bułki - 33926 przepisów (strona:776/2262)

Placki ziemniaczane ze szpinakiem 188

może zająć Ci dosłownie chwilę Składniki: 1 kg ziemniaków ok. 100 g szpinaku mrożonego lub garść świeżych liści szpinaku 1 cebula 1 surowe jajko 2 łyżki mąki 1 łyżka bułki tar tej sól i pieprz olej do smażenia   Zamrożony szpinak pozostaw do rozmarnięcia w temperaturze pokojowej, odlej nadmiar wody i drobno posiekaj (a jeśli masz świeży, opłucz(...)posiekaj) . Ziemniaki obierz i opłucz, następnie zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Dodaj cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, szpinak, jajko, mąkę, bułkę tartą oraz do smaku sól i pieprz. Całość dobrze wymieszaj łyżką. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.   Jeśli masz malakser, pomoże Ci zaoszczędzić czas – rozdrobnij w nim ziemniaki pokrojone na ćwiartki

Kulinarne S.O.S.
Bułki marchewkowe z dynią na zakwasie 180

Przepyszne bułki dziś mam do pokazania. Przygotowywane są na soku marchewkowym świeżo wyciskanym. Dzięki temu mają fajny kolor i smakują obłędnie. Będą znakomitym śniadaniem w domu, szkole, pracy, polecam. Bułki na soku z marchwi z dynią. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kotlety z karkówki , nadziewane po białorusku 218

gałki muszkatołowej 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego sól , pieprz do smaku 1 łyżka startego sera żółtego o łagodnym smaku 2 jajka świeże , nie ugotowane do obtoczenia kotletów 2 szklanki bułki tartej Plastry karkówki rozklepujemy jak najcieniej , solimy , pieprzymy , odstawiamy na bok . Pieczarki i cebulę siekamy drobno i podsmażamy do miękkości . Zostawiamy do wystygnięcia . Ugotowane jajka rozgniatamy widelcem , dodajemy do nich(...)smaku . Mieszamy do uzyskania jednolitego farszu . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na każdy plaster karkówki , kładziemy łyżkę farszu , rozprowadzamy i zamykamy , jak książkę Dociskamy delikatnie dłońmi . Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej , dwukrotnie , ponownie lekko dociskając dłońmi . Odstawiamy na godzinkę do lodówki , to sprawi ,że kotlety nie będą się rozpadać . Smażymy z obu stron na złoty kolor . Podajemy na gorąco

Ogrodnik w podróży
Domowy kebab z piekarnika 245

cebula lub ziemniak oraz kratka-ruszt (taka, która z reguły jest na stanie wyposażenia piekarnika) – dzięki temu będzie Wam łatwiej ustabilizować kebab w piekarniku. Zobacz również przepis na: bułki do kebaba (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowy kebab z piekarnika – Składniki: 1 kg filetów z udek kurczaka (można też użyć pół na pół – 500 g udek(...)odpoczęło, a soki się uspokoiły i nie wypłynęły podczas krojenia, dzięki czemu mięso będzie bardziej soczyste. Następnie za pomocą ostrego noża pokroić mięso w cienki paseczki. Podawać np. w bułce kebabowej , z tortillą, z frytkami lub dowolnie wedle uznania. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Domowy kebab z piekarnika appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Pieczywo - bez wyrabiania - do 14 dni w lodówce - codziennie świeże i ciepłe 207

świeże pieczywo. W dniu pieczenia wyjmujemy miskę, odcinamy kawałek ciasta,  oprószamy go mąką - ok. minutę naciągamy ciasto - staramy się nie ugniatać. Formujemy kształt. Zostawiamy na blacie do wyrośnięcia. Bułki rosną ok 20 min, chleb ok 40 min. Przykrywamy ściereczką.  Pieczemy w temperaturze 225 stopni - najlepiej na kamieniu. Do nagrzanego piekarnika wkładamy żaroodporną miseczkę z ok. 300 ml wody(...)minut.  Po wyjęciu skórka jest bardzo chrupiąca - odczuwalny smak chleba rzemieślniczego. Aby zmiękczyć skórkę po upieczeniu możemy przykryć chleb bawełnianą szmatką.  Na zdjęciach widać 6 bułek oraz chleb.  Ciasta wystarczyło także na dwie bagietki.  Wszystkiego smacznego

