właśnie proponujemy Wam pieczoną gęś, która jest idealną propozycją na zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Gęś zamarynowana w aromacie ziół i pomarańczy u nas była podana z ziemniakami i buraczkami, a pozostałe resztki śmiało możemy wykorzystać np. do farszu na pierogi, a z kości możemy ugotować aromatyczną zupę. Składniki: 1 gęś o wadze ok. 4,5 kg, skórka starta(...)godziny, co jakiś czas polewając wytapiającym się tłuszczem. Po tym czasie odsłonić ponownie gęś i dopiec przez ok. 15-20 minut do ładnego zrumienienia. Gęś podawać z ziemniakami i buraczkami. Ps. Tłuszcz w trakcie pieczenia warto zlewać do słoiczka i zostawić w lodówce, wykorzystując później do pieczenia i smażenia. Smacznego
Plate of JoyZaostrzyłam ją dodatkiem domowego kwasu buraczanego, ale nie jest to niezbędne. Można zupę doprawić większą ilością soku z cytryny. Polecam! składniki 1 pęczek botwinki - u mnie ze sporymi buraczkami 1 marchewka 1 pietruszka 2 ziemniaki (ok 200 g) ząbek(...)czosnku 1000 ml rosołu lub bulionu sok z cytryny parę łyżek kwasu buraczanego (opcjonalnie) pęczek koperku przygotowanie Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę obrać, umyć pokroić w kostkę. Botwinkę umyć. Buraczki obrać pokroić na mniejsze kawałki - np w półplasterki. Czerwone łodyżki buraczane też skroić. Wybrać najładniejsze liście, dowolną ilość, pokroić na mniejsze kawałki - nie za drobne odłożyć
Stare Garypara-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Czas na wiosenną zupę. Wprawdzie młode buraczki jeszcze są bardzo drogie(...)postanowiłam ugotować botwinkę. Składniki na 4 -6 porcji w zależności od ilości wywaru: 4 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler kawałek zielonego pora pęczek botwinki z małymi buraczkami 5 dużych buraków sól pieprz do smaku 2 kostki rosołowe 3 liście laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego ½ łyżeczka majeranku 3 łyżeczki octu winnego ½ łyżki cukru 5 – 6 ziemniaków pokrojonych w kostkę
Na słodko lub wytrawnieŚwietny przepis na tarte buraczki w zalewie octowej do słoiczka. Przepis wypróbowały wcześniej moja mama i bratowa. Buraczki są pyszne, niezbyt kwaśne, doskonałe również dla dzieci. Składniki: buraki ok. 3 kg Zalewa: 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku ¾ szklanka octu 10% 3 szklanki wody 1 szklanka cukru 7 liści laurowych 7 zieli angielskich 7 ziaren pieprzu 1 łyżka
Mama GotujeNowalijki już w sklepach :D trzeba korzystać Botwinka SKŁADNIKI pęczek botwinki (z bardzo małymi buraczkami) 1 średnia marchewka, mała pietruszki, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, kilka młodych ziemniaczków(...)litry wody 1 łyżka masła sól, pieprz, koperek 2 łyżki śmietany szczypiorek i mozzarella (lub feta) Botwinkę dokładnie opłukać i drobno posiekać. Jeśli botwinka ma buraczki należy je drobniutko pokroić tak aby ugotowały się w tym samym czasie co liście. Warzywa z włoszczyzny obrać i opłukać, gotować w wodzie do miękkości przez około pół godziny, dodając sól
MarciochaKucharzyzawinąć w sreberko i piec przez ok 1 h w piekarniku nastawionym na 180 stopni. po ostygnięciu zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulkę zeszklić na masełku dodać buraczki. Doprawić i dołożyć posiekany szczypiorek. Farsz pozostawić w lodówce. Farsz z grzybów: Suszone grzyby opłukać pod bieżącą wodą. Zalać zimna woda i odstawić na minimum(...)godziny. W nowej wodzie obgotować je minimum 30 minut. Na masełku zeszklić cebulkę, dodać grzyby i podsmażyć do odparowania wody. przyprawić i dodać posiekana pietruszkę. Tak jak farsz z buraczków ten tez najlepiej pozostawić przez kilka godzin w lodówce. ciasto wg znanego już przepisu http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/02/klasyczne-pierogi-ruskie.html Najlepszym rozmiarem do wycinania uszek jest kieliszek do szampana. Ciasto trzeba cienko
MarciochaKucharzyIdealne danie na upalne dni Letni chłodnik z botwinki SKŁADNIKI: pęczek botwinki z buraczkami(...)ogórki gruntowe posiekany świezy koperek szczypiorek 2 jajka ugotowane na twardo 2-3 zabki czosnku 500 ml jogurtu naturalnego sól, pieprz, lubczyk Botwinkę wypłukać i posiekać, buraczki cieniutko obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać niedużą ilością wody (ok. pół szklanki) i dusić ok. 10 min. Odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z jogurtem, dodać zgnieciony
