adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotlety z jajkiem sadzonym – Składniki: 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka sól, pieprz, papryka słodka do smaku 1 jajko do panierowania mąka pszenna do panierowania bułka tarta do panierowania 2 jajka do usmażenia jajek sadzonych olej do smażenia ok. 60-70g sera mozzarella (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na kotlety z jajkiem sadzonym: Filety(...)zrobić jajko sadzone? Po usmażeniu ściągnąć jajka z patelni i odłożyć na talerzyk, na bok. Każdy filet otoczyć najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku a na koniec w bułce tartej. Następnie na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć kotlety z obu stron na rumiano. Pod koniec smażenia drugiej strony, posypać wierzch kotleta stratą na tarce na dużych oczkach mozzarellą, nalożyć
Kulinarne Przebojejednak komuś z Was zasmakuje? Ciasto: 500 g mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 125 g cukru 250 g masła 1 jajko 8 łyżek zimnej wody 2 łyżki bułki tartej Masa makowa: 500 g maku 150 g cukru 3 jajka 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 750 ml mleka + ok 500 ml do sparzenia maku 200 g gęstej śmietany(...)około 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Większą częścią ciasta wykładamy spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (21x32cm). Nakłuwamy widelcem. Oprószamy bułką tartą. Mak przelewamy na sicie zimną wodą, a następnie przekładamy do miski i zalewamy gorącym mlekiem, odstawiamy na około 30 minut pod przykryciem*. Następnie dwukrotnie mielimy. Z mleka odlewamy około
Smaki Na TalerzuCzas przygotowania : 1 godzina 20 minut ------------------------------------------------------------- Składniki na kulki ziemniaczane: 800g ziemniaków 2 surowe jajka 2 łyżki mąki pszennej sól pieprz gałka muszkatołowa do smaku szczypta cukru pudru bułka tarta do panierowania kuleczek tłuszcz do smażenia * do kuleczek ziemniaczanych możemy dodać posiekany koperek, natkę pietruszki lub przyprawę do ziemniaków, a także inne ulubione zioła i przyprawy. PRZYGOTOWANIE KULEK(...)mąkę, doprawiamy solą, pieprzem , gałką muszkatołową oraz szczyptą cukru pudru, mieszamy. Krok 3. Z masy ziemniaczanej formujemy w dłoniach kuleczki o średnicy około 2 cm, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy partiami na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. *zamiast kulek z tej samej masy możemy uformować podłużne krokiety lub placuszki. Kulki ziemniaczane z czym podać? Oto kilka
Moja Książka Kucharskadodatkiem posiekanej natki pietruszki i koperku. Doprawione kurkumą, curry i kminem rzymskim w proszku. Można podawać je z sosem, np. pieczarkowym lub gulaszem. Można także włożyć w bułkę i zrobić pyszne wege burgery z dodatkiem pomidora, krążków cebuli i sałaty. Zieloną soczewicę możecie zastąpić ugotowanym ryżem, czerwoną soczewicą lub np. kaszą pęczak. W momencie przygotowywania masy na kotlety, ziemniaki(...)kule, które następnie spłaszczamy. Obtaczamy w mące, smażymy na maśle klarowanym lub oleju, po 5 minut z każdej strony, do zrumienienia. Odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy np. z bułką, sosem jogurtowo-czosnkowym, ajvarem, cebulą, pomidorem i sałatą
cool and mintykolację lub lunch do pracy. Składniki (na 10 placków – dla 2 osób): 1 cukinia (ok. 500-600g) 2 jajka 2 ząbki czosnku 4 łyżki mąki 1 łyżka bułki tartej sól i pieprz olej do smażenia Obraną cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij lekko sok. Dodaj jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę i bułkę tartą. Przypraw
