bułki - 33426 przepisów (strona:797/2229)

Kuskusowe placki 155

przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Składniki: 1 szklanka kuskusu 2 jajka 3 łyżki posiekanego koperku 1,5 szklanki mąki pszennej sól pieprz olej do smażenia bułka tarta do panierowania Kuskus przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ja zalewam wrzącą wodą i lekko solę. Mieszam, nakrywam i czekam aż napęcznieje i będzie miękki. Po wystudzeniu wbić jajka(...)dodać posiekany koperek, mąkę i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać wszystko dokładnie. Ręce moczyć w zimnej wodzie i lepić kotlety, a następnie obtoczyć je w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety na rumiano. Podawać z ulubionym sosem. placki z kuskusu

O kuchni z uczuciem
Roladki drobiowe ze śliwkami i serem 131

uwielbiam. Składniki: filet z kurczaka - 1 podwójny śliwki węgierki - 6 szt + do dekoracji ser żółty wędzony - 4 plastry sól i pieprz przyprawa do kurczaka Panierka: jajko - 1 szt bułka tarta mąka olej do smażenia Przygotowanie : Filety umyć, osączyć ręcznikiem papierowym, przekroić wzdłuż na 4 plastry. Mięso posypać przyprawą do kurczaka, odstawić na 30 minut. Śliwki umyć, osączyć, wypestkować. Ułożyć(...)filecie po dwie śliwki i plastrze sera, zwinąć w roladkę. Panierować roladki w mące, jajku i tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na wolnym ogniu, z obu stron na złoty kolor. Podawać z kaszą lub ziemniakami. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore

Kuchnia Danusi
Pierogi leniwe-szybki obiad 4465

Dzieci je uwielbiają,można podać z masełkiem i bułką tarta,lub śmietaną i cukrem,lub tak jak ja z masełkiem odrobiną cynamonu i cukru.Robi się je bardzo szybko ,do tego tanio i pysznie-polecam Składniki: 2 kostki twarogu półtłustego (dobrej jakości) po 200 g 4 - 5 ziemniaków 2 jajka 15 dag mąki pszennej i troszkę do podsypania 2 łyżki mąki(...)ukośnie na ok. 2 centymetrowe kawałeczki.  Pierogi leniwe wrzucać na osolony wrzątek i gotować do momentu wypłynięcia na wierzch. Kluseczki podawać polane roztopionym masełkiem z cukrem albo z bułką tartą

Swojskie jedzonko
Ciasto marchewkowe 124

użyjcie 100 g 200 g orzechów włoskich łyżeczka przyprawy do piernika lub kardamonu wymieszanego z cynamonem w proporcji 1:1 blacha o wymiarach: 30 x 24 cm. masło i bułka tarta do wyłożenia blachy lukier: 2,5 szklanki cukru pudru + ok. 6 łyżek soku z cytryny, opcja cukier puder do posypania Przygotowanie: Całe jaja ucieram mikserem z cukrem. Dodaję mąkę(...)sodę, przyprawę i szczyptę soli. Miksuję do połączenia składników. Na końcu dodaję marchew, żurawinę i posiekane na nieco mniejsze kawałki orzechy, mieszam łyżką. Ciasto wykładam na natłuszczoną i wysypaną bułką blachę. Piekę w temp. 180 C przez 65 minut na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu, grzaniem góra plus dół. Przed wyjęciem sprawdzam cienkim nożem czy ciasto jest gotowe. Polewam lukrem

Zasmakuj Kuchni
Tartaletki z gruszkami i twarogiem 107

blanszowanych migdałów 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki mąki 4 łyżki cukru 50g zimnego masła Dodatkowo: 2 średnie, dojrzałe gruszki łyżka soku z cytryny odrobina masła do wysmarowania foremek bułka tarta do wysypania foremek   Zaczynamy od przygotowania ciasta – do miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę pszenną, pełnoziarnistą oraz proszek do pieczenia. Dodajemy cukier i pokrojone w kostkę masło(...)przekrawamy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w średniej grubości plastry, które następnie skrapiamy sokiem z cytryny.   Nagrzewamy piekarnik na 180°. Foremki na tartaletki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.   Wyciągamy ciasto z lodówki i wyklejamy nim dokładnie foremki. Nie polecam rozwałkowywać tego ciasta, mimo chłodzenia pozostaje ono i tak dosyć lepkie, a lepiej nie używać już