dlaSmaQ
Pasztet drobiowo - wieprzowy z żurawiną 197

składzie. Pasztet drobiowo - wieprzowy z dodatkiem zdrowej żurawiny to moja propozycja na kanapkę. Składniki: 1 kg łopatki bez kości 3 duże udka z kurczaka (ponad 1kg) 1 czerstwa bułka 5 jaj 2 cebule 2 duże marchewki 1 duża pietruszka 0,5 selera 3 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarenek jałowca garść suszonej żurawiny pieprz, sól  Warzywa obrać(...)mięsa. Dodajemy udka i gotujemy ok 20 minut aż mięso z kurczaka odejdzie od kości. Całość posolić. Po wystudzeniu zlewamy rosół. Oddzielamy mięso od kości. W rosole namaczamy czerstwą bułkę. Wszystko mielimy przez maszynkę. Włącznie z warzywami i przyprawami (liście laurowe wyrzucamy). Wbijamy jaja, dodajemy ok 2 szklanek rosołu, żurawinę, sól oraz pieprz. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Przełożyć

Słodki Zakątek
RYŻOWE KOTLECIKI CURRY ZE SZPINAKIEM 175

ryżu pozostałego z obiadu. SKŁADNIKI / 9 SZT. 2 szklanki ugotowanego ryżu 30 g masła 2 łyżki oliwy 100 g świeżego szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/3 szklanki bułki tartej PRZYPRAWY:sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka curry w proszku, 1/2 łyżeczki kurkumy, szczypta chili w proszku olej do smażenia WYKONANIE Czosnek ścieramy na tarce, cebulę kroimy w kostkę(...)małym ogniu 3 minuty, aż zrobi się szklista.  Zwiększamy ogień do dużego i dodajemy szpinak. Smażymy 1-2 minuty, aż zwiędnie. Lekko solimy, przekładamy do malaksera. Dosypujemy bułkę tartą i rozmiksowujemy 1  minutę, aż masa zrobi się kleista.  Łyżką nabieramy porcje masy i w dłoniach formujemy zgrabne kotlety.  Smażymy na małej ilości oleju, na patelni

cool and minty
Delikatne pulpeciki z indyka z warzywami i koperkiem 143

warzyw, a mężowi dodatkowo przygotowuję do nich sos. Polecam! (około 10 sztuk w zależności od wielkości) Pulpeciki:   250g mięsa mielonego z fileta indyka (może być dowolne) 1/2 suchej bułka namoczonej w mleku /wodzie   1 jajko 1/2 ugotowanej marchewki 1/2 ugotowanej pietruszki 1/4 pora (małego) 1/3 pęczka świeżego koperku   1 ząbek czosnku majeranek sól, pieprz Ponadto: mąka(...)obtaczania pulpetów Marchewkę z pietruszką zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pora pokroić w niewielką kostkę, a czosnek z koperkiem drobno posiekać. Mięso dokładnie wyrobić z bułką odciśniętą z mleka/wody, jajkiem oraz resztą składników. Masę mięsną doprawić do smaku i uformować z niej kuleczki - u mnie wielkością przypominające orzech włoski. Każdą kulkę obtoczyć w mące.  Pulpeciki ostrożnie włożyć

Di gotuje
Pieczone pulpety z ciecierzycy 246

pieczenia/gotowania: 20 minut Ocena: 5.0 /5 ( 1 głos/y ) składniki 400 g ciecierzycy (użyłam ciecierzycy ze słoika) 2 łyżki płatków owsianych lub jaglanych 6 łyżek gorącej wody 40 g bułki tartej (2-3 łyżki) 1 cebula 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki jarzynki (polecam jarzynkę o świetnym składzie ze sklepu ymt24.pl – https://ymt24.pl/przyprawa-uniwersalna-jarzynka-300g-vivio ) 1/2 łyżeczki słodkiej(...)kostkę i podsmaż na łyżce oleju lub innego tłuszczu. Ciecierzycę odsącz z zalewy i zblenduj. Dodaj do niej gotowy kleik z płatków owsianych, podsmażoną cebulę (razem z tłuszczem), bułkę tartą i przyprawy. Całość wymieszaj i uformuj pulpety. Piecz je na posmarowanej tłuszczem blaszce w 200 stopniach Celsjusza przez 20 minut. Pulpety podaj z ulubionym sosem

