oraz ePrezenty Składniki 500 g makaronu spaghetti pomidorowego 8 łyżek startego parmezanu 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 namoczona w mleku czerstwa kajzerka bułka tarta 700 ml przecieru pomidorowego- passaty pomidorowej Jamar sól himalajska Stovit , pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, ostra papryka Sposób przygotowania: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Mięso przekładamy(...)żółtko od białka – żółtko dodajemy do mięsa, a białko ubijamy na sztywną pianę. Dodane do mielonego mięsa składniki wyrabiamy na jednolitą masę – jeżeli jest zbyt rzadka dodajemy łyżkę tartej bułki lub kaszy manny. Na koniec dodajemy pianę z białka i delikatnie mieszamy całość. Z powstałej masy przygotowujemy pulpety. Mięsną masę dzielimy na małe porcje z jednej łyżki mięsa powinien powstać
Podróż w kulinariaszczypta soli Farsz: 350-400 g mielonego mięsa drobiowego 1 cebula 2 ząbki czosnku po 1 łyżce posiekanego koperku i pietruszki sól i pieprz Dodatkowo: paluszki 2-3 jajka bułka tarta olej Cebulę kroimy w drobną kostkę. Do miski wkładamy mięso, łączymy z cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodajemy pietruszkę i/lub koperek, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy(...)czym całość przekrawamy na pół. Powinniśmy otrzymać dwa pierożki, każdy z wystającym paluszkiem. Jajka roztrzepujemy ze szczyptą soli i pieprzu. Połówki pierogów maczamy w jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy najlepiej we frytkownicy na niezbyt mocno rozgrzanym oleju. Źródło
Smaki Na Talerzuróżnej wersji. Bardzo je lubimy, są idealną alternatywą dla zwykłych kotletów, a do tego są łatwe i szybkie w wykonaniu. Można je podawać z ziemniaczkami i surówką lub w bułce w formie hamburgerów. Dziś polecam Wam świetny przepis na kruche i soczyste kotleciki z piersi kurczaka i cukinii. Coś pysznego !!! Składniki: 2 filety z kurczaka 1 niewielka młoda(...)mocno rumiany kolor *** *** Usmażone kotleciki odsączmy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu *** *** Podajemy na gorąco (chociaż na zimno też bardzo dobrze smakują), z ziemniakami i surówką lub w bułce jako hamburgery *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ MARYNOWANE KOTLETY SCHABOWE PRZEPIS TUTAJ KOTLETY SCHABOWE INACZEJ PRZEPIS
Blog z Apetytembiałka 180 g cukru Składniki na wiśniowy środek: 600 g wiśni 80 g cukru 1 budyń śmietankowy z cukrem 50 g blanszowanych migdałów siekanych -------------------- 1 czubata łyżka bułki tartej Wykonanie: Tortownicę o średnicy około 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wiśnie drylujemy. Przygotowujemy ciasto: Do miski wsypujemy składniki ciasta: mąkę, mąkę migdałową, mieloną wanilię, cukier i wkrajamy masło, które(...)będzie gęsta i błyszcząca. Cukier nie musi się podczas ubijania rozpuścić. Zrobi to podczas pieczenia. Gdy beza jest gotowa, wyciągamy ciasto z piekarnika. Równomiernie, po całej powierzchni, ciasto posypujemy bułką tartą. Następnie rozkładamy wiśnie. Na wiśniach rozkładamy bezę. Starajcie się nie dotknąć bezą blaszki. Ciasto będzie się łatwiej kroiło. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy
Smak mojego domubędzie mi bardzo miło. 😊 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 Składniki na kotlety: 1 kg ugotowanych ziemniaków 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 2 cebule Sól i pieprz do smaku Olej rzepakowy do smażenia Bułka tarta do panierki Składniki na sos pieczarkowy: 8 pieczarek 1 czerwona papryka 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki koperku drobno posiekanego 300 ml śmietany 18% Olej rzepakowy do smażenia(...)Cebulę obieramy i drobno kroimy ,podsmazam na oleju na złoty kolor. W miseczce łączymy wszystkie składniki kotletów i dokładnie mieszamy. Z porcji ziemniaczanej ,bierzemy kulkę (wielkość dowolną) ,obtaczamy w bułce ,lekko spłaszczaniu i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano. Przygotowanie sos; Cebulkę obieram i kroję drobno,czosnek przeciskam przez praskę . Pieczarki myję i kroję w plastry . Paprykę myję i drobno
