właśnie skojarzenie przyszło mi do głowy). 600-700 g mielonej łopatki wieprzowej 2 łyżki tartego parmezanu 3-4 kroki chleba tostowego 1 małe jajko 1 cebula 2 łyżki masła bułka tarta olej sól, pieprz Z chleba tostowego odkrawamy skórki, miąższ kroimy w średniej wielkości kostkę. Podgrzewamy na rozgrzanej, suchej patelni do zrumienienia. Następnie dodajemy masło, mieszamy i zdejmujemy z palnika(...)masła. Do miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy cebulkę, jajko, grzanki oraz parmezan. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy. Z mięsnej masy formujemy okrągłe kotlety. Otaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano
Smaki Na Talerzutego jest dość tanie 😉 Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka natki pietruszki 1 jajko 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz Sos: 6-8 ząbków czosnku 1 szklanka bulionu 100 ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki pszennej odrobina soku z cytryny 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego sól, pieprz Wykonanie: Klopsiki: Cebulę(...)bardzo drobno siekamy. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Umytą natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystkie przygotowane składniki dodajemy do mięsa i mieszamy. Następnie do masy mięsnej wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą oraz sól i pieprz. Masę wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie formujemy nieduże kulki. Klopsiki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego
Kuchnia MagdaLenysię, że ile jest ludzi tyle jest pomysłów. To jeden z nich :) Składniki : - około 500 g wołowiny, - 1 cebula, - 1 jajko, - sól, pieprz, - 1 płaska łyżeczka kminku, - 1 - 2 bułki tartej, - 1 - 2 łyżki mąki, - śliwki suszone, - podwędzana szynka, - papryka konserwowa, - olej do obsmażenia. Wykonanie: Mięso zmielić razem z cebulą. Przyprawić solą, pieprzem i utuczonym w moździerzu kminkiem. Razem(...)jajkiem i bułką wyrobić na gładką masę. Uformować małe klopsiki, obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju. Wędlinę lub boczek przekroić wzdłuż na połowę i każdą owinąć suszoną śliwkę. Na patyki do szaszłyków nadziewać na przemian wędlinę ze śliwką, klopsiki i pokrojoną na kawałki paprykę. Szaszłyki zapiekać w piekarniku. Szaszłyki zapiekać w piekarniku
Przepisy Mikołajanapuszenia. Wodę z ogórków lekko podgrzać, razem z drożdżami i posiekanym ogórkiem dodać do mąki. Ciasto wyrobić, na koniec dodając olej. Odstawić do wyrośnięcia. Jeszcze raz zagnieść i uformować bułki. Ciasto podzielić na równe części, każdą rozpłaszczyć i zwinąć jak roladę.Ułożyć na blasze. Na każdą bułkę nałożyć cienkie plasterki ogórka i odstawić do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku. Smacznego
Przepisy Mikołajastartego, żółtego sera, - 1 średnia,starta marchew, - 5 suszonych pomidorów z oleju, - dużo posiekanego szczypiorku, - 1 jajko, - 2 - łyżki otrębów ( użyłem żytnich ), - sól, pieprz, - czarnuszka ( dałem około łyżki ) - bułka tarta lub otręby do panierowania, - olej do smażenia. Wykonanie : Bardzo proste :) Wszystkie składniki wymieszać w misce, uformować kotlety, obtoczyć w bułce lub otrębach i usmażyć na złoto. Zjadać z porcją