Kulinarne S.O.S.waniliowego 10 dag masła 3,5 dag drożdży 3 łyżki letniego mleka szczypta soli Masa orzechowa: 20 dag zmielonych orzechów włoskich 1 białko 4 kostki gorzkiej czekolady 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki ciepłego mleka 3-4 łyżki cukru 1 łyżka ciemnego rumu skórka otarta z połowy cytryny szczypta cynamonu Dodatki: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki aromatycznego alkoholu(...)piekarniku ok. 1 godziny. Wyjąć, przestudzić, po chwili wyjąć na kratkę i zostawić do przestudzenia. Zimną polukrować i ew. ozdobić. Masa. Czekoladę zetrzeć. Połączyć z pozostałymi składnikami - orzechami, cukrem, bułką tartą, mlekiem, białkiem (bez ubijania), skórką cytrynową, rumem, cynamonem. Lukier. Cukier puder połączyć z alkoholem (jeśli jest za gęsty, dodać więcej alkoholu; jeśli zbyt lejący, cukru pudru). Posmarować lukrem ciasto
Rodzinka w kuchniniż sądzicie. Kilka chwil i gotowe. Mięso można zamarynować dzień wcześniej. Składniki 500 g filetów z kurczaka 150 ml sosu teriyaki 1 szklanka mąki kukurydzianej 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 5 łyżek czarnego sezamu sól, pieprz Przygotowanie Mięso oczyszczamy, kroimy na 1 cm plastry (ew. możemy użyć polędwiczek drobiowych), nakłuwamy, przekładamy do naczynia i zalewamy sosem teriyaki. Odstawiamy, najlepiej(...)całą noc. Następnie obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku (doprawionym solą i pieprzem) oraz bułce tartej wymieszanej z sezamem. Smażymy po kilka minut z każdej strony na rozgrzanym oleju
R'n'G Kitchenłyżek Ziemniaki i twaróg przeciskamy przez praskę. Obraną cebulę smażymy na niedużej ilości oleju na złocisty kolor. Dodajemy do ziemniaków i sera. Doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. DODATKOWO bułka tarta do obtoczenia krokietów jaja 2 szt. mleko 4-5 łyżek ole do smażenia Na samym początku naleśnika układamy czubatą łyżeczkę farszu, formujemy, zginamy boki ( lewy, prawy(...)środka i zwijamy rulonik. Gotowy krokiecik obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu z każdej strony. Wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Filiżanki Ambition
Kuchnia Paulettessami pieczemy mięciutkie bułeczki. Ogórek doskonale nadaje się na koła, może są trochę jak w drewnianym wozie, ale.. najważniejsze że dziecku się podoba! :) Do przygotowania hot dogów potrzebujemy: bułki parówki zielony ogórek ketchup wykałaczki Bułeczki są niezwykle mięciutkie i smaczne. Z podanych proporcji wychodzi 10 przepysznych bułeczek. ____________ Potrzebujemy: 15 g świeżych drożdży 375 ml mleka + 2 łyżki mleka(...)grubsze plastry. Wykałaczki dzielimy na pół. Bułeczki kroimy na pół do 2/3 szerokości, wkładamy do niej gorącą parówkę, wbijamy nasze koła na półwykałaczki i polewamy ketchupem. Kiedy bułki są zimne można je bez problemu odgrzać na przykład na patelni grillowej i będzie cudownie chrupiąca. :) Polecam! Smacznego :) Wioleta Gargula
MamaOskarkapropozycję na pulpeciki z pieczarkami zapiekane w piekarniku. Przepis ten jest bardzo łatwy w przygotowaniu, a efekt końcowy wyśmienity. SKŁADNIKI: Pulpety: - mięso mielone (wieprzowo-wołowe 500g) - jajko - bułka tarta (3 łyżki) - cebula (1 duża) - sól (1 łyżeczka) - pieprz (1/2 łyżeczki)) - olej do smażenia Sos: - mleko (300 ml.) - mąka (2 łyżki) - sól (około 1/2 łyżeczki) - pieprz (około 1/2 łyżeczki(...)muszkatołowa (około 1/4 łyżeczki) - parmezan (120 g) - pieczarki (200 g) WYKONANIE: 👌 jedną dużą cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. 👌 do mięsa mielonego przekładamy usmażoną cebulę, dodajemy jajko, bułkę tartą, pieprz, sól i dobrze mieszamy. 👌 z wymieszanego mięsa mielonego lepimy kulki w kształcie orzecha włoskiego i obsmażamy je z obydwu stron. Usmażone pulpety przekładamy do naczynia żaroodpornego
