bułki - 33926 przepisów (strona:771/2262)

KOTLETY SCHABOWE ALA DEWOLAJ + FILMIK 134

zimno, polecam.  SKŁADNIKI : 8 kotletów ze  schabu  150 g sera żółtego 150 g szynki konserwowej sól, pieprz, oregano do smaku odrobina ketchupu mąka, jajko i bułka tarta do panierowania olej do smażenia  PRZYGOTOWANIE :  Schab ubijamy, doprawiamy do smakiu.  Na każdy kawałek mięsa kładziemy po plastrze szynki, sera i podpieczonych pieczarek. Zawilamy kotlety i panierujemy(...)mace, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony na złoto.  Smacznego.                                      Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału

Kulinarne Fantazje Marioli
Zupa cebulowa z serowymi grzankami. 163

bulionu warzywnego 2-3 łyżki masła sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku pół łyżeczki tymianku suszonego pół łyżeczki bazylii suszonej 5 dag sera żółtego Na grzanki: 1 bułka lub pół bagietki 5 dag sera żółtego Wykonanie pysznej zupy cebulowej: 1. Cebule obieramy i kroimy. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i szklimy przez kilka minut, uważamy żeby(...)mocno nie przypiec. Cebulę zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy zioła, starty ser na tarce o dużych oczkach i przyprawimy do smaku solą i pieprzem. 2. Bułkę lub bagietkę kroimy na cieniutkie kromeczki, posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku, aż będą grzanki chrupiące i ser się roztopi. 3. Gorącą zupę podajemy z grzankami.Smacznego życzę. Moje rady

Izabelawkuchni
Wegetariańskie. Krokiety ryżowe z selerem 132

ząbek czosnku polskiego 2 łyżki oleju 2 łyżki masła sól, pieprz 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki cayenne 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka curry 2 duże jajka do panierki bułka tara olej do smażenia Ryż ugotować od miękkości z dodatkiem soli (ok 30 minut), następnie odcedzić i wystudzić. Warzywa obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach, cebulę i czosnek drobno(...)masło i warzywa, podsmażyć aż warzywa zaczną mięknąć. Dodać przyprawy, wymieszać, odstawić do wystudzenia. Ryż połączyć z warzywami, dodać jajka, wymieszać, formować krokieciki wielkości ok 7 cm, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor, następnie osuszyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Smacznego

Mój pomysł na
Klopsiki zapiekane z ziemniakami w sosie pomidorowym 238

sosie pomidorowym Składniki(na 4 porcje): 500g mięsa mielonego wołowego 0,5kg ziemniaków 1 pomidor 3 łyżki koncentratu pomidorowego „Pudliszki” 1 papryka stożkowa 1 cebula 2 ząbki czosnku Bułka tarta Pęczek pietruszki ½ łyżeczki kminu rzymskiego w proszku ¼ łyżeczki papryki chili w proszku Pieprz Sól 2 łyżki oliwy 1/3 szklanki wody Tureckie klopsiki zapiekane z ziemniakami w sosie pomidorowym – przepis(...)Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę, przekładamy do większej miski, dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, dwie łyżki bułki tartej, oraz pęczek pietruszki drobno posiekanej. Dodajemy mięso mielone, ½ łyżeczki kminu rzymskiego, ¼ łyżeczki papryki chili, sól i pieprz do smaku, dwie łyżki oliwy i 1/3 szklanki wody. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Z powstałej masy mięsnej formujemy porcje wielkości jaja kurzego

Księga-Smaku
Szparagi - jak przyrządzać? 414

kompletnie pomysłu - przedstawiam moje propozycje. Przede wszystkim można po prostu jeść szparagi saute - doprawione delikatnie solą morską i ugotowane mają swój niepowtarzalny smak. Drugi pomysł dla miłośników bułki tartej - ugotowane szparagi posypać podsmażoną bułką tartą na masełku. Kolejno mogę polecić dodanie szparagów (zielonych lub białych) do różnego rodzaju potraw warzywnych (np. leczo) lub zup - i tutaj mogę z czystym sumieniem

