samo smażenie wymaga kilku prób i błędów. Smak jednak wynagradza wysiłek. POTRZEBUJEMY 1 kalafior 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 jajko 5 łyżek startego sera żółtego sól i pieprz bułka tarta do panierki oliwa lub olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Gotujemy kaszę zgodnie z wytycznymi na opakowaniu. A kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Gotujemy je na parze (15 minut) soląc wodę(...)jednej miski ze wszystkim składnikami, czyli serem, jajkiem i przyprawiamy całość. Formujemy kotlety w postaci kulek trochę większych od piłek ping-pongowych. Lekko je zgniatamy i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na większej ilości tłuszczu dłużej z jednej strony, by przy pierwszym obróceniu nic się nie rozpadło. PORADY Nie przejmujcie się, jeśli pierwsze kotlety Wam się rozpadną. Ja nabrałem wprawy
Fleksitarianizm.plSkładniki: jajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, miękkie masło/margaryna 15 dag, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, tarta bułka 2 łyżki, owoce np. śliwki 70 dag, cukier puder do posypania mikserem zmiksować jajka,cukier, wanilinowy cukier, masło lub margarynę-będzie masa o grudkowatej konsystencji wsypać mąkę z proszkiem i krótko zmiksować(...)dość gęste ciasto forma silikonowa 26 cm, ciasto rozsmarować, wierzch posypać tartą bułką (wchłonie sok z owoców i nie będzie zakalca), gęsto ułożyć śliwki bez pestek, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50 minut ciasto dobrze wystudzić w formie, przed podaniem posypać cukrem pudrem - najlepsze, najsmaczniejsze dla dorosłych i dzieci ciasto ucierane z owocami jakie
W Mojej Kuchni Lubięmnie gotowy w wiadereczku ) 5 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 3 kisiele cytrynowe ( 38 g każdy ) 15 dag masła lub margaryny 1 szklanka rodzynek Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na czas przygotowania masy serowej. 2. Masa serowa(...)delikatnie mieszamy. 3. Do pieczenia: Schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej lekko mąką, wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm, oprószamy bułką tartą, a następnie wykładamy delikatnie i równomiernie masę serową. 4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Ja studzę w piekarniku
IzabelawkuchniFasolka szparagowa z orzechami i syropem klonowym to moje obowiązkowe danie na lato. Od dzieciństwa uwielbiam fasolkę szparagową. Babcia zawsze miała fasolkę w ogródku. Gotowana fasolka ze zrumienioną tartą bułką na maśle to był przysmak lata. Obrywałam fasolkę z babcią, pyszną i ekologiczną, która od razu wędrowała do garnka. Przyrządzenie fasolki jest proste. Wystarczy ją ugotować, a następnie wymieszać(...)zrumienioną na maśle bułką i dodatkowo posypać cukrem. Tak przyrządzały fasolkę moje obie babcie, mama i ja, do niedawna. Odkryłam, że fasolka ze zrumienionymi migdałami i orzechami oraz polana klonowym syropem smakuje o wiele lepiej. To danie zawiera wystarczającą ilość białka, błonnika i tłuszczowych kwasów. Z powodzeniem można obyć się bez mięsa. Fasolka szparagowa zajmowała sporą część ogrodu babci. Oprócz
codojedzeniaKANAPKI. Olejmy kajzerki z masłem i czymś seropodobnym i postawmy na coś co będzie naprawdę pyszne i zdrowe! Jeżeli jesteśmy leniuszkami i nie chce się nam samym piec bułek to warto wybrać takie który mają jak najkrótszy skład. Dodatki? Dowolne byle nie takie które z naszej kruchej bułeczki zrobią papkę tj. pomidor. Dodatkowo jadąc autobusem lub lecąc(...)hummus i mała vege impreza gotowa. Stawiamy na marchewki, selera naciowego, paprykę, rzodkiewki, ogórki czy różyczki brokuła! To idealna opcja dla osób chcących trochę schudnąć. BATONY Podobnie jak z bułkami - najlepsze domowe, ale jeżeli leń górą to warto zaopatrzyć się w takie bez cukru na pierwszym miejscu. Propozycji na półkach sklepowych jest wiele, a ich liczba ciągle rośnie. Co mnie
Czarnawisienkaciężko idzie… , więc lepiej przejdę do przepisu Składniki na ok 4 osoby : 0,5 kg piersi indyczej 1 duża kulka mozzarelli 4 łyżeczki czerwonego pesto 2-3 jajka bułka tarta do obtoczenia sól , pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierś indyczą kroimy na cztery , dość grube plastry , które delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa . Każdy plaster , solimy(...)podzielona na cztery dość grube plastry ) dokładnie , jak skarpetki w szufladzie ( dlatego „szufladki” ) dociskamy . Uważnie , żeby mozzarella nie zjechała , obtaczamy w roztrzepanych jajkach ( jak schabowy ) , następnie w bułce tartej . Za każdym razem dociskając lekko panierkę . Odkładamy na 20 minut do lodówki , żeby zesztywniały . Smażymy na rozgrzanym oleju , z obu stron , do momentu aż szufladki staną się złociste . Podajemy
