bułki - 33926 przepisów (strona:798/2262)

Krokiety ziemniaczane z pieczarkami 233

ziemniaków 2 łyżki masła jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej pół szklanki mąki pszennej mały pęczek natki pietruszki pieprz, sól Dodatkowo cebula około 350 g pieczarek 2 jajka bułka tarta olej Przygotowanie Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, dodajemy masło i tłuczemy na gładkie puree. Odstawiamy do wystudzenia. Jeśli zostały nam ziemniaki z poprzedniego dnia, przeciskamy(...)mandarynki. Formujemy kulę, którą rozpłaszczamy, dajemy do środka łyżkę farszu z pieczarek i cebuli i składamy, zalepiając boki, tak by powstał krokiet. Krokiety obtaczamy w rozbełtanym jajku i w bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczy na ręczniku papierowym. [caption id="attachment_7745" align="aligncenter" width="685"] Krokiety ziemniaczane z pieczarkami[/caption

e-PrzepisyKulinarne
Kruchy jabłecznik z jabłkami i bezą 217

wanilią i żółtkami. Dodajemy proszek do pieczenia i szczyptę soli. Szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Chłodzimy w zamrażarce przez ok. 30 minut. Gotowym ciastem wyklejamy wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą formę. Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki lub ścieramy na tarce. Umieszczamy je w garnku (z 3 łyżkami wody) i na wolnym ogniu, pod przykryciem, gotujemy przez 15 minut(...)wanilią i żółtkami. Dodajemy proszek do pieczenia i szczyptę soli. Szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Chłodzimy w zamrażarce przez ok. 30 minut. Gotowym ciastem wyklejamy wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą formę. Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki lub ścieramy na tarce. Umieszczamy je w garnku (z 3 łyżkami wody) i na wolnym ogniu, pod przykryciem, gotujemy przez 15 minut

Pogotujmy.pl
serowe frykadelki 182

mielone.  Składniki: 500 g mięsa mielonego drobiowego 100 g serka topionego bez dodatków 3 kromki weka 2-3 łyżki kaszy manny jajko 2 ząbki czosnku sól, pieprz  bułka tarta olej do smażenia Mięso rozdrobnić blenderem na papkę. Weka namoczyć w wodzie i dokładnie odcisnąć. Dodać do mięsa. Dodać kaszę mannę, serek topiony, starty czosnek i przyprawić. Masa będzie(...)dość kleista dlatego przed formowaniem kotlecików ręce trzeba zmoczyć zimną wodą. Lepić kotleciki i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu aż będą miały złoty kolor

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Jemy w Łodzi Food Fest - Klubopiwiarnia 143

trasy Street food Klubopiwiarnia zaprasza na Burger Fusion!, czyli 200 g marynowanej karkówki, warzywa świeże i kiszone od lokalnych producentów, własny sos BBQ oraz autorski sos ostry. Wszystko zamyka bułka pszenna z dodatkiem miodu i palonego słodu jęczmiennego. Cena: 25 zł   Ktoś pomyśli "Street food" - nic trudnego, ale zrobić dobrego burgera to naprawdę wielka sztuka. W ogóle jedzenie uliczne(...)wcale nie bułka z masłem, bo w jednym niewielkim kawałku trzeba zamknąć cały wachlarz smaków i tekstur, które sprawią, że nie będziemy chcieli przestać jeść. Street food podbija świat i to już nie wstyd serwować dania w tym stylu, bo śmiało mogą one konkurować z najbardziej wykwintnymi daniami najlepszych restauracji. Dlaczego? Bo do Street foodu chce się wracać

Cooking Monster
Szarlotka z orzechową kruszonką 170

dodatkiem aromatycznego cynamonu to fajny pomysł na całoroczny deser do kawki w gronie najbliższych. Składniki: Ciasto kruche: 150g mąki pszennej 100g masła ekstra 100g cukru pudru 1 jajko bułka tarta do posypania formy masło do wysmarowania formy Farsz jabłkowy: 1,30g jabłek (waga po obraniu) 4 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka cukru wanilinowego 3 łyżki przyprawy do szarlotki 1 łyżeczka(...)Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką,  wylepić formę o średnicy 26 cm wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Ciasto nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut. 2. Farsz jabłkowy: Jabłka obrać ze skórki, przełożyć do dużej miski, zasypać cukrem trzcinowym

Szalona Kuchnia Eweliny
krokiety ziemniaczane 434

trochę za dużo ziemniaków ;)  Nie było potrzeby dodatkowo doprawiać - ziemniaki były solone z koperkiem :)  Składniki: ugotowane ziemniaki (ok 0,5 kg) 1 jajo ok 3 łyżek mąki bułka tarta   Przygotowanie: ziemniaki rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków - ostudzić (lub mieć już ostudzone ;)) dodać jajko i mąkę - dokładnie wszystko wymieszać  (Thermomix czas 30 s/obr(...)będzie taka potrzeba dodać jeszcze mąki  formować krokiety i obtaczać w bułce tartej  smażyć na rozgrzanej patelni na oleju aż do zarumienienia Smacznego

Gotowanie z pasją
Faszerowane udka BBQ 175

kurczaka 4 łyżki sosu BBQ sól do smaku chilli w proszku farsz: 2 czerwone , duże papryki grubościenne 4 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka tartego parmezanu 2 łyżki bułki tartej 1 jajko sól , ostra papryka do smaku Ćwiartki z kurczaka pozbawiamy kości i nadmiaru tłuszczu . Luzowanie jest dość kłopotliwe ale tylko za pierwszym razem , później idzie jak z płatka Paprykę(...)piekarniku do momentu aż papryka zacznie mieć brązową skórkę . Temperatura około 170 C . Studzimy , blendujemy na masę . Do powstałego , wystudzonego farszu dodajemy chilli , sól ,roztrzepane jajko , parmezan i bułkę tartą . Mieszamy do połączenia składników . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Filety z udek rozkładamy skórą do dołu i do środka każdego kawałka wkładamy łyżkę farszu . Całość spinamy wykałaczkami żeby się nie rozwaliło

Ogrodnik w podróży
Krokiety ze Słodką Kapustą i Pieczarkami 534

sól, pieprz ciasto n a naleśniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 szklanki wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 duże jajka płaska łyżeczka soli olej ok. szklanka bułki tartej jajko + odrobina mleka szczypta soli  Krokiety ze Słodką Kapustą i Pieczarkami - Sposób przygotowania: Farsz: Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą, dodajemy płaską łyżkę soli i gotujemy(...)góry tworząc krokieta. Tak samo postępujemy z resztą naleśników. Tak przygotowane krokiety maczamy w jajku rozbełtanym z mlekiem (ok. 2 łyżki) i niewielką ilością soli. Następnie obtaczamy je w bułce tartej i od razu przekładamy na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor z obu stron (po ok. 3-5 min.) Gotowe krokiety możemy podać z filiżanką gorącego barszczu.   Moje

Słodka Strona
PASZTET Z CUKINII 183

oczkach i odciśniętej cukinii 3 marchewki starkowane na tarce o dużych oczkach 2 cebule- pokrojone w piórka, zeszklone szklanka posiekanej natki pietruszki 3 jajka 1/3 szklanki oleju 1 szklanka bułki tartej sól- 1 łyżka pieprz Wykonanie: Do miski wrzucamy cukinie, marchewkę, zeszkloną cebulę. Wbijamy jajka, wsypujemy bułkę tartą, wlewamy olej, doprawiamy. Mieszamy dokładnie, wykładamy do foremek keksówek. Pieczemy godzinę

Z Majeczką w kuchni
Kotlety po parysku. Pyszna panierka bez bułki tartej [PRZEPIS] 966

Jeśli znudziło wam się już panierowanie w bułce tartej, koniecznie spróbujcie kotletów po parysku. Delikatna i pyszna panierka będzie idealna do piersi z kurczaka lub schabu. Składniki: cztery roztłuczone kotlety z piersi z kurczaka lub ze schabu wieprzowego, dwa jajka, szklanka mąki pszennej, czosnek granulowany, sól, pieprz, masło i olej do smażenia. Zrób tak: kotlety dopraw solą, pieprzem i czosnkiem(...)ponownie obtocz w mące. Smaż na mieszance oleju z masłem (pół na pół) z obu stron aż kotlety zrobią się ciemnozłote. Artykuł Kotlety po parysku. Pyszna panierka bez bułki tartej [PRZEPIS] pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie

Kulinarna Polska
Sernik krośnieński – kuchnia podkarpacka 199

łyżeczki proszku do pieczenia garść rodzynek 1 kieliszek mocnego alkoholu cukier waniliowy (albo aromat waniliowy) sok z cytryny cukier puder do oprószenia ciasta lub polewa czekoladowa tłuszcz i tarta bułka do formy (lub papier do pieczenia) Ser trzykrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Rodzynki myjemy i zalewamy alkoholem, aby napęczniały. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w drobną kostkę(...)czym wszystko mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej tartą bułką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (grzałka góra-dół) na około 50 minut (w oryginale 220 stopni i 40-45 minut). Po upieczeniu sernik zostawiamy w piekarniku

Trzeci talerz
Kotlety schabowe zapiekane z mozzarellą 217

sera mozzarella (1 kula) 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz olej do smażenia Panierka: 3 łyżki mąki pszennej 2 jajka 6 łyżek bułki tartej Sposób wykonania: Plastry mięsa rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety, a następnie oprószamy z obydwu stron solą i pieprzem. Kawałki mięsa obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym jajku a na koniec w bułce

Qchnia po prostu
ciasto drożdżowe z jabłkami, budyniem i kruszonką 211

poprzek na paseczki. składniki na masę budyniową i jabłka: 1000 ml mleka 3 budynie waniliowe 4 łyżki cukru lub więcej do smaku ok.1000 g jabłek ok. 1-2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny wykonanie: 600 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń i wlewamy do gotującego się mleka. Całość mieszamy,cały czas podgrzewając, aż powstanie(...)mąki krupczatki 50 g cukru 50 g masła wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy palcami, zagniatając kruszonkę. Jedną część ciasta wykładamy równomiernie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy bułką tarta, układamy jabłka. Wykładamy równomiernie ciepły budyń. Na wierzchu układamy kratkę z pasków ciasta. Pomiędzy kratką posypujemy kruszonkę. Pieczemy przez ok. 45-50 min., w 170-180 st. C. Przed podaniem możemy

Domowy Smak Jedzenia
Podwójnie panierowane polędwiczki z piersi kurczaka na ostro 218

400g polędwiczek z piersi kurczaka Marynata: 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki jogurtu naturalnego 1,5 łyżeczki suszonej natki pietruszki 1/2 łyżeczki papryki ostrej Panierka: 2 jajka mąka pszenna bułka tarta + 3/4 łyżeczki papryki ostrej Ponadto: tłuszcz do smażenia    Umyte polędwiczki dokładnie wymieszać w marynacie - tak, aby pokryła każdy kawałek. Całość odstawić do lodówki na około 1 godzinę(...)najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso lekko strzepać z nadmiaru marynaty i kolejno obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku, ponownie w mące oraz jajku i na końcu w bułce tartej połączonej z papryką. Polędwiczki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.    Przyprawy użyte w przepisie pochodzą ze sklepu Swojski Wyrób

Di gotuje
Meksykańskie pulpeciki z indyka 164

przegryzą. Chyba nawet jeszcze lepsze! Polecam Składniki: Pulpeciki (około 29 szt.): 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1 mała cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej oliwa z oliwek szczypta rozmarynu sól pieprz Sos pomidorowy: 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) 1 mała czerwona papryka 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 szklanka bulionu 1-2 łyżki(...)rzymskiego 1 lub 2 szczypty chili sól Przygotowanie: Pulpeciki: Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę i lekko podsmażyć. Mięso mielone przełożyć do miseczki. Dodać usmażoną cebulę, bułkę tartą, jajko, posiekaną natkę pietruszki, rozmaryn, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić i uformować pulpeciki. Na patelni rozgrzać trochę oliwy z oliwek i je obsmażyć. Wyjąć na talerz. Sos pomidorowy

Oryginalny smak

Proponowane wyszukiwania