bułki - 33426 przepisów (strona:804/2229)

Biszkopt z jogurtowym musem i owocami 141

cukru, a następnie po jednym żółtku (cały czas ubijając). Obie mąki przesiewamy do miseczki i porcjami dodajemy do masy jajecznej mieszając delikatnie szpatułką. Formę dokładnie smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Masę przelewamy do formy, wygładzamy i pieczemy około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni do tzw. "suchego patyczka". Gotowy biszkopt odstawiamy do całkowitego ostudzenia. W razie potrzeby nasączamy(...)cukru, a następnie po jednym żółtku (cały czas ubijając). Obie mąki przesiewamy do miseczki i porcjami dodajemy do masy jajecznej mieszając delikatnie szpatułką. Formę dokładnie smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Masę przelewamy do formy, wygładzamy i pieczemy około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni do tzw. "suchego patyczka". Gotowy biszkopt odstawiamy do całkowitego ostudzenia. W razie potrzeby nasączamy

Pogotujmy.pl
Filety z kurczaka faszerowane szpinakiem 155

Składniki: 2 piersi z kurczaka sól, pieprz 2 garści mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku olej garść sera (u mnie czeski ser parenica - można zastąpić wędzoną mozzarellą) +jajko, mąka i bułka tarta do panierowania Sposób wykonania: 1. Mięso umyć, osuszyć, podzielić tak, aby wyszło nam 6 kotletów. Rozbić. Posolić i popieprzyć. 2. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać zmiażdżone ząbki czosnku(...)starty na tarce o dużych oczkach, wymieszać. 3. Na każdego kotleta ułożyć porcję szpinaku, złożyć, spiąć wykałaczką. Mięso opanierować najpierw w mące, potem w jajku a na końcu w bułce tartej. Usmażyć na patelni na rumiano z obu stron. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folią spożywczą i zapiec w piekarniku w 180 st.C przez 15 mniut, by mięso

Kuchnia domowa Ani
Sznycle po bawarsku, czyli kotlety schabowe inaczej 623

Smakują naprawdę rewelacyjnie. Polecam! 5 plastrów schabu (u mnie około 560g, czyli niewielkich) 1 łyżka chrzanu ze słoiczka 1 łyżka musztardy sól, pieprz Do panierowania: mąka pszenna 1 jajko bułka tarta Ponadto: masło do smażenia  Schab należy rozbić (nie za cienko) tłuczkiem do mięsa, a chrzan dokładnie wymieszać z musztardą. Każdy kawałek mięsa delikatnie natrzeć przyprawami, posmarować mieszanką chrzanowo(...)musztardową i kolejno obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Kotlety smażyć na rozgrzanym maśle z obu stron. (Czas smażenia zależy od grubości kotletów

Di gotuje
DEWOLAJE PO MOJEMU 136

pieprz do smaku 3 łyżki prażonej cebulki Pieczarki: 6 pieczarek 1/2 cebuli 2 łyżki natki pietruszki Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Garść szpinaku świeżego Dodatkowo: Bułka tarta do panierki 2 jajka 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 Przygotowanie:   1. Pieczarki myję,drobno siekam. Cebulkę i szpinak również drobno siekam. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju , smażę pieczarki, cebulę oraz szpinak.Doprawiam solą i pieprzem.Na(...)rozbijam dokładnie . Doprawiam przyprawą do kurczaka, pieprzem i solą. 3. Na środek kładę łyżkę farszu, dodaję ser i prażoną cebulkę. Zawijam. 4. Kotlety panieruje najpierw w jajku potem w bułce tartej. 5. Formuję dewolaje. 6. Na patelni rozgrzewamy olej o na małym ogniu smażę kotlety ze wszystkich stron na rumiano. 7. Podaję z ulubionymi składnikami

Gotowanie Patki
Kefirowe ciasto ze świeżymi malinami 109

jajka 130g masła extra 200g cukru 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki cukru wanilinowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 400g malin 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżeczki bułki tartej cukier puder do posypania masło do wysmarowania formy Wykonanie: 1. Jajka ubić z cukrami na puszystą masę, dodać kefir, rozpuszczone masło, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, całość dokładnie wymieszać(...)Ciasto wylać do okrągłej formy o średnicy 23 cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypać bułką tartą, ułożyć maliny i posypać brązowym cukrem. 3. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut. Po tym czasie wystudzić i posypać cukrem pudrem

