cheddar) 50 g tartego żółtego sera około 140 g szynki dojrzewającej w plastrach (np. parmeńskiej) 150 g serka śmietankowego, kanapkowego 3 jajka 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 4 łyżki bułki tartej sól i pieprz Ciasto francuskie rozwijamy, wykładamy dno formy do zapiekania (około 20x30cm). Odstające boki odkrawamy, kroimy na paski. Szpinak myjemy, usuwamy twarde łodyżki. Cebulę i czosnek drobno(...)pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia. Ser żółty oraz feta kroimy na cienkie słupki. Owijamy je plasterkami szynki. Jajka roztrzepujemy z mieloną papryką. Dodajemy tarty ser żółty, serek kanapkowy oraz bułkę tartą. Całość mieszamy ze szpinakiem. Masę wykładamy na ciasto francuskie w formie. Układamy kawałki serów w szynce. Wierzch dekorujemy paseczkami pozostałego ciasta francuskiego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
Smaki Na Talerzudanie jednogarnkowe. Przygotowanie takiego obiadu zajmie nam około pół godziny Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej lub kaszki manny przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek 1 szklanka makaronu (u mnie kolorowe mini rurki) pół pęczka koperku 0.5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego(...)szklanki kwaśnej śmietany 0,5 szklanki mąki olej do smażenia *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami – do smaku *** *** Z masy mięsnej formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy klopsiki z każdej strony na rumiano, a następnie przekładamy do miseczki *** *** Cebulę kroimy
Blog z Apetytemawokado i serka mascarpone - pyszna przekąska, lekko pikantna dzięki tabasco. Ja użyłam tabasco z limitowanej serii na 150 lecie marki Tabasco. Przepis na 8 grzanek. 8 kromek bagietki (bułkę kroimy pod skosem), masło, czosnek 1 awokado, skórka otarta z cytryny, sok z cytryny, 100 g serka mascarpone, sól, pieprz świeżo mielony, tabasco (ja użyłam Tabasco Diamond Reserve*) , kawałek czerwonej papryki(...)szczypiorek, Kromki bułki posmarować z obu stron masłem. Patelnię posmarować przekrojonym ząbkiem czosnku. Położyć pieczywo na rozgrzanej patelni i zrumienić z obu stron. Awokadao przekroić na pół. Wyjąć pestkę. Łyżką zdjąć skórkę z połówek awakado. Posmarować awokado sokiem z cytryny, aby nie czerniało. Jedną połówkę drobno pokroić i przetrzeć przez sito. Wymieszać dokładnie z serkiem mascarpone i skórką cytrynową. Doprawić
królestwo garówząbek czosnku 1 cebula 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli 2 jajka 3 łyżki kaszy manny bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia 1/2 l bulionu Przygotowanie: Ryż gotujemy wg instrukcji z opakowania i odkładamy do ostygnięcia. Cebule i czosnek obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na łyżce smalcu(...)oraz przesmażoną cebulkę z czosnkiem, mieszamy. Dodajemy surowe mięso mielone, mieszamy. Na koniec dodajemy jajka, kaszę manną oraz przyprawy. Wyrabiamy masę na gołąbki, formujemy podłużne kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i obsmażamy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Podsmażone gołąbki układamy na blaszce, podlewamy bulionem i przykrywamy dokładnie folią aluminiową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę
słodkie i nie tylko historie kulinarnepapryki słodkiej pół łyżeczki czosnku granulowanego 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich sól i pieprz do smaku 45 g Parmezanu lub sera Grana Padano 60 g sera Królewskiego lub Gouda bułka tarta do panierowania ok. 250 ml oleju rzepakowego do głębokiego smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na pieczarki panierowane nadziewane serem i cebulką: Pieczarki oczyścić (przeczytaj artykuł: Pieczarki – obierać czy myć(...)powstało jednolite gęste ciasto. Każdy kapelusz nadziać farszem cebulowo-pieczarkowo-serowym, a następnie otoczyć w wyżej przygotowanym cieście (z jajek, mąki i przypraw). Kolejno każdy kapelusz otoczyć w bułce tartej. Na patelni (u mnie mała patelnia o średnicy 23 cm) rozgrzać porządnie olej (najlepiej w takiej ilości, by pieczarki były w nim w połowie zanurzone). Pieczarki smażyć w dwóch partiach
