minut. Następnie dodać cynamon i cukier, wymieszać. Do jabłek dodać mąkę i sok z cytryny, dokładnie wymieszać, gotując ok 2 minuty do uzyskania gęstej masy. Dodatkowo: kilka łyżek bułki tartej cukier puder do posypania Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Blaszkę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie rozwałkować pierwszą część ciasta. Podpiec w piekarniku przez(...)minut. Wystudzić. Posypać bułką tartą. Wyłożyć nadzienie jabłkowe, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część ciasta (wcześniej rozwałkowaną na blacie). Piec około 45 minut w temperaturze 180°C, aż góra ciasta ładnie się zrumieni. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiangielskiego 1/4 kostki masła + 1 łyżka oleju rzepakowego natka pietruszki i selera 1/4 niedużego selera 1 pietruszka Kluski smażone 2 ugotowane ziemniaki pieprz, sól do smaku 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Marchewkę oraz selera i pietruszkę obieramy i kroimy w drobne kawałki, czosnek obieramy i kroimy w plasterki, cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W garnku(...)ziemniaki, ugniatamy dodajemy do nich sól i pieprz oraz jajko i wyrabiamy na jednolitą masę. Do dłoni nabieramy po łyżce masy i robimy z tego kulki, które obtaczamy w bułce tartej. Lekko je rozpłaszczamy i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Kluski gotowe ? Tak ! no to sprawdzamy udka z kurczaka, wyciągam jedno z nich i delikatnie nożem nacinamy przy
Kuchnia na wzgórzudwie części. Jedna większa , druga mniejsza. Wkładamy na około pół godziny do lodówki. Dodatkowo; 1,5 kg jabłek 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cynamonu 1 łyżka bułki tartej Beza; 5 białek 5 łyżek cukru kryształu 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie; Jabłka obieramy i ścieramy na średnich oczkach tarki. Dodajemy cukier, może się okazać że potrzebna będzie mniejsza ilość. Dodajemy(...)według swoich upodobań. Dosypujemy cynamon, mieszamy. Jeśli jabłka były bardzo soczyste, część soku odlewamy. Foremkę 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta wykładamy na spód, posypujemy łyżką bułki tartej, następnie wykładamy jabłka. Równamy. Do miski przekładamy zimne białka, ubijamy na sztywno, następnie porcjami wsypujemy cukier i miksujemy do jego rozpuszczenia. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczana. Mieszamy i wykładamy
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki: około 0,450 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki) 100 g białego ryżu 1/2 małej główki białej kapusty 1 /2 cebuli 1 małe jajko około 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu Na sos: 1,5 bulionu drobiowego, 2 łyżki przecieru, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka słodkiej czerwonej(...)zależności od preferowanej gęstości sosu, w razie czego można rozcieńczyć sos wodą i doprawić), sól, pieprz. Przygotowanie: Kapustę cieniutko szatkujemy, przekładamy do miski. Dodajemy mięso mielone, jajko, przyprawy, bułkę tartą, ugotowany ryż i podsmażoną cebulkę. Całość dokładnie mieszamy ręką. Z masy formujemy mniejsze kotlety. Podsmażamy je (bez tłuszczu) na patelni Woll z obu stron. Zdejmujemy z patelni. Przygotowujemy w niej
Słodkie okruszkiwieprzowej 1 mała cebula 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 3 łyżki bułki tartej Na sos: 200 ml bulionu drobiowego 3/4 szklanki przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej 1/2 łyżeczki suszonej bazylii (u mnie mielona) pół ząbka czosnku (można użyć cały) sól i pieprz(...)cebulę, pod koniec dodajemy 1 starty ząbek czosnku. Do miski przekładamy mielone mięso, podsmażoną cebulę i czosnek, suszone oregano, pieprz, sól, słodką czerwoną paprykę, wbijamy 1 jajko i dodajemy bułkę tartą. Całość dokładnie wyrabiamy ręką. Formujemy małe pulpeciki. Podsmażamy pulpeciki na niewielkiej ilości oleju (gdy się rumienią z jednej strony, obracamy na drugą np. łyżką). Dodajemy starty ząbek czosnku