Smaczna Strona
Pieczone klopsiki z Parmezanem... 116

smakuj ą bosko i nieziemsko. Koniec kropka. Z sosem pomidorowym i makaronem, albo ryżem; same, gołe z ziemniaczkami pureé i surówk ą , czy nawet zawinięte w dobr ą  bułkę i z kleksem keczapu, albo sosu 'sweet chilli'. Wszystkie chwyty dozwolone i wszystkie równie smaczne!     Przepis z bloga Fountain Avenue Kitchen Składniki: (na około 24 sztuki) 500g mięsa(...)mielonego wołowego 2 jajka, roztrzepane z 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki startego Parmezanu 1 szklanka 'panko' ( klik ), a w ostateczności zwykłej bułki tartej 1 mała cebula, drobniutko posiekana 2-3 zabki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka soli pieprz, do smaku 1/4 szklanki natki pietruszki, drobniutko posiakanej Rozgrzej piekarnik do 180stC.  W sporej misce wymieszaj

Lejdi of the house
HOT DOGI Z KIMCHI 172

sfermentowanej pikantnej kapusty pekińskiej. Przepis na kimchi, który wykorzystałam pochodzi ze strony Jadłonomii.  Jeśli nie wiecie, gdzie kupić najważniejszy składnik, czyli  paprykę gochugaru, polecam tego sprzedawcę . Składniki: Bułka dobrej jakości Wegańska parówka (testowałam nowe parówki od Bezmięsnego mięsnego i nadają się idealnie!) Kimchi Czerwona cebula Ogórek kiszony/korniszon Prażona cebulka Czarny sezam Ketchup, wegański majonez, musztarda Przepis: Bułkę możemy

Emcia Pichci
Krokiety z serem i pieczarkami 145

sól- szczypta mleko - 1 szkl woda - 1 szkl Farsz: pieczarki - 0,5 kg ser żółty - 100 g cebula - 1 szt sól i pieprz tłuszcz Panierka: jajko -1 szt bułka tarta Dodatkowo : tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Ciasto: Do miski wysypać mąkę, dodać pozostałe składniki, zmiksować. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany. Smażyć naleśniki na tłuszczu. Farsz: Cebulę obrać, drobno pokroić. Pieczarki opłukać(...)podsmażyć przez chwilę, zdjąć z ognia, wsypać starty ser na tarce, dokładnie wymieszać. Nakładać porcję farszu na każdego naleśnika, zwijać w krokiety. Następnie zanurzać w jajku, obtaczać w tartej bułce i smażyć na złoty kolor. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore

Kuchnia Danusi
Szarlotka z budyniem 163

pieczenia Nadzienie jabłkowe: 1 kg jabłek (waga po obraniu i wydrążeniu nasion) 2-3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 kisiel cytrynowy lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej* 2 łyżki bułki tartej   Budyń: 2 opakowania budyniu waniliowego 700 ml mleka 4 łyżki cukru  *Można pominąć ten dodatek. Jeśli jednak nasze jabłka są dość wilgotne to kisiel czy mąka ziemniaczana(...)pieczenia i włożyć do lodówki wraz z mniejszym kawałkiem ciasta. Nadzienie jabłkowe: Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cynamon, cukier oraz kisiel. Wymieszać. Spód ciasta posypać bułką tartą a na nią wyłożyć jabłka i równo je rozprowadzić. Budyń: Z podanych składników ugotować gęsty budyń. Gdy będzie jeszcze ciepły (ale nie gorący) wyłożyć go na masę jabłkową. Drugą część