Gotowanie Patkijakaš odmiana od zwykłego mielonego do obiadu. 30 dag.kapusty kiszonej 1 jajko sos piri-piri 1 duży ząbek czosnku Sól i pieprz Starty parmezan Odrobina ulubionej przyprawy bułka tarta Olej do smażenia ***************************** 1 .Mielone wymieszać z przyprawami ,sosem piri.Dodac zmieloną kapustę kiszoną i rozgnieciony czosnek , jajko i wyrobić na gładką masę.Dodać bułkę tartą i jeszcze
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipodawać z dowolnego rodzaju surówką - w mojej wersji z pomidorem i czerwoną cebulą. Składniki : - kalafior - biały ryż - pomidory - czerwona cebula - przyprawa curry - sól - pieprz ziołowy - bazylia - jajko - bułka tarta Przygotowanie 1. Kalafior podzielić na różyczki, umyć i następnie gotować w osolonej wodzie około 15 minut. 2. Ugotowany kalafior obtoczyć w jajku i następnie w bułce tartej. 3. Ryż
Kuchenne innowacjeproponuję. Jest w sam raz do tej wielkości kurczaka. Kurczak faszerowany Potrzebujemy Kurczak zagrodowy około 2kg Nadzienie do kurczaka 400g zmielonej piersi z indyka, 2 jajka, 2-3 łyżki bułki tartej lub dowolnej ugotowanej kaszy, 1-2 ząbki czosnku, 1 papryczka chili, garść liści pokrzywy, garść świeżego pokrojonego tymianku, 8-10 oliwek, sól, pieprz, ½ szklanki białego wina, wykałaczki, bawełniany sznurek(...)się w trakcie luzowania. Wyluzowany płaszcz kurczaka rozkładamy na desce, doprawiamy solą i pieprzem. Na skórze układamy liście pokrzywy albo szpinaku. Zmielone piersi indyka doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy żółtka, bułkę, tymianek, pokrojoną drobno papryczkę i czosnek. Wyrabiamy dokładnie jak farsz do mielonych kotletów. Pianę z białek ubijamy i dodajemy na końcu. Wykładamy farsz na rozłożony płaszcz z kurczaka upychając
Leśny Zakątekpuszki 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę mała cebulka drobno posiekana oliwa sól, pieprz, oregano suszone, bazylia suszona 500g mięsa mielonego kajzerka namoczona przez noc w wodzie jajko bułka tarta do obtoczenia klopsików olej do smażenia Przygotowanie: Mięso, kajzerkę, jajko, sól i pieprz wyrabiamy na gładka masę. Formujemy z niej małe kuleczki „na jeden kęs”. Obtaczamy(...)bułce tartej, a następnie podsmażamy do oleju by zrobiła się na niej chrupiąca skórka. Do garnka przelewamy pomidory, dodajemy sól, pieprz, oregano oraz bazylię. Wkładamy klopsiki i gotujemy około 15 minut by nieco wody odparowało a mięso doszło w środku. Cukinię za pomocą temperówki kroimy we wstążki, przekładamy do miski. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i oregano z bazylią
Życie ze smakiemwartości podczas gotowania, ale lepsze to niż nic. Pulpety gotujemy stosunkowo krótko i delikatnie. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka (może być też inne) 2 jajka 2 łyżki bułki tartej Sól Pieprz 1 łyżeczka czubrycy zielonej Duży pęczek natki pietruszki 1 łyżka almette śmietankowe Bulion/woda Wykonanie: Do mięsa mielonego dodajemy jajka, bułkę tartą, sól, pieprz, czubrycę i posiekaną pietruszkę
