mleka 2 jajka 1 szklanka wody 1 i 1/2 szklanki mąki szczypta soli Farsz; ~~~~~~~~~~~` młoda kapusta nieduża ok40 dag.pieczarek ok.20 dag.sera żóltego gouda 1 cebula sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Dodatkowo: ~~~~~~~~ jajko bułka tarta olej ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mleko miksujemy z jajkami i wodą,dodajemy porcjami przesianą mąkę i sól,miksujemy aby w cieście nie było grudek.Odstawiamy na 30 minut.znów wymieszać,ja dolewam jeszcze odrobinę(...)odrobiną soli,wtedy ona nam szybko zmięknie,dorzucamy pieczarki i kapustę,przyprawiamy i dusimy do miękkości kapusty.Studzimy. Naleśniki napełniamy farszem ,zwijamy krokiety,obtaczamy w rozmąconym jajku,i panierujemy w bułce,smażymy na złoty kolor.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipapryką w roli głównej. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Składniki: 500 mięsa mielonego z szynki 4 czerwone papryki 300 g pieczarek 1 jajko 1 spora łyżka bułki tartej 1 młoda świeża cukinia Sól Pieprz Niewielka ilość oleju Wykonanie: Pieczarki drobno kroimy i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Solimy. Cukinię ścieramy na tarce warzywnej, wykładamy na sito, posypujemy solą(...)pozostawiamy aż cukinia puści sok. Na koniec odciskamy i dodajemy do mięsa mielonego razem z przestudzonymi pieczarkami, jajkiem i bułką tartą. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy na jednolitą masę. Z papryk odcinamy górną część i usuwamy nasionka. Do papryk wkładamy przygotowany farsz. Zapiekamy w piekarniku w temp. 190 o C przez około 1 godziny. W połowie pieczenia
Smaki Ewyjajek 7 łyżek cukru 1/2 szkl mąki krupczatki 2 łyżki kawy mielonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Beza kokosowa: 7 białek 20 dag kokosu 20 dag cukru 2 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki proszku Biszkopt migdałowy: 7 jajka 7 łyżki cukru 25 dag migdałów (pół na pół zmielonych i posiekanych/ew.płatków migdałowych) 4 łyżki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia Biszkopt orzechowy: 7 jajka 7 łyżki cukru 25 dag orzechów włoskich (pół na pół zmielonych i posiekanych) 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jajeczna: 6 kostek masła w temp. pokojowej 8 jajek 40 dag cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego puszka kajmaku Poncz: 1 szkl przegotowanej wody łyżka cukru pudru
Smakołyki Asitutaj- KLIK . Porcja dla 2-3 osób: około 350-400 g fileta z miruny 1/3 szkl. kaszy jaglanej 1 mała cebula 1 średnie jajko 1 łyżka mielonych orzechów laskowych bułka tarta do panierowania 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki 1 łyżka oleju Wielkopolski rzepakowy z chilli olej rzepakowy do smażenia Salsa: 2 owoce mango 1 czerwona cebula 1 papryczka chilli(...)sucha, dodajemy do niej jedno małe jajko. Wyrobioną masę łączymy z posiekaną zieleninę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb. Z masy formujemy 6 okrągłych kotlecików. Panierujemy je w bułce tartej i smażymy na średnio rozgrzanym oleju rzepakowym, z obu stron na złoto. Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę lub cienkie piórka. Papryczkę chilli kroimy na cienkie kawałki (pestki
Smaki Na Talerzuprzepis , bo jest dziecinnie prosty do zrobienia, a danie jest bardzo smaczne. Przepis pochodzi z Saveur.com Składniki: 500 g ryby (może być mrożona) 1/2 kg ziemniaków 1/3 szklanki bułki tartej 2 łyżki siekanej kolendry lub pietruszki 1 łyżeczka kminu 2 łyżeczki soku z cytryny Sól i pieprz Na wywar 3 ząbki czosnku 1 kawałek kory cynamonu lub łyżeczka sproszkowanego(...)Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Wyciągnij rybę z wywaru łyżką cedzakową. Krok 3 Połącz rybę z ziemniakami, dodaj kolendrę, kmin, sok z cytryny, posól, popierz. Obtocz w bułce tartej. Uformuj zgrabne kotlety. Rozgrzej olej na patelni, usmaż kotlety na złoto po 2 minuty z każdej strony. Podawaj z dowolną sałatką. Smacznego! Artykuł Piątek: Krokiety rybne po hindusku pochodzi
Niedzielny kucharzoczywiście jeśli chcemy możemy ją podać z ziemniaczkami albo z pieczywem. Taki obiad to niebo w ustach! Składniki: 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany 1 młoda kapusta 1 cebula 2 marchewki 1 liść laurowy 2 kulki ziela angielskiego sól, pieprz(...)pęczek koperku 1 niepełna szklanka bulionu warzywnego lub rosołu pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa olej do smażenia *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron *** *** Mięso zdejmujemy z patelni. Cebulę kroimy
Blog z Apetytemsosie własnym Princes 1/2 puszki pomidorów 1/2 czerwonej papryki 1 cebula 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 ząbek czosnku około 14-16 paluszków 3-4 jajka bułka tarta olej sól pieprz Wykonanie: 1. Ciasto: Do miski wsypać mąkę, sól, proszek do pieczenia, wszystko wymieszać, a następnie dodać kefir i całość zagnieść rękoma na jednolite, elastyczne ciasto(...)każdym środku krążka ułożyć jednego paluszka, farsz i zlepić boki. Następnie przekroić na pół tak aby powstał kształt udka. 4. Każde udko obtoczyć w jajku, bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni aż do zrumienienia. 5. Gotowe mini udka podawać w formie przekąski z różnego rodzaju sosami. Tuńczyk to źródło pełnowartościowego białka czy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dostarcza
Szalona Kuchnia Ewelinyłyżeczka mielonego Szczypta szafranu (można pominąć) 3 starte ząbki czosnku 3 szklanki wody 400 g passaty pomidorowej Sól i pieprz Na pulpety 500 g mięsa indyczego Duże jajo Czerstwa bułka 1 szklanka mleka 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 4 starte ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/ łyżeczki pieprzu(...)Dodaj cynamon, szafran i zmieszaj. Zalej wodą, dodaj passatę pomidorową, doprowadź do wrzenia i gotuj odkryte przez 15 minut. Następnie zmiksuj. Krok 2 Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Zalej bułkę mlekiem, a gdy zmięknie, odciśnij i dodaj do mięsa razem z przyprawami korzennymi i ziołami. Posól (około łyżeczki) i popierz. Wilgotnymi rękami formuj niewielkie okrągłe pulpety. Układaj na blaszcze
Niedzielny kucharzCześć :D Obiecałam do pracy przynieść bułki drożdżowe mojej roboty. No dziś wygospodarowałam chwilkę na zrobienie .....w końcu :P Czasami coś obiecam a potem okazuje się, że po powrocie do domu pojawia się setka rzeczy do zrobienia. Oczywiście na obiecane słodkie czasu brak. To przestałam obiecywać i robię jak mi czas pozwoli. Dziś był trochę łaskawy nawet :D Zdążyłyśmy(...)jest rzadkawe i kleiste, ale tak ma być. Przykryłam ścierką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak już ciasto podwoiło swoja objętość, naszykowałam sobie trochę mąki do formowania bułek. Wypada zwyczajnie nabrać trochę mąki na dłonie, by ciasto się nie kleiło. Z tej porcji wychodzi 10 sporych bułeczek. Jeśli chcemy troszkę mniejsze, to można a czemu nie :D Nakładałam
Pieprzyć z Fantazjąjuż wypłynęło. Było szybsze. Do zrobienia kotletów devolay potrzebowałam ( porcja na trzy osoby): * 3 połówki piersi z kurczaka * 3 ząbki czosnku * mała wiązeczka natki z pietruszki * 3 łyżki masła * bułka tarta * mąka * jajko * sól, pieprz * olej do smażenia Piersi z kurczaka rozbiłam najcieniej i najdelikatniej jak mogłam. Pomocna mi bardzo była folia spożywcza, dzięki niej nie miałam mięsa na ścianach(...)łyżce farszu i oprószyłam wszystko solą i pieprzem Zawijałam w roladki i spinałam brzegi wykałaczkami. Z wierzchu tak samo oprószyłam solą i pieprzem. Panierowałam w mące, jajku i bułce tartej. W takiej też właśnie kolejności. Smażyłam na głębszym oleju do uzyskania złoto-brązowego koloru. Podałam z ziemniakami i mizerią. Ale fajnie byłoby zjeść devolaya z jakimś ciepłym dodatkiem
Pieprzyć z Fantazjączeka na zrywanie, ale może dziś sobie daruję. Leje jak z cebra i średnio mam ochotę wychylić nos z domu. Fasolkę po pierwszym zrywie robię znanym wszystkim sposobem z bułką tartą i masłem :D Tak podaną mogę jeść garściami :D Chyba nie trzeba się mocno rozpisywać jak przygotować taką przekąskę. Fasolkę po umyciu ugotować w osolonej wodzie. Gotować do miękkości(...)Podawać z bułką tartą przesmażoną na maśle. Fajny dodatek do obiadu. Można właściwie potraktować to danie jako obiad. Szybko i smacznie :D W piekarniku dziś siedzą kawałki z kurczaka. Dodatkiem będzie właśnie fasola szparagowa. Zawsze mam dylemat zrywając fasolkę. Czy mam ugotować żółtą czy zieloną...Dziś są dwa rodzaje :D Troszkę koloru na talerzu :D Sezon na fasolkę rozpoczęty
Pieprzyć z Fantazjązajmuje dużo czasu :D Składniki: * 20 dkg kaszy gryczanej * 10-20 dkg białego sera półtłustego * 1 jajko * 1 cebula * 1 łyżka smalcu * 5-6 pieczarek * sól, pieprz * bułka tarta * olej do smażenia Kaszę gryczaną ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kiedyś przyznałam się, że gotuję w woreczkach bo zwyczajnie nie ma u mnie opcji żeby(...)cebulą pokrojoną w kostkę. Dodałam je do kaszy. Wkruszyłam biały ser, wbiłam jajko i przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Na koniec formowałam kotleciki, obtaczałam je w bułce tartej i smażyłam na rozgrzanym oleju na złoto brązowy kolor. Wlała ! Obiad gotowy! Kiszony ogórek w rękę albo porządny kleks śmietany na talerzu obok gryczaka i brzuch pełny
Pieprzyć z Fantazjąznajdę ich zamiennik :D Dość gadania, teraz robimy pulpety :D Składniki: * 50 dkg mięsa mielonego z piersi indyka * 1 jajko * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * 2-3 łyżki bułki tartej * sól, pieprz * 2 łyżki masła * 1/2 szklanki śmietany * 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu * pęczek kopru * mąka Do mięsa mielonego wbiłam jajko, przecisnęłam przez praskę czosnek, wsypałam odrobinę bułki tartej
Pieprzyć z Fantazją