kotlety) - 1/4 szklanki kaszy jaglanej (ok. 45 g), - mała cebula (ok. 70 g), - 150 g filetu z białej ryby (np. dorsz, mintaj, miruna), - łyżka oleju (ok. 10 g), - łyżka bułki tartej (ok. 11 g), - łyżeczka musztardy (ok. 10 g), - 2 łyżki koperku (ok. 16 g), - przyprawy: sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i gotujemy według przepisu(...)opakowaniu. 2. Rozdrabiamy cebulę i filet rybny. 3. Mieszamy cebulę z rybą, olejem, bułką tartą, musztardą, koperkiem, ugotowaną kaszą jaglaną, szczyptą soli i pieprzu. 4. Formujemy kotlety (przed formowaniem kotletów dłonie smarujemy olejem) i wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczeniem. 5. Kotlety pieczemy w 200 stopniach C ok. 20-30 min. (po ok. 15 min. obracamy kotlety na drugą
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachmasła 6 łyżek cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 4 żółtka BEZA: 4 białka szczypta soli 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru Dodatkowo: 2 łyżki kaszki manny lub bułki tartej słoik kwaskowego dżemu (u mnie dżem z jeżyn) *** Mąkę mieszamy z cukrami, proszkiem do pieczenia oraz pokrojonym na małe kawałki zimnym masłem. Dodajemy żółtka i zagniatamy(...)chwilę miksujemy *** *** Połowę ciasta wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Drugą połowę ciasta nadal przechowujemy w lodówce *** *** Ciasto posypujemy kaszką manną lub bułką tartą *** *** Na cieście wykładamy dżem. Jeżeli dżem byłby zbyt luźny (mój taki był) należy przesmażyć go wcześniej przez kilka minut na patelni i dodać płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej w celu
Blog z Apetytempojedyńcze piersi z kurczaka , filety bez kości i skóry , średniej wielkości żółty ser o łagodnym smaku np. Edam sól ,pieprz , granulowany czosnek do smaku 2 jajka 1 szklanka bułki tartej do obtoczenia Każdy filet z piersi przekrawamy na pół i rozklepujemy cieńko . Najlepiej robić to przez woreczek , nie będą się wtedy tak rozpadać . Mięso doprawiamy solą, granulowanym czosnkiem i pieprzem(...)każdym kawałku mięsa kładziemy kawałek sera . Taki palec serowy Zwijamy jak zrazy formując zgrabne cygara . Obtaczamy w roztrzepanym jajku , a następnie w bułce tartej , czynność tą powtarzamy dwukrotnie , żeby zapobiec ewentualnym wyciekom sera podczas smażenia . Podczas formowania i obtaczania kotlety lekko uciskamy , pozbywamy się w ten sposób powietrza ze środka . Wstawiamy do lodówki na godzinę , żeby się schłodziły i zesztywniały
Ogrodnik w podróżyZamiast lecieć do sklepu można samemu upiec takie pyszne bułki. Nie potrzeba nam żadnych kulinarnych zdolności tylko trochę wolnego czasu i oczywiści produkty do ich wykonania. Takie własnoręcznie przygotowane bułeczki, smakują wyjątkowo. Polecam :) SKŁADNIKI NA 10 - 12 SZTUK: 40 dag mąki pszennej 10 dag mąki orkiszowej* 3 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli(...)układamy w odstępach na dużej blaszce (wyłożona papierem do pieczenia) Przykrywamy i odstawiamy na 20-30 minut do napuszenia. Piekarnik nagrzewamy na 200 st. C ustawienie góra dół. Bułki nacinamy i smarujemy mlekiem lub wodą. Posypujemy ulubionymi ziarnami Pieczemy 15- 20 minut na rumiany kolor. Smacznego :) MAŁA RADA* Mąkę orkiszową można zastąpić zwykłą mąką pszenną
Pani na desermięsne: ok. 400 g filetu z indyka, 10 g Vegeta Natur do mięsa mielonego, 1 płaska łyżka Vegeta Natur z czosnkiem, 1 płaska łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą, 1/3 bułki kajzerki, masa serowa: 2 jajka duże, 270 g sera sałatkowo kanapkowego, pęczek szczypiorku, pęczek pietruszki, 150 ml słodkiej śmietanki 30%, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: suszona chili świeżo(...)mięsa ). Przyprawę Natur do mięsa mielonego, mieszamy z Natur z czosnkiem i pieprzem młotkowanym z kolendrą. Dodajemy 2 łyżki ciepłej wody i całość mieszamy, pozostawiamy do przestygnięcia. Bułkę namaczamy w wodzie, delikatnie odciskamy, dodajemy mięsa, razem z przyprawami. Całość wyrabiamy ręką, lepimy malutkie kulki, wielkości małych orzechów włoskich. Żeby nam mięso nie przyklejało się do dłoni można
Moniki Smakołykiprawie nie mają kalorii, a dodadzą fajnego smaku. Dodatek komosy ryżowej sprawił natomiast, że klopsiki zyskały na strukturze, są mięciutkie, nie dodajemy do nich też, jak to często bywa, bułki tartej albo namoczonej bułki, dzięki czemu unikamy glutenu. Panierka to ziarna sezamu, które przy smażeniu nabierają tego unikatowego smaku! Całość jest przepyszna! PRZEPIS NA KLOPSIKI MIĘSNE Z PIECZARKAMI I KOMOSĄ
SMYKWKUCHNIkostkę) 2,5 łyżeczki proszku do oieczenia SKŁADNIKI NA NADZIENIE: 2 łyżeczki masła 2 kg jabłek 3 - 4 łyżki cukru (do smaku) 3 łyżeczki cynamonu (do smaku) 2 łyżki bułki tartej plus cukier puder do posypania WYKONANIE: W misie miksera umieść wszystkie składniki na ciasto i hakiem zagnieć gładkie i elastyczne ciasto - nie zagniataj ciasta zbyt długo(...)Ciasto podziel na 2 części: 60% i 40%. Większą część rozwałkuj lekko i przenieś na blachę. Ugniatając palcami wyłóż ciastem spód blachy. Nakłuj widelcem i posyp bułką tartą, a następnie wyłóż równomiernie jabłka. Weź pozostałą część ciasta i odrywając od niej po kawałku ciasta, spłaszczaj kawałki palcami i wyłóż w ten sposób cały
Słodko-Słony Świat Ilonyłyżeczka masła -1 łyżka przyprawy warzywnej do potraw VEGETA NATUR -1 l bulionu -1 jogurt naturalny -garść koperku -pieprz cytrynowy -opakowanie drobnych grzanek lub czerstwa bułka Na dno garnka w który będzie gotować się zupa wlać olej, rozgrzać. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju i dodać masło, chwile jeszcze podsmażyć, dodać brukselkę i zalać dwiema(...)koperkiem. Przelać ponownie do garnka i uzupełnić bulionem tak, aby zupa nie była zbyt rzadka. Zupę ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli nie posiadamy gotowych grzanek to czerstwą bułkę kroimy w drobną kosteczkę i przesmażamy na suchej patelni do zrumienienia. Gotową zupę rozlewamy do miseczek, na wierzch wylewamy łyżkę jogurtu i posypujemy grzankami
Kulinarne przemysleniaJeśli myślisz, że drożdżówki to bułki, które zrobić można tylko na słodko to muszę cię wyprowadzić z błędu. Drożdżówki z boczkiem, serem i cebulą Oczywiście te najbardziej znane i popularne drożdżówki z serem czy z jabłkiem są oczywiście na słodko. Coraz częściej jednak w sklepach znaleźć można drożdżówki z serem czy cebulą. Osobiście przepadam bardzo za drożdżówkami w wersji wytrawnej(...)pieczenia tak, aby spód i wierzch plastrów zawierały nadzienie. Każdy plaster delikatnie spłaszczyć dłonią. W miseczce roztrzepać jajko a następnie posmarować nim boki każdego z plastrów ciasta. Gotowe bułki odstawić do wyrośnięcia na 15 do 20-u minut. Kiedy wyrośnięte, wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25 do 30-u minut. Drożdżówki z boczkiem, serem
mecooksłyżeczka soli ok. 1500 ml wody 100 g parmezanu lub grana padano 2 łyżki masła chlust oliwy z oliwek 3 łyżeczki soli Dodatkowo: 2 jajka mąka do obtoczenia bułka tarta do panierowania olej do głębokiego smażenia * PRZYGOTOWANIE Zagotuj wodę, wsyp sól oraz wrzuć nitki szafranu. Odstaw na mały gaz, aby woda była cały czas gorąca. Na patelni rozgrzej masło(...)następnie wstaw do lodówki na całą noc lub kilka godzin. Ze schłodzonego risotto formuj kule wielkości orzecha włoskiego. Następnie obtaczaj je kolejno w mące, rozbełtanym jajku i w bułce tartej. Smaż na mocno rozgrzanym oleju przez 2-3 minuty do złotobrązowego koloru. Odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru oleju
Food Squaremięsa z rosołu (razem ze skórkami) 2 jajka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanego świeżego koperku 1 łyżeczka dobrej przyprawy do kurczaka sól, pieprz Ponadto: bułka tarta masło klarowane Mięso z rosołu miksujemy w malakserze razem z cebulą, czosnkiem, jajkami, przyprawami i koperkiem. Powstanie nam masa na kotleciki drobiowe, z której będzie można łatwo ulepić kotlety. Z masy(...)kotlety z gotowanym mięsem powinno wyjść około 10 kotletów. Uformowane kotlety obtaczamy w bułce i smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Kotlety drobiowe z mięsem gotowanym z rosołu podałam z sałatką z buraczków, kukurydzy i cebulki oraz ryżem. Wyszło przepysznie! :) Wioleta Gargula
MamaOskarkaŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 3 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 2 średniej wielkości cebule, 100 g mąki, łyżeczka soli, jajko, 150 g mleka, bułka tarta, olej do smażenia. Przygotowanie: Cebulę obieram, kroję w plastry (około 0,5 cm.), każdy dzielę na krążki. Krążki cebuli obtaczam w mące. Do pozostałej mąki dodaję sól, jajko(...)mleko, dokładnie mieszam. Cebulę moczę w powstałym cieście, następnie obtaczam w bułce tartej. Smażę na dobrze rozgrzanym oleju po około 1-2 minuty
JejKuchniamrożony posiekany 2 łyżki, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, panierka: jajka 3 szt, słodka papryka 1/4 łyżeczki, zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki, sól i pieprz do smaku, bułka tarta do obtoczenia kotletów, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Między czasie cebulkę drobno kroimy i podsmażamy na oleju na złoty(...)zwijamy jak roladę. Gotowe rolady kroimy na plastry o grubości ok. 3 cm. Jajka roztrzepujemy widelcem razem z przyprawami. Kotlety maczamy najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażone kotlety kładziemy na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy według upodobań
kulinarne odsłony patiszklanka posiekanych orzechów włoskich Na polewę: 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki masła lub margaryny odrobina gorącej wody Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 1 łyżka bułki tartej Wykonanie pysznego sernika z orzechami: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy i przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto(...)nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą, wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i całość dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy rodzynki i posiekane orzechy i dokładnie mieszamy. 3. Do pieczenia
Izabelawkuchniokoło 300g mąki pszennej szczypta soli Farsz: 250g białego sera 1 żółtko 3 łyżki cukru pudru skórka otarta z jednej sparzonej cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny Posypka: 70g bułki tartej 75g masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cynamonu sól Wykonanie: 1. Farsz: Ser rozetrzeć widelcem, dodać żółtko, cukier, skórkę i sok z cytryny, całość dokładnie wymieszać. 2. Ziemniaki(...)podsypanej mąką stolnicy. 4. W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać knedle i gotować około 4-5 minut od wypłynięcia. 5. Posypka: Masło rozgrzać na patelni, dodać bułkę tartą i lekko podsmażyć, zdjąć z ognia, dodać cukier, cynamon i całość dokładnie wymieszać. 6. Jeszcze gorące, dobrze odsączone knedle obtoczyć w posypce aby się dobrze oblepiły
Szalona Kuchnia Eweliny