Smaki Ewyobiad polecam Wam również gołąbki bez zawijania . Składniki: Kotleciki: 500 g mięsa mielonego – u mnie z szynki wieprzowej 1/2 czerwonej cebuli 1 jajko M 2-3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego (użyłam takiej ) olej do podsmażenia kotlecików – użyłam rzepakowego od Woj-len Sos pomidorowy(...)suszonej bazylii 1/2 czerwonej cebuli olej do podsmażenia cebuli i czosnku – użyłam rzepakowego od Woj-len Przygotowanie: W misce mieszamy mięso mielone z jajkiem, posiekaną cebulką, przyprawami i bułką tartą (najpierw dodajemy mniej , masa nie ma być za sucha, ma się łatwo formować kotleciki). Z masy formujemy małe kotleciki. Obsmażamy je z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Przygotowujemy
Słodkie okruszkipachnący warzywami, cebulką! Mi najbardziej smakował na ciepło! 1 szklanka zielonej soczewicy 2 marchewki 1 pietruszka (korzeń) Kawałek selera 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 jajka 2-3 łyżki bułki tartej Przyprawy: Liść lubczyku Sól Pieprz Czosnek granulowany Wędzona czerwona papryka Zieloną soczewicę zalewamy wodą na 1 godzinę. Po tym czasie przelewamy zimną wodą, wsypujemy do garnka. Zalewamy 2 szklankami(...)rosołu. Do miski wkładamy soczewicę, kawałki marchewki, selera i pietruszki. Cebulę oraz czosnek siekamy na mniejsze kawałki, dodajemy do miski. Całość blend ujemy na gładką masę. Wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą. Masę dokładnie mieszamy łyżką. Na końcu przyprawiamy przyprawami. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 10*24 cm. Wygładzamy wierzch i obsypujemy pozostawianymi ziarnami soczewicy. Pieczemy
VioletoweKucharzeniepięknie się rozpuści. Jeśli lubicie botwinkę to z pewnością to danie przypadnie Wam do gustu. Składniki: 2 piersi z kurczaka, umyte, oczyszczone i pokrojone w mniejsze części jajko i bułka tarta do obtoczenia kurczaka pęczek botwinki – liście i buraczki kulka mozzarelli pokrojona w plastry – tyle samo ile plastrów kurczaka 100 ml śmietanki 30% sól, pieprz, łyżka posiekanego koperku(...)masło 100 ml bulionu warzywnego Przygotowanie: Kawałki kurczaka panierujemy w jajku i bułce, podsmażamy na patelni by skórka zrobiła się chrupiąca. Odkładamy je talerz. Liście botwinki dokładnie myjemy i kroimy w mniejsze części. Buraczki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy starte buraczki i chwilę podsmażamy. Dodajemy liście, posiekany koperek, wlewamy bulion, doprawiamy
Życie ze smakiemtypu greckiego (330 g) - W TEMP. POKOJOWEJ , 2 szklanki mąki, szklanka cukru, 3 jajka - W TEMP. POKOJOWEJ , 1/2 szklanki oleju, opakowanie cukru wanilinowego, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka bułki tartej, 1/2 kg czereśni z kompotu (można użyć innych owoców - również świeżych), cukier puder (opcjonalnie). Przygotowanie: Cukier ubijam z jajkami, dodaję do niego jogurt i olej, mieszam. Następnie wsypuję(...)masy mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy, dokładnie mieszam. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wylewam masę. Masę posypuję bułką tartą przesianą przez sitko. Na wierzchu układam owoce. Piekę przez godzinę w 180 stopniach (u mnie z termoobiegiem). Po przestygnięciu ciasta posypujemy je cukrem pudrem - jeśli go używamy
JejKuchniamasła pozostałe: 50 g łososia wędzonego 6 pomidorków koktajlowych żółte i czerwone liście sałaty, szpinaku 1/2 cebula czerwona 1 ogórek małosolny 1 jajko 5 oliwek czarnych 3 rzodkiewki 1 bułka pełnoziarnista długa Omlet: Do miski wbijam jajka, rozbijam widelcem, dodaję jogurt, sól, pieprz, płatki owsiane, umyty i pokrojony szpinak . Na patelni rozpuszczam masło, wlewam masę jajeczną i na wolnym ogniu(...)smażę około 15-20 minut aż się zetnie. Bułkę kroję, wkładam w jej środek omlet, dodaję liście sałaty, szpinaku, pokrojone pomidorki, ogórek plastry, rzodkiewki, cebulę krążki, łososia. Jajko gotuję na twardo kroję na pół, dekoruję kropkami z oliwek, które zrobiłam za pomocą słomki. Na wykałaczkach robię dwa szaszłyki z pomidora, rzodkiewki, ogórka, oliwki
wesoła kuchnia