Kulinarne Przebojepół szklanki mąki pszennej tortowej – ok. 80g (ciasto naleśnikowe powinno wyjść dość gęste) pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki papryki słodkiej pół łyżeczki czosnku granulowanego 1 czubata łyżeczka bułki tartej sól i pieprz do smaku Dodatkowo: mała patelnia o średnicy 23cm olej rzepakowy do smażenia – ok. 150 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na paluszki krabowe w cieście naleśnikowym(...)surimi (paluszki krabowe) z folii, osuszyć. W miseczce wymieszać mleko z jajkiem. Dodać szczyptę soli, szczyptę pieprzu, pół łyżeczki papryki słodkiej, pół łyżeczki czosnku granulowanego oraz jedną czubatą łyżeczkę bułki tartej, wymieszać. Na koniec dodać mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać. Każdy paluszek krabowy otoczyć dokładnie w cieście naleśnikowym i od razu układać na patelni
Kulinarne Przebojesera żółtego 1 cebula 1 łyżka masła 1 jajko do farszu sól pieprz do smaku papryka słodka do smaku 1 łyżeczka natki pietruszki 1 łyżeczka koperku jajko + bułka tarta do panierowania(...)ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. Przekładamy go do miski, dodajemy przyprawy, podpieczoną cebulę, jajko, tarty ser i mieszamy masę. Formujemy nieduże kulki i panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Wykładamy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Podajemy z wykałaczkami i sosem pomidorowo- paprykowym. Wszystkie przekąski są bardzo smaczne, kulki przed podaniem podgrzewamy
Kulinarne Fantazje Marioliklopsiki i nie trzeba nic więcej na obiad w zimowy dzień ;) Tortellini z klopsikami i szpinakiem składniki: 200 g wieprzowego mięsa mielonego 1 opakowanie tortellini 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki sera gorgonzola dwie duże garści szpinaku 700 ml bulionu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tortellini z klopsikami i szpinakiem wykonanie: Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą, doprawiamy
Delusional Trinesody oczyszczonej, Szczypta soli. FARSZ: 350g mięsa mielonego z indyka 2 cebule Ulubione przyprawy do mięsa mielonego sól, pieprz, 4 ząbki czosnku, Paluszki, Olej do smażenia, 2-3 jajka, Bułka tarta do panierowania Sposób przygotowania przepisu: Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Czosnek przeciskamy przez praskę. Do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy cebulę i czosnek a następnie przyprawiamy(...)łyżeczce masy mięsnej i dokładnie zlepiamy tak jak pieroga. Każdego pierożka przecinamy na pół. Jajka roztrzepujemy ze szczyptą soli i pieprzu. Udka maczamy w jajku i panierujemy w bułce tartej a następnie smażymy pod przykryciem na złoto z każdej strony. Gotowe udka serwujemy z ulubionym sosem
Podróż w kulinariapanierce , czyli paluszki krabowe w chrupiącej panierce Panko , którą można kupić w dziale z orientalną żywnością. Jeśli jednak nie macie do niej dostępu, to spokojnie możecie użyć zwykłej bułki tartej, która będzie nieco mniej chrupiąca, ale przekąska wyjdzie równie pyszna :) Paluszki krabowe w panierce – surimi w takiej formie idealnie pasuje jako przekąska na Sylwestra, Karnawał, czy inną imprezę. Poza(...)soli i pieprzu oraz paprykę słodką, chilli i czosnek granulowany. Dokładnie wymieszać. Każdy paluszek krabowy zamoczyć dokładnie w jajku z przyprawami. Na płaski talerzyk wysypać panierkę Panko (lub zwykłą bułkę tartą) oraz sezam, wymieszać. Każdy kawałek surimi otoczyć dokładnie w panierce. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Smażyć surimi na średnim ogniu przez 1-2 minuty, z każdej strony