Słodkie okruszkiprzepis i bardzo prosty , jeśli ktoś robił schabowe to da sobie radę Składniki na 5 osób: 1 kg udźca indyka bez kości i skóry 2 jajka 1,5 szklanki bułki tartej sól , pieprz do smaku smalec lub olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso kroimy na kawałki , najlepiej wzdłuż ścięgien . Powstaną zgrabne małe kotleciki . Następnie każdy kawałek rozklepujemy tłuczkiem(...)mięsa z obu stron . Solimy , pieprzymy . Obtaczamy jak schabowe w roztrzepanym jajku , a następnie w bułce tartej . Smażymy na smalcu lub oleju z obu stron na złoty kolor. Na smalcu wychodzą bardziej chrupiące . Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i podajemy na gorąco . Na zimno doskonale smakują na kanapkach z sosem majonezowym i korniszonem Smacznego ! Artykuł Kotlety z udźca
Ogrodnik w podróżymasłem Cayenne, a także z warzywami zwiniętymi w boczek. Samo mięso było doskonale wysmażone i miękkie. Drugim daniem z wołowiną był nietypowy burger, bo podany w plastrach batata zamiast bułki. Jego porcja nas nieco przerosła – nie zdawaliśmy sobie sprawy, że burger bez bułki jest w stanie tak nasycić. Całe danie podkręcił dodatek, czyli sos BBQ, który idealnie komponował się
Kuchnia Bazyliiswojej objętości). W tym czasie gruszki obierz i pokrój w kostkę. Jeśli gruszki (lub inne owoce, które użyjesz) mają dużo soku, to wymieszaj je z 1 łyżką mąki lub bułki tartej. Kiedy ciasto wyrośnie, podsyp je mąką i rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 7 – 8 mm. Teraz ciasto pokrój na 10 mniejszych prostokątów. Pokrojone w kostkę gruszki rozłóż
Via Gustocebula 1 duża marchew 1 liść laurowy 3 kulki ziela angielskiego 1 pietruszka kawałek selera 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki oliwy z oliwek 3 jaja 1/4 szklanki bułki tartej Soczewicę należny namoczyć w wodzie przez ok 2 godziny. Warzywa obrać, włożyć do garnka wraz z przyprawami. Gdy lekko zmiękną dodać soczewicę. Całość posolić i ugotować do miękkości. Wystudzić(...)Całość zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jaja, oliwę z oliwek, koncentrat pomidorowy i bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do foremki keksowej. Piec ok 40 minut w 180st
Słodki ZakątekSkładniki: 500 g mielonej wołowiny lub indyka 500 g cukini 2 łyżki włoskiej przyprawy (np. według tego przepisu) 1 łyżeczka sody 2 łyżki posiekanych kaparów 4 okrągłe bułki Mała kulka mozzarelli Duży pomidor Sól i pieprz Sałata Colesław 1 szklanka posiekanej lub startej czerwonej kapusty 2 szklanki posiekanej lub startej białej kapusty 1 łyżeczka soli 1 duża marchew starta(...)Wyciągnij. Pokrój mozzarellę na 4 plastry, połóż po jednym na każdym burgerze. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz aż ser się rozpuści – 4-5 minut. Krok 4 Przekrój bułki w poprzek. Włóż do każdej burgera, połóż na wierzchu plaster pomidora. Podawaj z sałatką coleslaw. Artykuł Czwartek: Zdrowe burgery Toma Kerridge’a pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzchłopaków . Zawsze warto wypróbować nowe przepisy , nigdy nie wiadomo ..może to właśnie ten nowy ulubiony .. Składniki na 3 osoby : 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 1 czerwona papryka 1 duża cebula 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku 1 łyżka smalcu kurzego lub innego tłuszczu 3 kawałki sera żółtego sól , ostra papryka do smaku olej rzepakowy(...)kurczaka , rozklepujemy tłuczkiem dość cienko . Każdy solimy , smarujemy warstwą farszu i na środku układamy ser . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zwijamy formując zgrabne cygara . Obtaczamy jak schabowe w roztrzepanym jajku i bułce , powtarzając tą czynność dwukrotnie . Wkładamy do lodówki na 30 minut , łatwiej będzie operować nimi na patelni , gdyż po schłodzeniu nieco się „usztywnią ” . Smażymy na dość głębokim oleju