MintTaste
Zupa gołąbkowa z młodej kapusty z pulpecikami 159

obiad na dwa dni macie z głowy ;) a na drugi dzień jest ona jeszcze smaczniejsza. Pulpeciki: 500 g mielonej wołowiny  jajko 1/2 małej cebuli ząbek czosnku 3 łyżki bułki tartej  łyżeczka majeranku sól, pieprz olej do smażenia Zupa: 2 małe główki młodej kapusty słoiczek koncentratu pomidorowego Pudliszki (210g) 1 marchewka korzeń pietruszki kilka ziarenek ziela angielskiego 2 liście(...)zmielony pieprz pęczek koperku 100 g ryżu Pulpeciki: Do miski przełożyć mięso, dodać jajko, drobno posiekany czosnek i cebulkę. Całość wymieszać, doprawić do smaku i dodać ok 3 łyżki bułki tartej. Wyrobić masę, z której łatwo będzie formować małe kuleczki. Mięsne pulpeciki obsmażyć na oleju. Kapustę obrać z wierzchnich liści, drobno poszatkować. Marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce

Smakołyki Asi
Piątek: Krokiety rybne po hindusku 127

przepis , bo jest dziecinnie prosty do zrobienia, a danie jest bardzo smaczne. Przepis pochodzi z Saveur.com Składniki: 500 g ryby (może być mrożona) 1/2 kg ziemniaków 1/3 szklanki bułki tartej 2 łyżki siekanej kolendry lub pietruszki 1 łyżeczka kminu 2 łyżeczki soku z cytryny Sól i pieprz Na wywar 3 ząbki czosnku 1 kawałek kory cynamonu lub łyżeczka sproszkowanego(...)Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Wyciągnij rybę z wywaru łyżką cedzakową. Krok 3 Połącz rybę z ziemniakami, dodaj kolendrę, kmin, sok z cytryny, posól, popierz. Obtocz w bułce tartej. Uformuj zgrabne kotlety. Rozgrzej olej na patelni, usmaż kotlety na złoto po 2 minuty z każdej strony. Podawaj z dowolną sałatką. Smacznego! Artykuł Piątek: Krokiety rybne po hindusku pochodzi

Niedzielny kucharz
Pieczone pulpeciki w piekarniku 164

pulpeciki w piekarniku /ok. 16 szt./: 500 g mielonej łopatki wieprzowej 1 jajko 1/2 białej cebuli 2 ząbki czosnku garść świeżych listków bazylii kilka gałązek świeżego oregano 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów krojonych 250 ml przecieru pomidorowego 1/2 białej cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich sól(...)przełożyć do miski, dodać połowę porcji podsmażonej cebuli z czosnkiem, jajko oraz posiekane świeże zioła. Doprawić do smaku i wyrobić masę na pulpeciki. Jeżeli jest za rzadka dodać trochę bułki tartej. Z masy formować pulpeciki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C przez ok. 20 minut. Do podsmażonej na patelni cebuli

Pasja Smaku
Wołowe kotleciki z kaszą gryczaną z piekarnika w cebulowo pomidorowym sosie 128

aromatycznym oregano. Obiad wyszedł rewelacyjny! Kotleciki: 300 g mięsa mielonego wołowego 200 g mięsa mielonego wieprzowego 5 łyżek kaszy gryczanej niepalonej 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 łyżki bułki tartej 3 jajka Sól Pieprz Czosnek granulowany Słodka czerwona papryka Mąka ryżowa do obtoczenia (opcjonalnie mąka pszenna) Olej rzepakowy do smażenia Sos pomidorowy: 2 cebule 700 ml wody 190 g koncentratu(...)miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Mięso mielone wieprzowe oraz wołowe przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną bardzo drobno cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wbijamy jajka oraz wsypujemy bułkę tartą i ugotowaną kaszę gryczaną. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką oraz czosnkiem granulowanym. Z mięsa wyrabiamy jednolitą, zwartą masę. Formujemy okrągłe kotlety, obtaczamy w mące. Mięso obsmażamy na patelni

VioletoweKucharzenie
Najlepsze przepisy na wiosenne dania – jak jeść bardziej sezonowo na wiosnę 145

zapiekankę: mała cebula – obrana i drobno pokrojona pęczek botwinki – drobno pokrojonej 200 g młodej pokrzywy – listki/czubki sparzone wrzątkiem i oderwane od gałązek 3 jajka 2 łyżki bułki tartej lub mąki z ciecierzycy świeżo zmielony pieprz i sól do smaku szczypta papryki, cynamonu i kuminu 200 g żółtego sera startego na tarce Przepis na botwinkę zapiekaną z pokrzywą(...)żółtym serem Cebulę, botwinkę i pokrzywę podsmażyć na patelni aż będą miękkie. W miseczce wymieszać jajka, bułkę tartą, połowę sera i przyprawy. Podsmażone warzywa przełożyć do naczynia do zapiekania, zalać masą jajeczną, posypać pozostałym serem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż masa jajeczna się zetnie a ser przyrumieni. Młoda kapusta No dobra. Klasyka też musi być. Zobaczcie

