mięsno-warzywnym farszem, polane aromatycznym sosem, świetnie sprawdzą się jako niedzielny obiad dla całej rodziny. Polecam! Składniki: 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego 1 jajko pół szklanki bułki tartej 10 dkg wędzonego boczku pół niedużej cukinii pół papryki (użyłam żółtej i czerwonej) 1 niewielka cebula (użyłam czerwonej cebuli) 1 łyżka koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka(...)oraz ostra, gałka muszkatołowa + ulubione zioła mąka do obtoczenia roladek olej do smażenia *** Paprykę, cukinie, cebulę oraz boczek wędzony kroimy w kosteczkę *** *** Mięso mielone mieszamy z bułką tartą, jajkiem oraz przyprawami- do smaku *** *** Mięso dzielimy na 5-6 części. Każdą część spłaszczamy dłonią na desce na dość cienki placek i nakładamy równomiernie po 2 łyżki farszu, lekko przyciskając
Blog z Apetytemmarzenie się spełni. Czas przygotowania : 20 minut Czas smażenia : 8-10 minut Liczba porcji : 2 Panierka nie musi być nudna – pisaliśmy to już wielokrotnie. Nie mamy nic przeciwko standardowej bułce, jajku i mące, sami od czasu do czasu tak robimy mięso, jednak możliwości zapanierowania kotleta jest tyle, że naprawdę warto popróbować innych rozwiązań. Naszą ulubioną panierką była dotąd mieszanka orzechowa(...)jaką podpatrzyliśmy u sióstr Hemsley . Ostatnio bardzo nam przypadł do gustu inny zamiennik nieśmiertelnej bułki. Przeglądając blog FitmenCook (to jedno z naszych ulubionych miejsc inspiracji w blogosferze), zauważyliśmy bardzo ciekawy przepis na kurczaka w panierce sezamowo-migdałowej, który od razu postanowiliśmy wypróbować. FitmenCook to sprawdzone źródło bardzo ciekawych dań i patentów, głównie dla ludzi aktywnych fizycznie. Taki też jest przepis
Niedzielny kucharzprzykryciem w ciepłe miejsce na około 20 minut. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, formujemy kulki około 60 gram i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane bułki ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po 10 minutach w naszych bułeczkach formujemy wgłębienia za pomocą dna od szklanki. Jagody myjemy i suszymy. Na każdy placek nakładamy po łyżeczce(...)jagód i konfitury jagodowej, ponownie odstawiamy na 10 min. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę- zagniatamy mąkę z masłem i cukrem. Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy kruszonką. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Źródło
Podróż w kulinariawięcej do podsypania jeśli ciasto jest za bardzo lepkie 1 łyżka mąki ziemniaczanej – ok. 10g kilka łyżeczek cukru (opcjonalnie) sól dodatkowo do polania: bułka tarta, cukier, masło + ewentualnie śmietana (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Knedle ze śliwkami – Wykonanie: Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Lekko ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić w maszynce. Pozostawić(...)ponownie się zagotuje zmniejszyć płomień palnika i gotować kluski jeszcze przez ok. 4-5 minut licząc od czasu wypłynięcia knedli na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć na talerzach. Bułkę tartą (2 łyżki) zrumienić wraz z 1-2 łyżkami cukru na suchej patelni, następnie dodać 2 łyżki masła i roztopić, wymieszać. Polać po knedlach. Dodatkowo można również polać knedle śmietaną
Kulinarne PrzebojeMakaron jest idealny do tego typu dania. Składniki: 300 g mięsa wieprzowego lub wołowego 250 g makarony spaghetti Arc Pol 400 m passaty pomidorowej 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek por Makaron Arc Pol Spaghetti ugotować al dente. Cebulę i czosnek drobno(...)pokroić. Dodać mięso mielone, natkę pietruszki, bułkę tartą, jajko i przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Formować małe kulki. Oliwę rozgrzać na patelni. Smażyć kuleczki mięsne po ok 3 minuty z każdej strony. Dolać passatę pomidorową i gotować 15 minut na małym ogniu. Makaron podajemy z pulpetami i sosem. Wpis powstał ze współpracy
Kuchnia w oparachziemniaków ok. 150g wędzonego boczku 3 łyżki posiekanego szczypiorku 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól i pieprz ok. 150g żółtego sera pół szklanki bułki tartej do panierowania olej do smażenia *** Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości i dusimy lub przepuszczam przez praskę. Odkładamy do przestudzenia. Boczek wędzony kroimy w kosteczkę podsmażamy na patelni *** *** Podsmażony boczek(...)przyprawami na gładką masę *** *** Łyżką nabieramy porcję masy, spłaszczamy ją i w środek układamy słupek żółtego sera *** *** Słupki sera oblepiamy masą ziemniaczaną tworząc paluchy *** *** Następnie obtaczamy je dokładnie w bułce tartej *** *** Kotleciki ziemniaczane smażymy na rozgrzanym oleju, na rumiano z każdej strony *** *** Paluchy ziemniaczane podajemy na ciepło, najlepiej z domowym sosem czosnkowym PRZEPIS TUTAJ *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY
Blog z Apetytemdanie świetnie sprawdzi się jako niedzielny, rodzinny obiad. Polecam! Składniki: 3 kotlety ze schabu 10dkg masła 1 ząbek czosnku 15dkg żółtego sera pół szklanki mąki pół szklanki bułki tartej 1 jajko przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano olej do smażenia *** Żółty ser ścieramy na tarce o małych oczkach i mieszamy z miękkim masłem oraz przeciśniętym czosnkiem(...)drugiej strony również zbijamy brzegi *** *** Każdy tak zamknięty kotlet podwijamy i formujemy w dłoniach zgrabne roladki *** *** Kotlety obtaczamy dokładnie w mące, później w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej i ponownie w dłoniach formujemy na kształt roladek *** *** Podsmażamy na oleju, z każdej strony na złoty kolor, a następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia i wkładamy do piekarnika nagrzanego
Blog z Apetytemprzekąska :) Inspiracja z książki "Domowe wypieki" Składniki 100 g masła 100 g ksylitolu 4 jajka 100 g gorzkiej czekolady 125 g mielonych migdałów 40 g tartej bułki Polewa: 100 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, wsypujemy ksylitol, szczyptę soli i miksujemy. Żółtka oddzielamy od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę(...)żółtka wlewamy kolejno do masy maślanej. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko ostudzoną wlewamy do ucieranej masy. Następnie wsypujemy zmielone migdały, bułkę tartą i pianę. Leciutko mieszamy całość. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia keksówkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika 190C ( piekłam na najniższej półce) ok. 50 minut. Na polewę rozpuszczamy tabliczkę gorzkiej czekolady i polewamy nią wystudzone
Różne smaki w kuchniszybko zagnieść ciasto. Uformować płaski placek, zawinąć w folię i na 20 minut do zamrażarki Następnie rozwałkować ciasto ułożone pomiędzy płatami folii spożywczej. Formę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Rozłożyć rozwałkowane ciasto na dno i na boki formy. Dno nakłuć widelcem. Na dno położyć folię aluminiową i obciążyć fasolą. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 15 minut(...)masło, cukier, żółtko, szczyptę soli, mąkę, śmietanę, wyrobić ciasto, czas 1 minuta, interwał wyjąć ciasto zawinąć w folię aluminiową, włożyć do zamrażarki na 20 minut formę wysmarować i obsypać bułką tartą. Rozłożyć ciasto do formy, wykładając boki i dno. Dno ciasta nakłuć widelcem. położyć folię aluminiową i rozłożyć fasolkę. Nagrzać piekarnik do 180C i piec 15 minut wyjąć ciasta
Kuchnia Pokoleńobraniu) 3 – 4 pieczarki 1 cebula 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka zimnej wody 1 łyżka gorącej wody oliwa, olej sól, pieprz, natka pietruszki, curry bułka tarta przygotowanie Warzywa obierz, marchewkę i pieczarki zetrzyj na dużych oczkach tarki, a por oraz cebulę drobno pokrój. Całość daj na patelnię z odrobiną oliwy i podsmaż (ok. 5 minut). Mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszaj(...)zimną wodą. Do powstałej mieszanki dodaj gorącą wodę – całość wymieszaj, a następnie połącz z warzywami. Powstałą masę dopraw według uznania. Formuj małe kotlety i obtocz je w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia
Via Gustogorąco lub wystudzić i zrobić z nią kanapki. Wersja z papryką przypadła nam do gustu:). 500g mięsa mielonego 1 czerwona papryka 2 marchewki 1 pietruszka 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 4 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra 1. Marchew i pietruszkę obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, czosnek(...)przeciskamy przez praskę. 2. Warzywa łączymy z mięsem mielonym i przyprawami. Dodajemy jajko i bułkę tartą. Mieszamy do połączenia składników. Przekładamy do aluminiowej foremki jednorazowej (wysmarowanej olejem). 3. Pieczemy w temperaturze 170 stopni, przez około 1 godzinę 20 minut
Szefowa kuchni20x10 cm: (Inspiracja: " Kuchnia Bazylii ") 1 duża cukinia 2 ząbki czosnku 1 cebula garść drobno posiekanych orzechów włoskich (można pominąć) ok. 200 g żółtego sera 1/3 szklanki bułki tartej 2/3 szklanki kaszy manny 2 duże jajka 2 łyżki oleju sól, pieprz 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki suszonego oregano Cukinię umyć, przekroić i wyciąć z niej nasiona(...)dobrze ją wycisnąć. Cebulę obrać i posiekać w kostkę, a ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do cukinii razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, orzechami, bułką tartą, kasza manną, jajkami, olejem i przyprawami. Dokładnie wymieszać. Jeśli masa będzie bardzo gęsta dodać trochę oleju, a jeśli za rzadka więcej kaszy manny. Przełożyć ją do foremki wyłożonej papierem
Simply Foodrównież świetnie smakują. Składniki: 8-10 usmażonych naleśników Farsz: 1/4 dużej główki młodej kapusty 1 mała marchewka 1 mała cebulka kilka pieczarek sól, pieprz tarty żółty ser + jajko, mleko, bułka tarta do panierowania + olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Kapustę poszatkować. Wrzucić do garnka, zalać wodą, lekko posolić i gotować do miękkości. Po wystudzeniu kapustę odcisnąć z nadmiaru wody(...)pieprzem do smaku. 4. Na naleśniki nakładać łyżkę farszu, rozprowadzić, posypać trochę tartym żółtym serem, zwinąć jak krokiety. 5. Panierować w jajku wymieszanym z odrobiną mleka, a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Smacznego!!! A poniżej przepis na krokiety ze słodką kapustą, ale nieco inaczej przyrządzone. Wystarczy kliknąć na zdjęcie i przeniesie
Kuchnia domowa Anibułeczki. Ich smak można dowolnie modyfikować zamieniając dodatki. Moje są w wersji wytrawnej, ale równie pyszne wyjdą z owocami na słodko :) Jak widać na zdjęciach, wyrastają jak szalone :D BUŁKI PEŁNOZIARNISTE Z SUSZONYMI POMIDORAMI I OLIWKAMI Czas przygotowania 20-30 minut Z podanej porcji wyszły 4 bułki 150 g mąki (50g gryczanej, 50g orkiszowej, 50g kukurydzianej) 100 g jogurtu naturalnego
HealthyCreationspudru 🍑 2 łyżeczki proszku do pieczenia 🍑 2 op. cukru waniliowego Masa budyniowa: 🍑 1 litr mleka 🍑 1 łyżka mąki ziemniaczanej 🍑 2 łyżki cukru 🍑 2 budynie waniliowe Dodatkowo: 🍑 3 nektarynki 🍑 masło + bułka tarta wysmarowania foremki 🍑 foremka o wymiarach 25 x 30 cm. 🍑 cukier puder do ozdoby WYKONANIE: 🍑 Ciasto kruche: Do misy miksera wsypujemy 3 szkl. mąki pszennej, 1 szkl. cukru pudru(...)ziemniaczanej. Wymieszane składniki wlewamy do reszty gotującego się mleka. Gotujemy jeszcze chwilkę ciągle mieszając i ściągamy z gazu. 🍑 Foremkę o wymiarach 25 x 30 cm. smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. 🍑 Jedną część schłodzonego ciasta wyciągamy z lodówki i wykładamy nim dno foremki, na to wylewamy masę budyniową, oraz układamy obrane i pokrojone w kostkę nektarynki. Drugą część ciasta wyciągamy
RITA food channel