Ogrodnik w podróżypochodzi z bloga FitMenCook . Składniki: 2 polędwiczki indycze Szklanka jogurtu greckiego Kulka mozzarelli ½ szklanki ryżu ½ szklanki komosy lub kaszy jaglanej 1 główka brokuła 1 mała czerwona cebula Kilka łyżek bułki tartej 1 łyżka przyprawy włoskiej (przepis znajdziecie tutaj ) lub po szczypcie tymianku, bazylii, majeranku i oregano 1 łyżka oleju Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Przepłucz ryż(...)brokułem i drobno pokrojoną cebulą. Dodaj jogurt i porwaną na kawalki mozzarellę. Wlej dodatkowo pół szklanki wody. Wymieszaj całość Przełóż masę do zaroodpornego, wysmarowanego tłuszczem naczynia. Posyp z wierzchu bułką tartą (możesz dodatkowo zetrzeć trochę parmezanu). Wstaw do piekarnika. Piecz przez 25 minut bez przykrycia. Artykuł Środa: Casserole ze słoika z ryżem, indykiem i brokułem pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzziemniaków 2 łyżki masła jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej pół szklanki mąki pszennej mały pęczek natki pietruszki pieprz, sól Dodatkowo cebula około 350 g pieczarek 2 jajka bułka tarta olej Przygotowanie Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, dodajemy masło i tłuczemy na gładkie puree. Odstawiamy do wystudzenia. Jeśli zostały nam ziemniaki z poprzedniego dnia, przeciskamy(...)mandarynki. Formujemy kulę, którą rozpłaszczamy, dajemy do środka łyżkę farszu z pieczarek i cebuli i składamy, zalepiając boki, tak by powstał krokiet. Krokiety obtaczamy w rozbełtanym jajku i w bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczy na ręczniku papierowym. [caption id="attachment_7745" align="aligncenter" width="685"] Krokiety ziemniaczane z pieczarkami[/caption
e-PrzepisyKulinarnewanilią i żółtkami. Dodajemy proszek do pieczenia i szczyptę soli. Szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Chłodzimy w zamrażarce przez ok. 30 minut. Gotowym ciastem wyklejamy wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą formę. Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki lub ścieramy na tarce. Umieszczamy je w garnku (z 3 łyżkami wody) i na wolnym ogniu, pod przykryciem, gotujemy przez 15 minut(...)wanilią i żółtkami. Dodajemy proszek do pieczenia i szczyptę soli. Szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Chłodzimy w zamrażarce przez ok. 30 minut. Gotowym ciastem wyklejamy wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą formę. Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki lub ścieramy na tarce. Umieszczamy je w garnku (z 3 łyżkami wody) i na wolnym ogniu, pod przykryciem, gotujemy przez 15 minut
Pogotujmy.plmielone. Składniki: 500 g mięsa mielonego drobiowego 100 g serka topionego bez dodatków 3 kromki weka 2-3 łyżki kaszy manny jajko 2 ząbki czosnku sól, pieprz bułka tarta olej do smażenia Mięso rozdrobnić blenderem na papkę. Weka namoczyć w wodzie i dokładnie odcisnąć. Dodać do mięsa. Dodać kaszę mannę, serek topiony, starty czosnek i przyprawić. Masa będzie(...)dość kleista dlatego przed formowaniem kotlecików ręce trzeba zmoczyć zimną wodą. Lepić kotleciki i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu aż będą miały złoty kolor
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia