towarzystwie kaszy gryczanej prażonej i ogórków konserwowych lub kiszonych :) Składniki na ok. 4 porcje: Pulpety: ok. 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 mała cebula 1 jajko 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki sól i pieprz mąka do obtoczenia Sos: ok. 1 litra wody 250 g pieczarek 2 liście laurowe mała śmietana 18% sól i pieprz łyżka(...)suszonego majeranku łyżeczka suszonego oregano 2 łyżki sosu sojowego mąka do zagęszczenia sosu pęczek koperku Mięso, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko, bułkę tartą, mieloną paprykę, sól oraz pieprz wymieszać w misce. Ulepić niewielkie pulpeciki, każdy z nich obtoczyć w małej ilości mąki i podsmażyć na złoto na rozgrzanym tłuszczu. W garnku zagotować wodę, wrzucić podsmażone pulpety, pokrojone
Simply Foodkostkę 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 4 plastry schabu (ok. 1,5 cm każdy) 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki bułki tartej 2 jajka, roztrzepane 2 łyżki mleka 50 g masła, pokrojonego w kosteczkę 100 g żółtego sera startego na tarce sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Rozgrzej średnią patelnię na średnim(...)smaku. Schab rozbij tłuczkiem i natrzyj czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem z każdej strony. Obtocz mięso w mące, następnie w jajkach wymieszanych z mlekiem i na koniec w bułce tartej. Rozgrzej patelnię z 2 łyżkami oleju i obsmaż kotlety z każdej strony do zarumienienia, po czym przełóż je na blaszkę do pieczenia. Posyp kotlety masłem i włóż do piekarnika nagrzanego
karmelowymacie zbyt wiele czasu na przyrządzenie wymyślnego obiadu to polecam gorąco ten pomysł! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wołowego (lub wieprzowo-wołowego) 1 jajko 3 łyżki bułki tartej musztarda- około 2 łyżki 2 ogórki kiszone 1 cebula 10 dkg chudego boczku wędzonego Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra 1,5 szklanki wody 1 łyżeczka koncentratu(...)pomidorowego olej do smażenia 1 szklanka mąki do obtoczenia mięsa kilka pokruszonych suszonych grzybów *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką, musztardą i przyprawami- do smaku *** *** Ogórki, cebulę oraz wędzony boczek kroimy w kosteczkę *** *** Cebulkę, ogórki oraz boczek łączymy z mięsem *** *** Z mięsa formujemy roladki i obtaczamy je w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki z każdej
Blog z ApetytemZachęcam do przygotowania. Składniki na 4 porcje: 0,4 kg oczyszczonej wątróbki drobiowej 1 pęczek zielonej pietruszki 2 mniejsze cebule 6-7 średniej wielkości ziemniaków 2 łyżki bułki tartej 2 jajka sól, pieprz cząber Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Ostudzić i obrać ze skórki. Wątróbkę bardzo drobno pokroić. Natkę pietruszki umyć i drobno posiekać. Do wątróbki wbić(...)jajka, dodać posiekaną pietruszkę, wsypać bułkę tartą i masę przyprawić: solą, pieprzem oraz cząbrem. Składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w piórka. Ugotowane ziemniaki pokroić w plasterki. Na dno naczynia żaroodpornego przełożyć 1/3 części ziemniaków, następnie połowę pokrojonej cebuli, którą należy przyprawić solą oraz pieprzem i połowę farszu z wątróbki. Ponownie ułożyć ziemniaki, przyprawioną
Ugotowaćpudru 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki gęstej śmietany 18% Składniki na warstwę porzeczkową: 750g czerwonej porzeczki 4 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki bułki tartej Składniki na bezę: 6 białek 300g cukru 1 łyżka octu 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli Kruchy spód: Mąkę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder(...)ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 20minut w temperaturze 190ºC do zarumienienia. Warstwa owocowa : Porzeczki należy odszypułkować, dokładnie umyć i osuszyć. Wymieszać z cukrem pudrem, mąką ziemniaczaną i bułką tartą. Wyłożyć na zapieczony spód. Beza : Białka z solą ubić na puszystą pianę. Ciągle miksując porcjami dodawać cukier, do otrzymania gęstej, lśniącej piany. Kolejno dodać ocet i mąkę ziemniaczaną
Słodki ZakątekPodrzucam Wam dziś przepis na naprawdę szybkie jedzonko- zapiekana bułka z pomidorami. Składniki: półbagietka 1 pomidor malinowy 1 łyżka oliwy 1 ząbek czosnku sól i pieprz Przygotowanie: włącz piekarnik i rozgrzej do 180 stopni bułki przekrój na pół, połóż na blachę i wstaw do piekarnika na 10 minut w międzyczasie sparz pomidora, obierz go ze skóry, pokrój naprawdę drobno buły
Oka w rosole czyli KaFka gotujemargaryny Mus porzeczkowy: 3 szklanki czarnej porzeczki 1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka ) pół szklanki cukru Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około(...)Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy bułką tartą i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej i musu. 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy. 3. Mus: Porzeczki oczyszczamy, płuczemy
