Składniki: 450g brukselki 100g mozzarelli sól masło do wysmarowania formy Pulpety: 480g mielonego mięsa z szynki 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki natki z pietruszki 1 jajko 1 bułka kajzerka sól pieprz vegeta klarowane masło Sos pomidorowy: 1 puszka pokrojonych pomidorów 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 4 łyżki pikantnego ketchupu 30g masła sól(...)pieprz Wykonanie: 1. Mięso przełożyć do dużej miski, dodać cebulę i czosnek starty na tarce o małych oczkach, jajko, posiekaną natkę z pietruszki i bułkę namoczona wcześniej w wodzie. Masę dokładnie wyrobić, doprawić solą, pieprzem i vegetą. Uformować pulpeciki wielkości brukselki i usmażyć na klarowanym maśle. 2. Sos pomidorowy: Pomidory z puszki przełożyć do garnka, dodać masło, ketchup, cukier
Szalona Kuchnia Ewelinyciepło i na zimno. Nie tylko mięsne kotleciki mogą być dobre. Weganie pomijają jako. 1 i 1/2 szklanki fasoli ugotowanej 1 batat 30 dkg pieczarek 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz 1 łyżeczka papryki wędzonej 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka majeranku papryczka chili olej rzepakowy 1 cebula 2 ząbki czosnku Pieczarki myję, osuszam i ścieram(...)przesmażam na oleju. Dodaje pieczarki i dalej przesmażam. Batata obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Pieczarki, batata przekładam do miski. Fasolę miksuję blenderem i dodaję z jajkiem, natką, bułką tartą do miski. Doprawiam solą , pieprzem, majerankiem, papryką wędzoną i ostrą. Masę mieszam widelcem. Na blaszce układam papier do pieczenia, smaruję go oliwą, i układam uformowane kotlety. Piekarnik nagrzewam do temp
wesoła kuchniaprzekonaniu, że dzieci lubią warzywa, tylko trzeba im je ciekawie przemycać. Ketchup z mango to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego. Polecam przepis bo burgery zniknęły szybciutko! PRZEPIS NA BUŁKI DO BURGERÓW: - 400 g mąki pszennej tortowej - 350 ml letniego mleka - 2 czubate łyżki masła - 1/6 łyżeczki soli - łyżka sezamu - 40 g drożdży świeżych - jajko do posmarowania bułeczek(...)jajkiem, posyp sezamem. Pieczemy 30 minut temp. 170-180 stopni C. Studzimy na kratce. Burgery dla dzieci z parówkami z szynki: - 1 opakowanie Parówki z szynki- Henryk Kania - 5 bułek do burgerów - 2 bataty - 1 mały burak - 1 mała cukinia - łyżka sezamu - 1 mango - świeża bazylia - olej rzepakowy do smażenia 1. Parówki natnij na cztery części po każdej
SMYKWKUCHNIRobi się go ekspresowo a i przyjemnie smakuje. Koniecznie wypróbujcie. Składniki: 7 jabłek 150 g cukru 5 jajek 150 g mąki 1 opakowanie cukru wanilinowego Cukier puder do posypania Bułka tarta Masło do wysmarowania formy Wykonanie: Dno formy ( okrągła ) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Jabłka obieramy i kroimy na kawałki. Wsypujemy do formy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem
Smaki Ewysosu możemy dodać grzyby świeże lub mrożone. Dzięki nim jest tak bardzo aromatyczny. Najlepiej smakuje z ziemniakami i buraczkami. Pulpety: 500g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk 1 mała cebula Sos: 500g grzybów świeżych lub mrożonych (u mnie podgrzybki) 2 cebule 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego duży pęczek natki pietruszki 150ml(...)śmietanki 30% 1 łyżka mąki sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany 1. Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą, posiekaną drobno cebulą i przyprawami. Zagniatamy na gładką masę, formujemy małe pulpeciki, podsmażamy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Ściągamy z patelni, przekładamy na ręcznik papierowy. 2. Na tej samej patelni i tym samym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy
Szefowa kuchnimój autorski przepis sprzed lekko ponad 7 lat na pieczone drożdżowe pączki. Są superlekkie, w przeciwieństwie do tryliona przepisów z sieci – te pieczone pączki nie smakują jak kolejna bułka brioche zapchana do oporu żółtkami i masłem, tylko jak klasyczne, smażone pączki, którymi wszyscy się zajadają w tłusty czwartek. Te pączki mają tylko jedną, ale ogromną wadę – znikają zaraz po upieczeniu(...)około 15 pieczonych pączków które testowałam nie smakowały jak pączek – ot, coś okrągłego i z nadzieniem. Jasne, można sobie do woli dobierać nazwy dla swoich produktów, ale nazywanie bułek drożdżowych z ciastem wypchanym po brzegi prawie kostką masła i 6 żółtkami, twardych i niemiłosiernie zbitych, o konsystencji dalekiej od lekkiego, pyzatego rumianego pączka – to już dla mnie nadużycie. UWAGA – ZANIM
Karo in the Kitchenfiletu z ryby (u mnie dorsz) 1 jajko 2 łyżki posiekanej pietruszki 1/4 czerwonej papryki pół niewielkiej cebuli (u mnie czerwona) 3 łyżki mleka 1 łyżka mąki 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz, ostra papryka mielona olej do smażenia *** Rybę myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę *** *** W miseczce łączymy jajko z mlekiem i mąką, dodajemy pokrojoną(...)rybę, mieszamy *** *** Dokładamy posiekaną natkę pietruszki oraz drobniutko pokrojoną czerwoną paprykę *** *** Cebulę kroimy w drobną kostkę i również dodajemy do miseczki z pozostałymi składnikami *** *** Dodajemy bułkę tartą, solimy, pieprzymy oraz doprawiamy szczyptą ostrej papryki mielonej. Dokładnie mieszamy *** *** Masę wykładamy na rozgrzany olej za pomocą łyżki i lekko spłaszczamy tworząc kotleciki *** *** Smażymy z dwóch stron po kilka minut – do mocnego
Blog z Apetytempodać z ziemniakami, kluskami lub kaszą, w towarzystwie ulubionej surówki. Palce lizać! Składniki: ok 0,7 kg mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego 1 jajko 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżka musztardy 1 wędzona kiełbasa 1 cebula Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżka posiekanej pietruszki kilka plasterków suszonych grzybów(...)szklanki bulionu lub wody 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego olej do smażenia pół szklanki mąki do obtoczenia zrazów *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą, musztardą i przyprawami- do smaku *** *** Cebulę oraz kiełbasę kroimy w kosteczkę *** *** Przyprawione mięso dzielimy na 6-7 porcji. Każdą część rozpłaszczamy dłonią na płaski placek i obkładamy porcją cebulki oraz kiełbasy *** *** Mięso rolujemy
Blog z Apetytemmajonezu • koperek, może być suszony • 20 dag wędzonego boczku • oregano • wegeta • przyprawa do ziemniaków • przyprawa chili • 3 ząbki czosnku Mięso mielone: • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego • 1 mała cebula • ½ bułki pszennej • 1 jajko • 2 łyżki zimnej wody • sól, pieprz, Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Do ziemniaków dodać majonez, cebulę pokrojoną w piórka i przyprawy: koperek, przyprawę(...)chilli. Boczek pokroić w kostkę , ząbki czosnku przecisnąć przez praskę.Dodać do ziemniaków i w szystko razem wymieszać, włożyć na blaszkę. Do mięsa mielonego dodać jajko, namoczoną bułką i przyprawy.Wyrobić na jednolitą masę i kształtować kulki, zwilżając dłonie zimną wodą. Na rozłożonych ziemniakach ułożyć kulki mięsne. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C i piec
Moje domowe kucharzenieLekko go rozbić, uważając aby go nie „podrzeć”. Jeżeli mam płat szynki, po prostu rozbić go. Skrawki mięsa odciąć – nie wyrzucać. Mięso oprószyć solą i pieprzem i odłożyć. Bułkę namoczyć. 1 cebulę pokroić w drobną kostkę i poddusić na maśle. Skrawki mięsa, połowę grzybów, cebulę, anchois, słoninę, odciśniętą bułkę i kapary zemleć. Dodać cebulę, doprawić do smaku solą
królestwo garówserka mascarpone, 200 ml śmietany kremówki 30%, ostra papryczka (u mnie 2 papryczki czerwone rawit), 550 ml pulpy z mango, 14 g żelatyny, sól, do wysmarowania formy : masło, bułka tarta Pulpę mango wymieszać z imbirem. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej oraz roztopione masło (nie gorące, musi być chłodne!). Następnie dodać pulpę mango oraz przesianą mąkę(...)proszkiem do pieczenia. Kolejność dodawania produktów jest bardzo ważna!!! Tortownicę (u mnie 24 cm) wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą, przełożyć do niej ciasto i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni z termo obiegiem na około 40 – 45 minut. Upieczone ciasto wyjąć z tortownicy i odstawić do ostygnięcia. Krem: do mango dodać pokrojone papryczki razem z pestkami
królestwo garówSkładniki: woda na wywar 2 litry, mielone z drobiu 70 dag, przyprawa do mielonego mięsa 1/2 opakowania, sól - do smaku, jajka 2 sztuki, bułka tarta 3/4 szklanki, kasza manna 2 łyżki sos szpinakowy: szpinak 4 pęczki lub 1 opakowanie mrożonego, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 3 sztuki, masło 1 łyżka, kostka rosołowa 1 sztuka, pieprz mielony i sól(...)smaku, śmietana 1 łyżka, mąka pszenna 2 łyżki, wywar 4 szklanki Mielone dokładnie wyrobić ręką z jajkami, bułką tartą, kaszą manną, przyprawą do mięsa mielonego. Formować małe okrągłe pulpety, obtaczać w mące i kłaść na wrzącą wodę, gotować po wypłynięciu z 10 minut na mniejszym ogniu bez przykrycia, ugotowane wyjąć na talerz. Na maśle zeszklić pokrojoną drobno cebulkę z czosnkiem
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: karkówka bez kości na 6 porcji kotletów, jajka 3 sztuki, pieprz grubo mielony 1 łyżeczka, czosnek granulowany 1/2 łyżeczki, sól ziołowa 1 łyżeczka, tarta bułka 1,5-2 szklanki Karkówkę bez kości podzielić na 6 kotletów około 3 cm grubości, włożyć do woreczka i tłuczkiem dobrze rozbić na dość cienkie kotlety. Jajka dokładnie roztrzepać widelcem z solą ziołową, granulowanym(...)czosnkiem i grubo mielonym pieprzem. do jajek włożyć rozbite kotlety i zostawić na 30 minut. Kotlety panierować w tartej bułce i na gorącym tłuszczu smażyć rumiane z każdej strony. Kotlety podawać z czym się lubi, również są dobre na zimno do pieczywa - kotlety z karkówki są bardzo smaczne, soczyste, dzięki tłuszczykowi są bardziej soczyste, w panierce są jak kotlety schabowe
W Mojej Kuchni Lubięświetny obiad, który zapakujesz do lunchboxa. Jak je przygotować? Poniżej znajdziesz przepis! Składniki: 500g fileta z miruny lub dorsza – ryba musi być dobrej jakości, nie może się rozpadać bułka kajzerka namoczona w wodzie jajko sól, pieprz cytrynowy 3 łyżki posiekanego koperku masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Rybę mielimy w maszynce i przekładamy do miski. Dodajemy namoczoną, dobrze odciśniętą bułkę
Życie ze smakiemniebiosa. To dobry dzień, żeby wypróbować nasz przepis. Składniki: 800 gramów mięsa mielonego z indyka (może być też wołowina lub wieprzowina, ale indyk zdrowszy), 2 jajka, 2 kopiaste łyżki bułki tartej, trzy cebule, 200 gramów pomarańczowego cheddara (jeśli użyjesz innego sera, nie będzie tak ładnego kolorku), 400 ml mleka, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz. Zrób tak: do mięsa dodaj jedną(...)drobno posiekaną cebulę i bułkę tartą, dopraw solą i pieprzem, wbij jajka i dokładnie wyrób. Z masy formuj średniej wielkości pulpety – będzie łatwiej, jeśli zwilżysz dłonie wodą. Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju, zdejmij i odstaw. Teraz na patelni przesmaż resztę posiekanej cebuli (jeśli trzeba, uzupełnij olej), pod koniec dodając również posiekany czosnek. Gdy wszystko się zarumieni, dodaj
Kulinarna Polska