Kulinarne Przebojecukru 1/2 łyżeczki soli do dekoracji: kminek, sezam, siemię lniane 700 g białej kapusty 500 g pieczarek 1 duża cebula 3 jajka ugotowane na twardo 2 - 3 łyżki tartej bułki sól, pieprz wykonanie: Kapustę dzielę na 3 - 4 kawałki, wrzucam do osolonego wrzątku i gotuję około 10 minut. Wyjmuję z wody i na sitku (by dobrze obciekła) pozostawiam do ostygnięcia(...)dodaję do grzybów i jeszcze chwilę podsmażam. Ugotowane na twardo jajka ścieram na tarce o drobnych oczkach, dokładam do kapusty. Całość doprawiam solą i pieprzem. Na koniec wsypuję tartą bułkę, mieszam i pozostawiam do ostygnięcia. Drożdże rozrabiam ze śmietaną i cukrem. Masło siekam z mąką, dodaję jajka i sól oraz drożdże. Zagniatam gładkie ciasto. Dzielę je na 4 części
babka w formiekolejnego podrośnięcia. Rozkłócamy jajko z mlekiem i smarujemy dokładnie wyrośnięte bułeczki. Na koniec każdą obsypujemy sezamem. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku 180°C z termoobiegiem około 15 minut. Gotowe bułki powinny mieć piękny złoty kolor (zwłaszcza od spodu). Pamiętajcie, żeby kroić je dopiero po całkowitym wystudzeniu. Mięso doprawiamy musztardą, czosnkiem i pieprzem. Następnie dobrze je wyrabiamy i formujemy małe kotleciki(...)plasterki, a ser dzielimy na małe kwadraciki. Wystudzone bułeczki kroimy na pół. Spód smarujemy sosem, później układamy liść szpinaku, ser, mięso, plasterek pomidora, ogórka i przykrywamy posmarowaną sosem górą bułki. Całość spinamy wykałaczką, żeby było stabilne. Podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego Artykuł Mini hamburgery pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeMIELONYM PRZYGOTOWANIE: 30 minut SKŁADNIKI: – 400-500 g mięsa mielonego z indyka – 2 łyżki pasty Madras Patak’s Paste Pots – 1 jajko – 2-3 łyżki bułki tartej – arkusz ciasta francuskiego – ziarna sezamu do posypania pasztecików Przygotowanie: Do mięsa mielonego z indyka dodaj jajko, pastę Tikka Masala Patak’s i bułkę tartą. Całość dokładnie
nietylkopasta.plangielskiego 1/4 kostki masła + 1 łyżka oleju rzepakowego natka pietruszki i selera 1/4 niedużego selera 1 pietruszka Kluski smażone 2 ugotowane ziemniaki pieprz, sól do smaku 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Marchewkę oraz selera i pietruszkę obieramy i kroimy w drobne kawałki, czosnek obieramy i kroimy w plasterki, cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W garnku(...)ziemniaki, ugniatamy dodajemy do nich sól i pieprz oraz jajko i wyrabiamy na jednolitą masę. Do dłoni nabieramy po łyżce masy i robimy z tego kulki, które obtaczamy w bułce tartej. Lekko je rozpłaszczamy i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Kluski gotowe ? Tak ! no to sprawdzamy udka z kurczaka, wyciągam jedno z nich i delikatnie nożem nacinamy przy
Kuchnia na wzgórzutylko miodem i mają mnóstwo bakalii! Gotowane oczywiście na mleku, ale w biedniejszych domach gospodynie robiły też na wodzie. Masę makową przekłada się moczonymi w gorącym mleku sucharkami lub bułkami. Potrawa podawana najczęściej w misce. Swoją drogą, jestem ciekawa czy je znacie. Słyszałam, że w innych regionach mówi się na nie "makiełki"...? Składniki: Makówki: 200 g maku mielonego(...)lodówki. Najlepsze następnego dnia. Smacznego! Rady: - proporcje bakalii można dowolnie modyfikować i poszerzać o skórkę pomarańczową, wiórki kokosowe, ekstrakt migdałowy itp. - sucharki można zastąpić chałką lub maślanymi pszennymi bułkami. - makówki należy przechowywać w lodówce
Nastoletnie Wypiekanie