bułki - 33926 przepisów (strona:784/2262)

CIASTO BUDYNIOWE Z NEKTARYNKAMI 🍑 159

pudru 🍑 2 łyżeczki proszku do pieczenia 🍑 2 op. cukru waniliowego Masa budyniowa: 🍑 1 litr mleka 🍑 1 łyżka mąki ziemniaczanej 🍑 2 łyżki cukru 🍑 2 budynie waniliowe Dodatkowo: 🍑 3 nektarynki 🍑 masło + bułka tarta wysmarowania foremki 🍑 foremka o wymiarach 25 x 30 cm. 🍑 cukier puder do ozdoby WYKONANIE: 🍑 Ciasto kruche: Do misy miksera wsypujemy 3 szkl. mąki pszennej, 1 szkl. cukru pudru(...)ziemniaczanej. Wymieszane składniki wlewamy do reszty gotującego się mleka. Gotujemy jeszcze chwilkę ciągle mieszając i ściągamy z gazu. 🍑 Foremkę o wymiarach 25 x 30 cm. smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. 🍑 Jedną część schłodzonego ciasta wyciągamy z lodówki i wykładamy nim dno foremki, na to wylewamy masę budyniową, oraz układamy obrane i pokrojone w kostkę nektarynki. Drugą część ciasta wyciągamy

Rita creative
Makowiec z gruszkami 223

masła 3-4 łyżki cukru pudru 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i schładzamy w lodówce ok. 30 minut. + 2 łyżki bułki tartej do podsypania pod gruszki Nadzienie gruszkowe: 1-1 ½ kg średnio twardych gruszek 2 łyżki brązowego cukru łyżeczka cynamonu Gruszki obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych. Kroimy w grubą kostkę. Nadzienie(...)pieczenia Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką WYKONANIE ciasto kruche posypane bułką tartą   gruszki posypane cynamonem i cukrem   masa makowa   zalewamy biszkoptem   Ciasto pieczemy ok. 50-60 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku, kroimy po wystygnięciu. Smacznego

Domowe ciasta
Ciasto Poezja 303

blachę)   pieczemy po 30-35 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Składniki na biszkopt orzechowy: 4 jaja 5 łyżek mielonych orzechów włoskich 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Następnie wsypujemy orzechy i bułkę tartą wymieszaną z proszkiem i mąką

Domowe ciasta
Wigilijna ryba po grecku 200

dorsza lub mintaja ( u mnie mrożone- aby szybciej rozmrozić należy namoczyć w mleku) 2-3 jaja 3-4 łyżki mąki sól, pieprz do smaku ewentualnie przyprawa typu kucharek bułka tarta do panierowania olej do smażenia Rybę porcjujemy. Przygotowujemy panierkę, jaj i przypraw i panierujemy: najpierw w samej mące, potem panierka jajeczna. Następnie obtaczamy w bułce. Smażymy po ok. 9 minut

Domowe ciasta
Roladki z pieczarką 204

pieczarki i dusimy do odparowania wody, wsypujemy ser żółty starty na tarce- jeszcze chwilę dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.   Dodatkowo : Paniera : 2 jaja przyprawy + majeranek mąka bułka tarta + olej do smażenia WYKONANIE: na schab wykładamy farsz i zawijamy w rulon obtaczamy w panierce    następnie w bułce tartej       smażymy w głębokim oleju

Domowe ciasta
Moja rybka nie tylko świąteczna 166

Składniki: 1 kg filetów białej ryby 5 marchewek 2 pietruszki połowa selera cebula ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy papryka ostra 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego bułka tarta  jajko trochę soku z cytryny olej Filety skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pierzem ziołowym odstawiamy do lodówki. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tartce,cebulę kroimy(...)piórka. Rybę panierujemy w jajku i bułce i smażymy na oleju. W głębokiej patelni smażymy na oleju cebulę, dorzucamy warzywa i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, dorzucamy jeszcze ziele angielskie i liść laurowy. Rybę przekładamy do głębokiego naczynia. Pod koniec smażenia warzyw dodajemy koncentrat lekko rozrobiony w wodzie mieszamy. Gorące warzywa przekładamy na rybę.  Mmm Pycha

Na moim talerzu
Kotleciki z jarmużem 197

przemycenie zdrowego składnika do obiadu. Polecam! Przepis z tej strony. Składniki: podwójna pierś z kurczaka cebula 2-3 ząbki czosnku duża garść jarmużu sól, pieprz, przyprawa do kurczaka bułka tarta/otręby Pierś z kurczaka, cebulę,  jarmuż i czosnek mielimy na gładką masę, przyprawiamy i odstawiamy na 15 minut. Formujemy kotleciki mogą być okrągłe, podłużne jak u mnie(...)formie małych paluszków. Obtaczamy w bułce tartej lub otrębach, rozgrzewamy patelnię, dodajemy dwie łyżki oleju i smażymy na małym ogniu z dwóch stron.    Takie kotleciki są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Mmm Pycha! Zapraszam na facebooka

Na moim talerzu
Kotleciki rybne 159

sposoby smażę lub piekę w piekarniku. Polecam! Składniki: 3 filety z ryby cebula czosnek przyprawa do ryb pieprz czarny mielony natka pietruszki jajko łyżka mąki pszennej ewentualnie bułka tarta Rybę,  natkę pietruszki,  posiekaną cebulę i czosnek, miksujemy na gładką masę za pomocą miksera. Dodajemy jajko, mąkę i przyprawy i dokładnie mieszamy. Formujemy kotleciki i albo układamy na blaszce(...)się zarumienią lub smażymy na małej ilości tłuszczu z dwóch stron. Podajemy na obiad z ziemniaczkami i ulubioną surówką. Jak widać na zdjęciu ja podałam z fasolką szparagową w bułce tartej, którą uwielbiamy. Mmm Pycha!!! Zajrzyj tutaj

Na moim talerzu
Ziemniaki Hasselback 156

super smakują, ale również elegancko wyglądają. Proste, szybkie, a jednak coś innego. Polecam! Składniki: 8-10 ziemniaków 100 g startego sera żółtego 6 łyżek stopionego masła 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz Obieramy, myjemy i osuszamy ziemniaki. Nacinamy je po całej długości. Układamy nacięciem do góry na wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem blaszce, polewamy połową masła i przyprawiamy solą(...)pieprzem. Łącznie pieczemy około 40 minut, po 20 minutach polewamy pozostałym masłem i posypujemy serem wymieszanym z bułką tartą. Mmm Pycha! Zajrzyj i tutaj , zapraszam

Na moim talerzu
Domowy pasztet 184

gotujemy do miękkości. 3. Wątróbkę zalewamy wrzątkiem na 5 minut i odcedzamy. 4. Pora, cebulę i czosnek drobno posiekane wrzucamy na patelnię i smażymy na łyżce oleju. Studzimy. 5. Bułki moczymy w mleku i odciskamy nadmiar płynu. 6. Ostudzone mięso, boczek i bułki mielimy na najdrobniejszych oczkach. 7. Marchewkę i pietruszkę mielimy na średnich oczkach. 8. W dużej misce wyrabiamy

Na moim talerzu
Zupa rybna z warzywami korzeniowymi 146

bulionu warzywnego 2 duże marchewki 2 pietruszki 1 mały lub pół dużego selera duża cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku panierka: mąka pszenna, bułka tarta, jajko sól, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty Przygotowanie: Do garnka wlewamy bulion, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty. Dodajemy starte na tarce na grubych oczkach marchewki, pietruszki(...)oraz seler. Rybę myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze części. Każdy kawałeczek oprószamy solą, pieprzem, obtaczamy w mące, jajku i bułce. Smażymy na maśle na złoty kolor. Na pozostałym maśle smażymy posiekaną drobno cebulkę. Gotowe kawałki ryby oraz cebulkę przekładamy do bulionu z warzywami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem cytrynowym, wrzucamy natkę oraz koperek. Mieszamy i gotujemy około

Życie ze smakiem
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i żółtym serem + film 172

około 15 sztuk 1 kg ugotowanych ziemniaków 300 g pieczarek 3 cebule 1 jajko 150 g żółtego sera pęczek natki pietruszki 3-4 łyżki mąki pszennej olej do smażenia bułka tarta do panierowania czarny pieprz sól przepis Oczyszczone pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Obraną cebulę drobno siekamy. Na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju rumienimy posiekaną cebulę(...)natkę pietruszki, jajko oraz mąkę i całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem. Dłonią wyrabiamy ciasto ziemniaczane a następnie lekko zwilżonymi dłońmi formujemy z niego płaskie kotleciki. Kotlety panierujemy w bułce tartej a następnie smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i od razu podajemy.   Artykuł

Smakowite Dania
tort serduszko dla babci i dziadka 128

składniki na blat makowy: 75 g maku suchego 66 g cukru 2 jajka (białka oddzielone od żółtek) 3/4 łyżki kaszy manny 1/2 łyżki bułki tartej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do napęcznienia a następnie odsączamy i mielimy 2x. Żółtka miksujemy z cukrem na na puszystą masę. Do maku dodajemy kaszę manną, bułkę tartą

Domowy Smak Jedzenia
Gołąbki po meksykańsku 173

dość szybkie w przygotowaniu, a w smaku… pychotka! Polecam     Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 2 ząbki czosnku 2 łyżki kaszy manny lub bułki tartej 150g ugotowanego ryżu (tj ok. 50g surowego) 1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej) 1 cebula (użyłam pół białej i pół czerwonej) 0,5 szklanki mąki(...)wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego opcjonalnie: 1 łyżka śmietany Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, cukier       *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, kaszą manną (lub bułką tartą), przeciśniętym czosnkiem, ugotowanym ryżem i przyprawami – do smaku (sól, pieprz, majeranek, papryka mielona) *** *** Paprykę oraz cebulę kroimy w paseczki i podsmażamy przez około 3 minuty na niewielkiej ilości

Blog z Apetytem
Zdrowy chleb orkiszowy 192

Jakiś czas temu dostałam mąkę orkiszową. Długo zastanawiałam się od czego zacząć przygodę z tym produktem. Dzisiaj przyszła pora na podjęcie takiej decyzji! Bułki czy chleb? Padło na chleb - (po ostatnio nieudanych bułkach tak bardzo polecanych w Internecie). Wyszedł rewelacyjny. Pięknie wyrósł!  Zapraszam!  Zdrowy chleb orkiszowy 450 g mąki orkiszowej 2 łyżeczki soli 1 opakowanie suchych drożdży łyżka

Kuchnia moimi oczami

Proponowane wyszukiwania