Ogrodnik w podróżyczas na ugotowanie obiadu :) Dziś były pulpety z sosem pieczarkowym. Składniki : Na pulpety: * 50 dkg mięsa mielonego * 1 cebula * 3 ząbki czosnku * 1 jajko * 3-4 łyżki bułki tartej * sól, pieprz * 3 łyżki masła * 3-4 łyżki mąki Na sos: * 20 dkg pieczarek * 1 cebula * 2 łyżki masła * śmietanka 30% 150 ml * sól * natka pietruszki Cebulę(...)pokroiłam w kostkę, podsmażyłam na 1 łyżce masła i dodałam do mięsa mielonego. Czosnek przecisnęłam przez praskę. Wbiłam jajko, wsypałam bułkę tartą i przyprawiłam do smaku. Formowałam kulki i obtaczałam w mące. Smażyłam na rozgrzanym maśle z każdej strony na złoto - brązowy kolor. Pieczarki pokroiłam w plastry i podsmażyłam razem cebulą na maśle. Kiedy pieczarki puściły
Pieprzyć z Fantazjąoraz orzeźwiających borówek to świetny pomysł na pełnowartościowy, sezonowy obiad. Składniki: 750g wątróbki drobiowej 120g roszponki 100g malin 100g borówki amerykańskiej 2 nektarynki 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka bułki tartej 5 łyżeczek przyprawy do gyrosa olej sól i pieprz Sos malinowy: 300g świeżych malin 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki octu z jabłek 1 łyżeczka startego imbiru 2 łyżeczki masła(...)Następnie dodać imbir, masło i całość dokładnie wymieszać cały czas gotując aż sos lekko zgęstnieje. 4. Wątróbkę drobiową umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze części, obtoczyć w mące wymieszanej z bułką i przyprawą do gyrosa. Następnie partiami usmażyć na rozgrzanym oleju. 5. Na talerzu ułożyć roszponkę, plastry nektarynki, wątróbkę drobiową, maliny, borówki i polać sosem malinowym
Szalona Kuchnia Ewelinyjogurtu typu greckiego 100 g masła + 1 łyżeczka do wysmarowania formy 300 g mąki pszennej 200 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 cytryny Dodatkowo: papier do pieczenia, bułka tarta, cukier puder (do dekoracji) PRZYGOTOWANIE ciasta jogurtowego z morelami: Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki formy smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. W rondelku rozpuszczamy masło
kulinarnyJaPasują do ziemniaków, ryżu, kaszy czy też makaronu jak u mnie. Polecam Składniki: 300 g mięsa z piersi indyka 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 żółtko jaja 2 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki soli, pieprzu i ziół prowansalskich oraz: 600 ml bulionu warzywnego 200 ml śmietanki 18% 1 czubata łyżka mąki ryżowej (lub pszennej) pół pęczka koperku sól, pieprz(...)smaku Przygotowanie: Mięso z piersi indyka opłukujemy w wodzie, osuszamy i kroimy w mniejsze części. Przepuszczamy mięso przez maszynkę wraz z cebulą i czosnkiem. Następnie dodajemy żółtko jajka, bułkę tartą oraz przyprawy. Wyrabiamy masę mięsną mokrymi rękoma a następnie formujemy małe pulpeciki (mi wyszło 12 sztuk). Zagotowujemy bulion i do gotującego wrzucamy pulpeciki. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut
słodkie i nie tylko historie kulinarnefasolką. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut, a efekt końcowy zadowoli każdego. SKŁADNIKI: 1 podwójny filet z piersi kurczaka, 1 cebula, 200g fasolki szparagowej, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Fasolkę gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Ugotowaną fasolkę kroję na mniejsze kawałki. Filet z piersi kurczaka kroję w mała kostkę. Cebulę obieram(...)kroję w drobną kosteczkę. 2. Do miski przekładam mięso, fasolkę i cebulę. Dodaję jajko, bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie łączę wszystkie składniki. 3. Z masy formuję owalne kotleciki. Na patelni z olejem smażę kotlety na rumiano z dwóch stron. Podaję z surówką
Tradycyjna kuchnia Kasiwpadłam na pomysł, że zamiast jagodzianek mogłabym upiec porzeczanki, bo reszta, która nie trafiła do konfitur błąkała się po lodówce od kilku dni. Do tego typu słodkich drożdżowych bułek można użyć praktycznie każdy rodzaj owoców, czy też dżemów. Jeżeli są bardzo soczyste, bo świeże, to wystarczy wymieszać je z łyżką lub dwoma mąki ziemniaczanej, która wchłonie nadmiar wody(...)środkowej półce piekarnika przez około 20 minut (do średniego zarumienienia). Po upieczeniu wystudź na kratce, polecam ich polukrowanie, wtedy nie będą takie brzydkie Smacznego OLYMPUS DIGITAL CAMERA Artykuł Drożdżowe bułki z nadzieniem owocowym pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfPołączenie idealne, kluski leniwe i lekko słona zasmażona bułka tarta na masełku. Uwielbiam także leniwe polane masłem i posypane cukrem. A Ty jakie leniwe uwielbiasz? To są kluski z mojego dzieciństwa, są idealne. Dziś w wersji zdrowszej czyli z mąką orkiszową razową. Kluski leniwe z bułką tartą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDlaczego bułki dla leniwych? no bo pracy przy nich mało a smakują wybornie na śniadanie czy na kolację. Zachęcam do skorzystania z przepisu. Bułki śniadaniowe dla leniwych na zakwasie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie