Bułeczki misie na śniadanie pełnoziarniste. Cześć zrobiłam świnek. Bułeczki będą cieszyć dzieci, do szkoły, przedszkola i nie tylko będą idealne. Śniadanie na wesoło. Bułki: 30 dkg mąki pełne ziarno 20 dkg mąki pszennej 2 dkg drożdży 1 łyżeczka soli 1 jajko 3 łyżki oleju rzepakowego 200 ml wody letniej 1 łyżeczka jogurtu greckiego 1 łyżeczka cukru 1/4 szklanki mleka letniego(...)posmarowania: 1 jajko 1 łyżka mleka Przepis na bułki misie Do miski przekładam drożdże, dodaję mleko, cukier, i mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Do zaczynu dodaje resztę mąki, sól, wodę, jogurt, mleko, olej, jajko i wyrabiam ciasto mikserem. Odstawiam na półtorej godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto przekładam
wesoła kuchniasłuży nam już bardzo długo). Dezal , to bez wątpienia JAKOŚĆ i NIEZAWODNOŚĆ ! Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) pół cebuli 4 małe pieczarki 2-3 łyżki bułki tartej pół łyżeczki soli 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 jajko olej do podsmażenia cebuli i pieczarek Propozycja podania: kopytka, surówka z białej kapusty(...)kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę z pieczarkami. Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą, wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i bułkę tartą. Wyrabiamy mięso ręką. Formujemy kotlety. Kotlety przygotowujemy na patelni grillowej lub w opiekaczu (ja używam takiego ) Dziś kotlety przygotowałam właśnie w tym opiekaczu (znacznie skraca czas przygotowania
Słodkie okruszkiręką ugniotłam i podpiekłam 15 minut w 180 stopniach. Po ty czasie wyjąć i odłożyć do lekkiego przestudzenia. Reszta: 2 kg jabłek 1,5 szklanki żurawiny cynamon 1 łyżka bułki tartej 3 białka (pozostałe od żółtek) 100 g drobnego cukru szczypta soli 1. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, jeśli trzeba odciskamy sok, dodajemy posiekaną żurawiną i cynamon(...)mieszamy. Podpieczony spód posypujemy bułką tartą i wykładamy nasze jabłka z żurawiną i cynamonem. 2. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier. Jak powstanie gładka, błyszcząca masa wykładamy ją na nasze jabłka. 3. Na bezę ścieramy drugą część ciasta orzechowego. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem :-) Smacznego
kruche babeczkiryżem lub duszonymi ziemniaczkami. Jest proste i szybkie w przygotowaniu, a w smaku… niebo w ustach! Składniki: 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa 1 mały por (lub pół większego) 200 ml bulionu warzywnego(...)rosołu 100ml śmietanki 30% 1 łyżeczka mąki olej do smażenia 1 łyżka posiekanej pietruszki olej do smażenia *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron na rumiano *** *** Mięso zdejmujemy z patelni. Pora dokładnie
Blog z Apetytemdziś ta druga wersja. Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Spróbujcie. Składniki: 1 woreczek kaszy gryczanej prażonej PZZ Białystok 4 małe pieczarki 1 jajko klasy L 3 pełne łyżki bułki tartej 1/2 cebuli sól i pieprz do smaku olej do smażenia Propozycja podania: domowy sos czosnkowy lub z sosem pieczarkowym Przygotowanie: Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Lekko(...)studzimy. Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju wraz z posiekaną cebulką. Do ciepłej kaszy dodajemy podsmażone pieczarki i cebulkę, wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem * Mieszamy dokładnie łyżką. Odstawiamy do przestudzenia. Z jeszcze ciepłej masy formujemy w dłoniach małe kotleciki (placuszki). Dłonie co jakiś czas przemywamy zimną