Via Gusto
SZARLOTKA Z ORZECHAMI 176

margaryny 1 cukier waniliowy 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 250 g cukru pudru Na nadzienie: około 1.5-2 kg jabłek 2 łyżki bułki tartej Dodatkowo: 100 g posiekanych orzechów włoskich Wykonanie:  Jabłka obrać, pokroić ma małe kawałki, przełożyć do rondelka i delikatnie podgrzewać do momentu, kiedy zaczną się rozpadać. Następnie dodać bułkę tarta

Walijskie Pichcenie
Sznycle z indyka z curry 198

Składniki: 800 g sznycli z filetu z piersi indyka 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 100 ml mleka 1,5 szklanki bułki tartej 1 łyżeczka czosnku w proszku 2 łyżeczki curry sól, pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: Sznycle rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety. Oprószamy wszystkimi przyprawami (curry, czosnek,sól, pieprz) i mieszamy aby były równomiernie nimi pokryte. Każdego kotleta(...)osobna obtaczamy najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku z dodatkiem mleka a na koniec w bułce tartej. Kotlety smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor

Qchnia po prostu
Kotlety z soczewicy i kaszy jaglanej 201

Składniki : ok szklanki ugotowanej zielonej soczewicy ok. szklanki ugotowanej kaszy jaglanej jajko sól, pieprz, czosnek granulowany bułka tarta tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Soczewicę i kaszę ugotować wg przepisu i przełożyć je do miksera rozdrobnić Doprawić do smaku solą, pieprzem. dodać jajko i ewentualnie szczyptę czosnku granulowanego lub świeżego Składniki wymieszać, uformować mokrymi rękoma kotleciki, obtoczyć w bułce tartej, smażyć

Proste Potrawy
Mielone z grzankami i parmezanem 147

właśnie skojarzenie przyszło mi do głowy). 600-700 g mielonej łopatki wieprzowej 2 łyżki tartego parmezanu 3-4 kroki chleba tostowego 1 małe jajko 1 cebula 2 łyżki masła bułka tarta olej sól, pieprz Z chleba tostowego odkrawamy skórki, miąższ kroimy w średniej wielkości kostkę. Podgrzewamy na rozgrzanej, suchej patelni do zrumienienia. Następnie dodajemy masło, mieszamy i zdejmujemy z palnika(...)masła. Do miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy cebulkę, jajko, grzanki oraz parmezan. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy. Z mięsnej masy formujemy okrągłe kotlety. Otaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano

Smaki Na Talerzu
KLOPSIKI DROBIOWE W SOSIE CZOSNKOWYM 198

tego jest dość tanie 😉   Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka natki pietruszki 1 jajko 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz Sos: 6-8 ząbków czosnku 1 szklanka bulionu 100 ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki pszennej odrobina soku z cytryny 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego sól, pieprz Wykonanie: Klopsiki: Cebulę(...)bardzo drobno siekamy. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Umytą natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystkie przygotowane składniki dodajemy do mięsa i mieszamy. Następnie do masy mięsnej wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą oraz sól i pieprz. Masę wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie formujemy nieduże kulki. Klopsiki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego

Kuchnia MagdaLeny
Szaszłyki z wołowymi klopsikami 125

się, że ile jest ludzi tyle jest pomysłów. To jeden z nich :) Składniki : - około 500 g wołowiny, - 1 cebula, - 1 jajko, - sól, pieprz, - 1 płaska łyżeczka kminku, - 1 - 2 bułki tartej, - 1 - 2 łyżki mąki, - śliwki suszone, - podwędzana szynka, - papryka konserwowa, - olej do obsmażenia. Wykonanie: Mięso zmielić razem z cebulą. Przyprawić solą, pieprzem i utuczonym w moździerzu kminkiem. Razem(...)jajkiem i bułką wyrobić na gładką masę. Uformować małe klopsiki, obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju. Wędlinę lub boczek przekroić wzdłuż na połowę i każdą owinąć suszoną śliwkę. Na patyki do szaszłyków nadziewać na przemian wędlinę ze śliwką, klopsiki i pokrojoną na kawałki paprykę. Szaszłyki zapiekać w piekarniku. Szaszłyki zapiekać w piekarniku

Przepisy Mikołaja

Proponowane wyszukiwania