Szalona Kuchnia Eweliny
udka z majonezem 94

składniki: 4 udka z kurczaka 2 łyżki majonezu 2 łyżki keczupu przyprawa do kurczaka bułka tarta ok. 2 łyżki oleju sól, pieprz wykonanie: Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Do miseczki wsypujemy przyprawy, mieszamy, nacieramy nimi udka a następnie wstawiamy na ok. 60 min. do lodówki. Blaszkę lub naczynie żaroodporne smarujemy olejem, układamy udka. Majonez mieszamy z keczupem a następnie smarujemy(...)udka. Wierzch posypujemy bułką tartą. Całość przykrywamy np. folią aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Gdy mięso będzie miękkie, usuwamy folię i pieczemy do zrumienienia. Podajemy z ulubionymi dodatkami

Domowy Smak Jedzenia
Rolada ziemniaczana w waflu 145

propozycję ich podania. Smaczne i wbrew pozorom proste w wykonaniu. Pychotka Składniki: 2 wafle 1 kg ugotowanych ziemniaków pęczek koperku sól, pieprz 300g pieczarek 1 cebula olej 3 jaja bułka tarta Sposób przygotowania: Przysmażamy na niewielkiej ilości oleju posiekane pieczarki z cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem. Do świeżo ugotowanych ziemniaków dodajemy posiekany koperek, sól, pieprz i bardzo dokładnie tłuczemy(...)jednolitej masy. Na wafle układamy gorącą masę ziemniaczaną.  Na koniec wafla układamy farsz pieczarkowy i zwijamy.  Zimną roladę kroimy na 1cm plastry, obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.  Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb  Cukiernia Pychotki

Cukiernia Pychotki
Placki z bobu+ film 182

sztuk 500 g ugotowanego i obranego bobu 1 czerwona cebula 4-5 jajek 1 łyżka posiekanego koperku 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki bułki tartej olej do smażenia czarny pieprz sól przepis Ugotowany, wystudzony i obrany z łupin bób przekładamy do miski, dodajemy jajka i wszystko blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Obraną cebulę bardzo drobno siekamy(...)wrzucamy do masy z bobem i jajkami. Następnie wsypujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz bułkę tartą i wrzucamy posiekany koperek, całość doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy łyżką. Na patelni z rozgrzanym olejem smażymy niewielkie placki z obu stron na rumiano. Usmażone placki zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Tak przygotowane placki podajemy na gorąco

Smakowite Dania
Kotlety jajeczne 146

małych kotlecików: 5 ugotowanych na twardo jajek 1 jajko surowe 1 łyżka kasy manny 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 3 łyżki posiekanego szczypioru sól i pieprz dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia olej kokosowy do smażenia Przygotowanie: 5 jajek gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy. Kroimy w dosyć drobną kostkę i wkładamy  do miski. Dodajemy surowe jajko, sól, pieprz, kaszę(...)mannę, natkę pietruszki i szczypiorek.  'Dokładnie mieszamy, formujemy kotlety, mocno ugniatając masę. Przed smażeniem obtaczamy w bułce tartej. Rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy kotlety  na rumiano, tak jak zwykłe mięsne np.mielone

Życie zaczyna się w kuchni
Zapiekanka warzywna z klopsikami 144

klopsikami Bardzo smaczne danie z mięsnymi kuleczkami i mnóstwem warzyw zapiekane pod pierzynką z sosu pomidorowego. Polecam!     Składniki: 0,5kg mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka musztardy Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 niewielka cukinia 2 – 3 ziemniaki(...)pomidory 4 łyżki oleju 4 ząbki czosnku kilka listków bazylii (zamiennie można użyć suszonej bazylii) gałązka tymianku (zamiennie można użyć suszonego tymianku)     *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką, musztardą i przyprawami- do smaku *** *** Dłonie natłuszczamy olejem i z mięsa formujemy niewielkie klopsiki *** *** Cukinie kroimy w krążki a papryki w dużą kostkę *** *** Ziemniaki oraz czerwoną cebulę kroimy w krążki