Słodkie okruszkikostkę (u mnie miały one dość duże kawałki) – 2 łyżki soku z cytryny – łyżeczka cukru (dosładzamy w zalezności od upodobań) – cynamon (do smaku) – 2 łyżki bułki tartej Pokrojone jabłka należy wrzucić na patelnię i podgotować je chwilę razem z cytryną, cukrem i cynamonem. Gdy jabłka będą lekko miękkie (ale nie mogą się rozpadać, u mnie trwało(...)części: jadną większą od drugiej. Większą część rozwałkować, dobrze podsypując mąką stolnicę i wyłożyć dno oraz boki do wysokości ok 1,5cm. Ciasto gęsto ponakłuwać widelcem, a następnie posypać bułką tartą (zapobiegnie to rozmiękaniu ciasta). Wyłożyć jabłka. Całość przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta i dobrze połączyć brzegi. Wierzch ponakłuwać widelcem i jeżeli chcecie mieć na wierzchu fajną skorupkę: można posmarować
Relaxtimeszklanki drobnego cukru 3 łyżki oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia mały słoik konfitury różanej skórka otarta z jednej wyszorowanej cytryny lub kilka kropel aromatu cytrynowego masło i bułka tarta do wysypania formy cukier puder do oprószenia ciasta, opcja: lukier lub polewa Przygotowanie: Składniki w temp. pokojowej. W misce mieszam ze sobą wszystkie składniki kuchenną rózgą. Jeśli ciasto jest(...)gęste dodaję odrobinę mleka, jak za rzadkie nieco mąki. Małą foremkę do babki – u mnie 22 cm smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. Wlewam ciasto, wyrównuję, piekę w temp. 180 C przez 50-60 minut, przed wyjęciem sprawdzam czy patyczek jest suchy. Piekę bez termoobiegu grzaniem góra plus dół. Proste i smaczne ciasto bez miksera gotowe! SMACZNEGO
Zasmakuj Kuchniminut. Następnie dodać cynamon i cukier, wymieszać. Do jabłek dodać mąkę i sok z cytryny, dokładnie wymieszać, gotując ok 2 minuty do uzyskania gęstej masy. Dodatkowo: kilka łyżek bułki tartej cukier puder do posypania Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Blaszkę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie rozwałkować pierwszą część ciasta. Podpiec w piekarniku przez(...)minut. Wystudzić. Posypać bułką tartą. Wyłożyć nadzienie jabłkowe, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część ciasta (wcześniej rozwałkowaną na blacie). Piec około 45 minut w temperaturze 180°C, aż góra ciasta ładnie się zrumieni. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiangielskiego 1/4 kostki masła + 1 łyżka oleju rzepakowego natka pietruszki i selera 1/4 niedużego selera 1 pietruszka Kluski smażone 2 ugotowane ziemniaki pieprz, sól do smaku 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Marchewkę oraz selera i pietruszkę obieramy i kroimy w drobne kawałki, czosnek obieramy i kroimy w plasterki, cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W garnku(...)ziemniaki, ugniatamy dodajemy do nich sól i pieprz oraz jajko i wyrabiamy na jednolitą masę. Do dłoni nabieramy po łyżce masy i robimy z tego kulki, które obtaczamy w bułce tartej. Lekko je rozpłaszczamy i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Kluski gotowe ? Tak ! no to sprawdzamy udka z kurczaka, wyciągam jedno z nich i delikatnie nożem nacinamy przy
Kuchnia na wzgórzudwie części. Jedna większa , druga mniejsza. Wkładamy na około pół godziny do lodówki. Dodatkowo; 1,5 kg jabłek 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cynamonu 1 łyżka bułki tartej Beza; 5 białek 5 łyżek cukru kryształu 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie; Jabłka obieramy i ścieramy na średnich oczkach tarki. Dodajemy cukier, może się okazać że potrzebna będzie mniejsza ilość. Dodajemy(...)według swoich upodobań. Dosypujemy cynamon, mieszamy. Jeśli jabłka były bardzo soczyste, część soku odlewamy. Foremkę 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta wykładamy na spód, posypujemy łyżką bułki tartej, następnie wykładamy jabłka. Równamy. Do miski przekładamy zimne białka, ubijamy na sztywno, następnie porcjami wsypujemy cukier i miksujemy do jego rozpuszczenia. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczana. Mieszamy i wykładamy
