bułki - 33426 przepisów (strona:779/2229)

FILET Z INDYKA SMAŻONY: przepis na soczyste sznycle z indyka 131

oprócz czasu na marynowanie mięsa Oto składniki i przyprawy na marynowane i smażone filety z indyka: 1 kg zgrabnego filetu z indyka 1/2 pomarańczy pokrojonej w plastry 2 jajka bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia  marynata na kotlety z indyka: 1/2 filiżanki dobrej oliwy sok z 1/2 pomarańczy 1 płaska łyżeczka oregano szczypta rozmarynu 2 łyżki przyprawy(...)indyka dokładnie smarujemy przygotowaną marynatą, obkładamy plasterkami pomarańczy, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na min. 2 godziny. Krok 4. Zamarynowane kotlety z indyka panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złocistobrązowy kolor. Smażone filety z indyka podajemy z ziemniakami z wody lub frytkami oraz sezonową sałatką . Obficie posypujemy zieleniną. Smacznego :)  Filet z indyka smażony

Moja Książka Kucharska
KOTLETY JAJECZNE (keto, LCHF, paleo, wege, bez glutenu i laktozy) 582

przyprawy do smaku. Dodając czosnku lub cebuli należy je obrać, posiekać drobno i zeszklić na odrobinie tłuszczu i także wymieszać z pozostałymi składnikami. W tradycyjnych kotletach dodawana była namoczona bułka lub bułka tarta by nadać im odpowiedniej konsystencji i formować kotleciki. Kiedyś eksperymentalnie dodałam łupin babki jajowatej i jeśli komuś nie przeszkadza jej smak to jest to fajna opcja. Jednak

Ola la LCHF
Kotlety schabowe z pieczarkami 79

schabowe po 250 g 500 g pieczarek 1 cebula 1 łyżeczka lubczyku 150 ml mleka smalec wieprzowy 6 łyżek mąki 2 jajka 4 łyżki mleka do jajek 10 łyżek bułki tartej sól, pieprz Przygotowanie Kotlety cienko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Pieczarki kroimy i razem z cebulą podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie dolewamy mleko, wsypujemy lubczyk i dusimy na wolnym(...)smaku doprawiamy solą i pieprzem. Na środek każdego kotleta umieszczamy farsz, kotlety składamy na pół, rozpłaszczamy. Następnie obtaczamy w mące, rozbełtanym jajku z mlekiem, solą i pieprzem oraz w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym smalcu

R'n'G Kitchen
Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym 1930

kapusty 440g fileta z kurczaka 550g wołowiny 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 jajka 1 pęczek natki z pietruszki przyprawa do mięsa mielonego 160g ryżu sól pieprz olej bułka tarta do obtoczenia gołąbków Sos: 600ml bulionu drobiowego 100g koncentrat pomidorowego 200g passaty pomidorowej 50g śmietanki 30% 1 łyżka cukru 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej(...)całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku przyprawą do mięsa mielonego, solą i pieprzem. 5. Z gotowej masy mięsnej formować kotlety średniej wielkości, lekko obtoczyć w  bułce tartej, smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju. 6. Gotowe kotlety układać w naczyniu żaroodpornym jeden obok drugiego. Następnie zalać sosem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać

Szalona Kuchnia Eweliny
Kotlety z kaszanki 144

przepis na super kotleciki. Składniki: 4-5 niedużych kaszanek 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1-2 jajka 1 kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta sól, pieprz majeranek bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Zdjąć osłonki z kaszanek, pokroić w plasterki i przełożyć do miski. Można lekko rozdrobnić widelcem. Dodać jajka, drobno posiekaną i zrumienioną cebulkę(...)odciśniętą kajzerkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i majerankiem. Masę wymieszać dokładnie dłonią. 2. Z masy formować kotlety, opanierować w bułce tartej i smażyć na oleju. Smacznego!!! Źródło: Moje Walijskie Pichcenie

Kuchnia domowa Ani
Rolada drobiowa z guacamole i czerwoną papryką 110

chrupiąca. Składniki: 1 podwójna lub 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 spore awokado lub 2 małe 2 ząbki czosnku pół średniej czerwonej papryki sól, pieprz, zielona czubryca rozbełtane jajko, bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Przygotowujemy guacamole. Awokado rozcinamy na pół, wyjmujemy pestkę, a miąższ przekładamy do miseczki. Paprykę kroimy w drobniuteńką kosteczkę, wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz(...)myjemy, osuszamy i dokładnie rozbijamy tłuczkiem aby powstały cienkie kotlety. Każdą z nich posypujemy solą, pieprze, czubricą, a następnie nakładamy sporą łyżkę guacamole i zwijamy. Rolady obtaczamy w jajku, bułce, a następnie smażymy na gorącym oleju z obu stron by mięso się przyrumieniło i doszło w środku. Smacznego

