kurczaka podwójna Marynata: 1 posiekany ząbek czosnku 1 łyżeczka miodu Sweet& Fit Stovit Sok z połowy cytryny Przyprawa do kurczaka, sól, pieprz Panierka: 2 jajka 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki mąki tłuszcz do smażenia. Dodatkowo: 4 krążki ananasa z puszki Helio 4 łyżki jarzębiny do mięs i serów Stovit Przygotowanie: Każdą z piersi przecinamy na pół(...)powstały cztery podobne kotlety. W razie potrzeby lekko rozbijamy. Pokrojone kotlety marynujemy i odstawiamy na dwie godziny do lodówki. Następnie obtaczamy w jajku i w bułce tartej. Każdy kotlet smażymy na rumiany kolor z dwóch stron. Następnie wykładamy kotlety na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na każdego kotleta kładziemy plasterek sera i ananasa. Pieczemy przez
Podróż w kulinariacebula 1 sztuka, olej rzepakowy 5 łyżek, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, kiszona kapusta 70 dag, cukier 1 łyżka, olej 1 łyżka, kostka rosołowa grzybowa 1 sztuka, tarta bułka 2 łyżki, kmin rzymski czarny Royal Brand 1 łyżka kiszoną kapustę drobno pokroić do garnka, dodać cukier, olej, kostkę grzybową, zalać wodą do przykrycia kapusty i gotować do miękkości, woda powinna dużo(...)odparować na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać drobno pokrojone pieczarki, pieprz mielony i usmażyć do odparowania wody do grzybów dodać ugotowaną kapustę, podsmażyć z 2 minuty, dodać tartej bułki i wymieszać ciasta francuskie rozwinąć na papierze do pieczenia i delikatnie je rozwałkować, posmarować pędzelkiem po całości roztrzepanym jajkiem, i rozsmarować farsz ciasno zwinąć w roladę, posmarować jajkiem, przeciąć ostrym nożem
W Mojej Kuchni Lubięciasto : 5 jajek, 5 łyżek ciepłej wody, 175 g cukru pudru, szczypta soli, 150 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g orzechów włoskich, masło do smarowania formy bułka tarta do formy, esencja waniliowa, do przełożenia : 200 ml kwaskowej marmolady (u mnie z mirabelek z nalewki), polewa : 50 ml śmietany 30%, 200 g czekolady deserowej, Orzechy zmiksować lub zetrzeć(...)ubić na sztywną pianę. Na żóltka wsypać mąkę z orzechami, delikatnie wymieszać. Nastepnie wyłożyć ubite białka i deliaktnie, ale dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do foremek wysmarownych masłem i wysypanych bułką tartą, lub wyłożonych papierem do pieczenia (tortownica o średnicy 26 cm lub dwie keksówki długości 25 cm). Wsatwić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35 - 40 minut
królestwo garówSmacznego Składniki potrzebne do przygotowania jajek po szkocku. 50 dkg mięsa mielonego z indyka lub wołowego 1 łyżeczka soli 1 jajko 1 łyżeczka musztardy szczypta pieprzu 3 płaskie łyżki bułki tartej olej słonecznikowy do smażenia 8 jajek przepiórczych szczypta soli 1 łyżka świeżo krojonej natki pietruszki Jak przygotować jaja po szkocku . Do garnka wlać wodę, wsypać szczyptę soli. Kiedy woda(...)Dobrze wyrobioną masę mięsną podzielić na osiem równych części. Każdą część spłaszczać na dłoni, na środku układać ugotowane jajko przepiórcze, sklejać i formować w kulkę. Każdą kulkę obtaczać w bułce tartej. Do garnka wlać olej. Oleju powinno być tyle aby w trakcie smażenia pokrył całkowicie mięsne kulki. Olej rozgrzać, kiedy gorący wkładać gotowe kulki mięsne. Smażyć na średnim ogniu, obracając
mecooksziemniaczane w różnych konfiguracjach ! W połączeniu z kaszą kuskus są bardzo delikatne i pyszne. Składniki: Ziemniaki 1 kg Kuskus ½ szklanki Czosnek 2-3 ząbki Sól i pieprz do smaku Bułka tarta 3 łyżki Jajka 2 szt. Papryka słodka mielona 1 łyżeczka Olej do smażenia Szczypiorek 1 pęczek Wykonanie: Kuskus przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu i odłożyć do wystudzenia. Ziemniaki(...)obrać, połowę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zaś drugą połowę na drobnych oczkach. Dodać zmiażdżony czosnek, bułkę tartą, jajka, paprykę mieloną, posiekany szczypiorek, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Smażyć cienkie placuszki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym i podawać z kwaśną śmietaną
