bułki - 33926 przepisów (strona:808/2262)

Kotlety mielone z oscypkiem 132

trzeba, a smak przypadnie do gustu wielbicielom tego sera. Składniki 500 mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 oscypka 1 jajko 1 żółtko 5 łyżek bułki tartej mąka olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie Do mięsa mielonego dodajemy posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na dużych oczkach ser, jajko, żółtko, bułkę tartą. Masę dokładnie wyrabiamy

R'n'G Kitchen
Pyszny pasztet z cukinii 425

wypiek trafił do kosza. Ten drugi, z cukinii okazał się pysznym sukcesem. Smacznego. POTRZEBUJEMY 3 szklanki tartej cukinii 3 marchewki 3 cebule 1 łyżka startego imbiru 1,5 szklanki bułki tartej 200 gram sera żółtego 4 jajka pół szklanki oleju pół kostki masła sól, pieprz, kminek PRZYGOTOWANIE Cukinie, marchewki i cebulę oraz ser żółty i masło ścieramy ręcznie(...)pomocą robota. Białka ubijamy na pianę, a żółtka wrzucamy bezpośrednio do warzyw. Dokładamy oleju, imbiru i bułki tartej. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i doprawiamy. Dodajemy pianę z białek i lekko mieszamy. Całą masę przekładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut, aż się nasz pasztet zarumieni się z wierzchu. PORADY

Fleksitarianizm.pl
Kotlety mielone ze szpinakiem i fetą 182

mała cebula 1 jajko 1 czerstwa kajzerka namoczona w wodzie przyprawa do mięsa mielonego ok. 150 g świeżego szpinaku baby 1 duży ząbek czosnku ok. 150 g sera feta bułka tarta do obtoczenia kotletów   Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Wrzucić szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć, aż liście się skurczą. Zdjąć szpinak z patelni i odstawić(...)mięsa uformować na dłoni ułożonej w miseczkę placuszek, na nim położyć trochę fety i łyżeczkę szpinaku. Wierzch przykryć mniejszym placuszkiem z mięsa, zlepić dokładnie brzegi. Każdy kotlet obtoczyć w bułce tartej i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać na ciepło. U nas z ziemniakami  i fasolką szparagową

Simply Food
Babka z czerwoną porzeczką 126

oczyścić, opłukać, osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika, a następnie przełożyć do małej miseczki, wsypać łyżeczkę mąki pszennej i wymieszać. Formę do babki ( średnica 20 cm ) natłuścić i oprószyć tartą bułką lub mąką ( silikonowej formy nie trzeba natłuszczać ani oprószać mąką/tartą bułką ). Na dno przygotowanej formy wyłożyć około 1/4 ciasta ( tak aby ciasto zakryło dno ), na ciasto wyłożyć część

WSZYSTKO SMACZNE
Menu na tydzień: Dieta z pudełka i słoika 166

misie obfitości. My z pięciu przygotowanych dań zamroziliśmy dwa lancze w całości: hamburgery na piątek i makaron syczuański na czwartek. Burgery trafiły do zamrażalnika w całości, razem z bułką (ale bez warzyw). Mróz nic a nic nie szkodzi mięsu ani bułce, oczywiście pod warunkiem, że są dobrze zapakowane. Najlepszy sposób, to zawinąć burgery szczelnie w folę plastikową, a następnie zamknąć

Niedzielny kucharz
KLOPSIKI Z MAKARONEM W SOSIE PIECZARKOWYM 181

danie jednogarnkowe :).Klopsiki w sosie śmietankowym z dodatkiem pieczarek i pora.Sycące i pyszne danie. Polecam!! SKŁADNIKI 500g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 jajko cebula 2 łyżki bułki tartej łyżeczka musztardy ostrej słodka papryka do smaku sól,pieprz 300g makaronu por 250g pieczarek 250ml śmietany kremówki 2 żółtka olej do smażenia WYKONANIE Gotujemy makaron al dente.Cebulę kroimy(...)kostkę i podsmażamy na patelni i dodajemy do mięsa.Do mięsa wbijamy jajko,dodajemy musztardę, bułkę tartą,paprykę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy małe klopsiki obtaczamy je w mące i na patelni gdzie podsmażaliśmy cebulkę smażymy klopsiki ze wszystkich stron. Następnie ściągamy je z patelni .Następnie podsmażamy pokrojone pieczarki i pokrojony drobno por.Chwilkę smażymy. Po chwili