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki: około 0,450 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki) 100 g białego ryżu 1/2 małej główki białej kapusty 1 /2 cebuli 1 małe jajko około 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu Na sos: 1,5 bulionu drobiowego, 2 łyżki przecieru, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka słodkiej czerwonej(...)zależności od preferowanej gęstości sosu, w razie czego można rozcieńczyć sos wodą i doprawić), sól, pieprz. Przygotowanie: Kapustę cieniutko szatkujemy, przekładamy do miski. Dodajemy mięso mielone, jajko, przyprawy, bułkę tartą, ugotowany ryż i podsmażoną cebulkę. Całość dokładnie mieszamy ręką. Z masy formujemy mniejsze kotlety. Podsmażamy je (bez tłuszczu) na patelni Woll z obu stron. Zdejmujemy z patelni. Przygotowujemy w niej
Słodkie okruszkiwieprzowej 1 mała cebula 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 3 łyżki bułki tartej Na sos: 200 ml bulionu drobiowego 3/4 szklanki przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej 1/2 łyżeczki suszonej bazylii (u mnie mielona) pół ząbka czosnku (można użyć cały) sól i pieprz(...)cebulę, pod koniec dodajemy 1 starty ząbek czosnku. Do miski przekładamy mielone mięso, podsmażoną cebulę i czosnek, suszone oregano, pieprz, sól, słodką czerwoną paprykę, wbijamy 1 jajko i dodajemy bułkę tartą. Całość dokładnie wyrabiamy ręką. Formujemy małe pulpeciki. Podsmażamy pulpeciki na niewielkiej ilości oleju (gdy się rumienią z jednej strony, obracamy na drugą np. łyżką). Dodajemy starty ząbek czosnku
Słodkie okruszkiprzepis i bardzo prosty , jeśli ktoś robił schabowe to da sobie radę Składniki na 5 osób: 1 kg udźca indyka bez kości i skóry 2 jajka 1,5 szklanki bułki tartej sól , pieprz do smaku smalec lub olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso kroimy na kawałki , najlepiej wzdłuż ścięgien . Powstaną zgrabne małe kotleciki . Następnie każdy kawałek rozklepujemy tłuczkiem(...)mięsa z obu stron . Solimy , pieprzymy . Obtaczamy jak schabowe w roztrzepanym jajku , a następnie w bułce tartej . Smażymy na smalcu lub oleju z obu stron na złoty kolor. Na smalcu wychodzą bardziej chrupiące . Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i podajemy na gorąco . Na zimno doskonale smakują na kanapkach z sosem majonezowym i korniszonem Smacznego ! Artykuł Kotlety z udźca
Ogrodnik w podróżymasłem Cayenne, a także z warzywami zwiniętymi w boczek. Samo mięso było doskonale wysmażone i miękkie. Drugim daniem z wołowiną był nietypowy burger, bo podany w plastrach batata zamiast bułki. Jego porcja nas nieco przerosła – nie zdawaliśmy sobie sprawy, że burger bez bułki jest w stanie tak nasycić. Całe danie podkręcił dodatek, czyli sos BBQ, który idealnie komponował się
Kuchnia Bazyliiswojej objętości). W tym czasie gruszki obierz i pokrój w kostkę. Jeśli gruszki (lub inne owoce, które użyjesz) mają dużo soku, to wymieszaj je z 1 łyżką mąki lub bułki tartej. Kiedy ciasto wyrośnie, podsyp je mąką i rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 7 – 8 mm. Teraz ciasto pokrój na 10 mniejszych prostokątów. Pokrojone w kostkę gruszki rozłóż
Via Gusto