pół szklanki) i dusimy ok. 10 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Mieszamy z kefirem i śmietaną

Kulinarne życie
Zimowa pizza 157

chrupkości. Na wierzchu buraki i ser pleśniowy. Hmm ... Nie jestem fanką tego ostatniego... Tutaj smakował nieźle, ale z kozim byłaby jeszcze lepsza (moim zdaniem, rzecz jasna). Za to pieczone buraczki, mmm... Poezja.  Jeśli więc macie trochę czasu, zachęcam do wypróbowania przepisu. Pizza z burakami i serem pleśniowym Składniki: (na 3 pizze) spód: 350 g mąki pszennej(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i zioła. Połączyć. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą rozwałkować na okrąg nieco mniejszy niż średnica kamienia. Posmarować sosem, ułożyć plasterki buraczków, sera pleśniowego i cebuli, posypać pokrojonym w kostkę boczkiem, a na końcu startym żółtym serem. Piec w 180 st. C. przez 15-20 minut. Podawać gorącą. Smacznego! Zawsze sobie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Carpaccio z pieczonych buraków 211

jest upieczenie go w folii. Tylko tak przygotowany zachowuje cały aromat i smak, nic nie umyka do wody. Proste składniki, a prawdziwa uczta dla podniebienia. Składniki: 2-3 czerwone buraczki pestki z 1/3 granatu kawałek gorgonzoli lub  innego ulubionego sera   1 łyżka ciemnego octu balsamicznego 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka miodu sól, pieprz koperek Wykonanie: niezbyt duże(...)pokroić ostrym nożem w cienkie plasterki i ułożyć na talerzu w okrąg. Owoc granatu przeciąć na pół i wydobyć z części pestki z octu, miodu i oliwy przygotować winegret buraczki skropić winegretem, posypać pestkami granatu, pokruszonym serem i dowolną zielenią. Posolić i oprószyć pieprzem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!