Życie ze smakiem
Kulki ziemniaczane. 667

naprawdę pyszne. Składniki: 7 średnich ziemniaków ( waga po ugotowaniu 750 g.) 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki maki pszennej sól, pieprz Dodatkowo: 1 litr oleju do smażenia bułka tarta do obtoczenia kulek Wykonanie: Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Wystudzić. Kiedy wystygną przecisnąć przez praskę. Dodać jajko i obie mąki. Przyprawić sola i pieprzem. Wymieszać i zagnieść(...)Być może trzeba będzie dodać jeszcze trochę maki, to zależy od ziemniaków. Powstałą masę nabierać łyżką i formować małe kulki. Następnie obtaczać je w bułce tartej. Smażyć w głębokim tłuszczu, tak jak frytki, po kilkanaście sztuk na jedną partię. Powinny swobodnie pływać. Kiedy będą rumiane, można wyciągać. Najlepiej na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z tłuszczu

Agusiowe smakołyki
Klops z leśnymi grzybami 174

ugotowanych podgrzybków ( u mnie mrożone) sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 jajka majeranek, oregano i koperek suszone  ewentualnie 1-2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny Przygotowanie: Do zmielonego mięsa dodać ugotowane, zmielone grzyby Cebulę i czosnek pokroić i przesmażyć, dodać do masy mięsno-grzybowej Dodać żółtka, przyprawy, wymieszać Białka jaj ubić(...)pianę i dodać je do całości, delikatnie wymieszać, jeśli uznamy że masa nie jest zbytnio ścisła można dodać bułkę lub kaszę- dokładnie wyrobić Masę przełożyć do foremki o wymiarach 30 x 12 cm wyłożonej papierem Piekłam w temp. 180*C przez 1 godzinę. Można również podać na ciepło na obiad do surówki i ziemniaków

Proste Potrawy
Gałeczki serowe na rosole 97

pietruszkę, koperek i seler, które mam jeszcze mrożone z letnich zbiorów. Porcje: 20 sztuk kulek o średnicy 3 cm, czyli 4-5 porcji 100 gram sera żółtego 100 gram bułki tartej 2 czubate łyżki mąki 2 jajka 3 łyżki siekanej zieleniny gałka muszkatołowa pieprz, sól rosół Rosół odcedzić do garnka, postawić na gazie. Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych(...)oczkach, przełożyć do miski. Dodać mąkę, bułkę tartą i zieleninę. W osobnej miseczce rozkłócić jajka z przyprawami. Dodać do sera i całość szybko zagnieść ciasto. Uformować małe kuleczki. Rosół doprowadzić do wrzenia. Wrzucić kulki. Gdy wypłyną na wierzch podgotować je jeszcze minutę. Zdjąć zupę z ognia. Ugotowane kulki wyłowić, podać razem z rosołem. Przechowywać na talerzyku - nie w zupie. marcelina

Czerwony Gupik
PIEROGI LENIWE Z TWAROGIEM 396

Moja Książka Kucharska. Przepis na pierogi leniwe z 500g twarogu. Najlepsze pierogi leniwe z twarogiem i ziemniakami. Leniwe są mięciutkie i zawsze się udają, najsmaczniejsze polane masełkiem lub zrumienioną bułką tartą. Idealne, klasyczne pierogi leniwe dla dzieci :) A może kluski leniwe? Różnie na nie mówimy, ale składniki zawsze takie same. Jak zrobić pierogi leniwe z serem i ziemniakami- wypróbowany przepis(...)się i osolonej wody z dodatkiem oliwy. Gotujemy 3-5 minut od chwili gdy wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy łyżką cedzakową na wygrzane talerze. Pierogi leniwe podajemy ze zrumienionym z bułką tartą masłem lub ze skwarkami ze świeżej słoniny. Smacznego :) Pierogi leniwe fot. Moja Książka Kucharska Pierogi leniwe fot. Moja Książka Kucharska ostatnia aktualizacja przepisu 01.2019r. Pierogi leniwe przygotowane