MarciochaKucharzyzostawić na klika godzin. Ugotować do miękkości w tej samej wodzie z dodatkiem obranego czosnku i liści laurowych. W razie konieczności dolać wody. Buraczki umyć, obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Do wcześniej przygotowanego bulionu mięsnego d odać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, obraną pietruszkę, pokrojonego(...)paseczki pora. Następnie dodać posiekaną w drobną kosteczkę zeszkloną cebulę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Zagotować i dodać fasolkę wraz z wywarem, a po 5 minutach starte buraczki, natkę pietruszki. Jeszcze raz zagotować, zdjąć z ognia i wlać sok z cytryny (zatrzyma kolor zupy). Do zupy ewentualnie wg uznania wlać śmietanę wymieszaną z mąką
MarciochaKucharzyłyżek musztardy miodowej kilka gałązek świeżego tymianku 1 limonka 10 ziemniaków 3- 4 buraki 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżeczki miodu 2 szalotki sól pieprz Przygotowanie buraczki gotujemy, podobnie ziemniaki schab myjemy, osuszamy, doprawiamy(...)pieprzem, świeżym tymiankiem, skrapiamy sokiem z limonki, smarujemy musztardą, owijamy plasterkiem szynki przygotowujemy sos do sałatki- mieszamy majonez, mod oraz jogurt, doprawiamy pieprzem szalotki szatkujemy, wrzucamy do sosu ugotowane buraczki kroimy w kosteczki, wrzucamy do miseczki, zalewamy sosem ugotowane ziemniaczki odcedzamy, wrzucamy na patelnię z gorącą oliwą, obsmażamy, doprawiamy pieprzem schab smażymy z obu stron na odrobinie oliwy Podajemy
Luźna Kuchniaburaczki i jaja zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Składniki ułożyć kolejno warstwami, począwszy od spodu: śledzie; cebulka; sól i pieprz; majonez; ziemniaki; sól i pieprz; buraczki; majonez; jajka; Sałatkę można posypać zieleniną (koperek, pietruszka lub szczypiorek), wówczas wygląda bardziej efektownie
In my kitchenprzyprawy: kolendrę i pieprz. Chwilkę podsmażać i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyłączyć gaz i całość dodać do buraczków. Odstawić w chłodne miejsce na około 2 godziny, żeby buraczki przeszły smakiem przypraw
Trzeci talerzGotowane buraczki nadziewane selerową surówką to doskonała przystawka do dań mięsnych. Szczególne świetnie pasuje do wielkanocnego obiadu. Dodatek do surówki suszonych owoców gojii lub żurawiny stanowi fajny akcent smakowy i dekoracyjny. Odrobina kiełków buraka podkreśla naturalny i wiosenny charakter przystawki. Składniki: /4 porcje/ 4 buraki ćwikłowe(...)cytryną . -Dodać majonez, chrzan, cześć owoców, doprawić do smaku solą i cukrem , wymieszać. -Wstawić do lodówki. -Bezpośrednio przed podaniem nakładać obficie sałatkę we wgłębienia wydrążonych buraczków. -Wierzch posypać kiełkami buraków, żurawiną lub owocami gojii
Zakamarki mojej kuchninajbardziej popularne mięsne danie w naszej polskiej kuchni. Pamiętam je już od wieku przedszkolnego, potem w szkolnej stołówce, w barach i restauracjach ............najczęściej z buraczkami lub marchewką czy z kiszoną kapustą. Najlepsze były jednak te domowe , które robiła mama. ..... Również dzisiaj chętnie , choć coraz rzadziej smażę mielone , ale już(...)obtoczyć w panierce i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zrumienienia. -Gotowe przełożyć na na papierowy ręcznik. -Kotleciki podawać z ulubionymi dodatkami / buraczki, marchew, kapusta i ogórek kiszony/. U mnie kotleciki podane z mixem sałatek /bez ziemniaczków i pieczywa ,ale jesli ktoś lubi
Zakamarki mojej kuchniaromatyczną mieszankę na ziemniaczanych łódeczkach. Wstaw do piekarnika na ok. 1 godz. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby ziemniaki upiec razem z pasztetem i wyjąć je trochę wcześniej. Buraczki: 3 średnie buraki 1 mała czerwona cebula 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny łyżka syropu klonowego sól, pieprz Buraki dokładnie opłucz, nie obieraj. W całości wrzuć(...)miękkości (ok. 30-40 min). Odcedź, polej zimną wodą. Obierz za skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i przełóż do miski buraczkami. Dodaj ocet lub sok z cytryny, syrop klonowy, sól, pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do „przegryzienia się”. Smacznego
Roślinna - blog wegańskicaprese'), podane z pestkami słonecznika, dyni i glassą balsamiczną. Innym razem, w restauracji greckiej, zamówiłam sałatkę z marynowanych buraczków, z roszponką i smażonymi kuleczkami fety - pycha! Jak widzicie, buraczki również bardzo lubią się z serami i w zależności, czy wykorzystamy mozzarellę, fetę, czy np. ser kozi, możemy odbyć kulinarną podróż do różnych krajów południowej Europy :) Jednak dziś pokażę
Chilli Czosnek i Oliwa