Ugotowane pozamiatane
Lasagne z kozim serem 182

Składniki /1 porcja: -5 płatów makaronu typu lasagne -½ małej cukinii -150 g sera koziego kanapkowego -2 łyżki parmezanu -1 jajko -2 łyżki łuskanych orzechów -szczypiorek -bułka tarta -½ ząbku czosnku -sól i pieprz Przygotowanie: Płaty makaronu gotować przez 1 minutę we wrzącej osolonej wodzie z łyżką oliwy z oliwek aby uniknąć sklejenia poszczególnych płatów. Wyciagnąć.Pociąć cienko cukinię i gotować(...)naczyniu żaroodpornym ukłądamy pierwszy płat makaronu i smarujemy kozim serem,następnie układamy cukinię. W ten sam sposób przełożyć naprzemiennie następne warstwy. Na ostatnim płacie makaronu rozsmarować roztrzepane jajko, dodać bułkę tartą i starte orzechy. Piec w piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 180°C. Aby móc cieszyć się bardziej intensywnym smakiem, kozi ser można zastąpić grecką fetą, rozgniatając

I LOVE LIFE
Schabowe inaczej czyli przepis na soczyste i kruche kotlety 382

schabu 2 jajka 2 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny pół pęczka pietruszki 1 płaska łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu mielonego ok 1 szklanka bułki tartej olej lub smalec do smażenia       *** Do miski wbijamy jajka, dodajemy majonez, sok z cytryny, sól, pieprz oraz posiekaną pietruszkę *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Schab kroimy w plastry i lekko rozbijamy(...)marynacie wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin (można zostawić nawet na całą noc) *** *** Po tym czasie kotlety wyjmujemy z marynaty i obtaczamy z dwóch stron w bułce tartej *** *** Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano *** *** Po usmażeniu kotlety układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu *** *** Kotlety podajemy z ziemniakami i surówką *** *** SMACZNEGO

Blog z Apetytem
Zapiekanka z brukselką i kotlecikami 137

miękkości w osolonej wodzie z odrobiną cukru. Odlać, utrzymać ciepłe. Przygotowanie mięsa – kotleciki rozbić. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Jajko roztrzepać w miseczce, do drugiej wsypać bułkę tartą. Kotleciki obtoczyć w jajku i bułce tartej. Na patelnię wlać odrobinę oleju i obsmażyć kotleciki z obydwu stron na złoty kolor. Z każdej strony około 1 minuty. Wyjąć ziemniaki

Kuchnia Pokoleń
Wytrawny placek pieczarkowy 151

obiadu – gotowanej piersi z kaczki, piersi z kurczaka oraz mięso z indyka) 200 g pieczarek 6 jaj ugotowanych na twardo 4 średnie cebule szklanka rosołu (najlepiej drobiowy) 2 łyżki bułki tartej ząbek czosnku sól, pieprz Farsz: Mięso ugotuj (lub wykorzystaj mięso już ugotowane), a następnie zmiel. Cebulę w drobną kostkę. Pieczarki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Całość podduś(...)niewielkiej ilości oleju. Gdy cebulka ładnie się zeszkli dodaj posiekane jaja i mięso, całość podlej rosołem, dzięki czemu farsz nie będzie suchy. Całość wymieszaj, po czym dodaj resztę składników: bułkę tartą oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem, duś do miękkości. Ciasto: Z podanych składników wyrób ciasto. Powinno być elastyczne. Następnie podzieli je na dwie równe

365 dni dookoła kuchni
Murzynek królweski 312

pół na pół mleczną i gorzką) 220 g masła 2/3 szklanki cukru pudru 250 g zmielonych orzechów (użyłam włoskich ale możecie dodać trochę migdałów, czy orzechów laskowych) 75 g bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Zaczynamy od rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej. Następnie miękkie masło ucieramy na puch dodając stopniowo cukier, a później kolejno żółtka. Wsypujemy orzechy, bułkę tartą

Cynamonowe szczęście