Izabelawkuchnimango i nutą pachnącej mięty to fajny pomysł na deser do kawki w gronie najbliższych. Składniki: Ciasto kruche: 300g mąki pszennej 125g masła ekstra 70g cukru pudru 1 jajko bułka tarta do posypania foremek masło do wysmarowania formy Mus z mango: 2 mango 100ml soku z mango 100ml wody 4 łyżki soku z limonki 4 łyżki cukru trzcinowego(...)jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wylepić foremki babeczek, wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. 2. Mus z mango: Mango obrać, pokroić na mniejsze kawałki, dodać cukier, wodę, sok z mango
Szalona Kuchnia Ewelinyłyżki śmietany 18%, 3 łyżki cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, Pianka: 4 białka, 1/3 szklanki cukru pudru, ½ łyżki mąki ziemniaczanej, Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej, ½ kg jagód świeżych lub mrożonych, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka cukru. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem i drożdżami. Dodaję żółtka, śmietanę, cukry oraz(...)proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wym. 24cm x24cm. Ciasto posypuję bułką tartą. Drugą część ciasta dzielę na mniejsze porcje i wykładam na godzinę do zamrażalnika. 2. Na ciasto na blaszce wykładam jagody. Owoce posypuję cukrem i cukrem waniliowym. 3. Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję
Tradycyjna kuchnia Kasinietypowego smakołyku. Chrupiące, przypominające kotlety z rozpuszczonym serem w środku to po prostu pychota. Polecam ten przepis każdemu. Kwiaty cukini - przepis (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI kwiaty cukini 2 jajka bułka tarta żółty ser olej do smażenia sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Z kwiatów cukini usunąć pręciki wraz z wystającymi listkami i opłukać pod bieżącą wodą. Osuszyć bardzo delikatnie i ułożyć na talerzu(...)każdego kwiatka włożyć kawałek żółtego sera Panierować najpierw w rozmąconym ze szczyptą soli jajku a następnie bułce tartej Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron na rumiano (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Czas smażenia jest bardzo krótki w końcu to tylko kwiatki ;) SMACZNEGO
zielonacukinkażółtka pół szklanki cukru pudru 2 płaskie małe łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki mielonego cynamonu Dodatkowo około 30 dag świeżych truskawek mąka pszenna do posypania stolnicy 1 łyżka bułki tartej Wykonanie: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny do schłodzenia. 2. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy do blaszki(...)wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą. Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i przekrawamy je na pół, następnie układamy je w rzędach na cieście. 3. Ciasto pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. 4. Gotowe studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę. Rady
IzabelawkuchniSkładniki: 700g mięsa mielonego u mnie z łopatki ale może też być mięso drobiowe Pół główki białej kapusty 2-3 duże pomidory, najlepiej malinowe 3 spore marchewki 1 jajko Bułka tarta Pęczek koperku Przyprawy- jakie lubimy Przygotowanie: Przyprawiamy mięso mielone wg uznania ok. 700g + jajko +2-3 łyżki bułki tartej i część tartej na małych oczkach marchewki. Uformować klopsiki
W garach u Gosileśnymi suszonymi borowikami 3 szklanki bulionu warzywnego (lub pół na pół z wodą) 1/2 czerwonej cebuli 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu 1/2 szklanki soli 3-4 łyżki bułki tartej olej do smażenia ulubiony sos* *Tak przygotowane kotlety można podawać w dowolnym sosie. Ja najczęściej podaję z sosem pomidorowym na bazie bulionu, grzybowym lub mięsnym. Dzisiejszy sos jest improwizacją(...)długo, aż całość ładnie nam zgęstnieje. Odstawiam do przestudzenia i przekładam za pomocą sitka do miski z mielonym. Do składników wbijamy całe jajko, dodajemy sól i pieprz oraz bułkę tartą i posiekaną cebulę. Całość mieszamy dokładnie ręką. W między czasie przygotowujemy sos. Z masy formujemy kotlety. Smażymy z obu stron na oleju (nie za mocno). Następnie przekładamy je do sosu
Słodkie okruszkiSkładniki: -schab -kapusta kiszona -marchewka -mąka -jajko -bułka tarta -sól -pieprz -liść laurowy -ziele angielskie -troszkę smalcu do smażenia kapusty -olej do smażenia kotletów Sposób przygotowania: Schab myjemy i kroimy w plastry grubości ok. 1 cm. Rozbijamy za pomocą tłuczka. Posypujemy solą i pieprzem. Następnie obtaczamy w mącę, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju na średnik ogniu
Magia jedzenia.sosie śmietankowo-szpinakowym. Dodatki oczywiście wedle uznania, u mnie kasza orkiszowa i ogóraski. składniki: 700 g mięsa mielonego z indyka, zmieliłam udziec 200 g świeżego szpinaku sól,pieprz 1 bułka kajzerka namoczona w mleku 750 ml wody 125 ml śmietanki 30 % 3 łyżki mąki pszennej Do zmielonego mięsa dodać odciśniętą bułkę, sól i pieprz do smaku. Masę dobrze wyrobić
Monia miesza i gotuje