Tradycyjna Kuchniaciepłej wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 100 g miękkiego masła Nadzienie: 1 opakowanie białej kiełbasy, u mnie Kiełbasa biała z szynki Maestro Henryk Kania 1 jajko Bułki drożdżowe na słono robimy według następujących wskazówek: Drożdże, zarówno świeże, czy suszone rozrabiamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Chodzi tylko o to, żeby one się dobrze rozpuściły. W misce mieszamy(...)wyrabiamy ciasto. Wyrabianie ciasta powinno trwać tak długo, aż ciasto będzie z łatwością odchodziło od ścianek miski. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Bułki drożdżowe z kiełbasą potrzebują nadzienia. Nadzienie do drożdżówek na słono wykonujemy w bardzo prosty sposób. Białą kiełbasę obieramy z osłonek, następnie rozdrabniamy przy pomocy blendera kielichowego lub malaksera, albo maszynki
MamaOskarkałyżka płaska mąki pszennej 1 szkl.gorącego mleka( 100 ml.zimnego odlać resztę zagotować). 1/2 szkl.šmietany sól pieprz sok z cytryny 20 dag.startego żółtego sera Tłuszcz bułka tarta do formy ********** ************************************** 1. Pieczarki opłukać , osączyć , pokroić w paski i podsmażyć na tłuszczu do odparowania wody. 2 . Na osobnej patelni z tłuszczu i mąki przygotować białą zasmażkę , rozprowadzić czesc8a(...)mleko , zagotować. 3 . Połączyć się ze šmietaną i pieczarkami , doprawić do smaku solą. 4 . Gotowe pierogi ugotować , przelać zimną wodą ,osączyć i wyłożyć do nasmarowanej i wysypanej bułka tartą formy. 5 .Pierogi posypać połową startym serem żółtym , zalać sosem i ponownie posypać resztą sera żółtego. 6 . Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec .Podawač z dodatkiem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki: 200g kaszy jaglanej 600-650g cukini 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 3-4 łyżki mąki kukurydzianej (może być też inna) 1 łyżka natki pietruszki sól pieprz bułka tarta kukurydziana do obtoczenia tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Lekko solimy i zostawiamy(...)natkę pietruszki, cebulę z czosnkiem, mąkę plus przyprawy dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanej masy formujemy dłońmi niewielkie kotlety (aby łatwiej nam było formować możemy ręce zwilżyć wodą), obtaczamy w bułce tartej i smażymy z dwóch stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu, aż będą rumiane. Smacznego :) Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: www.youtube.com/c/DietaRozdzielna Za Subskrybuj 😀❗ i daj łapkę w górę
Dieta Rozdzielna i Zdrowiewiejskiej, kilka różyczek brokuła, 6 pieczarek, 6 suszonych pomidorów, 2 jajka, 1 łyżka posiekanego koperku, sól, pieprz ziołowy, słodka i ostra papryka w proszku, przyprawa uniwersalna, 1 ząbek czosnku, bułka tarta, 2 łyżki mąki pełnoziarnistej Kaszę gotujemy w osolonej wodzie ok. 15 min, 5 min. przed końcem dodajemy różyczki brokuła. Pieczarki kroimy w kostkę, dusimy na patelni do miękkości, doprawiając(...)brokuła, pomidory i wystudzone pieczarki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, przyprawy, koperek, mąkę i jajka. Wyrabiamy na jednolitą masę. Z masy formujemy małe kotleciki, lekko spłaszczamy, panierujemy w bułce. Smażymy na złoto z obu stron na oleju. Można podawać z makaronem i surówką