Blog z Apetytem
Kotlety mielone po meksykańsku 142

nieco inaczej , a pyszne jak zawsze;) Nie , nawet lepsze niż zawsze Składniki dla 4 osób: 0,5 kg mięsa mielonego , najlepsze z łopatki lub karkówki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej maka do obtoczenia kotletów 1 puszka kukurydzy, zwykła średnia 1 marchewka dość duża 2 łodygi selera naciowego 2 średnie cebule 1 mała puszka groszku 4 strąki świeżego chilli , najlepiej(...)push({}); wykonanie : Mięso przekładamy do miski , dodajemy jajko , 2 siekane drobniutko ,strąki chilli, 1/2 puszki kukurydzy , małą puszkę groszku ( wszystko ,odsączone z zalewy ) ,jedną siekaną łodygę selera i całą bułkę tartą . Następnie po 0,5 łyżeczki : cynamonu, kuminu,czosnku,kolendry,wędzonej papryki i sól do smaku . Wyrabiamy na jednolitą masę , obtaczamy w mące , obsmażamy lekko na patelni .Mięso ,może być

Ogrodnik w podróży
Jagodzianki 215

całe jajko kl. M 3 łyżki cukru  około 50 g masła roztopionego parę kropel esencji waniliowej szczypta soli Nadzienie: 150 g jagód 2 łyżki cukru 1/2 łyżki bułki tartej lub 3/4 łyżki skrobi ziemniaczanej Kruszonka (możemy pominąć) 4 łyżki cukru 6 łyżek mąki 60-70 g masła odrobina jajka do posmarowania drożdżówek po wierzchu Lukier: 2 łyżki gorącej(...)podrośnięcia na około 1 h. 3. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz i dzielimy wagowo na 9 kulek. Każda ma ważyć około 70 g. 4. Jagody mieszamy z cukrem i bułką tartą bądź skrobią ziemniaczaną. Każdą kulkę rozpłaszczamy w dłoni bądź wałkujemy na nieduży placuszek o średnicy około 10-12 cm. Na taki placuszek nakładamy po łyżce jagód, szczelnie zalepiamy formując

Gotowanie...to proste !
Krokiety z młodą kapustą i serem żółtym 552

sera żółtego np. gouda ½ szklanki wody 1 pęczek koperku 2 cebule 2 łyżki klarowanego masła Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Panierka; 2 jaja bułka tarta olej do smażenia lub masło Sposób przygotowania: CIASTO: Jajka wbijamy do miski ,wlewamy mleko i wodę wsypujemy mąkę wlewamy łyżeczkę oleju solimy i miksujemy mikserem na jednolite gładkie ciasto. Odstawiamy(...)wystudzić. Każdy naleśnik smarować farszem z kapusty, posypać serem żółtym zawijać w  ciasne rulony. Jajka rozkłócić na talerzu z odrobiną soli panierować krokiety w jajku a następnie w bułce tartej, obsmażyć z każdej strony na oleju na złocisto, podawać gorące. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Cukinia faszerowana mięsem mielonym 107

mięsa mielonego – 1 ząbek czosnku – 1/2 średniej cebuli – 1/2 opakowania passaty pomidorowej JAMAR – 1 /2 puszki pomidorów krojonych – parmezan – 3 łyżki bułki tartej – jajko – oliwa extra vergine – zioła prowansalskie, sól pieprz   Przygotowanie: Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę dodać zmielone mięso. Dodać pomidory z puszki oraz passatę pomidorową(...)smażyć ok. minutę. Następnie wymieszać z mięsem oraz jajkiem i parmezanem ( ok. 3 łyżki). Powstałym farszem (ok 2/3 części) wypełnić wgłębienia cukinii. Pozostałą część farszu wymieszać z 3 łyżkami bułki tartej (można dodać jeszcze trochę parmezanu), łyżką oliwy tworząc kruchą posypkę, Posypujemy nią wierzch cukinii. Tak przygotowane cukinie wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 ºC i piec aż cukinia będzie miękka

I LOVE LIFE
Chrupiąca serowa przekąska z sosem czosnkowym (z chleba tostowego) 222

nałożyć więcej). Składniki: (na 2 porcje, ilość można zwiększyć w zależności od potrzeb) około 6-7 łyżek startego żółtego sera 6 kromek chleba tostowego (bez dodatków) 2 większe jajka bułka tarta sól i czarny mielony pieprz olej do smażenia Na sos: mały jogurt naturalny (nie powinien być rzadki) około 3-4 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sól i pieprz(...)odcinamy skórki i rozwałkowujemy kromki. Następnie delikatnie je moczmy (ułatwi to zwijanie) i posypujemy serem. Zwijamy dość ciasno. Maczamy w rozmąconym jajku doprawionym solą i pieprzem, a następnie w bułce tartej (najlepiej z dwa razy). Tak postępujemy z każdą kromką. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Podajemy od razu z sosem czosnkowym. Smacznego

Słodkie okruszki