Mała w garnku miesza
Pan bagnat – kanapka nicejska nadziewana sałatką z tuńczykiem 273

sałatka zamknięta w bułce/chlebie to absolutny klasyk w rejonach Nicei, we francuskiej Prowansji. Sprawdzi się i na śniadanie, i na lunch, ale też na obiad czy na kolację – świetna do zapakowania w piknikowy kosz. Spróbujcie, kanapka nicejska smakiem nie ma sobie równych! Jak wiele potraw tak i ta była na początku jedzeniem prostych ludzi , w szczególności rybaków i pracowników(...)wygodnie, wykorzystajcie albo świeżą, albo wczorajszą bagietkę, albo mały chleb – najlepiej na zakwasie, z grubą skórką i z miąższem o dużych oczkach. Marketowa pszenna bagietka czy ‘dziabane bułki’ do tego przepisu się nie nadają! Bagietkę rozcinamy wzdłuż na pół i wyskubujemy jej miąższ, zostawiając skórkę z centymetrową warstwą miąższu. Smarujemy wnętrze bagietki oliwą z oliwek przy użyciu pędzelka. Ząbek czosnku

Karo in the Kitchen
Opiekana ryba w zalewie pomidorowo-octowej 151

efektownym wyglądem. Do jej przygotowania możemy użyć dowolnej, ulubionej ryby, na przykład miruny, mintaja czy dorsza.     Składniki: 600g filetów rybnych (u mnie mintaj) 1 szklanka bułki tartej 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej olej do smażenia 250ml soku pomidorowego pół szklanki wody 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 cebule (użyłam białej i czerwonej cebuli) 8 łyżek octu(...)Rybę kroimy na średniej wielkości kawałki (ja użyłam kostek z mintaja) i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem cytrynowym *** *** Kawałki ryby panierujemy w mące, rozmieszanych jajkach i bułce tartej *** *** Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor *** *** Usmażoną rybę przekładamy do wysokiego naczynia *** *** Cebulę kroimy w pół krążki *** *** Papryki kroimy w paseczki *** *** Cebulę oraz paprykę wkładamy

Blog z Apetytem
Panierowany camembert z niespodzianką 229

też smakuje podany w cieście francuskim, po przepis zapraszam tutaj -> KLIK 4 camemberty garść orzechów włoskich 100-150 g pieczarek 2 łyżki masła 2 łyżki mąki kilka łyżek bułki tartej 1-2 jajka sól, pieprz olej do smażenia Oczyszczone pieczarki kroimy na półplasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, stopniowo wrzucamy pieczarki. Podsmażone doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Studzimy. Łączymy(...)wydrążamy środek, pozostawiając dno i boki nienaruszone. Środek sera wypełniamy pieczarkowo-orzechowym farszem. Składamy. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Schłodzone sery panierujemy w mące, roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoto, na rozgrzanym oleju. Osączamy na papierowym ręczniku

Smaki Na Talerzu
Tartaletki z czerwoną porzeczką i złocistą kruszonką 127

kruche: 2 szklanki mąki pszennej 150g masła ekstra 1/2 szklanka cukru pudru 2 żółtka Kruszonka: 100g mąki pszennej 50g cukru 50g masła ekstra 500g czerwonej porzeczki 4 łyżki cukru bułka tarta masło do wysmarowania formy Wykonanie: 1. Porzeczki umyć, osuszyć, przełożyć do dużej miski, zasypać cukrem i dokładnie wymieszać. 2. Kruszonka: Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną(...)folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką,  wylepić foremki tartaletek o średnicy 9 cm, wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą. Ciasto nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut. 4. Na podpieczone spody tartaletek wyłożyć porzeczki i posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym

Szalona Kuchnia Eweliny
Panierowane Kiełbaski Włoskie 145

się piknik? jeśli tak mam coś idealnego dla was :D kiełbaski włoskie w panierce.... Pychottta.. SKŁADNIKI: 3 kiełbaski włoskie firmy HAŃDEREK 1 jajko 2-3 łyżki panieru albo bułki tartej sól pieprz olej do smażenia WYKONANIE: 1. Jajko roztrzepać z solą i pieprzem. 2. Kiełbaski panierować w panierze albo bułce tartej, na przemian z jajkiem. 3. Smażyć na oleju

Dziś Ja gotuje
Schabowy w wędzonej papryce 156

grube kawałki schabu ( mój , był z odrobiną tłuszczu , tym razem nie obcinałam , tak też jest smacznie ) 2 jajka granulowany czosnek wędzona , mielona , ostra papryka ( może być łagodna jeśli wolicie ) bułka tarta do obtoczenia sól do smaku smalec do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kawałki schabu , rozbijamy tłuczkiem , niezbyt cienko , ale też dość zdecydowanie z obu stron . Nacieramy obficie wędzoną papryką , czosnkiem(...)solimy do smaku . Odstawiamy na około 30 minut . Jajka roztrzepujemy w miseczce . Następnie postępujemy , tak jak z klasycznym kotletem schabowym ,czyli obtaczamy w jajku i bułce tartej . Smażymy na smalcu , na złoty kolor z obu stron . Można użyć oleju , ale ja wolę smalec , nadaje panierce wyjątkowej chrupkości .. W końcu schabowy nie jest codziennie , więc co tam kalorie Serwujemy na gorąco

Ogrodnik w podróży
Pieczone gołąbki bez zawijania 299

rozpływające się w ustach, polecam :) Składniki: 600 g mięsa mielonego 1/2 główki białej kapusty 1 woreczek ryżu 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko 3-4 łyżki bułki tartej mąka pszenna do panierowania olej do smażenia majeranek sól, pieprz sos 1 puszka pomidorów 300 ml bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku majeranek sól, pieprz Wykonanie(...)półtwardo. Kapustę drobno poszatkować, posolić i odstawić aż puści sok, odcisnąć. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć razem z czosnkiem. Do miski wrzucić mięso, ryż, cebulę, kapustę, jajko oraz bułkę tartą. Masę dokładnie wymieszać, doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Z farszu zwilżonymi dłońmi formujemy gołąbki, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przekładam

magiczna kuchnia Kasi
DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z JAGODAMI. 188

łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki  mleka 2 jaja+2 żółtka 1 łyżka domowego cukru waniliowego 1/2 szkl. cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego 1 jajko (do posmarowania bułek)   Na kruszonkę: 120 g mąki pszennej 60 g cukru 60 g miękkiego masła Na nadzienie: 2 00g jagód 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej (wszystkie składniki wymieszać) Wykonanie(...)równe części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać bułeczki  sklejeniem do dołu na  blaszce uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i odłożyć na pół godziny w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozkłoconym jajkiem, posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut

Walijskie Pichcenie
Domowy pasztet 178

PANA BOGUSŁAWA ). Domowy pasztet Składniki: 0,5kg karkówki 0,25kg wątroby wieprzowej 0,25kg boczku wędzonego 3 marchewki 1 pietruszka 0,5 selera 2 cebule 4 jajka 2 czerstwe bułki pszenne 2-3 łyżki smalcu 4 liście laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek kolorowego pieprzu 1 kostka bulionowa Do smaku: majeranek, sól, pieprz Wykonanie: Karkówkę, wątrobę oraz boczek pokroiłam(...)wywar i pozostawiliśmy do wystygnięcia. Z racji tego, że maszynka odmówiła posłuszeństwa wystudzone mięso oraz warzywa blendowalismy ( tutaj gościnnie Pani Kasia) do uzyskania gładkiej masy. W części wywaru namoczylismy bułki, które trafily do masy wraz z jajkami. Wszystko dokładnie wyrabiałam za pomoca ręki. W zależności od konsystencji można dolać jeszcze troche rosołu. Uzyskane "ciasto" przyprawiamy do smaku solą, pieprzem

Sprawni w smaku