bułki - 33426 przepisów (strona:782/2229)

RYBA PO GRECKU 155

zaczynałam  eksperymentować z rybami z lepszym lub gorszym skutkiem :). Przepis jest łatwy i niczego w nim nie zmieniam.Polecam.! 5-6 filetów rybnych Olej do smażenia  bułka tarta do panierowania + jajko 4 starte marchewki na tarce od użyciu oczkach 1 pietruszka starta na tarce o dużych oczkach 1 cebula- kostka drobna Koncentrat pomidorowy ( ja lubię Łowicz ,ale i zwykły(...)będzie super ) sól i pieprz czarny ostra papryka ,cukier ocet do skropienia ryby. ****************************************** 1 . Rybę opłukać , osuszyć ,obtoczyć w jajku i w bułce tartej , usmażyć na złoty kolor. 2 . Starte warzywa i posiekaną cebulę, przyprawy i cukier , dusić na rozgrzanym oleju ,na małym ogniu do miękkości .  3 . Rybę wykładamy na półmisek ,obkładamy usuwalnym warzywami .Doprawiamy octem skrapiając ja obficie.Przybrac

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Panierowane naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem 171

Paczka mrożonego szpinaku Kawałeczek sera pleśniowego  Filet z kurczaka Cieniutkie naleśniki -mogą być z tego przepisu: https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/03/crepes-cieniutkie-nalesniki-francuskie.html 2 ząbki czosnku Gałka muszkatołowa Sól  Pieprz Jajko Bułka tarta Masło (łyżeczka) Tłuszcz do smażenia PRZYGOTOWANIE: Szpinak rozmrażamy, na patelni roztapiamy masło, dodajemy czosnek pokrojony w cieniutkie paseczki, na to szpinak. Chwilę smażymy,aż woda całkowicie odparuje, dodajemy(...)mięso nie było suche, Dodajemy do szpinaku. Przygotowujemy naleśniki,  Na komiec każdego naleśnika kładziemy farsz, boki zawijamy do środka i całość rolujemy. Obtaczamy w rozbełtanym jajku, następnie w bułce tartej, Smażymy na złoty kolor. Podajemy z sosem czosnkowym

Kopystką po garach
Gwiazdkowe ciasto czekoladowe z nutą pomarańczy 122

extra 1 łyżeczka sody 1/2   łyżeczki proszku do pieczenia 250ml soku wyciśniętego z pomarańczy (2 sztuki) 150g mlecznej czekolady otarta skórka z 2 pomarańczy masło do wysmarowania formy bułka tarta do oprószenia formy cukier puder do posypania Polewa: 150g deserowej czekolady 20g masła extra 120ml śmietany 30% Wykonanie: 1. Mleczną czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 2. Jajka(...)proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie dodać startą czekoladę, rozpuszczone masło, sok i skórkę z pomarańczy. Całość delikatnie wymieszać szpatułką. 3. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy w kształcie gwiazdki o wymiarach 25 cm. 4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z funkcją termoobiegu) i piec około 60 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie

Szalona Kuchnia Eweliny
Krokiety z kapustą i pieczarkami 110

klarowanego Sól, pieprz Naleśniki 2,5 szklanki mąki pszennej 2 szklanki wody 2 szklanki mleka Szczypta sody oczyszczanej Sól Olej do smażenia Panierka 2 jajka 1 łyżka stołowa mleka Bułka tarta Sól, pieprz Olej do smażenia Przygotowanie Farsz Kapustę kiszoną zalać zimną wodą i gotować około 15 minut do miękkości. Odcedzić na durszlaku. Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę(...)naleśniki nakładamy farsz i zwijamy nasze krokiety. Tak przygotowane krokiety panierujemy wkładając je kolejno do rozmąconego jajka z solą, pieprzem i łyżką mleka, a następnie obtaczając je dokładnie w bułce tartej. Nasze krokiety smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony, aż ładnie się zarumienią. Patelnia Delimano Stone Legend Patelnia Stone Legend to bardzo ciekawa propozycja dla wszystkich osób, które lubią

Programista w kuchni
Pulpety w sosie grzybowym 170

szale szybki obiadek z grzybkami. Pulpeciki szybko się robi i świetnie smakuję z różnymi dodatkami. A suszonymi grzybami pięknie pachnie w całym domu. składniki: 600 g karkówki 1 mała bułka kajzerka namoczona w mleku 15 g suszonych grzybów ok 750 ml wody sól,pieprz 1 listek laurowy 1 łyżeczka majeranku ok 2-3 łyżki mąki Suszone grzyby namoczyć wcześniej(...)godziny. Można je połamać na małe kawałki lub można drobniej pokroić już po moczeniu. Karkówkę zmielić, ja zmieliłam na grubych oczkach. Do zmielonego mięsa dodać odciśniętę bułkę oraz sól i pieprz do smaku. Masę dobrze wyrobić. Do garnka wlać wodę. Dodać namoczone wcześniej grzyby i listek laurowy. Wodę w której moczyły się grzyby odstawić bo może być potrzebna. Wodę

Monia miesza i gotuje
makaronowa zapiekanka tzw. czyszczenie lodówki... 114

sztuk lub sok pomidorowy 1/2 litra, marchewki mini mrożone 1/2 opakowania, śmietana 12% 200 ml, ser żółty 15 dag, pieprz mielony 1 łyżeczka, fasolka szparagowa mrożona 1 opakowanie, tarta bułka 4 łyżki, masło 3 łyżki, koperek 1 pęczek na oleju zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę z czosnkiem, dodać pokrojone mięso z rosołu i podsmażać z 5 minut co jakiś czas(...)wymieszać przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w nagrzanym piekarniku na 180C na termoobiegu z 20-25 minut, porcjować zapiekankę lekko wystudzoną, podać z fasolką ugotowaną i polaną tartą bułką - do tej zapiekanki wykorzystać można składniki jakie mamy w lodówce, u mnie mięso z kurczaka z rosołu..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Paszteciki (nie tylko) wigilijne z kapustą i pieczarkami 226

kilograma kiszonej kapusty (jeśli ktoś woli bardziej pieczarkowy smak dodaje mniej kapusty, jeśli lubicie kwaśny farsz kilogram kapusty będzie w sam raz) 2 cebule duże sól, pieprz jajko bułka tarta Ciasto: 500 g mąki 50 g drożdży 250 g margaryny 0,5 szkl. śmietany żółtko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru kilka łyżek ciepłego mleka   if (typeof CeneoAPOptions == "undefined(...)odcedzić. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć. Dodać do niej starte pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać ugotowaną kapustę i smażyć, aż odparuje woda. Po ostudzeniu farszu dodać jajko i bułkę tartą i dobrze wymieszać.  Drożdże posypać cukrem, zalać ciepłym mlekiem i posypać łyżką mąki. Pozostawić do wyrośnięcia.  Do miski przesiać mąkę, dodać rozdrobnioną margarynę, drożdże, żółtko, śmietanę, sól

Co w głowie piszczy
Makowiec japoński, makowiec z jabłkami 117

szkl. rodzynek, orzechów, migdałów opcjonalnie 3 duże jabłka 5 jajek 150 g masła 6 łyżek kaszy manny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki bułki tartej Instructions Mleko gotujemy, dorzucamy mak  i gotujemy 5-10 min. Do masy dodajemy bakalie, aromat migdałowy. Masę odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy na puch  z cukrem, po czym(...)dodajemy żółtka. Do masy jajecznej dodajemy po łyżce masy makowej, cały czas miksując. Dodajemy proszek, bułkę i kaszę. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Dodajemy do masy makowej. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z masą makową przy pomocy szpatłuki.  Pieczemy w 180 stopniach ok 50-60 min. Notes Ciasto możemy posypać cukrem pudrem, polukrować lub oblać

Mieszam w Garnku
Ryba po grecku 191

świątecznych. Delikatna smażona ryba i dobrze doprawione warzywa to świetne połączenie. Rybę po grecku najlepiej przygotować co najmniej dzień przed Wigilią, by smaki się przegryzły. 5 filetów z mintaja bułka tarta 1 jajko 4 duże marchewki 2 duże pietruszki 1 średni seler 2 cebule 6 kulek ziela angielskiego 3 listki laurowe ok. 150 g koncentratu pomidorowego ok. 0,5 łyżeczki(...)papryki 1,5 łyżeczki słodkiej papryki Rybę rozmrażamy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na mniejsze kawałki. Solimy z obu stron i panierujemy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Rybę smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż panierka się nie zezłoci. Usmażoną rybę odkładamy na talerz. Wszystkie warzywa obieramy. Cebulę kroimy w kostkę. Marchewki, pietruszki i selera

Dieta bez mleka
makowiec na kruchym cieście 139

puszka masy makowej (850 g)   1 szklanka orzechów (włoskie, laskowe, pekan) 1 szklanka suszonych owoców (rodzynki, żurawina, figi, morele, skórka pomarańczowa )   2 płaskie łyżki tartej bułki 3 białka wykonanie: Składniki na ciasto zagniatam dokładnie, 2/3 ciasta wykładam na formę do tarty o średnicy 24 cm (możecie użyć tortownicy, pamiętając o wylepieniu brzegów do wysokości(...)nakłuwam widelcem. 1/3 ciasta pozostawiam do dekoracji. Masę makową mieszam z bakaliami oraz tartą bułką. Na koniec łączę delikatnie z, ubitą na sztywno, pianą z białek. Wykładam na ciasto. Na wierzchu układam gwiazdki wycięte foremką z rozwałkowanego ciasta. Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni

babka w formie
Rolada serowa z kurczakiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami 246

Farsz mięsny: 0,5kg filetów z kurczaka przyprawa do kurczaka olej do posmarowania papieru do pieczenia i do smażenia Farsz pieczarkowy: 350g pieczarek 1 cebula 1 jajko 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz 1 słoiczek suszonych pomidorów       *** Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulkę kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy(...)starte pieczarki i smażymy ciągle mieszając, aż cała woda odparuje. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odkładamy do wystudzenia. Gdy pieczarki przestygną dodajemy do nich jajko oraz bułkę tartę, mieszamy i odstawiamy *** *** Filety z kurczaka rozcinamy wzdłuż na połówki i rozbijamy. Przyprawiamy z każdej strony przyprawą do kurczaka i wkładamy do lodówki *** *** Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach

Blog z Apetytem
Pierogi makówki 114

Nadzienie makowe: 1 szklanka niebieskiego maku ½ szklanki mielonych migdałów ½ szklanki rodzynek 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3-4 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka masła 1 czerstwa pszenna bułka 100 ml mleka Ciasto na pierogi: 300 g mąki pszennej 1 małe jajko ok. 120 ml ciepłej wody 1 łyżka oleju ½ łyżeczki soli Sos migdałowo-makowy: ½ szklanki mielonych migdałów(...)pomocą maszynki do mielenia mięsa. Przesyp do miski i połącz z mielonymi migdałami. Rodzynki posiekaj i wrzuć do maku. Do masy dodaj skórkę pomarańczową, miód, cynamon oraz rozpuszczone masło. Bułkę namocz w gorącym mleku, gdy zacznie się rozlatywać, dodaj ją do reszty składników. Nadzienie dokładnie wymieszaj i odstaw na 1-2 h do lodówki (stanie się wtedy bardziej zwarte). Ciasto

Food Square
Świąteczny keks z bakaliami 137

dodajemy pozostałą mąkę. Dokładnie mieszamy. Bakalie siekamy i mieszamy z łyżką mąki. Dorzucamy do ciasta i ponownie delikatnie mieszamy do połączenia. Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą keksówki o długości 30cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka, przez około 1h - 1h 10min. Po całkowitym wystudzeniu keks polewamy lukrem (cukrem pudrem(...)dodajemy pozostałą mąkę. Dokładnie mieszamy. Bakalie siekamy i mieszamy z łyżką mąki. Dorzucamy do ciasta i ponownie delikatnie mieszamy do połączenia. Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą keksówki o długości 30cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka, przez około 1h - 1h 10min. Po całkowitym wystudzeniu keks polewamy lukrem (cukrem pudrem

Pogotujmy.pl