słodki bratekmięsa od szynki 300 g serków topionych gouda ( można pomieszać ze szczypiorkowymi ) 1 pączek szczypiorku sól, pieprz, papryka do smaku 2 jajka + mąka + bułka tarta do panierowania(...)widelcem z posiekanym szczypiorkiem. Na każdy kotlet nakładamy po łyżce farszu i rozsmarowujemy na jednej połowie mięsa. Kotlety składamy i lekko dociskamy. Panierujemy w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej z każdej strony. Smażymy na oleju z każdej strony na złoto. Sakiewki podajemy cieple z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolibyło zbyt długo „stresować”;) Polecam na poświąteczną, ciepłą i niedrogą kolację lub obiad dla 2-3 osób;) 150 g ryżu 4 duże marchewki 3 żółtka 2 łyżki bułki tartej sól i pieprz 4 łyżki oleju sos: 3-4 łyżki majonezu mały kubeczek jogurtu naturalnego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, szczypta ziół prowansalskich Ryż wsypujemy(...)wrzątku i gotujemy wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Odstawiamy do przestudzenia. Obrane marchewki gotujemy na półmiękko. Studzimy. Do przestudzonego ryżu dodajemy tarte na dużych oczkach marchewki. Dodajemy żółtka oraz bułkę tartą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy do połączenia. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy kotleciki (ok. 8-10 sztuk). Smażymy je na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoto
Smaki Na TalerzuWiem, że po świętach pewnie macie dość ryb wszelakich, ale gdyby jednak ktoś z was miał ochotę na pyszną, chrupiącą rybkę to polecam zrobić ją w panierce z japońskiej bułki z dodatkiem włoskiego sera parmezan. To połączenie na pewno wam przypadnie do gustu. A kto akurat panko nie ma niech zrobi te rybkę w zwykłej bułce tartej z parmezanem. Smacznego
Bernika - moj kulinarny pamietnikuroczystości.Jest daniem lekkim i smacznym ,myślę ,że wiele pań chętnie przekąsi małe co nie co.Zapraszam!. 1 duża główka sałaty liściastej 1 cebula 2 łyżki tartej bułki ( w zależności ) 15 dag.pieczarek 4 łyžki stopionego masła 2 łyżki zieleniny - koperku i natki pietruszki 1 żółtko sól 1 płaska łyżka czerwonej papryki Posiekany ząbek czosnku 0.5 szkl.gestej(...)dodatkiem zieleniny ,cebuli i czosnku , až do wyparowania soku , często mieszajac , zdjąć z ognia , wystudzić. 2 . Sałatę opłukać ,osuszyć liście ,oderwać białe łodyżki . 3 . Do pieczarek wsypać bułkę tartą , żółtko dodać , šmietanę , doprawić solą i papryką. 4 . Wymieszać.Farszem nadziewać liście sałaty , zwijać jak gołąbki . 5 . Ułożyć w wysmarowanej formie do zapiekania , wlać rosół. 6 . Zapiekać
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkicheddar) 50 g tartego żółtego sera około 140 g szynki dojrzewającej w plastrach (np. parmeńskiej) 150 g serka śmietankowego, kanapkowego 3 jajka 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 4 łyżki bułki tartej sól i pieprz Ciasto francuskie rozwijamy, wykładamy dno formy do zapiekania (około 20x30cm). Odstające boki odkrawamy, kroimy na paski. Szpinak myjemy, usuwamy twarde łodyżki. Cebulę i czosnek drobno(...)pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia. Ser żółty oraz feta kroimy na cienkie słupki. Owijamy je plasterkami szynki. Jajka roztrzepujemy z mieloną papryką. Dodajemy tarty ser żółty, serek kanapkowy oraz bułkę tartą. Całość mieszamy ze szpinakiem. Masę wykładamy na ciasto francuskie w formie. Układamy kawałki serów w szynce. Wierzch dekorujemy paseczkami pozostałego ciasta francuskiego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
Smaki Na Talerzudanie jednogarnkowe. Przygotowanie takiego obiadu zajmie nam około pół godziny Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej lub kaszki manny przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek 1 szklanka makaronu (u mnie kolorowe mini rurki) pół pęczka koperku 0.5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego(...)szklanki kwaśnej śmietany 0,5 szklanki mąki olej do smażenia *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami – do smaku *** *** Z masy mięsnej formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy klopsiki z każdej strony na rumiano, a następnie przekładamy do miseczki *** *** Cebulę kroimy
Blog z Apetytem