RITA food channelłyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 przyprawa do piernika 1 łyżeczka cynamonu mielonego pół szklanki posiekanych orzechów włoskich Dodatkowo potrzebujemy: masło lub margaryna do posmarowania foremki bułka tarta do posypania foremki Wykonanie pysznej piernikowej babki z orzechami: 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystość, stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, dodajemy miód, przyprawę(...)ucieramy. Następnie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy orzechy i dokładnie mieszamy. 2. Foremkę na babkę smarujemy dokładnie masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą, ja użyłam foremki z kominem. Do tak przygotowanej foremki przekładamy ciasto. 3. Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 50 minut, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest
Izabelawkuchnicebuli 1 jajko M 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu Kamis 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej Kamis 3 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego Kamis 3 łyżki bułki tartej Na sos: 300 ml bulionu drobiowego 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego (90 g) 2 duże pieczarki sól i pieprz do smaku Dodatkowo: olej do podsmażenia pulpetów Przygotowanie: Cebulkę drobno(...)kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Do miski przekładamy mięso mielone, podsmażoną cebulkę, wbijamy 1 jajko, dodajemy bułkę tartą i przyprawy. Całość wyrabiamy ręką i formujemy małe pulpeciki. Podsmażamy pulpeciki na niewielkiej ilości oleju (gdy się rumienią z jednej strony, obracamy na drugą np. łyżką). Obieramy pieczarki i ścieramy je na tarce na drobnych oczkach, podsmażamy (ja wrzucam
Słodkie okruszkitego jest dość tanie 😉 Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka natki pietruszki 1 jajko 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz Sos: 6-8 ząbków czosnku 1 szklanka bulionu 100 ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki pszennej odrobina soku z cytryny 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego sól, pieprz Wykonanie: Klopsiki: Cebulę(...)bardzo drobno siekamy. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Umytą natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystkie przygotowane składniki dodajemy do mięsa i mieszamy. Następnie do masy mięsnej wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą oraz sól i pieprz. Masę wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie formujemy nieduże kulki. Klopsiki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego
Kuchnia MagdaLenykurczaka: 1 podwójny filet z piersi kurczaka (ok. 440g) pokrojony na ok. 2cm kawałki sól i pieprz do smaku 2 duże jajka 1,5 szklanki Panko lub ewentualnie zwykłej bułki tartej Składniki na sos miodowo-czosnkowy: 5 łyżek miodu 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 łyżki sosu sojowego ciemnego mała szczypta chilli (taka na końcówce noża, można pominąć jeśli(...)lubicie pikantnych potraw) 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki (125 ml) zimnej wody Dodatkowo: szczypiorek 2 łyżeczki sezamu * Panko jest bułką tartą w stylu japońskim i można ją znaleźć w sklepie w dziale z azjatycką żywnością ** szklanka o pojemności 250 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na chrupiącego kurczaka miodowo-czosnkowego: Piekarnik nagrzać do temp. 200 st.C. Blaszkę wyłożyć papierem
Kulinarne PrzebojeKocham wszelkiego rodzaju wypieki drożdżowe i dobrze to wiecie! Ciasta drożdżowe , słodkie drożdżówki , wypieki na słono , pizze , focaccie , bułki i wiele wiele innych wypieków drożdżowych wyrasta w moim piekarniku! Dziś drożdże znów królowały w kuchni, ale tym razem w innym wydaniu. Przygotowałam dla Was pyszne drożdżowe, bezglutenowe racuchy z jabłkami . Łatwe do zrobienia i niesamowicie pyszne! Gwarantuję, że takie bezglutenowe(...)przygotowania użyłam produktu o nazwie Mix B – Brot Mix ze swojego ulubionego, bezglutenowego sklepu Schär. Mix B – Brot Mix to bezglutenowa mieszanka do wypieku pieczywa (chlebów, bułek ) i pizzy. Idealnie nadaje się również do placków, racuchów i pancakes. Polecam! SKŁADNIKI: * Mix B – Brot-Mix – 250 g * świeże drożdże – 25 g ( nie zanieczyszczone glutenem ) * kefir – 250 ml * sól – 1 szczypta
Ostra na Słodko