My simple kitchen
Pulpety z cukinią w sosie z kaniami 132

lesie. Pulpety podaję z ziemniakami, ale można też zjeść z kaszą. pulpety: 1 pierś z kurczaka 1 cebula 1 cukinia mała 3 łyżki startego parmezanu 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz przyprawa do kurczaka papryczka chili 2 łyżki koperku posiekanego mąką do obtoczenia sos: 5 grzybów kanie 1 cebula olej rzepakowy 2 łyżki startego parmezanu 200 ml śmietany(...)Cukinię startą solę i odstawiam na 30 minut aż puści sok. Przekładam ją na sito i mocno odciskam z wody. Cukinię dodaję do mięsa, wbijam jajko, dodaję parmezan, koper, bułkę tartą, sól, pieprz,przyprawę do kurczaka, papryczkę. Całość wyrabiam i formuję nieduże pulpety. Obtaczam w mące pszennej. W garnku zagotowuję dwa litry wody osolonej i wkładam pulpety. Gotuję około

wesoła kuchnia
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym 312

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym   SKŁADNIKI: 4 duże pieczarki do faszerowania 1 cebula 0,5 czerwonej papryki 250 g mięsa mielonego sól pieprz czarny mielony 2 łyżki tartej bułki 1 łyżka oleju 2 łyżki tartego sera szczypiorek do dekoracji   PRZYGOTOWANIE: Pieczarki oczyścić, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Odciąć nóżki i wydrążyć. Nóżki pieczarek i wydrążony środek pokroić na drobno. Cebule(...)czerwona oczyścić, opłukać, osuszyć, a następnie pokroić w drobną kosteczkę. Do miseczki przełożyć mięso mielone, dodać pokrojoną paprykę i zawartość patelni. Doprawić sola i czarnym pieprzem mielonym, dodać tartą bułkę i wyrobić masę mięsną. Wyrobione mięso podzielić na cztery części i każdą częścią mięsa z dodatkami nadziać pieczarki. Pieczarki faszerowane mięsem mielonym przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzać do temperatury

WSZYSTKO SMACZNE
Pulpety z łopatki wieprzowej w papryce czerwonej 118

znajdziecie go na blogu. Dzisiaj paprykę wykorzystamy do obiadu. Papryka nadaje pulpetom specyficznego smaku. Zachęcam do wykorzystania przepisu. Składniki: 500 g mięsa mielonego z łopatki 1 jajko 1 łyżka bułki tartej Sól Pieprz 2 papryki czerwone Cebula dymka ( szczególnie zielona część ) Bulion/ woda 1 łyżka almette śmietankowe Wykonanie: Do mięsa mielonego dodajemy 1 jajko i 1 łyżkę bułki tartej. Doprawiamy

Smaki Ewy
kotlety rybne z jajkiem na twardo, brokułem-pyszne 126

jajko  -1 kajzerka  -1 ząbek czosnku  -pieprz ziołowy (około pół łyżeczki) -sól  do smaku  -słodka papryka (około pół łyżeczki) -mąka około 4 łyżki -bułka karta do  panierowania  Rozmrożoną rybę mielimy lub rozdrabniamy w malakserze Dodajemy do niej drobniutko pokrojonego brokuła. Następnie dodajemy starte na tarce jarzynowej jajka na twardo,przyprawy, zmiażdżony czosnek, startą(...)cebulkę, zmoczoną w wodzie i dokładnie odciśniętą kajzerkę i jajko.  Wszystko mieszamy, dodajemy mąkę-tak by powstała masa. Następnie mokrymi rękami formujemy kotlety, panierujemy w bułce tartej.  (***mokrymi rękami lepiej się tworzy kotleciki, ponieważ masa nie przywiera do rąk) Kotlety smażymy na średnim ogniu na złoty kolor i gotowe :) Gorąco polecam na pyszny   obiad :) Smacznego

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Schabowy po królewsku – przepis na obiad 333

schabowy po królewsku (5 porcji): około 600 g schabu bez kości 7-8 średnich pieczarek papryka czerwona cebula 100 g sera żółtego łyżeczka miodu 3 łyżki musztardy jajko bułka tarta sól, pieprz Przygotowanie Schab kroimy na plastry grubości około 2 cm, myjemy, osuszamy i lekko rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy solą i pieprzem. Musztardę i miód mieszamy ze sobą i taką marynatą(...)stron. Mięso odstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc, ale jeśli nie mamy czasu można smażyć od razu). Następnie obtaczamy je w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na patelni, po chwili dodajemy pokrojone w plastry pieczarki, a po jakiś 3-4 minutach

e-PrzepisyKulinarne