cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% Na nadzienie truskawkowe: 350g truskawek skórka otarta z 1 cytryny 1/2 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: łyżka bułki tartej cukier puder do oprószenia Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy do niej cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone w drobną kostkę masło. Za pomocą noża siekamy masło z suchymi(...)arkuszami papieru. Za pomocą wałka rozwałkowujemy ciasto na cienki placek – maksymalnie 3 milimetry. Wycinany ciasto na wielkość blachy i dokładnie wyklejamy nim blachę. Na spód ciasta wysypujemy równomiernie bułkę tartą, na nią rozkładamy truskawki. Ze skrawków wykrawamy foremkami różne kształty i układamy na wierzch ciasta lub możemy pokroić ciasto w paski i zrobić na wierzchu kratownice. Wstawiamy ciasto
Smaczna Stronakuleczki): 500 g mielonej szynki wieprzowej 1 spora łyżka pasty miso 1 nieduża cebula 1 jajko Świeżo mielony czarny pieprz 2 łyżki panierki panko (może być również nasza rodzima bułka tarta) Kechup Sos barbecue lub Worcester Mieszanka tych dwóch ostatnich nadaje temu daniu pożądanego, oryginalnego smaku. Sama to dopiero niedawno odkryłam namiętnie oglądając programy, które japońska telewizja emituje w ramach(...)składniki oprócz kechupu i sosu. Wyrabiamy masę mięsną bardzo dokładnie, tak aby pasta miso idealnie się w niej rozprowadziła. Jeśli masa wydaje się zbyt miękka, można dodać panko (lub bułki tartej) – ma mieć taką konsystencję, aby bez problemu dało się z niej formować kulki o wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Po uformowaniu kuleczek umieszczamy je na rozgrzanej patelni i podsmażamy
Kate's Kitchenszklanki drobnego cukru lub cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 2,5 szklanki mąki pszennej około 40 dag truskawek odrobina masła i bułki tartej do wysmarowania foremki do pieczenia kruszonka do ciasta. 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 kostki mocno schłodzonego, pokrojonego na małe kawałeczki masła Wszystkie składniki zmiksować blenderem (kruszonka(...)godziny Po tym czasie zawartość miski dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem (używając haka do ciasta), aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy, ułożyć na górze truskawki (duże owoce najpierw przekroić na pół) i posypać kruszonką. Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu na około 25-30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec
Kulinaria - potrawy z różnych stron światainne sery. Ogranicza Was tylko wyobraźnia Gniazda z mielonego mięsa z pieczarkami i serem Składniki: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowina) 3 ząbki czosnku 1 jajko 4 łyżki bułki tartej ulubione przyprawy (u mnie papryka słodka, papryka ostra, mielone ziele angielskie) 500 g pieczarek łyżka masła 125 g mozzarelli lub innego sera pieprz sól Pieczarki ścinamy na cienkie plasterki(...)rondelku topimy masło, wrzucamy na nie pieczarki, solimy i dusimy aż odparuje cały płyn, a pieczarki się zezłocą. Do mięsa mielonego przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy. Dokładnie wyrabiamy. Z mięsa formujemy kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem co pieczenia. W kulkach robimy dziurki tworząc gniazda. Uzupełniamy je pieczarkami. Całość pieczemy około 40 minut
PatiGotujechwilkę poświęcić i ostatecznie zabrudzić jedno naczynie do zapiekania. W moim domu takie podanie pulpetów bardzo posmakowało. Polecam wypróbować. Składniki: Na pulpety: * 50 dkg dowolnego mięsa mielonego * 3 łyżki bułki tartej * 1 jajko * 1 mała cebula * 3-4 ząbki czosnku * przyprawy sól, pieprz Na sos: * 300 ml przecieru pomidorowego * 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego * 3/4 szklanki wody * 1/2 łyżeczki papryki(...)Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na złoty kolor na odrobinie oleju. Czosnek przecisnęłam przez praskę. Wszystko dodałam do mięsa mielonego. Wbiłam również jajko i dosypałam trochę bułki tartej. Przyprawiłam do smaku i wyrobiłam mięso z dodatkami na gładką masę. Uformowałam pulpety. 2. Do garnka wlałam przecier, wodę i koncentrat pomidorowy. Przecisnęłam czosnek, dodałam papryki i sól. Wszystko zagotowałam
Pieprzyć z Fantazjąchilli zielone 1 łodyga ,selera naciowego 1 mała cebulka 1 łyżeczka, mielonych ziaren kolendry 1 łyżeczka, granulowanego czosnku -suszonego 1 łyżeczka cukru sól do smaku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej mąka do obtaczania ( pszenna ) Kukurydzę odsączamy z zalewy . Warzywa siekamy drobniutko . Cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach . Całość łączymy z mielonym mięsem , dodając cukier, kolendrę , czosnek i sól(...)smaku . Wbijamy jajko , wsypujemy 2 łyżki bułki tartej i wlewamy 3 łyżki wody . Wyrabiamy , aż do połączenia składników . Formujemy dowolny kształt , byle nie za grube i nie za duże , bo się nie dopieką w środku . Obtaczamy w mące i smażymy na oleju , na złoty kolor . Gotowe ,serwować można ze wszystkim , ale najlepiej smakują z domowymi frytkami No i sosem czosnkowym
Ogrodnik w podróżykontrę stanowią podprażone, słone orzechy laskowe. Składniki: Rolada z sera koziego 100 gram Kilka moreli 1 gruszka Garść orzechów laskowych Pół niedużej czerwonej cebuli Pęczek botwinki 3-4 łyżki bułki tartej do panierowania sera 2-3 łyżki octu balsamicznego (lub łyżeczka miodu i 2 łyżki cytryny) 1 łyżka oleju Sól Pieprz Dresing Łyżka soku z cytryny Łyżka musztardy miodowej Łyżka(...)owoce na połówki. Mocno rozgrzej patelnię i przez około dwie minuty grilluj na niej owoce ułożone przecięciem do patelni. Zdejmij z patelni. Krok 4 Teraz ser. Do miseczki wsyp bułkę tartą. Pokrój kozi ser na krążki grubości centymetra i zwilż wodą z obydwu stron, po to, żeby panierka lepiej do nich przylegała. Dzięki panierce ser zarumieni się, będzie lekko chrupki
Niedzielny kucharzPierwszy raz poczynił je Przemek a potem to już piekłam i piekłam. Są pyszne, mięciutkie, idealne na śniadanie, w środku prażona cebulka i chrupiące pestki dyni. Bułki robi się bardzo łatwo i szybko wyrastają, potem tylko upiec i zajadamy. Zachęciłam do wypieków? zapraszam. Bułki śniadaniowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniestanowią podprażone, słone orzechy laskowe. Składniki: Rolada z sera koziego 100 gram Kilka moreli 1 gruszka Garść orzechów laskowych Pół niedużej czerwonej cebuli Pęczek botwinki 3-4 łyżki bułki tartej do panierowania sera 2-3 łyżki octu balsamicznego (lub łyżeczka miodu i 2 łyżki cytryny) 1 łyżka oleju Sól Pieprz Dresing Łyżka soku z cytryny Łyżka musztardy miodowej Łyżka(...)owoce na połówki. Mocno rozgrzej patelnię i przez około dwie minuty grilluj na niej owoce ułożone przecięciem do patelni. Zdejmij z patelni. Krok 4 Teraz ser. Do miseczki wsyp bułkę tartą. Pokrój kozi ser na krążki grubości centymetra i zwilż wodą z obydwu stron, po to, żeby panierka lepiej do nich przylegała. Dzięki panierce ser zarumieni się, będzie lekko chrupki
Niedzielny kucharzciasto. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia (możesz pominąć ten krok jak używasz silikonowych). Połowę ciasta rozłożyć na dnie formy. Aby mieć pewność, że unikniesz zakalca polecam posypać spód odrobiną bułki tartej (stary trik mojej babci, dzięki temu bułka pochłania soki). Truskawki pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z mąką ziemniaczaną. Rozłożyć na spodzie ciasta. Drugą połowę ciasta pokruszyć na owocach
Fabryka pomysłówpudru Diamant 1 cukier waniliowy 4 żółtka 2 łyżki śmietany 18 % 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 4 jabłka kilka łodyg rabarbaru cynamon cukier do posypania owoców 3 łyżki bułki tartej cukier puder Diamant do posypania ciasta Z podanych składników wyrabiamy ciasto i dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem(...)pieczenia i posypujemy bułką tartą. Na ciasto rozkładamy równomiernie pokrojony rabarbar i jabłka obrane i starte na grubej tarce, posypujemy cynamonem i cukrem , przykrywamy drugim plackiem. Pieczemy około godziny w temp. 180 stopni. Jak ciasto przestygnie to posypujemy cukrem pudrem Diamant . SMACZNEGO
Kuchnia u Bietkicałej rodziny. Polecam. Spróbujcie. Składniki: 0,460 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 100 g białego ryżu 1 młoda kapusta 1/2 dużej cebuli 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki olej do podsmażenia Przygotowanie: Cebulę siekam i podsmażam na oleju. Z młodej kapusty odrywam większe liście. Kapustę(...)kapusty dodaję ugotowany wcześniej ryż (zimny), mięso mielone, podsmażoną cebulę, wbijam 1 jajko i dodaję przyprawy (sól, pieprz i słodką czerwoną paprykę). Całość wstępnie mieszam, na koniec dodaję bułkę tartą i znów mieszam (ja mieszam wszystko ręcznie). Z masy formuję kotlety (wolę mniejsze, wtedy mam pewność, że gołąbki się nie rozpadną). Podsmażam delikatnie z obu stron (robię
Słodkie okruszkisoczystego kurczaka, który w towarzystwie chrupiących szparagów i delikatnego sera smakuje rewelacyjnie. Składniki: 600g fileta z kurczaka 9-10 szparagów 6 grubszych plasterków mozzarelli przyprawa do kurczaka olej jajka bułka tarta Wykonanie: 1. Filety z kurczaka pociąć na plastry (u mnie wyszło 6), a następnie rozbić delikatnie tłuczkiem. Z dwóch stron oprószyć przyprawą do kurczaka. 2. Szparagi umyć, odłamać twarde(...)odpowiadającą mniej więcej długości plastra mięsa. 3. Na każdy plaster fileta ułożyć plaster sera, po 3 docięte szparagi i zwinąć w roladkę. 4. Następnie obtoczyć w rozkłóconym jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor
Szalona Kuchnia Ewelinyzobacz TUTAJ" 200 gram, cukier 1 szklanka, aromat migdałowy 3 krople, mąka tortowa 1, 3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, rabarbar 70 dag, cukier 2 łyżki, tarta bułka 3 łyżki kruszonka: palma Murzynek Bielmar "zobacz TUTAJ" 150 gram, cukier 100 gram, mąka krupczatka 1,5-2 szklanki składniki temperatura pokojowa = miękką palmę, cukier, jajka, aromat migdałowy mikserem(...)przesianą mąkę tortową z proszkiem do pieczenia i zmiksować na gładką masę dość gęstą tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia, w formie rozsmarować ciasto, wierzch ciasta posypać tartą bułką rabarbar umyć przed obieraniem i wytrzeć do sucha, obrany pokroić na większe kawałki i wyłożyć na cieście, posypać cukrem z podanych składników mikserem utrzeć drobną kruszonkę i rozsypać na rabarbarze
W Mojej Kuchni Lubięksiążki i niezawodny wujek Google. :D Oto pierwszy z pomysłów na wykorzystanie Zottarelli. Szynka z mozzarellą 10 plasterków szynki 1 opakowanie serka Mozzarella sól pieprz 1 jajko (do panierki) bułka tarta (do panierki) mąka (do panierki) Serek wyjąć z opakowania i odsączyć z zalewy. Pokroić na 10 mniejszych plasterków. Szynkę wyłożyć na stół. Na każdą dać jeden plasterek serka mozzarella(...)Przyprawić każdy szczyptą soli i pieprzu. Lekko zawinąć, obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej z obu stron. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zrumienienia panierki. Podawać ciepłe. Smacznego
Gotuję Testuję