Moja Książka Kucharska
Kotlety schabowe z delikatnym sosem 198

Podobny równie dobrze smakuje też np z pieczonymi ziemniakami, na które przepis pojawi się pewnie kiedyś na blogu;) 4-5 plastrów schabu 1 łyżka musztardy kilka łyżek mąki krupczatki bułka tarta 1 jajko olej/oliwa sól, pieprz Sos: 3 łyżki serka śmietankowego kanapkowego 2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% (ew. gęstego jogurtu) 1 ząbek czosnku lub czosnek granulowany do smaku(...)łyżeczki soli i około 1 łyżeczkę pieprzu (np zmielony kolorowy). Nacieramy mięso przyprawami i odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Zamarynowane kotlety panierujemy w mące, rozbełtanym jajku oraz bułce tartej. Smażmy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Osączamy na ręczniku papierowym. Serek kanapkowy mieszamy ze śmietaną. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Kotlety podajemy

Smaki Na Talerzu
PULPECIKI WIEPRZOWE W SOSIE POMIDOROWYM Z KUKURYDZĄ 218

stał się jeszcze smaczniejszy, aromatyczny. Podane z makaronem lub ryżem tworzą idealne danie obiadowe. Składniki: Na pulpeciki: * około 500 g mięsa mielonego wieprzowego * 1 jajko * 2 łyżki bułki tartej * sól do smaku * przyprawa do mięsa mielonego- ilość według uznania (użyłam  Skworcu ) Na sos: * około 400 g passaty pomidorowej * 1 nieduża cebula * sól do smaku * pół łyżeczki czosnku granulowanego (użyłam(...)pieprzu cayenne (użyłam  Skworcu ) * 1 mała puszka kukurydzy konserwowej * olej do smażenia pulpetów * pietruszka świeża do posypania na wierzch Wykonanie: Mięso mielone umieścić w misce, dodać całe jajko, bułkę tartą, sól i przyprawę do mięsa mielonego. Dłonią dobrze wymieszać ciasto. Formować niewielkie pulpeciki i usmażyć je na rozgrzanym na patelni oleju. Mięso zdjąć z patelni. Na oleju od smażenia

Zrób to smacznie
Koreczki z mięsa mielonego nadziewanego mozzarellą 117

window.adsbygoogle || []).push({}); Imprezowe koreczki z mięsa mielonego nadziewanego mozzarellą: Imprezowe koreczki z mięsa mielonego nadziewanego mozzarellą – Składniki na klopsiki: 250 g mięsa mielonego z piersi indyka 1 łyżeczka bułki tartej pół łyżeczki papryki słodkiej pół łyżeczki suszonej bazylii pół łyżeczki czosnku granulowanego sól i pieprz do smaku 8 małych kuleczek mozzarelli mini mąka pszenna do otoczenia klopsików olej rzepakowy(...)listków świeżej bazylii 8 wykałaczek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na imprezowe koreczki z mięsa mielonego nadziewanego mozzarellą: Mięso mielone wymieszać z przyprawami (papryką słodką, suszoną bazylią, czosnkiem), dodać bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku. Wyrobić mięso na jednolitą masę. Następnie podzielić je na 8 porcji. Uformować 8 kulek z mięsa, a następnie je spłaszczyć. W środku ułożyć kulkę

Kulinarne Przeboje
Pulpeciki w delikatnym sosie serowo-pomidorowym 85

przepyszny! Polecam, bo to świetna propozycja na szybki obiad, z którego każdy będzie zadowolony. (około 12-16 sztuk w zależności od wielkości) Pulpeciki:  400g mięsa mielonego 1 sucha bułka namoczona w mleku   1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko majeranek koperek świeży/suszony papryka słodka i ostra sól, pieprz Ponadto: 1 łyżka oleju mąka do obtaczania pulpetów(...)laurowe 3 ziarna ziela angielskiego Do sosu: 50g żółtego sera 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na odrobinie oleju. Mięso dokładnie wyrobić z bułką odciśniętą z mleka, jajkiem, cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz przyprawami. Masę mięsną doprawić do smaku i uformować z niej kuleczki - u mnie wielkością przypominające orzech włoski. Każdą kulkę obtoczyć

Di gotuje
Krokiety cannelloni z szpinakowym farszem 377

tworząc szybką, aromatyczną i bardzo smaczną przystawkę. Składniki: 12-14 rurek cannelloni 600g mrożonego szpinaku 60g sera feta 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła 3 jajka bułka tarta olej pieprz sól Wykonanie: 1. Drobno posiekaną cebulę i ząbki czosnku podsmażyć na maśle, dodać rozmrożony szpinak i smażyć całość na wolnym ogniu. Następnie dodać pokrojony w małą kostkę(...)wymieszać. 2. Makaron rurki wrzucić na osolony wrzątek i gotować chwilę tak aby zmiękł. Odcedzić i przelać zimną wodą. 3. Makaronowe rurki nadziać szpinakowym farszem, obtoczyć w roztrzepanym jajku, bułce tartej i usmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju

Szalona Kuchnia Eweliny