Przepisy Mikołajatradycyjnego pasztetu powstał pasztet pomidorowy, który bardzo wszystkim zasmakował :) Składniki : - około 1 kg mięsa z łopatki, - około 200 g wątróbki drobiowej, - włoszczyzna, - ziele angielskie, pieprz ziarnisty, - cebula, - czosnek, - mała bułka, - sól, pieprz mielony, - 2 jajka, - 5 - 6 suszonych pomidorów z oleju, - suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim, - 2- 3 łyżki koncentratu pomidorowego, - olej do podsmażenia cebuli ( użyłem oleju z suszonych pomidorów(...)Wykonanie : Mięso z włoszczyzną, zielem angielskim, pieprzem ziarnistym i solą ugotować do miękkości. Cebulę przesmażyć z oczyszczoną wątróbką na oleju. Czosnek obrać, a bułkę namoczyć w rosole z gotowania mięsa. Całość zmielić, dodać posiekane suszone pomidory, koncentrat i suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim. Przyprawić solą i pieprzem. Na tym etapie smakujemy i ewentualnie dosmaczamy. Dodajemy jajka i mieszamy. Jeżeli
Przepisy Mikołajawychodzą dobre. Do kotletów robimy ulubioną surówkę i mamy obiad :) Składniki : - około 300 g ugotowanych ziemniaków, - około 200 g upieczonego łososia, - marchew, - pokrojony szczypiorek, - jajko, - sól, pieprz cytrynowy, - bułka tarta do obtoczenia, - olej do smażenia. Wykonanie : Ziemniaki rozdukać, surową marchew zetrzeć na tarce, łososia posiekać i wymieszać z resztą składników. Z masy uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej
Przepisy Mikołajaduży bakłażan puszka pokrojonych pomidorów (lub świeże obrane ze skóry) cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz, oregano, szczypta mielonego kminku, szczypta cukru garść mielonych migdałów (lub dla glutenowców - bułki tartej) opcjonalnie: ser do posypania (ci, którzy mogą)/ ser wegański oliwa z oliwek do smażenia Oczywiście możecie zrobić zwykły sos mieszając mąkę pszenną, masło, mleko, sól i gałkę muszkatołową(...)Obieramy ziemniaki i kroimy w półcentymetrowej grubości talarki. Smażymy na oliwie z oliwek. Możemy odsączyć z tłuszczu za pomocą ręcznika kuchennego. Na blachę wysypujemy garść zmielonych migdałów (lub bułkę tartą), żeby ziemniaki nie przywarły i układamy usmażone plasterki. Bakłażana suszymy ręcznikiem i podsmażamy na oliwie. Najlepiej użyć małą ilość oliwy i pozwolić mu się zgrillować, bo jakiej byśmy
Cytryna&Co.składniki: 1/2 bochenka czerstwego chleba jajko oliwa z oliwek świeża mała cebulka wiórki sera mozarelli( dobrze smakują z Pecorino, Grana Padano lub Parmezanem) 1/2 papryczki chilli , bez ziaren bułka tarta sól i pieprz Z chleba wybieramy sam środek,bez skórek, i rozdrabniamy rękoma w misce. Dodajemy jajko,drobno pokrojoną cebulkę,kolendrę ,posiekaną chilli,ser,sól oraz pieprz(...)smaku. Mieszamy wszystkie składniki dolewając oliwy z oliwek , tak aby uzyskać konsystencję gęstego ciasta. Wstawiamy do lodówki na 15 minut. Formujemy nieduże kotleciki , obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano , na mocno rozgrzanej oliwie. Podajemy ze stekiem usmażonym według uznania,pokrojonym w plastry. Możemy polać całość sosem kolendrowo-pomidorowym
Cytryna&Co.wody gazowanej 2 łyżki cukru 3/4 łyżki kakao 15 g masła FARSZ: 1/2 szkl kaszy jaglanej 1 szklanka wody 1/2 szkl soku jabłkowego hortex 1 szczypta soli 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 10 szt mrożonych truskawek Hortex Truskawki Hortex odmrozić. Mąkę, kakao, cukier i cukier waniliowy wymieszać ze sobą. Dodać jajka oraz mleko(...)farsz. Kasze jaglaną dokładnie wypłukać wrzątkiem. Ugotować kasze w wodzie oraz soku jabłkowym z solą. Gotować do czasy wchłonięcia przez kaszę wody. Do ostudzonej kaszy dodać cukry oraz bułkę tartą. Wymieszać. Odmrożone truskawki Hortex pokroić. Dodać do kaszy jaglanej i wymieszać. Na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu truskawkowego. Naleśniki zwinąć na kształt sakiewek i związać górę. Podajemy z cukrem
Kuchnia w oparachszklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki rodzynek 1 szklanka gorącej wody 2 saszetki herbaty EARL GREY TEKKANNE Dodatkowo: masło lub margaryny do posmarowania foremki bułka tarta do oprószenia foremki Wykonanie pysznej herbacianej babki: 1. Ciasto: Zaczynamy od zaparzenia mocnej herbaty. Saszetki herbaty zalewamy gorącą wodą i parzymy. Herbatę studzimy, dopiero z letniej wyjmujemy saszetki dokładnie(...)pieczenia na przemian wlewając letnią herbatę i dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy rodzynki i dokładnie mieszamy. 2. Do pieczenia: Babkę na formę smarujemy cieniutko masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przekładamy ciasto. 3. Pieczenie: Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia i suchego patyczka przez około 50 minut. Upieczoną studzimy i wyjmujemy z formy
Izabelawkuchnisoli himalajskiej sól i czarny mielony pieprz po 1 łyżce masła klarowanego lub smalcu do smażenia każdego kotleta do panierowania kotletów: 2 jajka, 5 łyżek mąki pszennej, 1 szkl. bułki tartej Przygotowanie kotletów schabowych: Kotlety rozbić cienko za pomocą tłuczka do mięsa. Cebulę pokroić na półplasterki, ułożyć w naczyniu wraz z kotletami, wlać mleko wymieszane z solą. Tak namoczone kotlety(...)usunąć cebulę i osuszyć je na sicie a następnie ręcznikiem papierowym. Oprószyć niewielką ilością soli i czarnym mielonym pieprzem. Panierować kotlety w mące, następnie w roztrzepanym jajku i w bułce tartej (kolejność panierowania jest ważna;) Smażyć kotlety na dobrze rozgrzanej patelni. Ja smażę każdego kotleta osobno, na 1 łyżce masła klarowanego. Po 2-3 minuty z każdej strony, obracając dwukrotnie
Codziennik KuchennySkładniki na domowe frytki 4-5 ziemniaków woda 3-4 łyżki cukru olej do smażenia sól zioła prowansalskie Składniki na sznycel wiedeński cienko rozbite plastry schabu 2 jajka mąka bułka tarta smalec ewentualnie olej do smażenia Przepis na domowe frytki Ziemniaki obieramy i kroimy w ok. 0,5 cm grubości paseczki. Wkładamy je na ok. 15 minut do osłodzonej wody(...)rondelku rozgrzewamy olej i smażymy frytki na rumiany kolor. Przekładamy do miski, solimy, posypujemy odrobiną ziół prowansalskich. Przepis na sznycel wiedeński Mięso myjemy, moczymy w jajku, obtaczamy w mące, bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym smalcu na rumiany kolor z obu stron. Sznycel zgodnie z przepisem podajemy z kawałkiem cytryny. Do frytek możemy podać ketchup albo majonez. Smacznego! Artykuł Sznycel wiedeński
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!farsz : 500 g filetów rybnych, 1 cebula, 1 jajko, imbir mielony, sól, pieprz drobno mielony, 1 – 2 łyżki bułki tartej, tłuszcz do smażenia cebuli (u mnie oliwa), ciasto : ciasto na pierogi : 400 g mąki, gorąca woda, sól, Farsz : Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu. Cebulę i rybę zemleć w maszynce do mielenia. Masę doprawić do smaku solą, pieprzem(...)imbirem. Dodać rozbełtane jajko i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Ciasto : mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 220 - 230 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Ciasto wałkować. Układać na nim niewielkie porcje farszu, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi
królestwo garówniej kotlety. 3 szklanki ugotowanej komosy ryżowej 1-2 ząbki czosnku 3-4 suszone pomidory 4 kostki mrożonego szpinaku 1 łyżka posiekanego koperku 2 jaja 3-4 łyżki bezglutenowej bułki tartej lub zwykłej sól i pieprz do smaku olej do smażenia Dodatki: ogórki kiszone lub konserwowe, musztarda. Komosę przesypać do miski, wbić 2 jaja ( dla wegan ugotowane siemię lniane), dodać(...)pocięte suszone pomidory, wcisnąć czosnek, i dodać rozmrożony wyciśnięty z wody szpinak i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Na rozgrzany olej wykładać uformowane kotlety. Smażyć na złoto. Po usmażeniu wyłożyć na ręcznik papierowy
AZgotuj!